Váš názor na vhodnosť projektov - výber z dvoch

Ahojte, chcel by som poznať názor modrostrechárov, ktorý z týchto dvoch projektov sa vám viac zdá vhodný na pozemok v tvare kosodlžnika s rozmermi 17*39m. Pozemok je v Nitre v záhradkarskej oblasti Párovské Háje. Jedná sa o projekt z ARDprojektu Klasik 1 http://www.ardprojekt.sk/dom.php?id=1... a o projekt z Euroline Ekoline 833 http://www.eurolineslovakia.sk/sk/pro... . Nám sa páčia obidve, aj keď sú rozdielné. Na každom by sme ale spravili pár zmien. Na Klasik 1 by sme dali spraviť na južnej strane obývačky ako je na skici jedálenský stôl okno. Na ekoline 833 by sme vchod do garáže dali zo západnej strany, zo strany cesty, nie z boku ako je na projekte na www. stránke. Na pozemku je aj kopaná studňa, voda však žiaľbohu nie je pitná. Ktorý z týchto dvoch projektov je podľa vás vhodnejší na bývanie pre 4 člennú rodinu. (raz za mesiac-ozaj len občas, príde piaty člen na deň, dva). Ako si ich predstavujeme na pozemku som nakreslil takto: zo severnej strany odstup 2m od plotu, z obidvoch strán sú zatiaľ len záhrady.
Odpovedať
Ahoj. Ja by som volil prvu moznost, ma praktickejsiu garaz, kuchynu spojenu s jedalnou a obyvackou. Ale pravdupovediac, zvolil by som si uplne iny projekt s orientaciou terasy na juh. Vasa terasa bude mat priame slnecne svetlo len doobeda a vacsinu dna bude v tieni domu, co je skoda.
Odpovedať
@miroslav33 Také bych volil terasu na jih, navíc když zde by to byl spíše jihovýchod a tedy by byla i z části chráněna před nízkým sluníčkem od západu..
Odpovedať
Na južnej strane chcem aby bol možný prechod do zadnej časti pozemku s autom, človek nikdy nevie či tam nebude potrebovať niečo priniesť väčšie s nákladným autom. Preto zo severnej strany by som chcel 2m a z južnej tých aspoň 4. Zo strany cesty máme dať 2 metre z pozemku na rozšírenie cesty, vraj je to podmienkou kolaudácie. Požiadali sme o uzemno-plánovacie informácie písomne na Mestskom úrade už pred 45 dňami, ale neodpovedali zatiaľ, asi majú veľa práce pred koncom roka.
Odpovedať
dispozicne je urcite praktickejsii ten navrh c.1. ale suhlasim s vyssie napisanym a to tym, ze by som sa este zamyslela aj nad inymi projektami. terasa nemusi byt nutne na juh, napr. v lete v horucavach clovek oceni, ked ma terasu na inu nez juznu ci zapadnu stranu. no kvoli tepelnym ziskom v zime (ale aj kvoli svetlu vo vseobecnosti) je rozhodne prijemne mat dostatok presklenych ploch na juh. takze otvorit viac na juh, aj ked terasu mozete mat kludne na tej vychodnej strane, ako je to v tychto navrhoch.
Odpovedať
ani jeden na ten pozemok nepasuje. su to take mackopsy, ktore maju viac nedostatkov, ako dostatkov.
Odpovedať
Istý čas sme pohrávali s myšlienkou nad takýmto bungalovom http://www.promiprojekt.sk/projekty/l..., ale chýba potom jedna izba. A zaberie viac miesta o niečo a len jedna garaž.
Odpovedať
@trubiroh preco chces garaz v dome? rozmyslala si nad oknami spalni na vychod? rano ta zobudi slnko a vecer nemas v lete vykurene. radsej si priplat za projekt na mieru, nez aby si potom lutovala.
Odpovedať
Profilova fotka
@miroslav33 @r4d3k74 Mohu se zeptat, proč prosazujete terasu na jih? Máte zkušenosti s takhle orientovanou terasou...?
Odpovedať
@qeszi_sk Zkušenost ještě nemám. Mám rád teplo a chci terasu požívat i v přechodném období, kdy budu rád za sluníčko a severovýchodě bych nechtěl sedět. S čím mám zkušenost, je terasa na západ, kdy ani značným přesahem střechy nelze stínit a u toho kamarády vždy při podvečerní grilovačce přenášíme nábytek na jižní stranu, která je v té době už za rohem od sluníčka.
Odpovedať
Profilova fotka
@r4d3k74 My budeme mít terasu právě na SV a jen díky zkušenostem. Nyní máme terasu na JZ a bohužel, za posledních pět let jsme grilovali 2x, od 11 hodin na ni svítí slunce a ještě v osm večer je tam na padnutí, prostě se tam nedá sedět. Chápu to přechodné období ( jen pro nás je velmi krátké, u nás to většinou skočí z léta do zimy a tudíž nemá význam dělat terasu pro těchto pár dnů ), ale my chceme terasu využívat hlavně v létě, proto jsme volili jak jsme volili a proto říkám, že terasa na jih nemusí být pro každého ta správná volba
Odpovedať
@qeszi_sk jj, tak je se vším, každému vyhovuje něco jiného.
Odpovedať
@qeszi_sk My byvame v byte s terasou orientovanou na vychod. Vecer je v tieni budovy, preto je relativne tmava a chladna. V letnych horucavach je to prijemne, ale po zvysok roka nie. Momentalne si projektujeme dom a terasu budeme orientovat na juh. Ale suhlasim, kazdemu moze vyhovovat nieco ine. Niekto sa rad vyhrieva na jarnom slniecku, ini uprednostnia tien :)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
ten prvý návrh je podľa mňa lepši, aj rozložením miestností, aj možnosťou urobenia terasy smerom na juh :)
Odpovedať
aj mne sa páči viac ten prvý a terasa na juh je tiež fajn príjemný bonus :-) a aj spojená kuchyňa s obyvkou je super sesterka to tak má spravené a jediné čo by mi na takom riešení vadilo je to že ide pachj z varenia do celého domu a to by sa dalo vyriešiť jedine predelením obývačka a kuchyne. Ale vidím že aj nábytok sa dá často nájsť krajší keď JE VIAC MIESTA a to pri spojení určite je
Odpovedať
ja by som asi skor rozmyslala nad upravou tej laguny 433, akurat ze ak chcete viac izieb, ja by som ho dala poschodovy, tu jednu izbu pri garazi by som spravila ako druhu garaz (vpredu zarovnat stenu ako ma garaz) a zadnu spalnu s kupelnou a satnikom by som zrusila, schody na poschodie by som dala oproti vchodu do obyvacky, v mieste kde je tv... ale teda mne sa najviac z tychto lubi prave ta laguna, aj bez zmien.. pozemok mate dost velky aj na bungalov..
Odpovedať
@trubiroh Ja by som si nevybral ani jeden, pretože v poschodovom dome treba šľapať po schodoch a zbytočná garáž zaberá miesto ktorého je v dome málo. Spíš si svoje požiadavky a normálne si daj dom navrhnúť architektovi.
Odpovedať
podla mna pozemok je dostatocne velky na to aby tam stal bungalov a treba zvazit aj garaz v dome ako je vyssie napisane. Osobne by som to nedaval, nakolko to byva velky problem s riesenim TM. Suhlasim s tym, ze jednoznacne by som si dal vypracovat projekt na mieru a mas vsetko zohladnene ako je tvar domu, orientaciu, tepelnu bilanciu a tiez aj prakticke vyuzite jednotlivych miestnosti a hlavne ho mas kompletny aj s pripojkami a nie ako s katalogovymi.
Odpovedať
Áno, dáme to určite spraviť architektovi, ale by sme tam chceli prísť už s približným návrhom, asi ako si to predstavujeme. Ani prevedenie stavby ešte nemáme úplne premyslené, chceli by sme dodávateľským spôsobom, s tým že niektoré veci si vieme urobiť svojpomocne samí, resp. rodina. Pri projekte Ekoline 1037 http://www.eurolineslovakia.sk/sk/pro... asi nám to neuznajú ako jednoduchú stavbu, takže tam asi len na klúč? Alebo ak sa bude stavať dodávateľsky tak môže sa tak robiť aj dvojposchodová stavba akurát stavebný dozor sa bude volať stavbyvedúci?
Odpovedať
Profilova fotka
@trubiroh Ale žiadny architekt od vás nebude chcieť vidieť nič nakreslené veď na to je tam on architekt jemu len budeš musieť povedať aké máš požiadavky, pozri si jeho portfólio uvidíš aké domy asi robí a rozhodni sa či by si niečo také chcela alebo sa ho spýtaj či bi vedel urobiť aj niečo iné a ak nie hľadaj ďalšieho. Určite mu nedones katalógoví projekt že chceš zmeniť len to a to a bude to hotové v takom prípade ti netreba architekta ale dať si upraviť katalógový projekt.
Odpovedať
@martosko Nechceme mu dať hotový projekt, len akúsi skicu s našimi predstavami. Nenašli sme taký, ktorý by nám vyhovoval úplne, popritom sú tu ich na nete mraky. Ak vyhovuje mne, tak sa nepáči manželke, alebo je trochu nevhodne rozloženie miestností, atď, atď. Hľadáme, možno nájdeme vhodný, ale asi bude musieť aj tak upraviť projekt architekt, alebo celé nakresliť nanovo.
Odpovedať
Profilova fotka
@martosko v tomto mas velku pravdu. Ked raz idem riesit projekt s architektom tak sa nebudem trapit nad tym aky projekt a co ujasnim si akurat tak svoje poziadavky a nech uz on mi navrhne nejaky kompromis, nejake vhodne riesenie, ktore si mysli ze by mi mohlo vyhovovat. Snad ho nebudem platit za to aby mi zmenil akurat tak dve priecky v hotovom projekte
Odpovedať
Profilova fotka
@trubiroh Veď práve o tom hovorím, že každý architekt bude kresliť na novo práve pre to si ho platíš, dobrý architekt nebude od teba chcieť žiadne obrázky na to je on aby ti ponúkol viac variant a poradil čo by sa na váš pozemok hodilo. Nehovoriac o tom že prekreslenie nejakého projektu je porušenie autorského zákona. Ak si rozhodnutý že za architektom pôjdeš choď za ním už teraz a nestrácaj čas hľadaním na nete to je dobré ak chceš katalógový projekt.
Odpovedať
@trubiroh dobry architekt vam tu skicu pekne vrati , tak naozaj nepracuju. ak chcete iba upravit nieco z netu chodte za projektantom. Pripravte si poziadavky na izby prislusenstvo okna pocet kupelni skladov, to bude od vas pozadovat.
Odpovedať
@atlaska @martosko @reanor Tak to dobre vedieť, ešte som sa nikdy s architektom nerozpraval, tak to ozaj len mám v tom mišmaš, ale aspoň mám predstavu o možnostiach v projektoch, diky za rady. Budm sa venov radšej vybavovaniu ČOV a podobnych vecí okolo toho.
Odpovedať
Treba ho hlavne zobrat na pozemok, na urade si vypytat uzemnoplanovaciu informaciu pre neho.
Odpovedať
Z mestskeho uradu som už konečne po dvoch mesiacoch dostal odpoveď na zámer so stavbou domu na pozemku,že sa to môže. Ale aj tak som musel ísť hneď za architektom mesta pre podrobné informácie a ten mi dokonca aj nakreslil na mapke pozemku kde sa dá postaviť, povedal že 3,5m od každej strany od susedov, ak od 3,5m do 2m tak písomný súhlas susedov, 2,5 m treba vynechať na cestu, 6 metrov od cesty je uličná čiara (čiže spolu 8,5m od cesty), dve parkovacie miesta, 2NP (to som vedel), na streche a tvare domu nezáleží. Koeficient zastavanosti 0,6. A dal mi dve mapky pozemku s okótovanými inštrukciami. Takže dom šírka maximálne 10m. Vedľa ešte nič nie je, len záhradky.
Odpovedať
Profilova fotka
@trubiroh tak architekt by to mal vsetko prilis jednoduche keby kazdy si ukazal aky projekt a on by tam len nieco upravil, to by dost velke peniaze bral a v podstate za nic ;-)
Odpovedať
@reanor Peniaze sa berú za každú vec čo spraví architekt, napríklad dispozícia alebo projekt. Čím toho menej spraví, tým sa menej platí: http://informacie.zdravydom.sk/porovn... .
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?