Váš názor na môj návrh NED/skoro PD

Ahojte, chcem Vás poprosiť o názor na tento návrh: Takže kde začať... Pôvodne som nemal v pláne stavať podpivničený dom, ale terén si to vyslovene pýta :-) Chceme stavať svojpomocne s kamarátom murárom, vnútorné rozmery budú cca 9 x 9 m. Odhad spotreby energii 20 - 30 kWh/m2 Dom som navrhoval tak aby sa dalo obývať len 1. poschodie (obývačka, kuchyňa+ špajza + možno jedáleň, záložná izba, kúpelka, WC, vstupná chodba a chodba zo schodiskom) Strecha bude nízka, takže podkrovie nebude moc veľké (1 - 2 izby, spálňa, WC, sprcha) Prízemie je síce zbytočne velké, ale nebude problém ho využiť :-) (garáž, tech. miestnosť, špajza, sklad, poprípade kotolňa) Čo sa týka materiálov, tak tam mám jasno tak na 60 % Základy: štrk, penosklo, žel.-bet. doska Steny: asi vápeno-pieskové tehly, prizem. 25 cm, zbytok 17 cm, izolácia asi najlacnešie riešenie - polystyrén Zmeny južná strana: čo najviac zväčšiť okná, vo vikieri komplet cele presklené, v pravo obývačke a v ľavo kuchyňa/jedáleň, ten "výčnelok" (neviem ako sa to volá) je návrh priateľky, síce sa to páči aj mne ale čisto s praktyčnosti by som tam radšej "prásknul" velké okno. Zmeny západna strana: balkón by bol komplet z dreva (kvôli tepelným mostom) a možno v rámci šetrenia sa zruší úplne. Spodný "balkón" bude len strieška a ešte na garáži pribudne nejaké to okno Čo sa týka kúrenia, uvažujem nad podlahovkou skoro v celom 1. poschodí, aj ked nie som si istý, či to nie je v NED zbytočné. Páči sa mi tmavá strecha, ale neviem čo to bude robiť v lete Vopred ďakujem za rady a návrhy ;-)
Odpovedať
1
2
@peterjk pridas aj podorys?
Odpovedať
@peterjk aky mas rozpocet? toto nebude lacne ani svojpomocne
Odpovedať
Profilova fotka
@peterjk kolki tam planujete byvat?
Odpovedať
Odhad spotreby energii 20 - 30 kWh/m2- myslim, ze je to dost odvazne vzhladom na proporcie domu, ta podlahovka sa ti tam urcite zide
Odpovedať
@peterjk to nebude lacne s ohladom na tvoj poziadavok tepelnej straty. mas tam vela vyklenkov, vela sikmin, ... ale vsetko sa da, no na ukor ceny a hrubky izolacie. co sa tyka materialu - penosklo potrebuje presah, 80cm idealne. to v pripade podpivnicenych domov vidim ako prekazku. urcite sa popytaj u dodavatela. Rozumnejsie by podla mna bolo pouzit XPS - tiez ho beriem s ohladom na nutnost postavit dom na hranicu pozemku. XPS ti tiez pomoze pri napajani zvislej izolacie. budes mat krasne celistvu obalku. VPC by ti v pohode malo stacit 175mm v celej vyske. do 4 poschodi sa da stavat z tejto hrubky bez narusenia statiky, ja idem postavit z KMB Sendwix 175mm dvojpodlazny dom. spytaj sa u dodavatela, ale nevidim tam jediny dovod, preco nie. ked sa ti pacia velke okna, rataj s velkymi prachmi. okna su najvacsou polozkou pri takejto stavbe. nepozostavaju len zo samotnych okien, ale aj z kvalitnej montaze a vonkajsich zaluzii. nezabudaj, ze najlepsie okna maju daleko horsie tepelno-izolacne vlastnosti, nez zateplena stena. naj skla su Ug=0,5, pritom steny pri dobrom pasivnom dome su v pohode po U=0.09 a menej. a ramy su na tom este daleko horsie. nezda sa to, ale nasklada sa, hlavne v polozke: cena za okna. vikier je tiez taka vec - pekna, ale na izolaciu narocna. musis odizolovat 4 steny a kvalitne, ziadnych 10cm polystyrenu. navyse potencial tvorby tepelnych mostov tiez rastie v bode "pripojenia" vikiera k streche. tam treba dat velky pozor a poriadne nastudovat odizolovanie takychto bodov. kurenie nie je nikdy zbytocne. staci, ze budes mat par dni vonku tmu a minusove teploty a budes si trieskat hlavu, ze si nedal kurenie. pokial si si isty, ze dokazes vsetky mnou vyssie spomenute potencialne problemy eliminovat, zabezpecit vzduchotesnost, dokupis kvalitnu rekuperaciu, skus tam nainstalovat elektricke odporove rohoze. ja planujem len tie - su lahke na instalaciu, netreba im kotolnu a s ohladom na FVE na streche a pasivny standard to zvladnem aj uzivit. len ja mam pre EPD idealny tvar budovy - kvader bez vymyslov. PS: vsetky tmave plochy pritahuju slnko a teplo. tak si domysli, co to bude v lete robit ;-) drzim palce.
Odpovedať
@peterjk stavbu velmi predrazi pivnica, penosklo, zlozita strecha, masivne terenne upravy, masivne zateplenie. Tento projekt dostat na 20E/m2 je utopia. Podlahovka a plyn/TC/peletky. So zahradou cena lahko vyleti k 150-200 tis. Svojpomoc nieco usetri, cca 10-20 percent
Odpovedať
@bozsky_kaja co chces zakladat do XPS vane, pivnicu? :-D
Odpovedať
@peto99 pivnicu nemam (financne by som ju nedal + nedovolil by stavebny urad 3 podlazia), ale radsej by som ju dal do XPS, nez na penosklo.
Odpovedať
Profilova fotka
takže tento projekt chcete dať do Darmstadtu na posúdenie ako NPD? Zatiaľ je to dom so stratou min 50kWh/m2. O statike s 25 cm stenami môžete len snívať, je to proti norme. Ak ste selfmademan, tak tento dom postavíte za tri roky,v cene materiálu 100tis. € ak budete skromný. Len svahy, pivnica, prístupové cesty. odvodnenie bude stáť 30 tis.€ Konštrukčné vady vysvetlil bozsky_kaja, ale keď to je 9x9, prečo je to v pôdoryse obdľžnik?
Odpovedať
Profilova fotka
podla mna zbytocne platit tolke peniaze za takto prekomplikovany dom a v konecnom dosledku platit 30eur za prevadzku domu mesacne... co sa tyka energii Radsej si zaplatim mesacne 70eur a mam dom normalny, zatepleny, cca nizkoenergeticky ale v konecnom dosledku userim na samotnej navratnosti stavby, kt. sa neskutocne predrazi.. pri takychto stavbach su navraty odhadovane na 20-25rokov. Nie je lepsie trosku skresat z fantazie a poziadavok a nakoniec mat usetrene peniaze na auto, dovolenku, zahradu ? Ak nie je dobre skesat :) tak potom pevne nervy prajem
Odpovedať
Profilova fotka
@peterjk Tak už tu na modrej streche bolo všeličo ale horší návrh pasívneho domu som ešte asi nevidel, to že sa dajú na strechu kolektory ešte neznamená že to je NED ale ak máte na stavbu svojpomocne dosť času a cca 130tis. eur smelo do toho. Ak by ste chceli niečo ušetriť dajte si urobiť projekt profesionálom. A v prvom rade by som pouvažoval či je tam naozaj nutný suterén lebo to bude dosť drahé, a už vonku vidím dva státia pre auto tak načo robiť garáž aj v suteréne to už by bolo rozumnejšie dole presunúť tie izby s podkrovia.
Odpovedať
Profilova fotka
@peterjk Sorrrrrry, ale niečo tak ohavné, a pritom nakreslené r. 2015 (!) som už dávno nevidel... Navyše mi to celé pripadá, ako keď komár ide so slonom po moste a hovorí: Ako dupoceme....! Načo (PREBOHA!) penové sklo pod pivnicou, v ktorej bude garáž....?! NAČO, pýtam sa? Čo si tam pokreslil tie terénne vlny a 3-metrové betónové múry a zakopané garáže - tak len tieto záležitosti by Ťa vyšli minimálne na 30 tisíc. Ďalšie nezmysly ani nejdem rozoberať. Prečo nenavrhneš šperky pre monackú princeznú, alebo auto do sibírskej tajgy....?! Odpoviem za Teba: Asi preto, že to nevieš. A prečo, preboha, navrhuješ dom, keď to nevieš...?! A ako si si mohol čo i len pomyslieť, že ten dom bude možno aj pasívny...? Preto, že bude mať pod garážou penové sklo? Škoda reči. Ak už chceš stavať svojpomocne, tak aspoň vymyslieť si to daj profesionálovi.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Ufff tak takuto sprchu tusim este nikto nedostal... :-. @peterjk neber to hlavne osobne, hlavu hore, chlapi to myslia dobre..
Odpovedať
@peterjk z takéhoto domu chcieť dosiahnuť pasívny dom je dosť odvaha. Ja mám jednoduchý kváder a ťažko sa k pasívu priblížim
Odpovedať
Je len tolko dodam ze efektivnost, uspora, praktickost su protiklady tohoto ''navrhu'' domu. Ja mam svahovity pozemok a ake peniaze uz ''pozral'' a este nic nie je vidiet, to by si si hned rozmyslel tie vlny co tam planujes a radsej oplieskal tie peniaze na vlny pri mori s rodinou.
Odpovedať
Vďaka za odpovede, ale ich je :-) Takže takto, -Pôdorysy sú len nahrubo, tu skôr išlo o to či ísť do 3-podlažia -Rozpočet sa ešte rieši :-) -cca 4 ks obyvatelov -teoreticky toto je kompaktnejšie, pretože sú tam 2 spoločné stropy/podlahy, 2 podlažný pri rovnakej konštrukcií a rovnakej obytnej ploche by mal byť na tom o málo horšie, tak ako bungalov podobných parametrov ešte horšie tu je pekný článok: http://blog.zdravydom.sk/ako-ovplynuj... -výklenky; ten spodny v kuchyni tam pravdepodobne kôly komplikovanosti nebude, vikier je tiež otázny a čo sa týka výčnelkou pod strech tak to som zabudol prekreslit to bude ovela jednoduchšie vrchný balkón bude komplet z dreva kvôli mostom, ak teda bude, to spodné bude len jednoduchá strieška. -s penosklom som si vedomy tých 50 - 80 cm, ale XPS som nezavrhol -3 podlažia zo 175 no výborne -velke skla kvôli pasívnym ziskom a to budú le 2, vo vikieri a na kuchyni - neotvárateľné, len na obývačke budu dvere do záhrady, samozrejme v pomere cena/velkosť -podlahovku klasika na uk, už sme ju robil, nieje to také náročne ako sa na 1. pohľad zdá -strech mi je jasná -pivnicu so doteraz nechcel stavať, ani sa mi do toho moc nechce, ide o to že je pozemok je jednak úzky a jednak je rovinatý a na západe prudko klesne o cca 2m, takže svahove úpravy budú minimálne, v podstate sa len vykope jama -svojpomocne sa dá ušetrit tak 20 - 30 % ešte sa mám stretnúť s murárom a architektom tak som zvedavý kam ma pošlú :-)
Odpovedať
budeš rád ak sa dostaneš na NED v hornej hranici
Odpovedať
@peterjk ja nie som odbornik, ale tu pivnicu by som zrusila, lebo sam pises, ze ved vyuzitie sa urcite najde. Postavit pivnicu je tak nakladne, ze hladat potom pre nu vyuzitie priam komicke. Uplne kludne postaci supnut obyvku a kuchynu, technicku, nejake wcko dole a na poschodi 3izby, kupelna, wcko, nejaky satnik mozno a smitec. Tie vyklenky, to si ani neviem predstavit, ako by to slo dokopy s pasivnym domom, ak to poriadne nezateplis, ani na NED sa nedostanes. A velke okna ako uz pisal niekto vyssie, nie su zarukou na priblizenie k pasivu, pretoze cez ne idu najvacsie uniky, aj ked najsamlepsie a najdrahsie okna das, tak stena vzdy odizoluje lepsie. 25tehla je trochu dost malo, nemyslis a nie 17tka na poschodi, to ako na priecky si myslel? Zateplenie nepises, aky polystyren pouzijes, ale pod 16tku asi ani neuvazuj. podlahovku daj rozhodne. na jednej strane si sa s tym pekne vyhral, na druhej strane je to velmi neprakticke riesenie, ze taky dom na ostaru a nie prijemne byvanie. Ja by som svahovy pozemok nechcela, pripadne skusila peniaze investovat do nejakeho zrovnania, hlavne do ozajstneho projektu, lebo inac ta to bude stat veeela penazi, nervov a vysledok sa ani nepriblizi predstavam
Odpovedať
@slummdog VPC nie je tehla ;-) ja idem z nej stavat 2podlazny a uplna pohodicka. 50x25x17,5cm "tehla" vazi cez 30kg. @jan45 proti akej norme je pouzivanie 250mm VPC?
Odpovedať
Profilova fotka
ja budem odvazny a MTP si typnem cez 70kWh/m2/rok :)
Odpovedať
Najväčšia sranda že človek chce prediskutovať návrh a niektorý sa do mňa pustia ako straky do h... :-) Kritika mi nevadí čakal som ju, ale že si to niekto tak užíva :-D No nič k téme. Grafika úpravy terénu je úplne nepodstatná pretože to bolo len približenie k tomu ako to tam vyzerá 2. podlažný bol pôvodný koncept toto je len pokus K tým veľkým oknám, v niekoľkých článkoch som sa dočital o solárnich ziskoch, možno to funguje len v niektorých mestách neviem :-D Využitie pre garáž som nemusel hladať, ide o to že by bola väčšia ako treba, keby som ju nepotreboval tak ju neriešim. A inak čo sa týka toho pozemku tak tým ušetrím skoro 20 000 pri rovnakej ploche a k tomu tam svieti viac slnko, takže o 20 000 viac do baráku Ešte raz ďakujem tým čo sa mi snažili poradiť/vyhovoriť a aj tým čo sa mi "snažili poradiť" Pekný večer
Odpovedať
@peterjk Odporúčam nechať návrh NED alebo PD profesionálom, aj samotná realizácia nie je len tak. Ináč dom o ničom, takéto niečo bolo in v 90ich rokoch. Len pre info, návrh sa začína od dispozície nie od fasády. Takto to vyzerá, keď to riešiš s murárom a nie projektantom/architektom. Myslím, že v automobilkách tiež zveria návrh nového auta dizajnérom a konštruktérom nie automechanikom. ;-)
Odpovedať
@peterjk mas predsa pravo postavit takyto dom, ak sa Ti paci. Ak nechces finacne vykrvacat: 1. nedavaj pod zaklady penosklo ani XPS 2. standardne okna - solarne zisky su na SK v zime smiesne, zato v lete nebudes vediet dom ochladit 3. zabudni na pasiv aj NED, je to sice skoda, ale dobru spotrebu na kurenie dosiahnes lahko plynom, tepelnym cerpadlom alebo peletkami 4. presun byvanie radsej dolu, zrus podkrovne izby alebo aspon zmen tvar strechy. Podkrovie nie je plnohodnotne byvanie, a v lete sa extremne prehrieva.
Odpovedať
Profilova fotka
@peterjk povedal by som, ze si to Peter rozbalil na niektorych stavebnych harcovnikov tu velmi zhurta..podla toho sudim, ze energia Ti vôbec nechyba... to je dobre.... zrejme aj tie kresby Ta bavia a ja som rad, ze si taky zrucny, zrejme si to robil sam... Skus trochu, ak naozaj chces ten dom postavit tepelno-technicky dobre, trochu veci nastudovat, lebo ked ten navrh vyballis takto naraz a je tam viac zakladnych nedostatkov, tak si ostatni, co si uz stavby prezili naozaj na Tebe zgustnu... ja ocenujem tvoj optimizmus a rad sa s tebou podelim o svoje skusenosti, ked budes potrebovat, ale nie takto v hotovom, ale krok po kroku sa môzes dozvediet vela zaujimavych veci, postupne sa zacnes na veci pozerat inak a budes ich vidiet viac v suvislostiach... Ja Ti drzim palce a chcem Ta povzbudit, aby si vyuzil, co je v Tebe dobre... vela zdaru....
Odpovedať
Profilova fotka
@peterjk problem je, ze ides na to z opacnej strany. Najskor by som orientacne spocital tu MPT npr v phvp Az potom riesil veci dalej.
Odpovedať
@majkoj C hvrs? Nrzmm :-D
Odpovedať
@majkoj Ako to myslis z opacnej strany? Mozno ide na to zo spravnej strany. Najma zeny kupuju auto hlavne podla farby a domy podla tvaru , nie podla ceny a spotreby :-D. To su pre ne vedlajsie veci.
Odpovedať
@peterjk idem stavat EPD a rozmyslam nad skoro kazdym detailom. chcem, aby to proste vyslo dobre napriek tomu, ze mam naprd orientovany pozemok a este horsie dom. mam vsak kamarata. ten o pasivnych domoch pocul nieco v telke a potom odo mna. a tiez pocul o tepelnych ziskoch a tak si ide drbnut 6x2,5m presklenu stenu orientovanu na juh. ked som mu vysvetoval, ze to nebude dobre, ze bez klimy to neda, nedal si povedat. ani externe zaluzie nechce kupit, lebo su drahe. EPD nie je o tom, ze sa rozhodnem a postavim to. treba ho planovat o dost preciznejsie. treba studovat, treba sa radit s profikmi, treba hlavne pocuvat mudrejsich. a casto treba robit kompromisy v tom, co sa ti/mi paci a co je dobre pre dosiahnutie ciela. ak fakt chces postavit kvalitny dom v dobro NED/EPD standarde, skus skocit za projektantom a investuj do kvalitneho projektu.
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 ano a potom pride faktura za kurenie a nastane vytiezvenie, alebo faza nahovarania si, ze to predsa len take zle nie je :)
Odpovedať
Konečne normálny dom a nie tie búdy, ktorým sa hovorí bungálov.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?