Váš názor a rady ktoré mi veľmi pomôžu pri

Ahojte veľmi sa mi páči projekt (Euroline Bungalov 866), upravený náčrt podľa mojich preferencií prikladám. Chcem sa Vás opýtať a poradiť sa. Dvere, ktoré oddeľujú nočnú a dennú časť mám nechať alebo ich dať preč? Urobil som zopár zmien oproti katalógu - v obývačke som dal rohové okno kvôli SZ výhľadu ktorý je nádherný, v hosťovskej som urobil mini kúpelňu, zo spálne aj z detskej izby dvere s výstupom na terasu, ktorá je orientovaná na JZ. Ako by ste riešili hosťovskú - dali by ste tiež dvere s výstupom na záhradu alebo by ste nechali okno? Neviem sa rozhodnúť. Do chodby v nočnej časti domu je potrebné urobiť svetlovody, bez nich tam bude šero? Poprípade v izbách použiť interiérové dvere so sklom? Vstup do domu je S-SV Terasa je orientovaná J-JZ Izby /hosťovská, detská aj spáleň/ majú 13,6m2, 14,5m2 a 15,5m2 Obývačka 31m2 Garáž potrebujem na bicykle a motocykel. Zastrešená terasa na J má šírku/prekrytie 2,3m Šírka 16,6m, dĺžka 16,3m, zastavaná plocha 202m2 - to je limit, v územnom pláne je zastavanosť 25% (203m2) Máte nejaké rady čo prerobiť, upraviť popr. zlepšiť na tomto mojom návrhu? Budem vďačný za každý postreh. ďakujem, Martin
Odpovedať
k tym dveram, oddelujucim dennu a nocnu cast - ja osobne by som ich odstranila. Su tam podla mna zbytocne, ten priestor bude vzdusnejsi ak bude otvoreny. Ale je to na vas. ;-)
Odpovedať
@4kolky Mame to podobne riesenie - denna a nocna cast. Tie dvere, ktore ich oddeluju, su najdolezitejsie v dome. Bez prehanania. Ale to, ci ich realne potrebujes, zavisi iba od teba, resp. tvojej rodiny. Avsak ked su deti v dome, pripadne nejaka pracovna, alebo chodia casto navstevy, ci cudzi ludia, urcite maju velky zmysel. Svetlovody tam nepotrebujes, stacia sklenene vyplne dveri, mam v albume. Sprchovy kut+vana, v jednej kupelni? Zbytocne. Jedna rohova vana nahradi obe. Inak to vyzera velmi prijemne.
Odpovedať
Profilova fotka
@4kolky tie dvere si daj určite posuvné do púzdra - my to máme tiež tak a napr. väčšinou dňa sú otvorené (a nezavadzajú) ale večer - hlavne keď sú návštevy, tak ich treba zatvoriť - takže dvere určite a aby nezavadzali tak zasúvacie do púzdra a čo najširšie - netreba na tom šetriť...
Odpovedať
Osobne som za dvere. Ja práve uvažujem, že ich dodatočne dám. Mám inak riešený dom, dolu obývačka s kuchyňou a kúpeľňou plus poschodie s 3 izbami a kúpeľňou, a dolu by sa zišiel uzatvorený priestor. Máme schodište riešené tak že sa tam dá rovno dať zárubňa a dvere. Keď je návšteva tak hore potom nie sú rušení. A ešte jedna výhoda, ak je návšteva väčšia, tak sa dá pohodlne spať aj dolu ale tie dvere tam chýbajú nakoľko je zhora v noci všetko počuť, stačí ak ide niekto na WC a dole sa zobudia.
Odpovedať
Profilova fotka
@4kolky 3x WC na jedno podlazi v takej rozlohe je podla mna zbytocne... takisto 2x sprchovaci kut vlastne hned vedla seba. Spravil by som jednu velku kupelnu wc na obvodovej stene by som zrusil a dal otocil tam tie umyvadla.. vchod moze byt kludne zo spalne ak to chcete. takisto by som zrusil aj jeden sprchovy kut. neviem kolko je realne miesta za dverami kde je wc. Neni to moc natesno? ked tam bude niekto sediet a niekto vojde ab nedostal po nose :)
Odpovedať
@4kolky Tvoj predajca okien z Teba musí mať veľkú radosť. Taktiež predajcovia sanity, krovov, izolácií a strešných krytín. Tento projekt mimoriadne plytvá priestorom a tvojimi peniazmi. Keď nevieš čo s nimi, smelo choď do toho!
Odpovedať
Profilova fotka
@alfonz_n no si mu pomohol... :)
Odpovedať
Profilova fotka
@4kolky Mne to príde ako rekonštrukcia a nie novostavba ako celok to nieje najhoršie nie je tam žiadna zásadná chyba ale je tam toľko drobných nedostatkov že by som taký dom nechcel. Napríklad technická miestnosť chválim že ju máš ale podľa mňa je dosť nereálne že sa ti tam vojde aj práčovňa a žehliareň ďalej tie dvere z izieb von na záhradu z detskej izby by som ich asi nechal ale z manželskej spálne by som ich zrušil ( neviem si predstaviť načo by si ich využil v izbe v ktorej sa dá iba vyspať príde mi to že sa to dáva lebo to dobre vyzerá v exteriéry ale nakoniec skončia založené nejakým kvetináčom alebo závesom ) ďalej terasa je dosť nepraktického tvaru je dosť úzka a zbytočne dlhá to boli také drobné veci čo až tak neudrú do očí ale najhoršie je na tom časť kuchyne jedálne a obývačky, kuchyňa mi príde strašne stiesnená je tam dosť pracovných plôch ale neviem si predstaviť dvoch ľudí ako by tam fungovali súčasne, obývačka z rohovým oknom ( ja rohové okná vôbec nemusím tak to je možno len môj názor lebo z vonku vyzerajú hrozne a z vnútra zasa o toľko viac výhľadu neposkytujú ) cez to okno sa bude môcť pozerať asi len ten čo bude sedieť v kresle a jednu stranu budete aj tak zaťahovať lebo vám slnko pri západe bude svietiť rovno do očí pri pozeraní TV. Nakoniec sa dostávam k tomu úplne najhoršiemu a to je nevyužitý priestor od dverí do spálňovej časti po západnú obvodovú stenu priestor väčší ako obývačka s kuchyňou dokopy ktorý slúži len na prechádzanie a ten jedálenský stôl akurát tak zavadzia v ceste preto som si aj myslel že to je rekonštrukcia lebo toľko nevyužitého priestoru v novostavbe som ešte ani nevidel. Dalo by sa to trocha zachrániť chodbu keď človek vyjde zo zádveria by som zúžil a priestor pričlenil k spálni potom by tam možno vošlo aj niečo viac ako posteľ a skriňa, kuchyňu by som rozšíril a obývačku otočil tak aby bola TV na severnej stene dvere na terasu by išli namiesto okna pri jedálenskom stole a naopak stôl by išiel aj z oknom na miesto dverí akurát stôl by sa otočil o 90 stupňov a oprel by sa o západnú stenu a nie o južnú.
Odpovedať
Dvere ponechaj, este tak naucit decka aby ich zatvarali, mame vacsi priestor a ja decka pocujem, oni maju sluchadla ale debatuju cez PC s kamosmi,hraju hry...... Rusi ma aj rano TV z obyvacky do spalne a to je cez 20bm. Hostovsku by som si brala za spalnu,nieje nad vlastnu rodicovsku kupelnu. Hostia to vydrzia v detskej kupeni tych par dni co budu u vas.
Odpovedať
@richard71 Nemôžem mu pomôcť, každý má individuálny pohľad na vec. ;-) Kúpil som si 2 katalógy domov a zistil som len toľko, že z niekoľko sto návrhov sú tak 2-3 použiteľné - pre inšpiráciu k individuálnemu nákresu. Môj momentálny nákres je 15-ta. verzia a stále to pokladám len ako inšpiráciu pre architekta. Nie pre nejakého starého páprdu, ale pre progresívneho a invenčného človeka, ktorý opraví nezmysly v mojom návrhu. Prípadne to ešte zavesím sem, nech mi to pokukajú a nemusia ma pri tom šetriť .... znesiem, som už veľký chlap :-D Ale univerzálne princípy, ktoré tu už 1000 krát odzneli: - Minimalizovať plochu povrchu voči objemu - nerobiť výklenky, zbytočné rohy .... - Rozumne s presklenými plochami. Troje balkónové dvere na dvor, pričom ešte rozmýšľa nad štvrtými??? Okná v kúpeľniach a práčovni! NAČO??? Pri kvalitných oknách by za toto vycáloval dobre cez 20 tácov! - Pri tak veľkej rozlohe by som to radšej vyhnal na poschodie. Dnes každý hovorí o pohodlí a že nemusí chodiť hore schodmi. Návšteva neprejde po schodoch a musí mať svoju kúpelňu??????? Schody všetkým nehorázne vadia, ale chodiť denne 20x otvárať a zatvárať okná, to je v poriadku? - Keď komfort prostredia, tak treba dať nútené vetranie s rekuperáciou. Časom sa na domy bez nej bude pozerať ako na dom Bohumila Stejskala ..... s latrínou na dvore. 8-)
Odpovedať
ďakujem všetkým za pripomienky, trochu som náčrty poupravoval a v pondelok to posúvam projektantovi.
Odpovedať
Všetko v poriadku ale garáž kvoli bicyklom a motocyklu ? Navýšenie nákladov na stavbu kvoli tomu bude jednoznačne prevyšovať hodnotu týchto vecí niekoľkonásobne...Možno tak Sagan :D Ale ak na to máte okolo 125 - 150 000 eur
Odpovedať
Článok sa načítava...
celkom pekne to je ...akurat mi tam chyba komora :-p
Odpovedať
Miesto na motorku a bicykle je DôLEŽITÉ !!! My sme zatiaľ dvaja a tiež riešime, kde upratať naše 4 bicykle. Napriek dvojposchodovému uloženiu nad sebou zaberú 4m2. Garáž pre auto neplánujeme, pod prístreškom, alebo časom ľahkou montovanou garážou to naše auto prežije, ale motorka a bicykle tiež vyžadujú miesto. Dobré bicykle nestoja málo a treba sa o ne aj starať a patrične ich uskladniť. Určite je to užitočnejšie využité miesto, ako to so žehliacou doskou.
Odpovedať
Ak na to clovek ma nie je o com ....ale co m2 to plus 500 eur az 1000 eur ( garaz skor tych 500 )...taka chutna 2 garaz ....6x 7 metrov ... a potom ludia stavaju 5 rokov pretoze tajne dufaju ze dokazu zazrak....to nie je pristavena garaz kde si stavias tehlicku po tehlicke ked sa v sobotu nudis ...vo vstavanej musis riesit hned a vsetko. A za tych 20 az 35 000 si viem kupit hromadu bicyklov a par mobilnych plechovych ( ktore vyzeraju ako murovane nie tie z 89 pod ktorou sa ukrivala 120tka )....Ale ako pisem ak niekto na to skutocne ma a chce....
Odpovedať
To nerieš, zjavne na to má, lebo v tom nákrese plýtva peniazmi úplne všade. Napísal som to v príspevku 29.5. Tiež by som garáž vysunul pred dom a tepelne oddelil od obytného priestoru. Garáž v obálke domu je z dnešného pohľadu nezmysel (išlo mi na jazyk iné slovo). Tiež si viem predstaviť bicykle za 30.000 :-p ..... no dosť slintania. Ano, máš pravdu, nemá to dobre. Je to taký americký predmestský domček z r. 1975. Inak fakt neviem, čo s takýmito domami budú ľudia robiť, keď budú v dôchodku.....
Odpovedať
ďakujem všetkým za postrehy, aj tebe alfonz_n, rád by som videl tvoj dom, iste to bude bomba a nie nejaký predmestský americký domček :-) s manželkou máme niečo málo po štyridsiatke a máme dve deti, syn odchádza študovať do zahraničia /preto tá hosťovská/ a dcéra ešte nejaký rok s nami bude. garáž riešim takto z viacerých dôvodov - poloha pozemku, jeho rozmery a zastavanosť v úz.pláne. Áno mám drahé hračky - motocykel, bicykle a tých cca 20.000€ rád priplatím za to, aby som ich mal doma, pod zámkom a nie v nejakej prístavbe v záhrade.
Odpovedať
Aj ja verím, že môj dom bude bomba ;-) . Keď bude postavený, zastav sa, sú tu v okolí pekné cyklotrasy. Len lepšie čítaj, píšem, že garáž má byť "tepelne oddelená" od obytnej časti (môže byť k domu prilepená aj dvoma stenami, ale hlavná izolácia je len v tejto obytnej časti), nie niekde na druhej strane pozemku. Ani autu neni dobre vo vykúrenej garáži. Ak si si nevšimol, podporujem myšlienku jednostopých miláčikov v garáži, ale keď to vnímaš ako červenú zástavu pred očami, je to už holt Tvoj problém. :-D
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?