Úzky pozemok - odstupy

Ahojte, chcela by som sa poradiť a zároveň sa spýtať či by bolo možné stavať na pozemku širokom 8 m :( Pozemok leží medzi dvoma parcelami, ktoré nie sú vysporiadané (majú viacero vlastníkov aj neznámych) a obe majú cca 4 m - severná aj južná. Časom, ak by sa podarilo by sme tú južnú chceli odkúpiť. Spredu zo západu je prístupová cesta k pozemku, ktorý dlhý cca 70 m a končí pri rieke. Viem, že je potrebné dodržať odstupy od hraníc pozemkov ale to je zároveň aj jedna z otázok, či by v tomto prípade, keď v podstate susedia nie sú ani z jednej strany a je dosť možné, že ani nebudú, bolo možné stavať napríklad z jednej strany na hranici alebo nechať dajme tomu 70 cm odstup a z druhej na prechod medzi domom a plotom cca 1-1,5m. Na odstupy by sme potrebovali povolenie suseda ale na koho sa obrátiť s kým to riešiť keď tie pozemky nie sú vysporiadané, majú viac vlastníkov a sú iba v užívaní ako orná pôda. Domček by bol úzky, viem, ale to by mi nevadilo. Išli by ste do toho či podľa Vás ani nemá význam to nejako riešiť? Ďakujem za rady
Odpovedať
Profilova fotka
Tazka to otazka, lebo podla zakona, by mali byt odstupy min 2m, v niektorych pripadoch aj mensie, no zalezi to hlavne od orientacie okien a v neposlednom rade aj od toho, ci ti susedia takuto povedzme ze blizku stavbu povolia
Odpovedať
Ďakujem za odpoveď, práve v tom to je, že susedia tam nie sú žiadni. Z južnej strany ani nikdy nebudú predpokladám, pretože tá parcela má iba 4 m a vedľa nej je už cesta a zo severu tiež asi skôr nie, pretože tie parcely sú tak isto nevysporiadané a majú veľa rôznych vlastníkov. Ak si predstavíte, tak náš pozemok je vlastne taký dlhý pás 8 m široký - z jednej ani z druhej strany nikto, iba oproti cez cestu sused. Tak som sa chcela popytat či niekto neriešil niečo podobné a za kým ísť ohľadom tých odstupov, keď susedia a domy tam vlastne žiadne nestoja.. Asi bude treba začať na obecnom úrade :)
Odpovedať
Profilova fotka
http://mojdom.zoznam.sk/cl/10063/1598... Tento článok je super o dome na úzkom pozemku. Neviem,či možte stavať poschodový dom,ale určite individualny projekt od dobrého architekta by to vyriešil.
Odpovedať
Ďakujem pekne, asi by som šla radšej do poschodového, pozerala som rôzne projekty, určite by sa dalo vymyslieť všeličo. Asi najdôležitejšie je pozisťovať o koľko by sme museli odskočiť od tých susedných pozemkov, ak to budú musieť byť tie dva metre z každej strany zostanú nám 4 a to by už bolo máličko. Zo severnej strany keby nám povolili 1 meter príp aj menej (nenadavala by som ) už aj to by pomohlo.. :)
Odpovedať
Najskôr si zistite na stavebnom úrade predpísané odstupové vzdialenosti v danej lokalite, súhlas susedov na ich zníženie nestačí. Osobne by som tam nestaval, zbytočné komplikácie pri výstavbe a užívania v budúcnosti.
Odpovedať
Ďakujem Vám za radu aj za názor. Zatiaľ sme iba v štádiu zvažovania, dávame si dokopy pre a proti, no všetko je iba hypotetické a aj preto každý názor pomôže :)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?