Umiestnenie krbu alebo krbovych kachli.

Profilova fotka
Ludia poradte, riesime akurat projekt a ja sa neviem rozhodnut, na ktoru stranu obyvacko-kuchyne umiestnit krb alebo krbove kachle ( este sme sa nerozhodli co presne budeme mat). Ci vedla steny s TV, ci uplne na druhu stranu ako je naznacene v projekte. Ak mate podobne rieseny priestor,napiste mi pre a proti tychto dvoch moznych umiestneniach. Vdaka
Odpovedať
1
2
Ja by som ho nedala ako je v projekte, iba koli tomu,ze budete musiet neustale okolo neho prechadzat v bezprostrednej blizkosti. Hlavne pri detoch mi to nepride vhodne
Odpovedať
Profilova fotka
@haspurka treba počítať s tým že ten krb či kachle potrebujú aj komín......ten tam nakreslený nie je.
Odpovedať
A kde je ta tv stena? A kde bude gauc?
Odpovedať
@eagleowl a ku kominu aj predpripravu v zakladoch
Odpovedať
Profilova fotka
@eagleowl samozrejme je aj komin v projekte bol hned vedla krbu,sme ho tam zabudli nakreslit :-) ,
Odpovedať
Profilova fotka
@topasitta Tv stena bude na tej tenkej priecke a gauc by mal ist ako je to L-ko nosne. dufam ,ze sa chapeme.
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzcek1988 ano ano deti uz mame 2 malicke, preto sa neviem nejako rozhodnut s tym umiestnenim. Ako kebyze idem do klasickeho murovaneho krbu tak to asi supneme k tv stene, aj ked mne to pride rusive pri tv pozerat do ohna, ale kedze muz chce skor kachle tak to mi skor pride vhodnejsie umiestnit samostatne, aby to vynikol.
Odpovedať
@haspurka my mame krb vedla telky a nieje to rusive. Lebo ked sa rozhori, tak je ten ohen plapolavy, tlmeny. Asi je to skor o zvyku. Kachle by tiez mohli pekne vyniknut, vedla telky. A ked to beriem z hladiska ze toliez mam dieta, v ziadnom pripade by som ho nedala takto podla projektu. Aj koli sebe. Ci uz pojdes na wc, otvorit dvere, s nakupom, tak vzdy bude v ceste krb/kachle
Odpovedať
Profilova fotka
@haspurka tak neviem či by som chcel mať komínové dvierka zrovna v obývačke....na tej stene s WC by sa to dalo elegnatne vpašovať do WC.... ...kachle a krb sú v novom dome dve dosť odlišné veci.. kachle sú lepšie....iba že dosť stoja.
Odpovedať
Profilova fotka
@eagleowl presne tak som aj ja zacala uvazovat,ze to supnut do wcka :-D tak mne ani krb teda nepride ako lacna zalezitost, ale ja si nejako dom bez toho neviem predstavit a este pod tatrami.
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj. Skus si zakreslit do planu nabytok vo velkosti prorata k planu. Krb asi na miesto tej trciacej priecke na chodbe. Tam ma byt skrina? Nie je ta chodba nejaka velmi siroka?
Odpovedať
@haspurka ku krbu ti neporadim len som si vsimla tu poznamku k posunutiu priecky v spalni. Ten vyklenok si nechaj aspon 800 mm. Predpokladam ze tam bude vstavana skrina. Na kolajnicky potrebujes 10 cm a ako mam ja teraz 60 cm vnutornu hlbku tak tam ledva zavesim muzove kosele lebo o rukavy sucham s dverami. Sorry ze mimo temy
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@wivik ano na skrinu je ten vyklenok, dakujem za radu, nevham teda aspon 80cm.
Odpovedať
Profilova fotka
@lenkito10 tak chodbu este trosku zuzime aj ked ja neznasam uzke chodby, a je to tam myslene este bud na skrinu alebo popripade len komodu.
Odpovedať
Profilova fotka
@haspurka V projekte som mala komín pri vonkajšej stene, a tak som krb dala postaviť tam. Neskôr som si uvedomila, že krb je najefektívnejší pri priečke - ešte lepšie v priečke medzi dvoma miestnosťami , resp. v strede domu tak, aby jeho výhrevný rádius bol čo najväčší.
Odpovedať
@haspurka Pridám aj ja trochu mudrovania. Chodbu nezužuj. Ak má teraz 2,1 m, dáš tam vstavanú skriňu 0,8 , tak ti zostane 1,3 metra, čo je pohodlná šírka. My máme tiež chodbu 1,3 a užšiu by som nechcel. Ak predsa len veľmi chceš zužovať, tak max. 10 cm, lebo potom už budete do seba narážať. Tie vstupné dvere zo zádveria do obývačky by som posunul. Takto zo zádverie ideš rovno oproti stene. Aby si z tých dverí pohodlne vošla do obývačky a nemusela kľučkovať. Zároveň oddeľ chodbu od obývačky dverami, napr. posuvnými. Návštevy, čo prídu nemusia mať výhľad do nočnej časti. Ku krbu by trebalo viac informácií. Napr. ako často ho chceš používať? Či bude len pre "efekt", alebo ho chceš mať ako záložný zdroj tepla. Ja mám napr. z krbu urobené výduchy do spálne, detskej a kúpeľne. Keby náhodou nebol plyn, tak núdzovo tieto miestnosti vykúrim krbom. Keby si krb dala na stenu medzi obývačkou a detskou, tak môžeš urobiť výduch do detských, alebo až do spálne a kúpeľne. Komín by si mohla "skryť" do skrine v chodbe. Pozri v mojom fotoblogu, ako to mám umiestnené v stavanej skrini, možno sa niečím inšpiruješ. Ak bude krb len pre efekt, tak kľudne ho daj aj na tú pravú stenu obývačky, prípadne do pravého dolného rohu.
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 vdak za info, porozmyslam nad tvojimi radami, krb chcem vyuzivat popri podlahovom kureni, ak ocasto ani sami nevieme popravde ale skor castejsie ako len na efekt. k tej vtavanej skrini, myslis ze treba az 0.8m? Dnes som bola kvoli tomu v jednej predajni a pani ma presviedcala, ze uplne staci na skrinu 0.7m aj s reervou, ze tak to kazdemu odporucaju. lebo aj skrinu v spalni chcem upravit na sirku 0,70, a pridat par centi kupelke.
Odpovedať
@haspurka Nemusí byť 80, ale potom to budeš mať ako my. My sme dali 60 vnútorný priestor a 10 cm na dvierka - teda celková šírka je 70 cm a dvierkami šúcham o zavesené košele. Ale dá sa s tým žiť. Ale tvrdenie predajcu, že 0,7 je aj s rezervou - nie je pravda. Komfort je 80 cm s dvierkami. 70 cm je štandard. Menej - jedine ak sú stiesnené podmienky. Dá sa existovať aj so skriňou 50 cm, ale to by už bolo zbytočné stavať, to môže človek rovno zostať v paneláku :-S :-| Však staviaš preto, aby dom bol pohodlný. A ešte vlastná skúsenosť - ak máš podlahovku, tak kúrenie v krbe ťa rýchlo prestane baviť. Prvý rok to možno bude zábava, ale potom už zakúriš len 3-4 x do roka, hlavne cez Vianoce. ;-) Prikurovanie krbom pri podlahovom kúrení nemá zmysel.
Odpovedať
@chrobak7 moja skusenost...pravidelne kurime hlavne po veceroch v krbe. Byvame 3 roky a este nas to neomrzelo 😀😀😀
Odpovedať
@zuzcek1988 Nuž, ale keď ti je zima, tak musíš kúriť... :-D :-D
Odpovedať
@chrobak7 prečo si schoval komín do skrine?teplo ostane v skrini , čo tam chceš ohrievať?
Odpovedať
Profilova fotka
Mame podobny dom, kukni v albume. Komin je ako je ten obraz na stene, pod nim mame kachle. http://www.modrastrecha.sk/blog/kamil... Fotku nemam s kachlami. Sme velmi spokojni
Odpovedať
@chrobak7 zima mi nieje, mame podlahovku, ale ked je pochmurno alebo mrzne mam rada vecer pri telke trenkovu teplotu 😀😀😀
Odpovedať
@chrobak7 kde tam máš prosím ťa ten krb v albume? Nenašiel som to. My si zas robíme srandu so ženou, že ak budeme ešte raz stavať, tak nebudeme robiť podlahovku, lebo ju skoro nepoužívame. Podobne máme aj práčku so sušičkou, ktorú sme za rok ešte ani nevyskúšali |-|
Odpovedať
@roboza susicka je super vec, hlavne ked su male deti a osusky z nej su makke ako oblacik. Urcite vyskusajte 😉
Odpovedať
@roboza Každý má iné zvyky a potreby. U nás by sa domácnosť bez sušičky asi ani nezaobišla. Perieme veľa.
Odpovedať
@duzu Prečo? Lebo: 1. V krbe kúrim 2x do roka 2. Sopúch je napojený do komína vo výške 2,5 metra, takže teplo je až v tejto výške. 3. komín je tepelne izolovaný, samotné teleso komína nie je teplé (je to Prespor Nov Universal). Takže v skrini nie je teplo. 4. tak mi vyšlo najlepšie usporiadanie.
Odpovedať
@haspurka Nejaké fotky z prieduchov do miestností mám tu: http://www.modrastrecha.sk/forum/kure... a tu je externý prívod vzduchu: http://www.modrastrecha.sk/forum/kure...
Odpovedať
@roboza Mal by som mať v albume fotky makety domu. Po zmene MS mi blbne album, neviem sa tam dostať, takže ti neviem dať odkaz. Fotky samotného krbu budú v niektorých témach o krbe.
Odpovedať
Profilova fotka
My máme dom riešený podobne, aj krb je cca na rovnakom mieste, len je rohový a nie je v priestore ako ho máš ty, ale pokračuje v línii steny. Keď sa kúri teplo ide do celého domu, nemáme prieduchy. Teplo je sálavé a deti majú pud sebazáchovy, nebudú ho chytať. Neviem nájsť finálny projekt, toto je jeden z prvých návrhov, ale krb je na rovnakom mieste. Sme spokojní.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?