Umiestnenie a rozmery okien v šatníku a WC

Ahojte, poprosil by som vás a pomoc s riešením jedného detailu, kde sa nejak neviem rozhodnúť. Na SZ fasáde domu (viď vizualizácia a pôdorys) máme pri pohľade z vonku postupne z ľavej strany: 1. okno spálne 2. okno na presvetlenie šatníka 3. okno na WC 4. vchodové dvere Okno spálne začína vo výške 85cm a končí v 235cm od podlahy. Ostatné okná by k tomuto mali byť nejak zarovnané, nech to nevyzerá zle. V šatníku sa okno často otvárať nebude, je to hlavne kvôli svetlu. Pod oknom bude najskôr tyč na oblečenie. Aký by ste dali rozmer okna v šatníku? Nerád by som ho dal nižšie ako 175cm od podlahy, nech neberie príliš z využiteľného miesta. Na WC sa zasa okno určite otvárať bude. Nemalo by byť príliš veľké a zároveň by kľuka nemal byť moc vysoko. Ja aj manželka máme okolo 172cm, takže komfortne dočiahneme tak na 190-200cm. Možnosti čo ma napadli: - Dať WC okno do praktickej výšky a neriešiť nejaké zarovnanie okien z vonku - Vchodové dvere bez horného svetlíka by boli nižšie ako okná a WC okno by sa zarovnalo k tomu - Dať na WC pomerne vysoké okno s kľučkou na boku a posunutou mierne nižšie od stredu. Ako by ste to spravili vy? Nestaviame z tvárnic, takže okná vieme bez problémov posúvať ľubovoľne vyššie aj nižšie hocikoľko cm. V dome bude tiež rekuperácia, takže neviem ako často to WC okno budeme reálne otvárať.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
Ahoj. Ako bude zariadeny satnik?
Odpovedať
Ahoj, moja pôvodná predstava bola mať vešanie a poličky po oboch stranách a na konci na stene by bolo zrkadlo. Na strane kde je okno, by potom vešanie/police neboli až po strop ale len po výšku okna. Čiže to okno by bol skôr taký široký svetlík pri strope. Je to strana do ulice, takže cez to okno by nemalo byť moc vidieť dnu. Pre predstavu prikladám screenshot zo sweethome. Sú tam skrine namiesto otvorených políc/vešania a bočnú stenu s dverami som dal preč nech je to vidno, ale tak chápeme sa hádam. Dali by ste to skôr do L s normálnym vysokým oknom? Ja som sa snažil čo najefektívnejšie využiť ten priestor, nech tam nie sú zle prístupné rohy a to zrkadlo sme tam tiež chceli mať.
Odpovedať
@dorny ja by som mozno okno do satnika ani nedavala. Je male, utopene za skrinou, tak neviem ci pusti tolko svetla aby ste sa v zrkadle videli. Aj to len v urcite obdobie. V zime rano a k veceru nepoze, cez den predpokladam ste v robote . A umyt ho bude problem dostat sa k nemu. Po celej dlzke by som dala dlhe svietidlo prirodzenej svietivosti.
Odpovedať
Profilova fotka
Nepaci sa mi to. Zrkadlo oproti dveram do spalne, Ani ten horny svetlik nad skrinou. Vpravo okno, pod nim komoda. Oproti na celu dlzku skrina, pokracovanie do L, v rohu vesanie, nejake veci ktore sa stale nenosia. Zrkadlo to zelene. Okno vo vyske ako na wc - splachovac 120, policka ~20 cm, takze nejakych 140 cm od zeme, pod nim komodu so suflikmi. Bude do odlahcene, presvetlene.
Odpovedať
Profilova fotka
.
Odpovedať
Je to pekne co @lenkito10 navrhla. Len ci ti staci taky odlahceny satnik alebo potrebujes vyuzit ulozny priestor na maximum. Za mna zbytocnost davat do satnika take siroke dvere.
Odpovedať
Za mna ani v satniku ani na wc okno byt nemusi. Ked mate rekuperaciu, to okno otvarat vobec nebudete. My nemame a nikomu nechyba. V satniku, ked mate taky krasny priestor, skoda celu jednu stenu vlastne zrusit kvoli oknu. Urcite nie skrine pod okno ako ho mas na svojom plane. Ked na okne nastojis, tak by som ho dala nizsie (tych 120-140 cm) a pod neho dala aspon tycove vesanie kratke, alebo tu komodu. Ono aj zalezi, ako budete robit skrine do satnika - potrebujete mat na nich dvere? Ak mate satnik nepriechodzi, stalo by za to mozno spravit ho otvoreny, to by vyzeralo super moderne. Treba vymysliet ako chcete zariadit satnik, podla toho dat okno tak aby nezavadzalo.
Odpovedať
@dorny este aku vysku stropu budes mat?
Odpovedať
@lenkito10, @wivik, @metele vďaka za vaše rady a nápady 🙂 Pôvodne som chcel len určiť rozmery tých okien, ale ako som nad tým celým začal uvažovať znova tak som sa postupne dostal k 6 rôznym riešeniam 😄 @wivik strop bude cca 2.6m @metele dvere na tých skriniach nikdy byť nemali. Tou fotkou zo sweethome som to tu trochu doplietol. Ja si v tom programe riešim hlavne pôdorys a ten 3D model je veľmi zjednodušený. Nemodeloval som skrine alebo poličky ale len samotný priestor kde bude okno a kde bude úložný priestor. Aktuálne mi ostali 3 možnosti na ktorými uvažujem: 1. Vešanie a police (bez dverí) po celom obvode miestnosti. Okno by sa zrušilo. Posuvné dvere by mali iba jedno krídlo a posunuli sa viac na stranu. Vedľa nich by bolo zrkadlo. 2. Tak ako to navrhla @lenkito10 3. Šatník by sa presunul na druhú stranu izby namiesto sauny v kúpeľni. Sauna by sa spravila v záhradnom domčeku, alebo len tak sudová na záhrade. Spálňa by sa ešte o niečo zúžila a nebol by v nej pracovný stôl. Na mieste, kde mal byť pôvodne šatník, by sa spravila samostatná pracovňa. Ja aj manželka pracujeme z domu. Budeme mať jednu samostatnú pracovňu/hosťovskú, ale jeden z nás mal pôvodne pracovať zo spálne. Čo z toho by ste si vybrali?
Odpovedať
Profilova fotka
Musis si povedat, co viac vyuzijete, ci saunu, ci pracovnu, ako sa prisposobite, ci mozes pracovat v spalni pri stole, alebo vyuzivat saunu vonku v zime. V zadveri si naplanuj skrinu hlbky min 60 cm aspon pol skrine. Kupelna v rod dome bez okna nie je pre mna. Dve vane, na co? Kto bude vyuzivat tu bez okna? Nie je tam ani miesto na zavesenie osusiek. Ranne svetlo zo svetlovodov vam nebude vadit, ak budete/deti spavat pri otvorenych dverach? Takze kupelna, aj TM bez okna. Rano vstanes a budes pendlovat medzi kupelnou a satnikom. Cez izbu. Este sa vratim k tym oknam. Samozrejme nemusia byt, ani v panelaku nie su, bla, bla... Ale stavas rodinny dom, zda sa ze dost priestranny, ze nepozeras na kazdy m2, preto si myslim ze okna by tam mohli byt.
Odpovedať
Kúpeľňa bez okna mala mať funkciu druhej kúpeľne a WC. Ak by bola "hlavná" kúpeľňa alebo samostatné WC obsadené. Prípadne pre hostí. Druhá vaňa v nej je preto, že mi to pripadalo univerzálne - vieš sa tam osprchovať, okúpať, v ruke oprať veci či nechať lavór keď treba niečo odmočiť. Aspoň teda taký bol môj zámer. Aký vidíš problém v technickej bez okna? Nemám s tým reálnu skúsenosť tak ma to zaujíma. Budeme mať tepelné čerpadlo a rekuperáciu. V TM bude pračka/sušička. Veci na upratovanie a tak. Pri kúpeľni má zmysel denné svetlo. Pri TM mi to príde zbytočné. Cez leto sa prádlo bude sušiť skôr na terase a v zime nevidím zmysel vetrať TM oknom, keď sa toľko prostriedkov vynaložilo na to aby neboli tepelné straty. Svetlovod na chodbe pre nás bude ok, všetci doma sme zvyknutí spávať so zatvorenými dverami. Jediné kedy otváram v noci dvere bolo kvôli prievanu v lete a zasa v zime, keď chcem čerstvý vzduch, ale už je moc chladno aby som mal priamo pri posteli otvorené okno. Rátam že oba problémy v dome už mať nebudeme 🙂 Pendlovanie do kúpeľne cez izbu bude to je fakt. Mať zasa vchod do kúpeľne priamo z izby by som nechcel kvôli hluku. Dalo by sa ešte mať vchod cez šatník. Len potom by tá kúpeľňa musela byť vyslovene súkromná. Ak by sme tam nechali saunu tak by som nerád vodil kamarátov na návšteve cez spálňu a šatník aby sa tam dostali. @metele z tvojej skúsenosti pri riadenom vetraní by ti okno nechýbalo dokonca ani na WC?
Odpovedať
@lenkito10 pre info čo sú obmedzenia domu - prízemný dom, úžitková plochu teraz máme 166m2, viac by som už nešiel. Max šírka domu je 16m ak nebudú po stranách okná obytných miestností. Do záhrady idú 2x detská + obyvačka s kuchyňou. Zatiaľ sa mi to teda nepodarilo vymyslieť tak aby všade vyšlo okno. TM, špajza a tá druhá kúpeľňa sú teraz navrhnuté v "strede" domu bez okna a taktiež chodba má svetlovod, aby ostal priestor po obvode domu pre obývacie izby a hlavnú kúpeľňu.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@dorny pracovnu v spalni by som dala iba ked sa obcas vyuziva, co nie je tvoj pripad takze jednoznacne samostatnu. My sme tiez povodne uvazovali nad svetlovodmi ale cena cca 600€ za jeden ( 2 r. do zadu) sa nam zdala cena/vykon dost. A aby to malo efekt potrebujes ich celkom dost. A to mame plochu strechu, pri krove ta cena este narasta. Dali sme si svetliky (myslim ze to bolo nejak 1000€/stvorak) a vyzera to aj lepsie. Takze toto si este premyslite. Komora v strede domu a bez okna bude tepla. Rozmyslite si co v nej budete mat. Vstup je za mna dost maly a potiahla by som k technickej a na pravu stenu by som dala plnohodnotne skrine a sedenie a vlavo haciky na vesanie, zrkadlo a max komodu. Tu stenu vstup/pracovna a celu pracovnu by som prerobila - presunula by som tie skrine k vstupu a vstup aj trosku rozsirila. Staci vam postel siroka 1,8m? Skus pridat cely ten podorys aj ked este nie je dokonceny ale aspon ako planujes dalej chodby, vstupy do miestnosti, do kuchyne. Este mozno ked mas obmedzenia tak by som sa striktne nedrzala obdlznikoveho podorysu. A ohladom sauny, tu by som riesila ako taku "pristavbu" k domu niekde k terase napr. so zahradnou sprchou, prip. v priestore sauny by bola sprcha. Predpokladam ze do buducna budes chciet aj vyrivku a to potom bude logisticky lepsie sa presunut so sauny do virivky a nebehat cez cely dom. Este dopln ake mas svetove strany.
Odpovedať
Profilova fotka
@dorny skus pridat cely podorys. To sa vam vlavo hore ide do dvoch izieb a vpravo do dennej casti a pracovne? 22m2 chodby+5 je teda fuha dost. Najma pri dome kde nie je garaz komunikujuca s vchodom.
Odpovedať
@dorny 3 mate najlepsiu.
Odpovedať
@wivik, @lenkito10 tu je posledná verzia pôdorysu od projektanta. Rôzne varianty ako som sem dával si zvyknem najprv nakresliť sám v inom programe a až potom to upravujeme v "oficiálnom" projekte. Základný koncept rozdelenia domu bol podľa podkladov od nás. Riešenie toho vstupu, WC, skrine na chodbe a tak sa vymysleli neskôr. Pri vstupe do domu mal byť pôvodne na jednej strane botník a na druhej skriňa. Bol však problém ako spraviť vstup do hosťovskej/pracovne. Vyriešilo sa to tak, že pri botníku budú háčiky na zavesenie búnd čo sa práve nosia a ostatné by sa dali do tej skrine za rohom. Teraz v byte máme skriňu aj háčiky hneď pri dverách a prax je taká, že takmer nikto nedáva veci hneď do skrine keď príde z vonku. Tá chodba síce zaberá dosť veľa m2, avšak z toho je cez 5m2 úložní priestor a cieľom bolo mať detské izby čo najďalej od obývačky a tiež nemusia mať spoločnú stenu s našou spálňou. Taktiež tá krytá časť terasy je spravená tak aby nebola pred oknami spální ako to často vidieť v katalógových projektoch. V špajzy rátam že budú trvanlivé potraviny a kuchynské pomôcky. V záhrade by sa potom spravila samostatná plastová pivnica, takže ovocie/zelenina ak sa nám podarí vypestovať pôjde tam. Na jednu strane mám stále pochybnosti či to nemám celé prerobiť. Na druhej strane tam každé riešenie má nejaké zdôvodnenie a na nič lepšie sme už dlhšiu dobu neprišli.
Odpovedať
@dorny z tych reci ohladom dlhej chodby si nic nerob, my mame 24 m2 a 7 m skrine. A radsej chodit viac po rovine ako po schodoch. Jedine co vidim taky vacsi problem je ze ked deti chcu nieco z kuchyne alebo obyvacky tak musia obist cely dom. Asi by som komoru zmensila a urobila tam druhy vchod. Tiez sa mi nepaci ze kazdy kto vchadza do obyvacky musi prejst popred gauc a telku. Je to take rusenie toho co sedi na gauci. Este potrebujes taku dlhu 4,6 m hostovsku? O nieco by som ju skratila a zvacsila vstup a mozno aj dvere do hostovskej posunula uplne k stene aby vo vstupe vznikla pouzitelna stena.
Odpovedať
@dorny logiku to má... Čo by vadilo mne, že deti majú z izieb ďaleko na wc. Prakticky musia ísť až ku vchodu, čo je cca 10m a tam sú 2 wc skoro oproti sebe. 1 wc by som umiestnila do "nočnej" zóny. Pri vchode 2 wc nepotrebujete. Ak je práčka v TM, budeš chodiť namáčať špinavé veci do susednej kúpeľne? Nebolo by lepšie mať v TM samostatné umývadlo? Prečo je hosťovská väčšia ako detské izby?
Odpovedať
Profilova fotka
Ja pridam, ze to vyzera celkom dobre, ulozneho miesta az az, asi az moc. Hostovska je velka ako obývačka... Ked uz si stavam dom, moja spalna, satnik/skrina, kupelna. Hostia idu do detskej kupelne. Pracka a susicka prakticke mat v kupelni (nemam tak) za vstavanymi dverami. Na wc z detskych daleko, aj do kuchyne. Chyba mi dalsie okno pri jedalenskom stole.
Odpovedať
@dorny este by som mozno vyskusala dat vstup uplne na kraj a vedla vecko alebo pracovnu ci to nebude lepsie.
Odpovedať
To ma celkom pobavilo, ze 10m je daleko na WC. Teda, dalo by sa vytknut vselico k efektivnosti tohto podorysu, ale 10 metrov nie je daleko ani pre skrecka.
Odpovedať
@wivik, @lenkito10, @zltalienka ďakujem za pripomienky. Hosťovská by sa v tom pláne mala volať Pracovňa/Hosťovská ale asi to bolo moc dlhé tak tam projektant napísal iba hosťovská. Cez týždeň to bude môj office, preto tam je pracovný stôl a priestor okolo neho čo zväčšuje celú izbu. Cez víkendy a tak to bude slúžiť ako hosťovská ak prídu známi alebo rodina. Mať to ako dve samostatné izby by bolo síce super, ale potrebovali by sme potom na to určite ešte väčšiu plochu. Skrine by tam mohli byť menšie, len sme nenašli riešenie kde by sme tú izbu mohli zmenšiť vzhľadom na polohu v dome a aby sa tam zmestil stôl aj manželskú posteľ. @lenkito10 okno pri jedálenskom stole by som tiež rád dal, ale to by bolo ako okno do obytnej miestnosti. Sused vedľa má úzky pozemok, keby od toho okna musel dodržať 7m odstup tak tam už nepostaví nič. Toto by mi asi neprešlo na stavebnom. Overím si to ale pre istotu. @wivik vchod z boku ma vôbec nenapadol popravde. Z tej strany budeme mať aj prístrešok na parkovanie takže by to aj bolo praktické. Pri zachovaní súčasnej dispozície to moc nevychádza, lebo by tam vzniklo ďalšie zalomenie tej chodby. Idem to však skúsiť poskladať celé na novo. Možno z toho vzíde niečo použiteľné.
Odpovedať
@dorny naozaj som zvedava co to spravi ked presunies ten vstup. Zalomeniam chodby by som sa az tak nebala. Nam ties niekolko vzniklo a v reali to nie je az take zle. Mozno to tak posobi ked sa na to pozeras zhora. A mozno nieco projektant nieco sikovne vymysli vramci tej zmeny. Pozri si spravu nieco ti posielam.
Odpovedať
Profilova fotka
Podla mna z takto prevedeneho nakresu neziskas nic - zvacsis tym chodbu a zmensis pracovnu, dokonca musis este pridat m2. Hostovska sa moze volat ako chces, trebars aj pracovna, to sme pochopili na co bude, nic to nemeni na fakte ze je tak velka ako obývačka. Si sa rozhodol co so saunou? Nejaky iny navrh od projektanta nahodou nemas? Tuto je tak podobne robeny denny priestor http://www.modrastrecha.sk/blog/sovis...
Odpovedať
Skúsil som to poskladať celé odznova s tým vstupom z bočnej strany. Čo poviete? Povedal by som, že je tu trochu lepšie oddelenie zón. Priestor pred TV nie je priechod do kuchyne. Detské izby sú pri detskej kúpeľni. Rodičovská časť so šatníkom aj kúpeľňou sa dá úplne zavrieť. Tá chodba však vyšla cca rovnako ak nie horšie. Detské izby som tu dal do ulice a rodičovskú spálňu do záhrady. Neviem s akým ohlasom sa to doma stretne, ale pozemok je v tak tichej uličke, že v tom nevidím zásadný problém.
Odpovedať
@dorny pri tejto šírke domu môžeš mať okno na JZ, teda pri jedálenskom stole napríklad? Ak áno, orientovala by som okná z obytných miestností hlavne na JV ( to máš do dvora) a na JZ. Mať okná na SZ (u Teba do ulice) nie je žiadna výhra. Je to riešenie, keď sa inak nedá....pre kuchyňu, hosťovskú, prípadne spálňu, pokiaľ tam chodíte len spať. A potom neobytné priestory, samozrejme. K pôdorysu: prechádzanie do/z obývačky cez zádverie sa mi vôbec nepozdáva. Priamy prístup na terasu pri kuchyni nebude? Chýba wc v rodičovskej časti. Máš nejaký návrh aj od architekta?
Odpovedať
Profilova fotka
Dobre to vyzera, az na tie svetove strany.
Odpovedať
Ďakujem ešte raz za všetky pripomienky. Keď som sa na to pozrel trochu s odstupom tak ten aktuálny projekt má naozaj tých nedostatkov viac než dosť: 1. Manželka by pracovala zo spálne, zatiaľ čo hosťovská, šatník a chodba sú zbytočne veľké 2. Prechod do kuchyne alebo na terasu popred TV 3. Zádverie neplní svoj účel, keďže tam nie je priamo skriňa a je to prechodný priestor do pracovne 4. Detské izby sú také úzke slíže 5. Vzájomná poloha izieb, kúpeľní a šatníka - cesta z kúpeľne do šatníka ide cez spálňu, chodbu na ktorú vidno zo sedačky v obývačke a smerom k detským izbám. Projekt bol riešený s architektkou, ale je pravda že tieto veci som im dal ako zadanie a pri danej cene to beriem ako svoju chybu. Už to bolo vo fáze kedy sa mali robiť len drobné zmeny, ale dám to prerobiť, aj keby sa to malo platiť druhý krát. Sedel som za tým teraz hodiny niekoľko nocí po sebe a myslím že som nakoniec našiel riešenie, ktoré eliminuje takmer všetky nedostatky. Tvar domu ostal rovnaký, len časť do záhrady je dlhšia o 2m. Detské izby sú na SZ, ale sú aspoň trochu väčšie a lepšie tvarované. V tých izbách aj tak nebudú tráviť moc veľa času okrem spania a učenia. Hlavne som nechcel aby detské izby boli orientované na terasu kde môže byť večer hluk. Ulica je tichá, takže s tým tiež nebude problém. Saunu a krb tam dávam s otáznikom. Ak by sa nerobili tak zvyšok pôdorysu to výrazne neovplyvní. Krb pri špajzy vidím že nie je ideál, ale veci čo potrebujú chlad budú vonku v pivnici. Okrem týchto vecí mi to príde perfektné, ale to som si pôvodne myslel aj o tej minulej verzii. Idem to dať na review manželke a potom prejdem s architektkou. @wivik, @lenkito10, @zltalienka, @palo18, @vykricnik čo poviete na tento posledný návrh?
Odpovedať
@dorny za mňa nie. Pri predošlých nápadoch si mal obývačku blízko vchodu, teraz ju máš na druhom konci domu. To okno z kuchyne Ti dovolia? Máš to spojené s obývačkou, berie sa to ako obytná plocha. A ak aj áno, tak SV orientácia je dosť na figu. Budeš to tam mať tmavé. Dvere do detskej kúpeľne sú aktuálne za dverami do denného priestoru, ale keby si tie presunul, tak dajme tomu. Ale ja by som vymenila tu kúpeľňu s TM. Mať TM vedľa detskej izby nie je dobrý nápad. K detským izbám sa SZ sa radšej nevyjadrujem, možno som len zaujatá osobnou skúsenosťou kde som v podobne orientovanej detskej zazrela slnko len v júni po 19:00 kým nezapadlo. Pracovne majú najlepšiu pozíciu, blízko vchodu, blízko wc. Akurát keď manželka pracuje z domu, či by nechcela mať pracovňu bližšie ku kuchyni. Rodičovská časť: od 8m² by som očakávala viac ako 2x2 skrine. Sauna cez šatník je pre Teba ok?
Odpovedať
@dorny takto si to neskúšal? Žltá kuchyňa s obývačkou, zelené pracovne, oranžová spálňa + šatník, modré detské, čierne kúpeľne, TM, sauna. Pri vchode špajzka a wc. Kuchyňa by nebola smerom k terase, ale to si neriešil ani v predošlom návrhu. Ak by si zúžil dom o toľko, aby Ti vyšlo okno do dennej časti aj z JZ, tak by to mohlo byť fajn.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?