Topas 79/283

Caute, ma niekto postaveny tento domcek? Popripade co na neho hovorite? Ocenila by som nazory, rady aj kritiku. Dakujem http://www.erlis.sk/projekt/topas-79_...
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@vilma30 Chvályhodné je, že ako 1 z mála si ochotná ísť do 2-oj podlažného RD.. Na druhej strane: mám taký dojem, že si sa chytila do pasce, ktorú Ti nastražil šikovný predajca projektov. Nuž kto by odolal projektu RD, ktorý má v oknách kvitnúce muškáty, pri dome krb, lehátka a prekrásnu záhradu....(?) Ale tento typ domu je už na 1. pohľad nielen mentálne, ale aj technologicky prekonaný. To ako keby si si zobrala katalógy áut spred 15-tich rokov a vyberala auto. A tak, ako dnes vyrobené autá musia spĺňať omnoho prísnejšie kritériá, ako tie pred 15 rokmi, aj domy kolaudované po 1. januári 2016 budú musieť spĺňať kritériá, ktoré "babička" na obrázku určite nesplní... Pogoogli, poštuduj, poraď sa so stavbármi a zalov v iných vodách. Muškáty do okien a peknú záhradu je možné urobiť aj na stavbách, zodpovedajúcich súčasným požiadavkám. ;-)
Odpovedať
@leonardom Dom mi tiez pride neviem ci je spravne slovo zastaraly ale vyzera povedzme ako starsie klasicke domy, neviem ale preco hovoris, ze je technologicky zastaraly a ze nesplna kriteria, preco myslis?
Odpovedať
@leonardom Dobre nerozumiem co je na nom take zastarale a prekonane? Vsak je to klasicky dvojpodlazny dom, jedina vec cim sa lisi od vsetkych inych projektov co som videla je, ze nema spojenu kuchynu s obyvackou. Osobne ma prave tymto oddelenim zaujal. A urcite som si ho nevybrala pre muskaty v oknach ;-) , zaujal ma svojim podorysom...jednoduchy, ucelny, ziadne vycnelky, lahko svojpomocne postavitelny, ziadne zbytocne chodby atd atd. Planujem v dohladnej dobe kupit projekt, tak snad nam to v roku 2016 skolauduju :-) , kazdopadne vdaka za nazor
Odpovedať
@sysell presne to som v podstate chcela napisat :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@vilma30 rozmýšľate prakticky.
Odpovedať
@jan45 ked ma rozpocet strop inak ani uvazovat nemozem ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@vilma30 Ja si myslím že to skôr Leonard sa nechal zmiasť tými muškátmi je to obyčajný poschodový dom akurát má takú netradičnejšiu strechu ktorá mu možno dodáva ten retro vzhľad ak vám projekt vyhovuje ak smelo do toho veď v ňom budete bývať vy ale je tu jeden háčik ak ste sa držali toho rozpočtu čo je vypočítaný na boku ten výpočet asi nebude robený pre nízkoenergetické vyhotovenie ( takto sa zo štúdie nedá zistiť ale ak je dom nízko energetický určite by sa tým chválili na celej stránke ) preto sa náklady na materiál môžu o dosť zvýšiť. Možno si poviete tak dobre nebudem stavať nízko energetický dom mám známosti na stavebnom úrade a vybavím si to alebo pri výpočte energetického certifikátu niečo prihodím aby mi napočítali hodnoty nízko energetického domu dá sa to aj oklamať ale oklamete aj samých seba čo zistíte pri nákladoch na bývanie preto ak máte presne rozpočet na materiál na tento dom a prácu svojpomocne ešte by som zo stavbou počkal a dosporil nejaké prostriedky. PS: Tie strešné okná môžu byť pri nizkoenergetickom štandarde problém pouvažujte či ich tam musíte mať
Odpovedať
@leonardom nevieš mi prosím ťa napísať domy kolaudované po 1.1.2016 budú kolaudované podľa.......týka sa to všetkých domov napr.aj takých ktoré SP dostali v r, 2014?alebo SP vydané až po 1.1.2016?
Odpovedať
@vilma30 mne sa páči tento dom veľkou výhodou je izba na prízemí,ja som ale veľký zástanca terasa z kuchyne a tiež oddelená kuchyňa od obyv +,ale už som o tom písala my sme skoro dôchodcovia takže iné je rodina s malými deťmi a rodina bla,bla,čo som kuk tak ako umiestnite dom na pozemok,lebo mi vychádza,že na juhu by boli 2 okná na prízemí a 2 tie strešné,či?prosím to je môj názor vôbec sa s ním nemusíš stotožniť,želám dobré rozhodnutie. :-)
Odpovedať
@martosko prosím ťa strešné okná podľa teba sú únik tepla,alebo ?
Odpovedať
@marta2610 Hej su unik tepla, diera v strecha, problemove miesto konstrukcie ... ja som dal koli svetlu nemal som ako inak riesit, pokial sa da uz by som ich nedaval.
Odpovedať
Profilova fotka
@marta2610 Keď si zoberieš že v dnešnej dobe sa do strechy dáva bežne 40 cm izolácie pre nizkoenergetické domy je tam požiadavka na odpor R=9,9 tak to strešné okno ani pri dnešnej technológii nieje možne ani len vyrobiť a aj keby si tam dala to najlepšie okno ktoré sa bežne montujú na fasádu ani to by nevyhovelo lebo na fasádu je požiadavka na tepelný odpor R=4,4 prípadne 6,5 a aj tieto hodnoty hlavne tú 6,5 dosiahnu len tie najlepšie okná a od toho sa odvíja aj ich cena.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Tak v nasom pripade chcem zrusit stresne okna az na jedno a to to okno nad schodiskom, aby som tam mala denne svetlo. Taktiez hore zrusim tie balkoniky a chcem tam len okna, inak mi v podstate vsetko vyhovuje.
Odpovedať
@vilma30 Prave to okno co je na schodoch zrus ako prve, zle pristupne, zle sa robi, ak na chodbe bude chladnesjie moze najskor kondenzovat voda. mal som tiez v plane, robosi mi to vyhovarali, ignoroval som, ale ked mi zacalo viac ludi hovorit ako im to mokva ako na to nadavaju zrusil som to a dal rasdej uzke normalne na stenu pod strechu. Obaval som sa ze to bude otrasne vyzerat ale som spokojny.
Odpovedať
Ahoj,tiež by som vypustil tie strešné okná,sú to velke tepelne úniky.
Odpovedať
technicka miestnost? dom asi nebude nizkoenergeticky, resp. ak by mal byt tak ta cena na kluc je mimo realitu, ona je vlastne mimo realitu aj tak inak v pohode, videl som milion horsich projektov
Odpovedať
Profilova fotka
@marta2610 Podľa mojich informácií (a bolo to viackrát aj tu na MS) po 1.12016 by inakší ako nízkoenergetický dom ani nemali skolaudovať... A každý dom ku kolaudácii potrebuje energetický certifikát. Pozri si napr. túto diskusiu: http://www.modrastrecha.sk/forum/proj...
Odpovedať
Profilova fotka
@vilma30 Čo je zastaralé a prekonané? No predsa ten projekt. Čítaj napr. tu: http://www.modrastrecha.sk/forum/proj... Človeku sa páči projekt a zisťuje, že jednoducho predajca nereflektuje na nové zákony. Napíš predajcovi projektu a spýtaj sa, z akého materiálu je navrhnutý (koľko cm tehla / porfix / ytong... koľko cm fasádnej izolácie, koľko izolantu do podláh, do stropov resp. pod krytinu), aké má objekt tepelné straty, koľko bude jeho tepelná potreba na m2 na rok. A budeš hneď v obraze. :-) Neverím, že ide o nízkoenergetický dom. A iný Ti po 1.1.2016 ani neskolaudujú. A ešte k tým dišputám na tému strešné okno: @sysell @marta2610 @ekoman1 : Ak je správne osadené, nemá sa prečo rosiť, ani kondenzovať. Ani tepelné úniky by som pri takýchto plochách nedramatizoval. Problém je úúúúúúplne niekde inde: Strešné okno s južnou a západnou orientáciou pôsobí počas slnečných dní doslova ako šošovka a neskutočne prehrieva podstrešné priestory. Ak už strešné okno (kvôli presvetleniu) tak najmä na východ resp. sever. Iba nad schodiskom by som kompromisne pripustil aj juh a západ - kvôli svetlu. Pričom schodisko nie je izba (má dostatočnú výšku) a teda sa nebude prehrievať. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@vilma30 Pozri túto debatu: http://www.modrastrecha.sk/forum/urad...
Odpovedať
@vilma30 Skôr by som ten domček bral ako inšpiráciu pre projekt, ak vám vyhovuje priestorové usporiadanie. Inak je to dosť variabilný projekt, lebo ponúka ďalšie druhy striech. Po 3 mesiacoch študovania sa mi úplne zhnusili sedlové strechy s obytným podkrovím, pre ich nemožnosť osadiť okná na 4 stranách. Lebo strešné okno nepovažujem za okno, ale zimný chladič a letný krb. Pri sedlovej streche musím 3x zvažovať, ako ju otočím. Pultovku dám ako chcem, otočím si okná na juh, nad ne si viem dať tieniace markízy, striešky, ext. žalúzie .... čokoľvek. Inak špajza na projekte je fakt miniatúrna.... :-( Tiež kvitujem, že idete proti prúdu emerických bungalovov ;-) , ktoré zaplavujú našu krajinu :-S @leonardom - ten domček je svojim tvarom určite viac nízkoenergetický, ako tie rádoby "pasívne" bungalovy do kľúča alebo s milión všelijakými výklenkami a zbytočnosťami. Len ho treba trochu vyladiť. :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@sysell Ten projekt pochádza (bol stvorený) minimálne pred 15 - 20 rokmi. Vidíš to predsa na ňom. A ako sa nazeralo na nároky na tepelnotechnické parametre v tom čase...? Ja som v 1997 kúpil projekt z 38 cm tehly. Žiadne zateplenie, okná 2-sklo. R okna 1,8. Než som dokončil stavbu v 98., už ma predajca fasád nalomil na 5 cm izoláciu. A všetko sú to dnes smiešne čísla...
Odpovedať
@leonardom Dobre moze byt 15 rokov stary ale co to ma s energetickymi narokmi? dam tam 3 skla, dam tam 20 cm izlociu a pol metra vaty a kde je problem? Ci ked v projekte mam nakreslenu 5 cm izolaciu na na zmenu na 15 cm potrebujem novy projekt?, alebo ci dam na strerchu o 10 cm viac? ved taketo veci si mozem hadam prisposobit. Dom vyberam v prvom rade podla dispozicie ak sa jej to paci envidim problem to lespie zateplit. okrem toho tam neni milion stvorcov skla ani ziadne uzasny fajnove tvary ako na tych uzasnych modernych bungalovoch co tu davaju.
Odpovedať
Profilova fotka
@sysell A vykurovací systém budeš ako dimenzovať...? Či len ako sused povie...? Ide o veci, ktoré navzájom súvisia. A evidentne si tu ľudia vyberajú projekty z internetových stránok, pričom ten, čo "má filipa" si preplatí dobré pozície a jede... Ale sú aj iné projekčné kancelárie - ktoré idú s dobou. Aj technologicky, aj materiálovo. A aj tvaroslovne. Ak kupujem projekt, má mať všetko tak, aby to zodpovedalo dobe aj legislatíve. Podľa mňa si Vilma ten projekt skrátka len tak vybrala na internete, pričom ani netuší, či je takýto projekt možné dnes stavať.
Odpovedať
@leonardom to zn,že podľa teba je dom po záruke,či?prosím daj typ na poschodový dom podobný tomuto,hlavne aby bola izba na prízemí a ak by sa dalo ešte terasa z kuchyne,tak ma ešte napadlo ktosi musí schváliť tento dom stavať potom nie je problém ho skolaudovať,či?ďakujem za názor.
Odpovedať
ja sa musim zastat zadavatelky otazky (nie len preto ze mame tiez projekt od erlisu - topas 90/93)...tiez sme projekt vyberali presne podla autorky - aby vyhovoval potrebam, dal sa postavit svojpomocne, atd... projekt je jedna vec (ake materialy, zateplenie su uvedene)....avsak skutocnost je taka ze predajca projektu ak je zaroven aj projektantom ktory po dohode vie dopracovat zmeny tak vie poradit ako postavit aby RD nielen splnat normu ale aj skutocne plnil funkciu...a kedze na zaklade tychto odporucani ktore su dopisane ku stavebnemu povolenie si ten dom vieme aj svojpomocne postavit nechapem v com je potom problem?? Prosim odpovedzte mi (zastancovani energetickych certifikatov) k comu mi je energeticky certifikat napr. aj na dom A++ pokial dany clovek tak nezije??????: -dom moze byt super usporny, avsak niekto si pod pojmom tepelna pohoda v zime predstavi 28-30 stupnov :) -v kazdej izbe plazmovy televizor/150cm uhlopriecka -umyvacka sice A+++ ale bezi 4x denne (sice naplnena na 1/10....ale ved ked sa nam nechce nieco umyt v rukach... :) -kazdy clen rodiny sa denne kupe vo vani plnej vody...pripadne je v dome sauna,virivka, vyhrievany bazen.... -plus mnoho mnoho dalsich veci ktore budu spotrebovavat energie..... Mozno je to nafuknute...ale proste chcem poukazat na to ze aj ked ten dom bude akokolvek usporny aj ti ludia v nom tak musia zit...cize pritiahnute za vlasy ten isty dom co ma ener. certifikat D bude mat mensie naklady na energiu ako vyzorovo a plochou rovnaky len lepsie zatepleny/zaizolovany dom A+++ len a len kvoli ludom v nom zijucim :)
Odpovedať
Profilova fotka
Som názoru, že ľudí nútiť do stavby domu kategórie A je blbosť. Áno priznám sa že so taký dom postavil. Avšak nie pre to že mi to niekto prikázal, ale s vlastného presvedčenia. Avšak je blbosť niekoho presviedčať aby dom brutálne zateplil, aby mal rekuperáciu, aby mal poprípade TČ, aby mal dom čo najjednoduchší tvar atď...... Žiaľ núti nás do toho iný a mi sa musíme tomu iba prispôsobiť. To je jak keby sme nútili každého voziť sa na aute s najúspornejším motorom a maličké, veď aby sme šetrili! Nedávno som bol na dovolenke v Chine. keď som videl čo je tam a koľko ich je a porovnal si našu škvarku zeme v podstate aj celú EU, tak som si uvedomil, pokiaľ mi budeme šetriť aj neviem ako, neviem k čomu to je dobré! Že by na to, aby sa nám tu ťažšie žilo? stavalo? existovalo? Ťažko povedať.
Odpovedať
@plamen Podľa Tvojho príspevku ty určite patríš k ľuďom, ktorí si myslia, že aj povinná prilba na bicykli je blbosť a že je to len výmysel výrobcov prilieb aby zarobili...., Inteligentný pochopí a sám si postaví EPD .... tým ostatným to treba nariadiť!!! A že ich je teda veľa!!! Aby sme túto našu ťažko skúšanú planétu úplne nezlikvidovali !!!
Odpovedať
@alfonz_n Som za setrenie ale prositm ta navrhujem zakazat predavaty obycajnu vodu v PET flassdiach, zakazal by som primestske naftove vlaky, zakazal by som vyrobu obalov ktotre maju urcite percento hmotnosti vyrobku ktory balia, akurat sa pozeram na pr granmove veci ktore su v obrovskom plastovom hrubom kufri ktory hodim do kosa, zakazal by som spalovanie dreva uhlia - naco ked su alternativy? Biomasa? - posekane stromy? to je co za napad? zazakat. A ked vravis o povinnej prilbe, preco ju musim mat ked nechem, a preco sa potom legalne predavaju cigarety ktore nemaju ziadny pozitivny ucinok a to zakazane nie je. tato fasisticka bezzuba unia s jej nariadeniami je casto absolutne mimi realitu a len buzeruje na nesmysloch. Tymto nechem povedat ze usporne domy su blbost len by som sa z toho neposral a nic by siom neprecenoval. ja byvam v kocne mozno 250m2 ziadna izolacia v zemi, na stene 5 cm polystyren a na streche 5 cm vate a platim 80€ mesacne za plyn aj s ohrevom TUV tak asi tolko.
Odpovedať
Profilova fotka
@vilma30 domček je pekný, tiež sa mi páči oddelenie kuchyne od obývačky, izba na prízemí je super, jedine ak by sa dalo dať vstup do kúpeľky z chodby a nie zo zádveria...šikovný
Odpovedať
Profilova fotka
@alfonz_n Asi si ma moc dobre nepochopil. Čo sa týka EPD ja ho mám. Bývam v ňom, ale postavil som si ho ja z môjho vlastného presvedčenie nie pre to, že mi to niekto nariadi! Tobôž zakáže že iný ako EPD nemôžem postaviť. Chapeš? Ide mi tu o princím, že sa robí xy zákonov, výmyslov - pre koho? načo? novodobá demokracia? A s tou prilbou máš pravdu, áno je to výmysel aby sa predávali. Ty o tom pochybuješ? Túto planétu nezlikviduje Slovensko, ani EU. Neboj.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?