Tepelné straty NED - Vhodný projekt

Ahojte všetci. Rád by som Vás poprosil nakoľko viem,že je tu vo Vás skrytý veľký potenciál :-D aby ste poradili vhodný projekt NED, v ktorom budú minimálne tepelné straty. Radi by sme stavali bungalov 3i+obývacia izba do 100m2/ obývacia plocha cca 90m2/. Ešte pár tipov ako npr. rozmery okna k stene. Z obývačky by som chcel aby bol priamy vstup na terasu. Ďakujem Vám. Prosím nepíšte do IP,rád by som aby mali možnosť všetci posúdiť prípadné projekty. Ešte by som poznamenal,že cena bungalova by nemala presiahnúť 80000€ so základovou doskou. Vopred ĎAKUJEM.
Odpovedať
@blackomt skoro každý dom sa dá navrhnúť na minimálne straty a posxhodový dokonca bez veľkých problémov na pasív. Niekedy sa počítalo cca 10% plochy podlahy miestnosti na plochu okien, ale dnes sa už robia svetlotechnické posudky. Ja tvrdím, že okien nie je nikdy dosť a nie je nič krajšie ako vizuálne prepojenie obývacej izby s exteriérom trebarz aj jednou celou stenou ale toto málokto pochopí kto to nezažil a prežil napr. celý život v paneláku.
Odpovedať
Je pekné, že v nás vidíš veľký potenciál.. ale podľa mňa by si mal skôr hľadať ty architekta a následne projektanta, ktorý sa vyznajú v orientácii, pasívnych tepelných ziskoch, zloženiam konštrukcií, detailom a teplotechnike.. Pretože prvá a zásadná chyba je, keď si myslíš že bez posúdenia orientácie, polohy a terénu pozemku vyberieš dobrý NED...
Odpovedať
Profilova fotka
@blackomt myslim, ze investicia do kvalitného projektu od kvalitného projektanta, ktory sa zaobera projektovanim pasívnych a ned domov, sa ti vrati ovela skor, ako si asi teraz myslis. Moja skusenost je taka, ze sme si objednali sice lacny projekt, ale ked sme ho chceli dat prerobit na NED, tak sme zistili, ze to zrazu nejde az tak easy. Vsade citas na MS, ze treba dat 20 cm do podlahy, 25 cm na obvodove mury a 40 cm do strechy a mas z toho NED. No samozrejme, ze to pomoze, ale na druhej strane je tu vela malickosti, ktore treba zmenit, naco treba mysliet dopredu a tepelne mosty na zaklade podorysu nejakého projektu neuvidis (vsetky). Spravny projektant ti ten dom navrhne tak, ze v konecnom dosledku usetris cas aj peniaze pri realizacii. Dalsia vec - orientacia pozemku... je to nieco, co bud budes korigovat, alebo z toho vytazis. Toto pri katalógovom dome neurobis. Moje odporucanie znie - bud to teraz na zaciatku urobis poriadne (projekt) a za tie iste prachy dostanes dom, ktory bude mat najviac "spotrebu" 20kW/m2 alebo sa na to vykasli, dodrzuj "vseobecne" rady o izolovani, orientacii a tvare budovy a neryp sa v tom viac ako treba ;-) Ak sa chces poucit z mojich chyb, daj vediet do IP a ti rozpisem ako funguje preorientovanie katalógového domu na NED a ako to nakoniec dopadlo.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?