Svetla vyska miestnosti

Ahojte, chcem sa spytat tych co maju svetlu vysku miestnosti 280cm, v akej vyske mate parapet? Okna mame naplanovane 1800x1500. Ako ste to vyriesili? Foto potesi, vdaka.
Odpovedať
Profilova fotka
@melon123 Neviem, či výška miestnosti súvisí nejako s výškou parapetu. Podľa mňa ani nie. Parapet sa dáva väčšinou do výšky 950mm pokiaľ viem. Ešte by bolo zaujímavé vedieť, že ktorý z tých dvoch uvedených rozmerov okna je výška a ktorý šírka okna. :-)
Odpovedať
@melon123 tak myslim, ze vyska parapety zavisi aj od toho v akej vyske bude okno od zeme..
Odpovedať
Profilova fotka
@ujam Ako dlho si rozmýšľala nad touto odpoveďou? :-D :-D :-D
Odpovedať
@jamk1 sirka 1800, vyska 1500. bojim sa aby tie okna neboli vysoko,..
Odpovedať
Profilova fotka
Svetlú výšku budem mať aj ja 2800 mm a div sa svetu aj okná rovnakého rozmeru :D Projektant mi naplánoval výšku parapetu 900mm.... Zdalo sa mi to strašne nízko... Chodil som po rôznych bytoch a domoch kamarátov / rodiny a meral ako to kto má. Nakoniec som sa rozhodol, že sa cítim príjemnejšie s vyšším parapetom. Tak som dal nakoniec 950mm... ešte nemám potery, takže neviem ako to nakoniec ukáže...
Odpovedať
Profilova fotka
@lordxor Inakšie tých 950mm čo si zvolil a aj ja som o nich písal nie je nijako zaväzujúce. Osobne si myslím, že je asi najlepšie voliť výšku podľa toho, komu ako vyhovuje. Každý má inú postavu a preto aj výška parapetu sa môže + - nejaký cm líšiť. Staré domy sa voľakedy stavali tak (viem z rozprávania starých ľudí žijúcich na dedine) že výška dverí sa robila podľa výšky gazdu a rovnako aj okno... gazda si zvolil výšku spodného okraja okna, aby sa mu pohodlne opieralo a pozeralo von, potom tam ostal opretý a podľa neho sa spravila ah výška okna. Super spoľahlivá metóda nie? :-D
Odpovedať
@jamk1 :D :D :D ja som sa prave pozastavila nad tou otazkou, ako nehnevaj sa, ale kto riesi vysku parametu? Vsak ked sa osadi okno tak sa dava podla toho parapet nie?
Odpovedať
Profilova fotka
@ujam BINGO - presne tak zo je. :-)
Odpovedať
@jamk1 ved to ja viem preto som napisala taku odpoved ako zo skolky :D haha :D @melon123 ries to az ked sa osadi okno, hlavne okno si posad do dobrej vysky :)
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 tipujem že otázka je kvôli tomu že výška okna je 180 a teda pri 90 -95cm výške parapetu vychádza nad oknom 5-10 cm....a dotyčný si to na živo nevie predstaviť...
Odpovedať
Profilova fotka
@eagleowl Treba pozorne čítať, píše že výška je 150cm, nie 180cm. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
V nocnej casti mame strop vo vyske 240cm, v dennej 280cm a parapety (aj okna logicky) v rovnakej a standardnej vyske - tak aby som napr. pri umyvani nemusela liezt na rebrik.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@jamk1 a....tak to som nejak prehliadol.... Inak čo sa parapetu týka tak nie je na škodu uvedomiť si že čím vyššie tým ľahšie sa okno pretieni prestrešením a tiež nie je na škodu zohľadniť murovací materiál aby sa nemusel rezať na výšku.....to by mal mať ale na pamäti projektant....
Odpovedať
Profilova fotka
@eagleowl Ja stavia teraz dielňu a tam som sa rozhodol pre parapet vo vyske 100cm. Dôvod je ten, že pod oknami budú pracovné stoly s výškou 85cm. Z okna sa nebude nikto vyklanat a ani sa o parapety opierať. :-)
Odpovedať
@ujam A to je podla teba aka? Tu je ten point. Ale diky
Odpovedať
odporucana vyska parapety je niekde medzi 90 a 100 cm. Podla mna je to tak akurát. A aj ked budu v miestnostiach rozne vysoke stropy, okna by mali byt rovnako vysoke, aby to z vonku nevyzerala oko nedorobok. Samozrejme da sa aj vselijako "rozhadzat" aby to vyzeralo ako "architektonicky zamer" ... Pre verejne budovy odstup parapety od podlahy urcuje norma. Ale nebudem hladat kolko to je.
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 doma mám 97cm od podlahy ku hornému okraju parapetu....manželka chcela oveľa nižšie.... nakoniec som ju presvedčil ....jednak mi to vychádzalo na celú tvárnice a hlavne som chcel čo najlepšie tienenie presahom strechy....cez okná sa aj tak nedá vykláňať lebo tam sú sieťky....
Odpovedať
@melon123 môžeš si dať ako chceš, mne sa chcelo 75cm tak som si dal toľko (páčia sa mi nízke parapety a na 40cm ako by som dával teraz som si pred 15 rokmi netrúfal :-) ) Jediné čo musíš dodržať je 90cm vo vyšších podlažiach a otváravých oknách, kde parapet tvorí prekážku proti prepadnutiu.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?