Sused nesúhlasí so stavbou. Dá sa niečo robiť?

Profilova fotka
Ahojte, v stavebnom konani susedka nesuhlasila s vystavbou domu, pretoze prijazdova cesta hranici s jej 70 rocnym domom a boji sa ze jej prejazdom aut s betonom zacne praskat dom, prijazdova cesta (staviame v zahrade) ma 4,5m a ide hned pozdlz jej domu, jej dom je uplne na hranici jej pozemku. Co mame urobit aby nam dali stavebne povolenie? Mame dat statikovy vypracovat nejaky projekt spevnenia tej cesty? Ked tak urobime a statik nam nieco take vyhotovi, bude moct stavebny urad zase akceptovat jej namietku? Z coho tu cestu vyhotovit aby nehrozilo nieco take coho sa boji? Dakujem za kazdu radu.
Odpovedať
1
2
@renatkas nato ti ale musi odpovedat SU, nedal Vam koly jej namietke stavebne povolenie? Ak nedal, musi byt v jeho sprave aj riesenie. Kazde napadnutie ziadosti o SP sa riesi so stavebnikom a SU, suseda nemusi byt pritomna. Takze SU Vas mal vyzvat k stretnutie,kde by Vas oboznamil so stavom celej namietky.
Odpovedať
Profilova fotka
To ta fakt lutujem! Niet nad dobrého suseda...Viem, o čom rozprávam. My sme kúpili pozemok, krásny, nádherny, hned vedla novo postavenej ulice a najvačší problém bol v tom, že nie drahy pozemok - tada 10 árov za 70000 eur ale boli sme šikovnejší, ale hned celú 50 árovú rolu vedla, kde teda staviame - teda už budeme stavať... Sused robil problémy, pindal ohladom príjazdovej cesty - ale vdakabohu cesta patri obca a tá do dovolila, potom zase prípojky... bože tahali sme ich cez celú cestu... a nakoniec nás udal na stavebnom, že nemáme povolenie - ale to sme vdakabohu na dotiahnutie prípojok už mali. Takže pomoc, pomoc! Ludia vedia robiť problémy, ale všetko sa dá, nám to trvalu rok vybavovačie, lebo bol to extravilán, museli sme zmeniť a zaplatiť celý nový plán obce... ale už je to o.k. Teda dúfam, že už naozaj nič nenájde, lebo ma porazí! Takže trpezlivosť, pevné nervy, dobrého starostu v obci a všetkych čo s tým niečo majú... do povolenia hovorí obec a stavebný úrad - to je najpodstatnejšie, urob všetko čo ti povedia a dúfam že to vybavíš. Aspon mala by si. Predsa sused Ti nemôže zabrániť postaviť si 1 dom, to nech ta ani náhodou neodradí. A aké vlastne bolo oficiálne vyjadrenie stavebného úradu? Zamietli ti to alebo ako...?
Odpovedať
Ak dodržíte všetky zákonné podmienky hlavne vzdialenosti od hranice pozemku, jediné čo dosiahne suseda je že vám natiahne čas na vybavenie papierov kvôli zákonným termínom. Ak nemá na SÚ dcéru alebo inú rodinu je to v poho. Pekne ju každý deň aspoň trikrát pekne pozdravte a jej námietky v stavebnom konaní riešte s chladnou hlavou, zatĺkajte všetko čo je nepodstatné a neriešte podrobnosti. Budú v zápise a zbytočne sa môžete zamotať. Co je psáno je dáno :-) Argumentujte ak to bude treba iba stroho a iba hlavné veci. Roztrhne ju od jedu a vy sa tak pripravíte na prípadný psychologický boj.
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska dnes bolo stavebne konanie kde boli prizvani vsetci susedia ci suhlasia so stavbou, my sme tam mali v zastupeni pani co nam to stavebne povolenie vybavuje a ta nam volala, ze by sme mali najst nahradne riesenie a vypracovat nejaky projekt. V piatok sa na to ideme popytat priamo na stavebny urad a za starostom, este nas nestihli vyzvat kedze to bolo dnes... Takze ked spravime vsetko co nam povedia na SU tak by to mali schvalit?
Odpovedať
Profilova fotka
@zamotek ale my mame tu prijazdovu cestu hned vedla jej domu, to nevadi? Tam nemusi byt nejaky odstup?
Odpovedať
Profilova fotka
@renatkas A nemozte ten beton riesit ako ja? http://www.modrastrecha.sk/fotoblog/m...
Odpovedať
Profilova fotka
@renatkas Myslim, ze k tomuto systemu sa da dopojit este 35 metrova hadica..
Odpovedať
@renatkas nebyť osobne pri jednaní na SÚ nie je najšťastnejšie riešenie. Poviem sprosto, ak má niektorý sused chuť vám robiť problémy, ak tam nebudete osobne bude hrdina. Do očí sa to hovorí oveľa ťažšie alebo vôbec. Mohli ste to mať z krku dnes a hotovo. Kto sa bude za vás biť ak nie vy osobne? Kto vám vybavuje stavebné ten rieši to čo hovoria zákony, prečo by sa naťahoval s niečimi susedmi ? Netuším v čom má byť problém ale odporúčam prejsť si minimálne Vyhlášku č.532/2002 Sú tam všetky požiadavky ktoré by ste mali dodržiavať.
Odpovedať
SU vam musi dat vyrozumenie PRECO zamieta dat SP - a dovod LEBO SUSEDA NESUHLASI neobstoji, MUSI tam byt napisane podla akeho zakona vam ho nevydava. Nemam nastudovany cely staveb.zakon,ale podla mna to, ze oni maju dom na hranici komunikacie nieje dovod nedat vam SP. Nech Vam na stavebnom ukazu, kde sa o tom konkretne pise. A suseda sa moze inak odvolat dalej na krajsky urad, to sa potom fakt natiahne, ale ak nema podporu v zakone neprejde jej to-treba ju slusne upozornit, ze potom budete pozadovat sudne fianncne vyrovnanie koly stratam casu pri zahajeni stavby, straty pri cerpani dovolenky koly konaniam, benzin..... Inak dost nechapem to konanie so susedmi, to sa este niekde robi? Normalne sa vsetko posiela postou a susedia sa mozu odvolat ak chcu.
Odpovedať
Profilova fotka
Pokiaľ novostavba dodrží všetky predpísané vzdialenosti od hranice pozemku tak sused do toho nemôže namietať.V takom prípade nepotrebujte od suseda súhlas s vašou stavbou.Argument že prejazd auta poškodí jej dom neobstojí.Preto že vy nie ste zodpovedný za to že suseda má zlé nekvalitné základy domu.Ide o to že len priemerne kvalitne postavený dom prejazd domiechavača nemôže poškodiť. Stavebný zákon nevyžaduje súhlas suseda .Pozrite si priložený link tam odovedá profesionál http://www.porada.sk/t101034-stavebne....
Odpovedať
No este nepises komu patri prijazdova cesta. Z coho je ta cesta postavena.
Odpovedať
@renatkas musi byt odstup samozrejme.... cesta je tiez stavba...podla zakonamin 2 m od hranice vasho pozemku...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@renatkas presne moj pripad. Ako dlho to trvalo asi 4 mesiace. a ako som to vyriesil - prepis 2.5m na moju matku. a ako to skoncilo .... vyhral som aj na jeho namietku :)) a stale namietal a namietal. A preco sa vlastne hadal - mam taj prijazdovu cestu ale idem planyrovat a tak dalej.... viac nemozem verejne :))))....ale medzi jeho domom bude 30 az 40 cm vzdialenost. atd. Celkovo....odvolavat sa moze a natahovat to bude, lebo ma narok. Zakon. Jaj a co ma sto vsetko stalo. Prepis, kataster , stavba na cierno atd... cca 500 az 600 Eur. Nie je nad H. suseda. Hadam v dalsom stocori nebudu xiixix. Ak budes potrebovat podrobnosti v pohode, no ak raz namieta iba prepis casti pozemku pomoze :)). Dufam ze nemas sprosteho dochodcu na stevbom urade ako ja.
Odpovedať
@mderer super napad ako si sam vybrat svojho suseda... :)
Odpovedať
Profilova fotka
a co ak nesuhlasi so stavbou pan na stavebnom urade? Stale nam len hovori, ze sa neda a neda, ale že prečo to ešte nepovedal. Vzdialensti od hranice pozemku mame v poriadku.
Odpovedať
@katarinka2010 chcel som snim ist podobrom ale zacal sa stavat na zadne.... a zistil som ze kazdy sa ho boji. No proste chrapunstvo :))) zaujatost na stavebnom urade - Kostany nad TURCOM - hadam ich raz zrusia a nebudu otravovat o nieco slusnejsich ludi - mozno :)))) atd.
Odpovedať
@petovar musi vam ukazat zakon podla ktoreho "sa to neda" a normalne pouzite tiez vyhrazku - financne vyrovnanie z jeho strany koly natahovaniu staveb.povolenia, straty na zdrazeni stavebnych materialov, cestovne, nutnost cerpat dovolenku koly opakovanym navstevam SU....................po takomto bububu vacsina ustupi.
Odpovedať
@atlaska práve o to ide. Trepať hlúposti vie každý, pre niekoho je aj zaprášená predzáhradka dôvod oponovať stavebné konanie :-) A fakt že drístať pri osobnom jednaní na SÚ je oveľa oveľa ťažšie je nesporný ako vypisovať udania z obyvačky po poldeci pri Sultánovi či Šeherezáde. To sú namäko dôchodci aj z chudiatok dážďoviek čo im na stavbe plašíte pri činnosti. Mimochodom nespomenula tu autorka otázky či tú cestu riešia ako trvalú alebo sa jedná iba o dočasný prístup k stavenisku. Ak je to iba priestor pre dopravu materiálu tak neexistuje právna norma ktorá by bránila aby ste jazdili po svojom pozemku trebárs aj s dechtovými pražcami od ŽSR na Mane s návesom. Ak ale cesta ktorá sa spomína bude resp. je v projekte ako trvalá (prístup techniky, požiarne a bezpečnostné podmienky viď v projekte) musí podľa štátnej normy spĺňať minimálne podmienku šírky - 3,5m (3m ak je bez obmedzenia pri krajnici) a únosnosti min 80kN. Inak si nedokážem predstaviť čo môže byť problém. To rozdelenie pozemku a vytvorenie si vlastného suseda :-) je super nápad a poznám dva aj z reálneho života ale to bol prípad kedy si kamarát pomohol takto pri buzerácii od mesta.
Odpovedať
oddelenie pozemku - iba som o tom pocul ze sa to da takto. Na stavebnom mi to az do posledneho dna zhadzovali a bla bla ze to nepomoze len aby som to nerobil. Po zapisani do katastra sa vsetko krasne vysiesilo. Proste chrapunstvo na stavebnom urade.... . A vysledok... staval som na cierno a dodatocne stavebne som mal az po 5 mesiacoch. A teraz spokojnost a pokoj. Problem je v tom ze stavebny zakon nie presne hovory kto je tvoj sused a kazdy si to inak vysvetluje.... ze sused je az dalsia budova. Cize ak tam bude aj 100 metrov priestoru tak sused vzdialenz 101 metrov ta moze obtazovat.... Nastastie ich to preslo , tato mienka a vsetko sa pohlo. :). Neviem ako to je po novom...od novembra:))
Odpovedať
@atlaska ZAKON :))) len sa nad tym pousmejem.... co stabny urad to ine zakony. a ze to tak nie je .... to hovori ten co este nestaval
Odpovedať
Profilova fotka
pre blizsie vysvetlenie, budeme stavat v zahrade rodicov, nasi byvaju v dvojdome so strykom, zo strany nasich nie je dost velky priestor na prijazdovu cestu, tak sme to riesili zo strany stryka a prepisal na nas tu prijazdovu cestu, je to zakreslene aj v projekte. Je to len zem, chceli sme tam dat strk... tych 4,5m je sirka cesty a je z jednej strany ohranicena stryovym domom a z druhej domom tej susedky. Myslite ze v krajnom pripade, keby sa 1m sirka prepisala na niekoho ineho, uz netreba vyjadrenie tej susedy? zajtra ideme na SU, lebo mame vypracovat plan organizacie vystavby, no snad nieco vymyslime aj ked ten pan na SU nie je zrovna najmilsi.
Odpovedať
Co je to plan organizacie vystavby? V tomto pripade ste radsej mali "cestu" nechat napisanu na stryka. Budete tade viest aj IS?
Odpovedať
ze ,, plan organizacie vystavby ,, Ale nic nove. Ako tak citam tak mate stavbu a potom prijazdovu cestu. Su to dve veci. Moj postoj... k tej ceste sa nijako nevyjadrujte a nic nerieste. Cim sa viac riesi o to je to bude horsie. Jenoducho idem stavat dom a nic ine. Cesta je cesta a co tam date je jedno. na SU su parchanti a hned budu riesit upravu terenu ak sa sused zacne stazovat. Moja skusenost. Nieries cestu iba dom. Nevyjadruj sa k tomu iba k domu. Ak daco budu chciet - jedna sa o stavenisko a skladujes material - jednoducha odpoved. 1m je fajn ak chces rychlo postavit dom ale s tou cestou bude vzdy problem. No po postaveni domu a kolaudacii to bude jedno. Potom sprav cestu a suseda poranta:)))). ten 1 m ta vinde na cca 400 Eur kataster, prepis, vklad :))). 600 asi nie.
Odpovedať
@renatkas tak ako sused..? vzdal to ? ak nie tak uz len zahrabat do zeme aspon 1,8 tam uz hadam ani pachnut nebude :)))). caute :))))
Odpovedať
@renatkas Ako to tu tak citam-tak sami odbornik co sa zakona tyka. Jedna vec je, ze dnes sa tymto sposobom riesi vela novostavieb a druha vec je, ze tym vznika dost vela sporov a hlavne susedskej nevrazivosti. Konkretne-nas sused ma (mal) rovnaky problem. V jeho susedstve bol kupeny pozemok a samozrejme prislo aj na riesenie prijazdovej cesty. Vzhladom k tomu, ze jeho dom ma tiez uz nejaky ten rok a logicky co sa statickeho hladiska tyka, hrozi vzdi v takychto pripadoch urcity problem. Dal suhlas na vybudovanie s tym, ze cesta pojde 1,5m od jeho hranice pozemku (hranica pozemku je jeho stena domu) Stavitel to trosku podcenil a nakladiaky pri vozeni materialu (na nie este v tom case spevnenej ceste) si to brazdili ako to islo. Co sa stalo? Praskla stena. Zaver po dlhom natahovani? Vyhral sud-cesta musela ist od hranice 2metre a este mu musel stavitel uhradit vsetky naklady na opravu (staticky posudok, injektaz, ciastocna sanacia a rekonstrukcia) Takze vela stastia do buducna. Nehovorim, ze je to pravidlo a stane sa ci caka to kazdeho-no cert nikdy nespi. Netreba to za kazdu cenu ignorovat ak niekto nieco namieta. Hlavne by nemal kazdy mysliet len na seba a svoj zamer ,ale i na druhych. Co keby sa ta situacia tykala prave vas ktori teraz riesite zalezitost vo svoj prospech-ake by to bolo ked by vam po dlhych kludnych rokoch povedla domu zacnu chodit auta a vy to priam citite ako sa trasie dom v zakladoch???? Hmm ???? @mderer @atlaska Takze vela stastia a hlavne trpezlivosti renatka-prispevok bol pridany zaciatkom roka, tak nam daj vediet ako ste dopadli. Mysli na to, ze raz mozno ten susedov dom bude niekto rekonstruovat ci burat a ty sa dostanes do podobnej situacie v ktorej je dnes on ;-)
Odpovedať
@ferencd po verejnej komunikacii bezne chodia nakladaky, s tym nenarobim nic aj okolo mna stavaju susedia a to mame sukromnu cestu, ale ani ma nenapadlo, zeby mi spadol koly tomu dom a mala by som k ich stavbam koly tomu pripomienky.
Odpovedať
@ferencd :)) pekneee :)). Kazdy ma iny pribeh. a nechcem byt odbornik... na to mam len skusenost. Potom si uz aj zakon nastudujes..Len co ked si ho kazdy SU inak vysvetluje...Kazdy po svojom. Neprajem nikomu mojho suseda. \ nervaka. A rovno poviem VOLA. Prepac za vyjadrenie ale nic lepsie ma nenapada :))) 8-) . Potom ako som sa pokusal mu vysvetlit co chcem a ako chcem zacal on len svoje. No potom ked mi jeho zena povedala par nepeknych slov... STOP... tak uz len 1,8m pod zem a dufam ze nebude pachnut. Proste je to tak.... Toho stavitela co ty spominas - to uz je zas hlupost ludi. Valcovat cestu nakladiakom a je to trufalost. Prijazdovu ano ale dbat ohlad na suseda, aby si mu zas dom nezbural..heehhe x-) .Mne sused robil napriek a snazil sa mi zastavit stavbu len na ukor jeho problemov. Ano ma pravo ako kazdy ale Bolo to nefer a malo sa to riesit inym konanim. No rovno poviem zaujatost SU - to vies dochodcovia len spolu parchanti a tak mu podali ruku ale on ich nakoniec dobehol... a zas problem. HLupe tahanie a taak dalej. Tam uz nejde ani o ten problem ako si brat dovolenku pre nejakeho idiota. strata casu, dalsie peniaze a vysledok ... prehral. :-D :-p . No po novom neviem ako to je opatrene... Ked ze je novy Stavebny zakon... Veru tak my odbornici :))) zatlkat a zatlkat
Odpovedať
ako za A.Hitlera ...otázka.. ste všetci ? ANO ... .tak ratatatatatata. 8-) a 1,8m hlboko..... prepacte za blbosti ale nedalo mi:)))
Odpovedať
@atlaska Ano suhlasim-pokial sa bavime o verejnej komunikacii-spevnenej.....alebo OK, sukromna cesta, ale nejaka vzdialenost tam zachovana je. Ja som tu neprispel ako znalec-iba ako kazdy z vas svojim postrehom zo zivota. V pripade ktory som opisoval ja islo o nasledovne-dva susediace pozemky o dlzke 80m a sirke asi 25m. Vedla suseda (cize z mojho pohladu 2hy sused) predal cast svojho zadneho pozemku (cca 30m) a cast pozemku madzi svojim domom a susedovim za ucelom prijazdovej cesty. Ta cesta bola odpredana samozrejme od hranice pozemku o sirke asi 4,5 m. No a kedze moj sused vzniesol namietku - pretoze na hranici pozemku stoji jeho dom-vznikol v podstate problem ktory som opisal uz vyssie.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?