Súkromný architekt, alebo katalógový projekt. Výhody, nevýhody

Mame predstavu ako by mal vyzerat nas dom,nasli sme nieco podobne aj v katalogu,ak by sme urobili par malinkych zmien,bolo by to podla nasich predstav napr.zrusili obyvane podkrovie a miesto toho podpivnicili,preto sa nevieme rozhodnut,ci sa nam oplati zaplatit architekta,ktorý nam to cele navrhne,vybavi vsetko okolo,dohliadne a dotiahne ku kolaudacii,alebo kupit si katalogový projekt a zmeny si robit svojpomocne.Staviat budeme taktiež svojpomocne.Pri architektovi by som bol asi kludnejsi,že to ma v rukach,ale zas nemame peniaze na rozhadzovanie a pri kupení katalogového domu mam pocit,že je vsetk na nas,ale asi to je lacnejsie,no nevieme sa vysomarit z tohoto.Vie nam niekto poradit,kto ma skusenost?
Odpovedať
Profilova fotka
Má zkušenost je taková, že jakoukoli změnu svého typového projktu si daná společnost nechá dost pěkně zaplatit:-( Taky záleží na množství resp. "hloubce" zásahů do projektu (tj. časové náročnosti). Nebo si změny v typizovaném projektu můžete nechat udělat "svým" projektantem, ale ten taky nebude zadarmo. My jsme prohlédly určitě stovky typizovaných domů a všude jsme našli něco - tak jsme si to nakreslili sami a pak šli za projektantem a s ním dolaďovali detaily. Cenově vyšel asi drobek víc než úprava typizáku, ale tak jako on by se nám u společnosti těžko věnovali.
Odpovedať
Ved to,tým že budeme stavat svojpomocne,chceli by sme aspon toho architekta mat nad sebou aby nas usmernoval.Katalogovy dom mame vybraty,taktiež nie je problem nakreslit nasu presnu predstavu a architekt by to dal iba na papier tak ako sa ma.Asi sa predsa priklonime k tomu,že mu povieme presne poziadavky a aky rozpocet mame,aky pozemok mame a radsej si nieco priplatime ako dokaslat cely dom.
Odpovedať
Jednoznacne projektant. Da sa najst aj za rozumnu cenu.
Odpovedať
Profilova fotka
Tiež sme si nakreslili domček podľa predstáv 13X13 a a architekt odhadol cenu od 800 do 1000€ v katalógu ten domček stál 1200 a to bez úprav, tak som sa ani nepýtala čo by stál so zmenami :-)
Odpovedať
my mame katalogovy a kopec zmien, takze keby som sa mohla este raz rozhodnut uz by som sla do individualneho ;-)
Odpovedať
My sme tiež najprv hľadali vhodný katalógový - z dôvodu nižšej ceny, ale žiaden nevyhovel na 100%, či už orientáciou miestností a okien, polohou niektorých priečok a pod. Keď sme sčítali zmeny a vyčíslili podľa pravidiel, stálo by nás to 10.000 Sk + osadenie. Tak sme si navrhli sami dom podľa zásad pre pasívne domy, šli sme za architektom a ten zakreslil. Suma komplet 1.270 €.
Odpovedať
@makii11 ak ste rozdhodnuty pre dany katalogovy projekt s malymi upravami +-15cm priecky tak vpohode katalog ale ked chcete nieco menit to su uz peniaze ze zato to spravi aj architekt podla vasho zelania...teda najlepsi ej si to doma nakreslit v hrubych crtoch a potom ist za nim az alebo aky ytp sa vam paci a ake zmeny.
Odpovedať
tiez som za architekta, pridam skusenost znamej, byva v dome asi 2 roky, mala katalogovy, ale lutuje, ze aj keby ju architekt vysiel drahsie, ale mala by to ako chce, s vela vecami sa nevie zmierit ako su v dome, teraz stavia jej sestra a ma architekta, su neporovnatelnejsie spokojnejsi, hned na zaciatku povedala, co ako chce, katalogove jej nevyhovovali.. penazi nema na rozhadzovanie, ale nestazuje sa zeby bol architekt nejaky drahy, takze odporucam obehnut viacerych ludi, porovnat ceny :)
Odpovedať
ja mám katalógový a som veľmi spokojná ,najlepšie by si mala keby si katalógový videla postavený a podľa toho sa rozhodla , projektant ti síce urobí čo si povieš ale niekedy to nemusí byť to správne :)
Odpovedať
Profilova fotka
@makii11 Najlepsie je mat hrubu predstavu o dispozicii, vybrat nejaky katalogovy projekt ktory sa Vam paci a zmesti sa Vam na pozemok a s tym vsetkym ist za projektantom, ktory Vam spracuje individualny projekt (jednostupnovy), ktory bude sluzit jednak na uradne ucely (stavebne povolenie) a samozrejme sa to bude dat podla toho projektu aj postavit. Jednostupnovy projekt obsahuje realizacnu stavebnu cast a statiku. Ostatne profesie stacia pre stavebne povolenie (+ profesisti vypracuju zjednodusene vykazy). Projekt taktiez obsahuje osadenie budovy na pozemok s pripojenim na inzinierske siete. Ulohou projektanta je nielen spracovanie projektu, ale aj poradenstvo ohladom vyberu materialov, spravnej dispozicie a natocenie (orientacia) domu na svetove strany atd... Pre porovnanie - cena katalogoveho projektu 800-1000 Eur + zmeny architektury 300-500Eur (bez poradenstva !) + individualna statika (zaklady, armovacie vykresy, vykazy) cca 300-400 Euro + Osadenie budovy a pripojky cca 500 Euro = 1900 az 2200 Eur. Za tuto sumu sa da spracovat individualny projekt na mieru :-)
Odpovedať
@esino1 uplne super si poradil.dik moc,tento týžden by sme sa mali stretnut s architektom,nakoniec teda vyhral asi individualny projekt:)
Odpovedať
blacksr: 1270 evri je dost dobra cena, co je vsetko zahrnute? Ked som tak ratal projekt na mieru so vsetkymi profesiami je celkom umenie dostat sa pod 3000 ...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@makii11 určite individuálny ;-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Profilova fotka
No..... som zvedavý, ako to dopadne... Teda, že pre ktorý variant sa rozhodneš. Ale ja Ti poviem jedno: Architekt Ti dá aj KOPEC svojho rozumu, ktorý je nezaplatiteľný. Hneď sa Ťa istotne spýta, prečo chceš zrušiť priestor v už existujúcom podstreší a budovať priestor v suteréne, keď je všeobecne známe, že NAJDRAHŠIA je stavba v zemi (teda pivnica). Poctivý architekt Ti totiž toto poctivo vysvetlí - a Ty v konečnom dôsledku zarobíš a investícia do architekta sa Ti viacnásobne vráti. Tieto moje slová by som si dovolil relativizovať len v tom prípade, že staviate v svahu, takže aj tak musíte základy vnoriť do terénu (čiže Vám tým vznikne prirodzený priestor pre pivnicu). Vo všeobecnosti dnes architekti robia pod cenu.....
Odpovedať
Profilova fotka
@leonardom mame dom navrhnuty architektom, mame ho vo svahu a nemame pivnice ;-)
Odpovedať
@makii11 tak ja mám úplne super skúsenosť s projektantom... bol nám odporúčený a tak sme si ho zavolali... hned chcel vidieť pozemok a hned na to nám ukázal svoje projekty, z ktorých sme si mohli vybrať alebo mu dať niečo vlastné a on by to prekreslil... projekt sme s ním riešili 3 mesiace, nakoľko sme v zahraničí a všetko sme riešili cez e-maily alebo cez skype... nakoniec sme si vybrali jeden z jeho projektov a robili sme tam zmeny... dohodnutá cena bola 1000€ plus zmeny... zobral 200 zálohu a naozaj po troch mesiacoch práce doniesol projekt domu s projektom na prípojky a zapýtal si dalších 900€, čiže celý projekt s prípojkami, plus zameranie pozemku geodetmi, ktoré vybavil on, nás stáli 1100 eur... ked si zoberieš, že katalógový projekt stojí 1000€ plus prípojky a plus zmeny... tak podľa mna určite architekt a ako spomínal @leonardom tak jeho rady sú nad zlato a povedal, že kedykoľvek budeme niečo potrebovať, máme sa na neho obrátiť... mimochodom náš projektant je z PP
Odpovedať
Profilova fotka
@branik21 len je rozdiel medzi projektantom a architektom, cize aj ceny su ine :-)
Odpovedať
@cappucinko ok, beriem späť... ja som len dal svoju skúsenosť...
Odpovedať
Vie mi niekto poradit neakeho projektatna zo zapadneho Slovenska a ked ma skusenost ake ma ceny?dakujem
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@makii11 určite architekt/projektant. Aj keby si našiel katalógový dom, ktorý sa ti páči, nemusí vôbec sadnúť dobre na pozemok, nevhodne voči svetovým stranám a pod.. Najlepšie ťa usmerní niekto, kto sa vyzná a vidí do toho.
Odpovedať
@vanessa06 dakujem za odpoved,ale uz mame postavene a byvame :-D
Odpovedať
Ha, Ha -niekedy je dobre pozriet aj na datum. :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
@branik21 prosim ta mozem poslat do ip adresu a cislo na projektanta z pp ??
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?