Štúdia rodinného domu

Profilova fotka
Dobrý deň, poprosil by som o postrehy a návrhy čo a ako lepšie vyriešiť. Máme zatiaľ len prvotný návrh-štúdiu na atypickom pozemku. 3-4 členná rodina. Ďakujem
Odpovedať
1
2
Aka je orientacia na svetove strany? Inak ta garaz+pristresok - ak sa nechcete fixovat na rovnobezne tvary, tak by mohlo byt praktickejsie ak by boli otocene o 30 stupnov aby kopirovala plot zadnou stenou a otvorila sa smerom von do ulice - vyrazne to zjednodusi vchadzanie do garaze a prida vyuzitelneho priestoru.
Odpovedať
Profilova fotka
Vstup na pozemok je juh-juho-západ.
Odpovedať
@matej_sedliak vidím v přízemí posilovnu se saunou a záchod, ale nevidím tam sprchu. Pokud tam bude posilovna a sauna, určitě i sprcha a pokud to bude pokoj pro hosty, tak také. Jinak se mi váš projekt moc líbí 🙂
Odpovedať
Profilova fotka
@foobar do garáže by sa vchádzalo jednoduchšie, ale výchadzanie, cúvaním na cestu mi príde nepraktické-nebezpečné
Odpovedať
Profilova fotka
@artep1987 skôr len posilňovňa bez sauny
Odpovedať
@matej_sedliak ak plánujete mat v špajzi aj mrazák tak dvere 80cm horné WC je velmi malé...odkrojte trochu zo šatníka a tiež by som aj na 1.NP zmensila satnik a dala do dolneho WC aj sprchu ale taktiež sa mi Vaša štúdia páči
Odpovedať
@matej_sedliak veľmi pekné. Ešte by som pouvažovala nad sprchou na prízemí, ale hlavne nad schodiskom. Takto umiestnené bude šíri zvuky z kuchyne na poschodie. Pokiaľ vstávate všetci naraz tak nevadí, ale pokiaľ nie 🤔 Šírka obývačky sa mi tiež zdá dosť málo. 4,5m z toho meter treba nechať na prechod do kuchyne a nejakých 70cm okolo okien. Ostane cca 2,8m na gauč. Stačí?
Odpovedať
@matej_sedliak velmi velkoryse priestory izby satniky ale nad usporiadanim obyvacky by som este porozmyslala. Na vacsi gauc prip do U tam v tomto usporiadani nie je miesto tak ako pisala @zltalienka. Zober si stvorcekovy papier prekresli si steny obyvacky a potom si mozes aj vystrihnut gauc s realnymi rozmermi a dalsie zariadenie co tam chces mat a skladas si to. Do technickej by som dala sprchu a dvere vonku.
Odpovedať
@matej_sedliak Velmi pekny projekt, velkorysý. Pokial bude v posilovni sauna, dala by som vedla nej i sprchu, zmenšila by som technicku v prospech posilovne.
Odpovedať
Profilova fotka
Ďakujem za rady, uvažujeme či nedať schody z obývacej časti do chodby a zrušiť na prizemí šatník a zväčšiť tak kuchyňu.
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj. Mame tu satnikovy dom. Spravne odkalkulovat, aby sa s autom lahko vychadzalo z parkovacieho miesta. Dom sa zda velkorysy, v dennej casti by som ocakavala priestor, no nie je tam. Vzhladom na velkost miestnosti, velkost chodby, denna cast nie je adekvatna. Vzdialenost gauc - tv = 4,5m je prekvapivo mala. Tiez ako uz bolo pisane sirka od schodov po okno. Casto ludia planuju dole izbu, v starsom veku, mozno si hovorite, potom pojdeme byvat inam. Preco je zakreslena sauna, ked tam nema byt? Nemozete sa dohodnut? 🙃 Chyba mi okno nalavo od stola. Kuchyna nema vela prac miesta, hej na poloostove, ale otacat sa, pretacat... Medzi drezom a varnou doskou by sa hodilo viac miesta. Co bude polozene na prac doske? Kavovar, radio... Kde? Mraznicku planujete kam? Vchod na schodisko by som volila asi z chodby, no nemam skusenost byvania v poschodovych domoch. Co bude v TM? Je velka. Skus tam zakreslit pristroje, tie budu po stranach, v strede budes mat zbytocne nevyuzity priestor. Priestor co chyba v dennej casti. Pracka susicka tam? Chodit s pradlom hore, dole? Velkost izieb je indivindualna pre kazdeho, ocakavala by som rodicovsku sprchovnu, priestor na to je, ale mozno nechcete. V kupelni vam kreslic projektu chcel dokazat svoje majstrovske dielo vstupom do sprchy? Tipujem 60 cm z kazdej strany. To je minimum. Dvojumyvadlo 120 cm. To je tiez minimum, nic strasne velke. Posun sprchu k stene ku schodom, predlzis tak sprchu, predlzis umyvadla, prechod mozes mat 80. Okno v kupelni mohol vycentrovat na vanu. Vchod do spalne mat zozadu postele je pre mna pocitovo nie prave najvhodnejsie.
Odpovedať
@lenkito10 vzdialenosť od TV 4,5m je absolútne ideálna, my máme 5metrov a veľký TV ale vadí nám to že je to ďaleko, 4-4,5metra je ideálne.... Skôr mi príde veľmi málo šírka obývačky 4,5metra, dosť malý gauč tým pádom tam vychádza
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@adiso my mame 6 a je to pre nas idealne...
Odpovedať
@lenkito10 tak je to očividne veľmi individuálne ale s pár ľuďmi som sa zhodol na tom že 5metrov je úplne maximum, na byte sme mali 4 metre a tam nám to viac vyhovovalo 🙂
Odpovedať
Profilova fotka
@adiso 4 metre je podľa mňa fajn, je to proste tak akurát aby nebol ani blízko ale zas ani zbytočne ďaleko
Odpovedať
Profilova fotka
@lenkito10 ďakujem za množstvo užitočných postrehov. Šatník sme chceli len jeden v spálni, ostatné tam dal projektant, nepáčia sa nám. Ale ide o prvotný návrh, kde by som chcel zapracovať čo najviac postrehov, zlepšení. Techníckú miestnosť sme chceli väčšiu z dôvodu, že tam bude aj práčka, sušička, + technológie. Otázne je koľko priestoru je tak akurát.
Odpovedať
Profilova fotka
Po vsetkych projektoch co tu vidim, netreba sa spoliehat len na projektanta/architekta a povedat si je profesional, vyzna sa. Pri niektorych projektoch je to na zaplakanie. Vezmi si meter, meraj, nabytok, priestor, spotrebice, zariad si kuchynu, izby uz teraz, nech si nepovies, to okno malo byt tam... Dvere mohli byt posunute... Ako som uz pisala, TM je velka, no technika bude po stranach. Dala by som tam pripravu na pracku a susicku, ale zatial ich umiestnila na poschodie, kedze su vsetky izby hore. Mas tam balkon, pre prip susenie vonku by som pouzila skladaci susiak na balkone. Potom mozes pridat prepracovany navrh.
Odpovedať
@matej_sedliak dobre ti pise @lenkito10 Zariad si jednotlive miestnosti aj napr kvoli elektrickym zasuvkam. Ja som uz pri tvorbe studie vedela kde bude stat vianocny stromcek. Projektanti maju v programoch typizovane zariadenie ale nemusia zodpovedat velkostne tvojim poziadavkam. My mame postel siroku 210 cm a v projektoch je bezne nakreslena 160 centimetrova len aby sa tam nejako zmestila. Teraz som si vsimla ze v detskych je otvarenie balkonovych dveri k stolom co nie je najstastnejsie riesenie. Aj ked toto nie je finalna verzia tak si treba vsimat vsetky detaily aby vas potom rokmi nerozculovali veci co sa mohli na zaciatku zmenit. Pokial nemas projektantom dohodnuty aj projekt zariadeni tak on to buchne aby to len bolo. Ja som si kreslila zariadenie v online programe a ked sa nahodou nieco menilo v projekte hned som to prekreslila a videla ci to tak moze byt a co mi to ovplyvni.
Odpovedať
@matej_sedliak ak zmeníš umiestnenie schodov, zmení sa celá dispozícia. Keď by to bol môj dom, tak by som dala na prízemie 1 izbu, ktorá by slúžila ako pracovňa/hosťovská/trucovňa .... nemusí byť veľká, aj 12m² stačí. Tým pádom aj sprchu do dolnej kúpeľne. TM až takú veľkú netreba. Máš samostatný šatník a aj špajzu na prízemí, garáž na dvore... úložného priestoru dostatok. Nemusíš nič okrem techniky v TM skladovať. "Ušetrené" m² by som vložila do dennej časti domu na prízemí. Pokiaľ posilňovňa nie je myslená na biznis, tak by som ju dala na poschodie. Plus samozrejme spálňa, detské izby, šatníky (už koľko chcete) a kúpeľňa a wc. Práčku a sušičku by som dala tiež na poschodie.
Odpovedať
Profilova fotka
@matej_sedliak Osobne vždy na dvor zacúvam a vychádzam predom. Cúvať z garáže je naozaj rovnako nepraktické a nebezpečné ako kvôli otočeniu vojsť do bočnej ulice a cúvať na hlavnú. Kľudne by som garáž otočil na ulicu. Tá sprcha pri saune je dobrá pripomienka. Aj šatníky sa na prvý pohľad zdajú zbytočné, ale v rodinnom dome je vždy málo úložného priestoru - nielen na šaty. Inak štúdia je pekná a velkorysá a tieto detaily už určite projektant zapracuje. Vyzerá to, že to nie je projektant čo vypustí každý týždeň nový projekt určite sa oplatí s ním diskutovať.
Odpovedať
Presne tak, ono clovek po nejakom tom case uz nema s tym cuvanim problem a ako vravis, vychadzat na ulicu predkom e proste praktickejsie
Odpovedať
Profilova fotka
@kosto13 Ďakujem za názor, ale praktickejšie mi vycházda vojsť do dvora predkom a zacúvať pod prístrešok alebo do garáže. Budú teraz zapracované viaceré zmeny, tak potom pridám upravený projekt na doladenie.
Odpovedať
Profilova fotka
Dobrý deň, mám upravenú štúdiu tak by som Vás chcel znovu poprosiť o rady a postrehy. ďakujem
Odpovedať
@matej_sedliak tak toto uz je o dost lepsie, sa mi to velmi paci
Odpovedať
@matej_sedliak nič, je to skvele.. Máš tam veľkú posilňovňu a pracovnu 😁, to je to co mne teraz chyba
Odpovedať
Profilova fotka
Otvaranie vchodovych dveri by som dala opacne. Prechod kuchynou do obyvacky nie je pre mna, pozitivum by bol priamy vychod na terasu, ale zda sa ze okno je fix. Terasa nebude vyuzivana na stolovanie? Su tam len sedacky. Obývačka bez okna bude tmava, traba tam okna. Tiez aj vlavo od stola. Ak teda posilovna zostava, kde je sprcha? Kuchynu si treba premysliet, varnu dosku by som dala na tu istu stranu ako drez. Na poschodi otvaranie dveri do spalne dat naopak. Okno by som posunula ku stolu. Okno do satnika. Zvlast sprchu nechcete? Ak chces mat zavesy na oknach, treba miesto od steny. Kde bude pracka a susicka? Zeby na poschodi, nech sa s pradlom nebeha hore dole? Nie je tam miesto... Co bude v TM? Treba zakreslit vsetky pristroje.
Odpovedať
@matej_sedliak vcera sa mi nechcelo vypisovat ale este mam k tomu nejake postrehy. Vstup by som o nieco rozsirila - cast priecky napr po dvere by som posunula a zuzila posilnovnu. Tam by som dala lavicu a na stenu vesanie. Velku skrinu aspon 700 hlboku. Ja mam v takej skrini vysuvne policky na topanky a muzske topanky sa pekne za seba zmestia. Aj kvoli vacsim bundam a rukavom je lepsia hlbsia skrina. Uz teraz si rozdel skrinu na rovnake casti a podla nej umiestni dvere do posilnovni. Ja by som mozno aj tie dvere urobila ako sucast skrine aby boli skryte. Chyba mi okno do spajze a neviem co do nej planujete ale o trosku by som ju mozno rozsirila kolko pusti technicka. Do obyvacky urcite okno, mas velky presah strechy co ti bude tienit. Do vecka na hornom poschodi urcite okno. Ja by som zrusila v nom umyvadlo. Vopchas tam len uplne malicke kde sa nedaju umyt ruky a hned vedla je kupelna. Mame vecko podobnych rozmerov a s pohodlnym umyvadlom ale v nike a uz mi to pride tak akurat. Praveze som si myslela ze tam bude viac miesta. Ta misa sa ti posunie lebo potrebujes predsadenu stenu na osadenie systemu. Prikladam obr ako to mame. Do satnika by som dala okno. Dvere do spalne by som dala priamo z chodby. Nevidim vyznam takto umiestnenym dveram. Spalnu mame podobne riesenu, prikladam pre inspiraciu. My napriklad satnik nemame vymurovany ale korpusy skrin su oblozene drevenymi doskami. Jedine negativum v tomto projekte mi pride kupelna. Takyto dom si ziada trosku luxusnejsiu. Urcite si k sprche nedavajte plnu stenu ale sklo nech sa kupelna odlahci.
Odpovedať
susediace pozemky su tiez taketo podobne?
Odpovedať
Mne sa viac pozdaval ten prvy projekt. Tu saunu by som dala do tech. miestnosti ked je taka velkorysa a do dolnej casti dala tu sprchu. Pracku a susicku urcite do hornej kupelne. Predsa sa vyzleciete v izbe a potom sa. Udete vlacit s oblecenim hore-dole? Preco ma ta posilnovna v druhom projekte len jedno okno? Nedala by sa ta miestnost prepolit a mat aj posilnovnu a aj hostovsku izbu?
Odpovedať
Profilova fotka
@falcion Nie, ide iba o jeden pozemok bez susedov.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?