Strecha

Zdravím chcel by som sa poradiť idem si postaviť dom vo veľkosti 7,5 x 21,5 m bungalov svoj pomocné a strechu by som chcel ako má môj známy do jedného a jemného spádu. Rozdiel po tej dĺžke 7,5m by bolo na jednom konci o 40cm viac. Chcel by som že dám pomurnicu na jednu aj na druhu stranu a nato krokvy nejake väčšie hoci aj hustejšie potom klasika fólia a laty a plech. Ale projektant mi hovorí že musíme dať jednu nosnú stenu do vnútra keď tak chceme alebo dať vaznikovy krov. Ale strechár mi hovorí že by to tak šlo ako chcem a žiadna nosná stena by nešla a lepšie by bolo ako väznikovy krov... tak teraz by som rad bol za nejakú skúsenosť a odporúčanie nestrannej osoby. Ďakujem
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od markolte13:

Zdravím chcel by som sa poradiť idem si postav…
@markolte13 Snažíte sa spochybniť tvrdenie statika... Najskôr by som oslovil iného a hlavne nech má svoje tvrdenia podložené😉
Odpovedať

@markolte13 Väzníky ťa pravdepodobne vyjdú lacnejšie, neviem prečo sa ich strániš... Mám tiež šírku 7,5m, ale áčkovú strechu, presahy 60cm, celkovo plocha cca 200m² a väzníky s materiálom a montážou niečo z ľahka cez 6000€, + žeriav (cca 500), 19 väzníkov, štítové rebríky, ondrejské kríže, krokvy-výmeny a nejaká BSH väznica 160/160. Mať premostenie o dĺžke 8m a započítané snehové zaťaženie pri (v podstate plochej) streche... Akéže ti strechár napočítal drevo a rozostupy? Koľko m³ to je dreva? Sa pozri po čom ide kvalitné drevo na krovy. m³ 450€? Fólia, laty, plech? Plné debnenie nič? Len to máš v materiáli 1500€. Fóliu tiež nebude najlacnejšia, všetko prelepované, vrátane kontralát. Prácna strecha na detailné vyhotovenie... A všetko bude treba zaplatiť.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od profistavbari:

@markolte13 Snažíte sa spochybniť tvrdenie statik…
@profistavbari Má majstra strechára, preto spochybňuje statika, čo má výpočty. Len mám dojem, že ak ten strechár urobí tak ako je písané, tak to majster není...
Odpovedať
Projektant má pravdu. Odporúčam použiť priehradové väzníky. Zabudnúť na výrazy ako "nejaké väčšie krokvy" a "hustejšie"... nebodaj od oka. Statik vyráta aj so záťažou snehu + môj TIP: pýtajte si započítať aj záťaž fotovoltických panelov. Aby sa nestalo, že ich nebudete v budúcnosti môcť osadiť kvôli nedostatočnej únosnosti strechy.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od frantisekca:

@profistavbari Má majstra strechára, preto spoch…
@frantisekca Majster musí byť zhotoviteľ. Nemôže spochybňovať ľudí ktorý majú na toto vedomosti a vzdelanie.
Odpovedať
Profilova fotka

@markolte13 to záleží aké máte možnosti prístupu k drevu, robil som aj na strope 11 m (tiplový strop), Ale konštrukciu strechy treba riešiť aj z tepelnoizolačne.
Odpovedať
Na ten rozpon by boli potrebné poriadne krokvy, to drevo by vás stálo nemálo peňazí. Ak statik navrhuje stredom nosnú stenu a vám to nevyhovuje, tak by mohol porozmýšľať aj nad variantom, že by bol v strede uložený oceľový nosný profil (v závislosti od pôdorysu domu). Mne sa pred pár rokmi podarilo taký na strechu zohnať a vymeniť za pár fliaš pálenky..
Odpovedať
Ďakujem pekne za každú odpoveď všetko je v šťastiu riešenia... Projektant mi radil že najlepšie a ešte lacnejšie má bude stať tie vazniky a v tom je aj zahrnutá práca... ušetrím na základoch potom nemusí tam byt nosná stena tá že kus mi to zväčší izby... tak ešte ak by ste vedeli odporúčať nejakú firmu na vazniky okres HE
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?