Stavebný dozor - legálne zbojníčenie

Profilova fotka
O mojich negatívnych skúsenostiach so stavebným dozorom som už tu písala. Tento rok dcéra dokončieva dom a mala aj zmluvu so stavebným dozorom. Naše skúsenosti korešpondujú. V oboch prípadoch páni inžinieri vykonávali SD povrchne a využívali svoje právomoci na odporúčanie vlastných dodávateľských firiem, od ktorých dostávajú pravdepodobne za "dohodených" klientov provízie. Ja som v začiatku odhalila jeho nekvality, ale dcéra sa popálila aj tým, že súhlasila s platbami cez jeho účet. Stavebnú firmu presvedčil, že bude formou subdodávok šetriť peniaze dcére ako svojej klientke. S dodávkami meškal a DPH si nechával pre seba. Finančné prostriedky, ktoré mu posielala na účet, nevyplácal v plnej výške adresátovi, ale časť si nechával pre seba. Okradol tak ako firmu, tak aj nás. Ospravedlňujem sa všetkým poctivým SD, ale po našich skúsenostiach konštatujem úvod diskusie.
Odpovedať
Predpokladám že Vám nosil fiktívne faktúry s dph ,kde sa dohodol s dodávateľom ale v skutočnosti faktúra nefiguruje v účtovníctve dodávateľa a dph si rozdelili. Dobre vymyslené Milý stavebný dozor nech Vám ukáže bločky z registračnej pokladne od dodávateľa alebo bankový výpis kde on uhradil na podnikateľský účet dodávateľa faktúru za materiál v takej výške ako vy jemu.Alebo suma bola navýšená a to bola jeho provízia. Základ je dať si vždy spraviť viac cenových ponúk od rôznych dodávateľov a podľa toho sa rozhodnúť.
Odpovedať
Profilova fotka
@riama276 no, existuje teória o podiele obete na zločine a Vy ste vzorový príklad. Je to pozostatok socializmu, že nechceme niesť zodpovednosť za starostlivosť o svoje veci, podporili ste špekulanta, obráťte sa na Finačné riaditeľstvo alebo prokurátora, políciu. Je to podvodník, tak ho nemiešajte s ostatnými. Ale zo zmätku okolo stav. dozoru viním aj spoločnosť, predpisy sú znehodnotené a nový stav. zákon do ešte zhorší.
Odpovedať
@riama276 ak bola spolupráca s ním (aj ten systém) pre Vás nevýhodná, prečo ste aj napriek predošlým skúsenostiam so SD do toho išli? Alebo ta spolupráca mala prinášať výhody aj vám...
Odpovedať
Profilova fotka
Ja som mala iný SD než dcéra. Spolupráca bola len na báze stavebného dozoru, jeho machinácie sme odhalili až ku koncu, keď sme zistili, že nezaplatil celé finančné čiastky a následne sme spozorneli my aj stavebná firma a prišli na ďalšie jeho podvody.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 Podľa teórie o podiele obete na zločine nesieme teda vinu za to, že sme dôverovali oficiálnej funkcii SD, že si bude podľa zmluvy plniť svoje povinnosti? Ja osobne po svojich skúsenostiach v oblasti stavebníctva som veľmi obozretná, no jeho sofistikované podvody som neodhalila. Aké nepreberanie zodpovednosti? Bežná prax v zmluvách, že dôverujem svojmu partnerovi, inak by som s ním do toho vzťahu nešla. A nedôverovať apriori každému? Dá sa tak vôbec žiť?
Odpovedať
Profilova fotka
@riama276 žiaľ oficiálna funkcia SD neexistuje, má razítko, tak napíšte na SKSI, máte zmluvu s ním, ak ste platili jemu, nie je SD ale dodavateľ, je uvedený na stav. povolení? Ak si ponechával peniaze na úkor dodávateľa, je dôvod o vydanie pre neoprávnené obohatenie, ale to je pre políciu, nie MS.
Odpovedať
@riama276 Dobry, ak mozem nejako mi chyba logicky dovod preco peniaze isli cez SD. Ak by bol developer tak tomu ako tak rozumiem ale tam je vztah o tom ze sa zmluvou o diele dohodne cena za dohodnute dielo a VY nasledne v niekolkych splatkach splacate, logicky vzdy po dokonceni urcitej casti zaplatite, rozhodne nie zalohovite napred. Dalsia otazka je so stavebnymi firmami a dodavatelmi ste boli v zmluvnom zvazku Vy alebo SD?
Odpovedať
Profilova fotka
Len tak v krátkosti čo by mal stavebný dozor robiť: ;-) mal by sledovať spôsob a postup uskutočňovania stavby tak, aby sa zaručila bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci, riadna inštalácia a prevádzka technického vybavenia na stavbe, odborné ukladanie stavebných výrobkov a hmôt, vhodnosť ich použitia a odborné ukladanie strojov a zariadení; sleduje vedenie stavebného denníka, zodpovedá za súlad priestorovej polohy s dokumentáciou stavby, za dodržanie všeobecných technických požiadaviek na výstavbu a spoluzodpovedá za dodržanie podmienok rozhodnutí vydaných na uskutočnenie stavby, najmä územného rozhodnutia a stavebného povolenia, vplýva na odstránenie závad, ktoré na stavbe zistil; ak nemožno závady odstrániť v rámci výkonu stavebného dozoru, bezodkladne ich oznámi stavebnému úradu. V podstate máme aj inýh...........
Odpovedať
Profilova fotka
tiez tomu nechapem! tak ako pisala staviva nechapem co mal spolocne SD s vasimi financiami....
Odpovedať
Pri výbere nášho stavebného dozoru sme vychádzali z vtipu... "najlepší stavebný dozor je taký, ktorého by majstri najradšej obesili v komíne" :) je to nezávislý odborník, ktorý stojí na našej strane. A tiež nechápem, prečo by platby pre dodávateľa mali chodiť cez jeho účet? Školácka chyba podľa mňa.
Odpovedať
ani sa mi verit nechce ze naivita moze byt az tak velka...
Odpovedať
Profilova fotka
@plamen Aj môj stavebný dozor pred 7 rokmi mi navrhol, že najlepšie bude, ak presuniem časť peňazí na jeho účet a on po kontrole a odsúhlasení odvedenej parciálnej časti prác vyplatí firmu. Ja som to odmietla. Dcéra na tento štýl uhrádzania pristúpila, teda, ak jej SD odsúhlasil faktúru, posunula peniaze na jeho účet v dobrej viere, že tak aj urobí. Dokazuje to len, že takáto prax je medzi SD minimálne v Prešove bežná. Zdá sa, že neregulárna a neetická. SD má zastupovať záujmy klienta, veď ho za to platí.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@jan45 Ja som sa obrátila pred rokmi na SKSI a nepochodila som, držali stranu SD.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
ked chcete peniaze vinkulovat je na to oficialna notarska uschvova, stoji to par euro a stoji to za to, idealne do zmluvy dat aj zabezpeku pre stavebnu firmu ako zadrzne. bezne je 10-20% ceny cize ty tie penaize zaplatis ale firma ich nemoze len tak pouzit.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?