Stavba domu - tehla alebo ytong?

Ahojte Stavbári, tento rok sa púšťame aj my do stavby nášho domova. Projekt máme vyhotovený, kde na odporúčania projektanta sme dali tehlu. Lenže, teraz začali ohlasy od "skúsenejších", že do tehly sa bude ťažšie frézovať kvôli káblom, veľa sa vylúpne, ytong má obdobné tepelné izolačné vlastnosti, lepšie sa s ním robí, aj omietky na ytong sa dávajú tenšie ako na tehle. Prosím poraďte Vaše skúsenosti, rady....
Odpovedať
1
2
5
@sslniecko1 Je to uplne jedno. Ide iba o otazku vkusu. S tehlou sa trochu horsie pracuje a vacsinou si robotnici pri tehle vypytaju o nieco malo viac ale nie je to rujnujuce. Dnes je uz tolko naradia ze aj do tehly sa daju krasne robit drazky bez zbytocneho narusenia a siepania. Takze si vyberte co vam je sympatickejsie.
Odpovedať
Všetko má svoje plus a mínus. U mňa rozhodlo to, že tehla je oproti ytongu výrazne lacnejšia.
Odpovedať
Profilova fotka
Ja som si vybral porobeton, kvoli jednoduchsej realizacii a jeho vlastnosti, ktore ma vo vsetkych smeroch. Zalezi aj, ci ide o svojpomoc alebo firmu+ kvalitny stavebny dozor...
Odpovedať
Často počujem ten kto má porobeton ...hovorí že druhý krát bude z tehly stavať , a ten kto má postavené z tehly že druhý krát bude z porobetonu :-D Skôr posudzujem podľa toho čo je blbovzdorný materiál. Porobeton je viac blbovzdorný. Pri tehle treba riešiť detaily tepelných nie mostov ale " mostíkov " kto to chce mať perfekto.
Odpovedať
Debát na túto tému je na internete asi tisíc.Čo chceš počuť?Že sa vela vylúpne?😂Elektrikárovi je úplne jedno či vydrážkuje ytong alebo tehlu.A myslím si že ty to robiť nebudeš.
Odpovedať
Keď máš v projekte tehlu tak nespekuluj a daj mu tam. Na to sú tie projekty. O mesiac sa budeš pýtať čo dať na strechu, plech,alebo skridlu?, Alebo podlahové,či radiátory? Tieto veci si mala mať premyslené,ešte skôr kým si si ostruhala ceruzku na prvú skicu na papier.
Odpovedať
@leilak1 ja by som znova staval z ytongu... drazkovanie rucne bez problemov, vesanie predmetov na stenu taktiez, omietky svojpomocne... nemam jedinu vyhradu
Odpovedať
Asi takto: pre svojpomoc je asi vyhodnejsi Ytong. Co usetrite na majstroch, to zaplatite za material (ytong je vseobecne drahsi ako tehla). Ale Ytong sa lahsie opracovava, lahsie sa reze ak treba niekde skratit tvarnicu, staci na to obycajna pilka na porobeton. Tehlu treba sekat alebo potom kotucovu pilu na tehlu. Pri ytongu sa lahsie zbrusia pripadne nerovnosti, pri tehle je to tazsie. Co sa tyka drazok na elektriku, vodu odpad... Elektrikarovi je to jedno, su to v podstate male drazky. Na vodu a odpad je to uz horsie, treba viac sekat/frezovat a do Ytongu to ide lahsie. Videl som zopar fotiek, kde pri sekani "drazky" na odpad bola urobena diera krizom cez celu tehlu/tehly. Potom to len zahadzali sadrou/lepidlom. Este jedna drobnost - prach z tehal ked sa rezu/brusia/drazkuju dokaze neuveritelne zaspinit skoro vsetko. Ytong az tak nespini, lebo je biely :)
Odpovedať
@sslniecko1 tehla je zastaralý materiál s možnosťami za horizontom, ale nikomu to nehovor lebo ťa ukameňuju. A za ďalšie, fabriky na jej výrobu tiež nezavru, ale budú skúšať vyrobiť nejaké hybridy, aby splnili stále sa sprisnujuce predpisy. Pre teba je podstatné že, pri tvarniciach vyrobis menej pruserov na stavbe. Btw: okrem drahsieho ytongu sú na trhu aj tvárnice lacnejšie, aj ešte lacnejšie zo zahraničia, takže argument ceny pri tele neobstojí a keď budeš porovnávať ceny kusov tak zohľadní aj ich veľkosť :-)
Odpovedať
@sslniecko1 osobne som viac za plny material cize porobeton - ytong, porfix, este tu nebolo spomenute prefukovanie cez zasuvky napr. ked sa stavia z dutej tehly, co pri porobetone nehrozi...samozrejme aj pri tehle sa tomu da zabranit, no ako pisali vyssie, porobeton je blbuvzdornejsi...
Odpovedať
@leilak1 ja som este takeho veru nestretol, co by po stavbe z porobetonu povedal, ze nabuduce bude stavat radsej z tehly... fakt taki existuju? By ma zaujimalo, co ich k tomu vyhlaseniu viedlo.
Odpovedať
@sslniecko1 Porobeton je blbuvzdornej dostatečně, je to vidět z toho, že jsem i já z ytongu vyzdil sám. Klady napsány výše. Ještě bych doplnil, pokud někdo výše již nepoznamenal, lepší tepelnou izolaci u paty zdiva.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Nazdar Odporučam tehlu - ale na to musiš mat dobrých murarov - rovia strašne odpadu . Cena tehly je dosť vysoka . Vlastnost tehly je jedinečná - dokaže absorbovať vlhkosť , - klader - napije vodu a tažko ju pušta von zo seba
Odpovedať
@tibo351 Ty si evidentne čítal promo článok jedného výrobcu tehál, ktorý nevedel uviesť žiadnu výhodu tehly nad tvárnicou tak toto uviedli ako výhodu kvôli ktorej sa treba pre tehlu rozhodnúť. Vtedy som si myslel, že na takú hovadinu im predsa nikto nemôže skočiť. Teraz zasa neverím, že som sa vtedy mohol zmýliť :-D prečítal si po sebe vôbec čo si napísal? : "Vlastnost tehly je jedinečná - dokaže absorbovať vlhkosť , - " A načo to bude pod omietkou dobré ak to je pravda? aby navlhla izolácia?... Ja osobne uprednostním murivo ktoré je suché a každý súdny človek by tak spravil tiež. "klader - napije vodu a tažko ju pušta von zo seba" na to je jednoduchý recept - neponáraj kváder do vody! a aj keby sa ti to podarilo zabezpečiť tak raz ju pustí a vyschne tak isto ako tehla.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@mcsmekac a to je porobeton vyssej hmotnostnej triedy o hrubke 25cm. Je to beton, taktiez na to das 30cm izolacie a zaroven to dokazes i vydrazkovat, lebo pri betone by si musel robit predstenu koli vedeniu instalacii a tam by bola vyhoda tenkej steny v peecku.
Odpovedať
Profilova fotka
@sslniecko1 nasi omietkari vyzdvihuju tehlu. Na ytong musi ist sietka, na tehlu nie. Ked praskne omietka so sietkou, je to velka trhlina.
Odpovedať
@bambula626 50m2 sietky stoji 25E, to je zanedbatelna polozka, koli ktorej by som mal zvazit pouzitie tehly namiesto porobetonu. Dnes je trend stavat vzduchotesne baraky a to sa lahsie dosiahne porobetonom ako ementalom v tvare tehly. 8-) Nestiham sa cudovat, co si navymyslaju vyrobcovia tehal, aby nalakali nerozmyslajuceho zakaznika, ale na druhej strane porobeton je predrazeny a preto ludia idu radsej do tehly a nahovaraju si ako dobre urobili.
Odpovedať
Profilova fotka
Ja som sa rozhodol pre porfix biely... dá sa na celej stavbe ušetriť až 1000 eur, oproti ytongu. A buďme úprimný, ytong je ako ferrari, porfix superb v plnke... A kto má dnes superb v plnke :-p To je samozrejme môj názor. Študujem túto tému už asi mesiac. Skôr ma trápia skúsenosti/neskúsenosti so suchým procesom lepenia. Chcel by som to totiž lepiť montážnym lepidlom (nie klasika pur pena). Tak ako sa dnes pri tehle robí. Prikladám odpoveď priamo od porfyxu na tému lepenia montážnou penou: Dobrý den, zdění na PU pěnu nemáme certifikované, protože kromě zhoršení statických vlastností (to Vás při zazdívání okna nemusí trápit) je při použití pěny téměř jistý dodatečný vznik prasklinek na omítkách kopírujících obrysy tvárnic. Tyto praskliny jsou způsobené hlavně tím, že při zdění na pěnu není možné žádným způsobem zaručit, aby byla pěna opravdu v celé šířce spáry. Po vyschnutí pórobetonu vždy dochází k malému smrštění (max. 0,2mm / metr délky), které není PU pěna schopná zachytit, a už vůbec ne, pokud je nanášená pouze v pruzích. Pro Váš případ jde spíš o teoreticky možnou "estetickou" vadu, je ale nutné o tom vědět. S pozdravem A môžme sa o tom baviť :-D
Odpovedať
My sme stavali z ytongu a staval by som znova bud z porfixu alebo z ytongu. Stavebniny mi urobili takú cenu na ytongu že bol porovnateľny z porfixom tak sme zobrali ytong. Veľmi dobrá manipulácia, pílenie atď.
Odpovedať
@bambula626 vasi omietkari vyzdvihuju tehlu preto, že na ňu ide takmer raz toľko materiálu ako na porobetón. A odhovaraju od sieťky preto, lebo je to robota navyše pre nich. Keďže sú platený za m², rýchlejšie to spravia bez sieťky. :-)
Odpovedať
mame Ytong a vzhladom k tomu, ze sme robili velmi vela veci svojpomocne, tak sa robilo ozaj dobre. A aj teraz, ked nieco vrtame do steny, tak nie je z toho bordel, u nasich ked daco ideme vyvrtat do tehly, tak pomaly celu stenu aby clovek premaloval, lebo cerveny prach vsade.. A sietka na Ytong - k tomu tolko, ze my nemame sietku, iba v rohoch a na prekladoch.. Paradoxne, omietka pukla na par miestach aj tam, kde ta sietka bola.. Su to ale minimalne vlasocnicove praslinky, ktore po premalovani hustou farbou takmer zanikli.. Sused ma sietku vsade a aj tak mu na niektorych miestach popukalo..Nic hrozne, ale ani ta sietka nie je 100% zaruka, ze nepraskne omietka..
Odpovedať
@marek_norway To väčšinou ľuďom prefukuje v hlave ako v zásuvkách.
Odpovedať
@xkodiakx Tak daj príklad, kde toho materiálu ide raz toľko (inač 1x1=1) tak že už tu si napísal somarinu. ,, odhovaraju od sieťky preto, lebo je to robota navyše pre nich" neodhovárajú nikoho. Proste na tehlu sieťka sa nedáva.
Odpovedať
@ruren ani v rohoch ?
Odpovedať
@akvi normalne clovek prilozi pod vrtak vysavac, nech vrta do steny z cohokolvek...
Odpovedať
Profilova fotka
@xkodiakx nepripadali mi taki sprosti)))
Odpovedať
@tino2 Ani v rohoch, ani v kútoch. Do rohov omietkári dávajú kovové rohovníky.
Odpovedať
@ruren 1x1=1, ale 2x1=2. Minimálne do drazok na tehle ide viac materiálu ako na porobetón., nehovorím ešte o krivosti tehiel. Sieťka sa nemusí dat ani na porobetón (nasi majú 30r som z pórobetónu a sieťka nie je nikde, nič nepraska), ale dáva sa, a myslím, že aj na tehlu by sa mala pri dnešných rýchlostavbách.
Odpovedať
@xkodiakx Keď myslíš bočné drážky, tak tam nejde nič a na brúsenej tehle nemáš žiadne nerovnosti, ale teba asi trápia tie pásiky na čele tehly. Pri strojovej omietke platíš za štvorcové metre pri obvyklej hrúbke 1 cm a u žiadnych omietkárov tam tie drážky nerozhodujú o cene za m2
Odpovedať
1
2
5
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?