Stavať cez živnostníkov alebo stav.firmu ?

Dobré ránečko všetkým :) zaujíma ma či by ste si dali postaviť dom cez známych živnostníkov alebo radšej cez neznámu stav.firmu. My sa stavarine moc nerozumieme ale máme kopec známych čo stavajú aj sa tým živia. LEN , staré zlaté porekadlo, či príslovie či čo to je hovorí, že najviac ťa ošmekne známy a rodina :) takže mám dilemu ako stavať ... váš názor ???
Odpovedať
1
2
ja som za zivnostnikov,neplatis nawyse sekretarkam a kadejakym inym zamestnancom a mastny bonus sefovi firmy. si panom celej situacie,wsetky zlavy co si vydobijes ostavaju Tebe....ja som staval so zivnostnikmi a hruba stavba ma stala s robotou a materialom 25tis a to som nepohol ani prstom.sice to da zabrat psychicky kedze je kolo toho dost vybavovaciek ale vysledok stoji za to ;-)
Odpovedať
@patriciami jednoznačne živnostníci , mne stav. firma nacenila len platňu na 15000 eur , živnostníci mi urobili 2/3 pivnice pod platňou + platňa za 13000 eur , len ako príklad a všetci sme spokojní , chlapi , že mali robotu v mieste bydliska a ja že som ušetril , kompet celý dom pod strechu stavaný ako NED cca 33000 ...mrkni album , nepohol som paľcom..
Odpovedať
Profilova fotka
@patriciami tiež staviam všetko s živnostníkmi, ale trošičku tomu rozumiem, takže vám je ťažko radiť...možno si budete musieť zaplatiť spolahlivý stavebný dozor
Odpovedať
uf, práve sme sa vrátili z jednej stav.firmy. nacenili mi bungalov 105 m2 už.plochy na klúč na 108 000 !!!! skoro som skolabovala . asi obetujem trochu nervov ale vyskúšam si to manažovať sama. Ďakujem za rady a názory :)
Odpovedať
Nevyhodu u zivnostnikov vidim tu, ze ked budes musiet nieco doriesit ci reklamovat, tak musis volat tomu, tomu a tamtomu, kdezte ked ti to robi firma, volas na jedno miesto a ona si to uz riesi interne.
Odpovedať
@patriciami Pokiaľ sa jedná o menší dom, tak na kľúč cez stavebnú firmu. Živnostníci dávajú prednosť väčším, lukratívnym zákazkám, o malé zákazky nemajú záujem. Stavebné firmy majú svojich overených živnostníkov, za ktorých preberajú zodpovednosť, takže v prípade reklamácie všetko rieši stavebná firma, takisto dodávateľov, materiál zabezpečujú, navyše harmonogram prác sledujú, zoženú aj viacerých živnostníkov rôznych profesií na stavbu v jednom termíne a tým sa veľmi ušetrí čas. Stavba domu nie je rekonštrukcia, tam treba harmonogram prác dodržať, aby sa zrealizovala do termínu.
Odpovedať
Ja som sa popytal priamo na obci, ze koho poznaju v okoli spolahliveho. Odporucili zivnostnika murara (ktoreho sluzby obec uz vyuzila), aj kde si mozem pozriet jeho pracu a zivnostnika na managment stavby, zaroven je aj stavbyveduci a dozor. Obaja lokalny, aj ked susedna obec. Takze som si najal zivnostnika, ktory zohnal aj toho konkretneho murara a aj dalsich zivnostnikov potrebnych na stavbu. Pracu vyplacam cez neho, material zariadi on a mne posle fakturu, cize ten platim priamo dodavatelom (bez jeho marze). Teda okrem drobnosti, tie nakupuje v stavebninach v obci. Zatial som 100% spokojny. Zmluvu mame podpisanu tak, ze on zodpoveda za celu stavbu, takze aj reklamacie budem uplatnovat voci nemu a nemusim obhanat murarov ci strecharov osobne.
Odpovedať
Profilova fotka
@cache na materiáli sa dá čo to ušetriť, keď si nakupuješ sám, takto ťa môžu obtiahnuť...
Odpovedať
Stavebné firmy majú zľavy od dodávateľov materiálu, takisto aj živnostníci, takže niekedy je výhodné nakupovať aj materiál cez nich. Navyše sa lepšie orientujú na trhu stavebných materiálov medzi dodávateľmi ako laik, ktorý pracuje v úplne inej oblasti. Krízou sú poznačené aj dodávateľsko-odberateľské vzťahy. Môže sa stať, že vybraný dodávateľ v priebehu realizácie stavby skrachuje a treba operatívne riešiť dodanie materiálu, aj preto stojí za zváženie či v dnešnej dobe radšej nestavať cez stavebnú firmu.
Odpovedať
v zásade platí že dom na klúč... 1m2 je cca 950 -1050€
Odpovedať
Profilova fotka
@tvojaritka .... - Áno. Ak stavia firma, ktorá nakupuje od nejakých stabilných dodávateľov a má cca 20 - 25%-né zľavy. Ale dá sa nakupovať ešte lacnejšie. A ak máš dobrý projekt, dobrého stavebného dozora a máš tú výsadu, že môžeš hovoriť do nákupu materiálu, vieš sa dostať na 600 - 800 € / m2. Pozri: pivo kozel je dnes v Tescu za 39 centov. Bol by som blázon, keby som si nekúpil hneď 3 kartóny. Hádam nebudem kupovať kozla v takom markete, kde je práve za 75 centov. A tak je to aj so stavebnými a zariaďovacími prvkami. Záchod - úplne normálny - môžeš kúpiť za 200, 300... 400... - ale aj 55 €. A ak otázka znie: stavebná firma - alebo živnostníci, ja odpoviem: malá stavebná firma... 8-)
Odpovedať
@topvideo pred kupou vzdy obehal niekolko stavebnin, nechal vypracovat cenove ponuky a zaslal mi ich, aby ukazal ze tam kde to nakoniec ide objednat je to najlacnejsie. Pochybujem, ze by sa dohadoval s konkurenciou, aby ucelovo koli jeho marzi inde nadcenila ponuky.. Ak teda na tom aj skrytu marzu mal (ze dostal od stavebnin odmenu), tak nech ju ma, aj tak to bolo najlacnejsie. Ako som pisal, material som uhradzal priamo na ucty dodavatelov, nie jemu.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Slovenskí živnostníci delia svojich zákazníkov na dve skupiny. Jedna skupina sú tí, ktorí stavajú cez stavebnú firmu, druhá skupina sú podľa živnostníkov sociálne prípady. Podľa toho, do akej skupiny zákazníka zaradia, sa ku nemu správajú. Samozrejme stáva sa, že živnostník o lukratívnu zákazku príde a vtedy vezme zákazku aj od sociálneho prípadu, aj to spravidla mimo stavebnej sezóny, v zimnom období...možno na rozhraní rokov. Niektorí živnostníci dokonca pre druhú skupinu zákazníkov /podľa nich sociálne prípady/ odmietajú pracovať, odmietajú komunikovať a zákazky preberajú výlučne len od stavebných firiem. Nie každý má to šťastie, že vyrastá v rodine, ktorej členovia sa živia remeslom. Poznám aj prípad živnostníka, ktorý odmietol zákazku od príbuzného, lebo sa mu vyskytla lukratívnejšia zákazka. Takže ani remeselník v rodine nie je zárukou.
Odpovedať
Profilova fotka
@evabb35 no vsetko ma dve strany :) Niekedy je daleko jednoduchsie sa dohodnut s firmou ako s clovekom, ktory nevie co chce. A uplne najhorsie su ksefty s rodinou. Lebo ta s principu musi mat vsetko zadarmo a s plnou podporou. Ja sice nestavbarcim, ale toto plati takmer vseobecne.
Odpovedať
@majkoj Podľa mňa najlepšie je dnes stavať s architektom a stavebnou firmou a nech sa dohadujú oni medzi sebou potom pri realizácii. Lebo kto nestavbárči často ani netuší do čoho ide.
Odpovedať
Treba človeka, ktorý živnostníkovi povie, čo podľa projektu nie je. Investor presedí hodiny nad projektom domu a nakoniec príde živnostník a postaví dom podľa seba ako je on zvyknutý.
Odpovedať
@rasto7764 ako byť pánom situácie keď o tom nemáš šajnu? poraď jej :-D :-D :-D
Odpovedať
@leonardom ano ak maš čas obehavat supermarkety alebo mas stastie ze natrafis na zlavu. ale ak nemas volny cas tak sa musis spolahnut na firmu... a verit ze ta neojebebraju :)
Odpovedať
@dzundzi alebo sa skor zmerit s tym, ze ta viac ci menej ojebabraju :)
Odpovedať
@slavoslav no myslel som viacmenej z financneho hladiska...ak nema ani sajnu treba si zaplatit stavebny dozor, nie taky co da len peciatku a ten odkontroluje zvysok ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@dzundzi - teraz riešime rekonštrukciu menšieho domčeka... Keby sme neporovnávali ceny, nepýtali konkurenčné ponuky, neskúšali.... nešpekulovali.... tak za materiál dáme minimálne o 50 - 60% viac. Dnes má každý rôzne pásma zliav a keď vidí truhlíka, čo kupuje bez pokusu zjednať cenu, tak mu ju aj naparí.... Nechápem, prečo by som mal platiť viac, keď nemusím... 8-)
Odpovedať
@leonardom ja momentalne finišujem s dvojpodlažným domom o rozmere 220m2... tiež som spočiatku obehaval a zistoval ceny. ked si spočítam čo ma to stalo času a nervov tak nemožem povedať že by som výrazne ušetril... po mojích skusenostiach je najefektívnejšie najať si spoľahlivý stavebný dozor, zaviesť detajlny stavebný denník a kontrolovať ho. Rozhodovať o cenových ponukách. ak by som mal zistovať ceny na všetok material tak nezarobím ani groš a potom by som nemal za čo stavať... pokial si staviaš zahradný domček tak sa to dá ale pri normálnom rodinnom dome nemaš šancu všetko riešiť. A nakoniec aj tak prídeš na to že sa to nedá...
Odpovedať
Profilova fotka
@dzundzi O.K. - v Tvojom konkrétnom prípade Ti dávam za pravdu. :-D A podčiarkujem aj to so stavebným dozorom, pretože firma (ak je pán majiteľko stavebnej firmy neetický) Ti to raz-dva "zráta", ak sa nevieš orientovať v cenách a normách... Ale ja sa práve že pohybujem v oblasti stavania a zariaďovania - takže popri vlastnej robote som "in" aj vo veciach, týkajúcich sa mojich súkromných záujmov. A to by som fakt spravil brutálnu chybu, keby som si nechal spraviť 3 cenové ponuky, vybral najnižšiu a nechal ich len tak hala-bala stavať. Viem, že nie je izolácia, ako izolácia, nie je okno, ako okno... Ale o cenách budem rokovať a budem sa snažiť kúpiť čo najlepší materiál za čo najprijateľnejšiu cenu. Klasický splachovací záchod mi nacenila firma na 150 €. Sorry, ale ja sa v pohode vykadím aj do takého, čo stojí 90 € a dokonca ho majú v daný mesiac v danom obchode v akcii za 50 €. Veď to je 1/3 pôvodnej ceny, alebo sa mýlim...? Na rekonštrukciu chalupy som kupoval jednu špeciálnu reflexnú izoláciu (mal som malú hĺbku) na podhľady, aj do podláh - regionálny predajca (dlhoročný známy!) mi ju ponúkol po akože všetkých možných zľavách (a odpustení depehačky!) za 3,20 / m2 + dovoz 25 km tam a 25 km späť. Internetový celoslovenský predajca mi ju predal za 2,70 / m2 - oficiálne aj s dovozom aj s DPH až na stavbu. Telefonát trval 3 minúty, objednávanie 10 minút - ušetril som 150 €. Dom, ktorý je na internete nacenený na 75.000 € môžeš postaviť (ak si neusleduješ ceny) za 90.000 €, ale takisto aj za 60.000 € - ak máš dobrého dozora a si kreatívny pri výbere (slušných) materiálov za (čo najlepšie) ceny... 60.000 € ... - versus 90.000 € ... - veď to je navýšenie o 50%. Alebo sa mýlim....? :-D Veľa ľudí má na SK hlboko do vrecka a situáciu spravidla riešia totálnou svojpomocou pri výstavbe. Toto ja vidím skôr ako zabíjanie času. Nikto sa ale nepozastaví nad tým, že sa dajú uhrať omnoho lepšie ceny - len sa treba posnažiť... 8-)
Odpovedať
Profilova fotka
@leonardom teba musia v stavebninách milovať ;-) , ale kvitujem ti snahu....
Odpovedať
Určite by som si nenechala stavať od niekoho známeho. Nerobí to dobrotu :) Treba zvážiť dve veci. Ak o tom nemáš ani šajnu, tak je lepšie si zobrať na to stavebnú firmu, ktorá ti všetko zabezpečí. Na jednej strane ťa to možno vyjde drahšie, ale ak príde na reklamáciu, ide to cez firmu a nemusíš riešiť, koho je to chyba. Ked budeš mať na každú jednu vec iného človeka, nevyreklamuješ nič, lebo sa budú len medzi sebou vyhovárať, že pochybil niekto iný. Stavebná firma ti vie tiež poradiť, aj čo sa týka materiálov aj postupov a ak v tom nevieš chodiť, tak ti garantujem, že pri tom zošedivieš :) Navyše @leonardom vyššie písal, že stavebná firma ti nacenila taký a taký záchod 150E a jemu stačí za 90E. To sú veci, ktoré sa v cenovej ponuke oceňujú predbežnou cenou, pretože ak to nemáš špecifikované presne, tak si tam to WC vymyslia a ked to bude aktuálne, tak si ho vyberieš sama a bud cez nich alebo úplne mimo firmu, aj to sa dá, a oni si zaúčtujú len montáž. Tak isto aj obklady a dlažby ti ocenia len predbežnou cenou a je na tebe, či si dáš dlažbu za 10E/m2 alebo 30E/m2. Takže nie je to úplne tak, ako sa to tu prezentuje. Vždy je to o dohode.
Odpovedať
Profilova fotka
@topvideo .... :-D Ja - na rozdiel od iných - viem, z čoho majú tie svoje fára.... :-D Takže ja im akurát trolililililinku znížim tie ich tučné zisky... :-D :-D :-D Ale s väčšinou z nich som aj tak kamarát.
Odpovedať
Profilova fotka
@leonardom mne je jasné, že zarobiť musia, tiež treba z niečoho žiť...v konečnom dôsledku sú radi, že u nich nakupujeme.
Odpovedať
@catscan ...volať firme , ktorá , už zajtra nemusí existovať.......!!!
Odpovedať
@bdalibor ...rovnako ako zivnostnici uz mozu mat zivnosti zrusene...nie je to jedno?
Odpovedať
@vanessa06 chcela si napísať "priemernou cenou" nie priebežnou
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?