Stavať alebo kúpiť rodinný dom?

Chcem sa spýtať na Váš názor.Plánujeme kúpiť alebo postaviť dom a tam začína naša dilema. Boli sme pozrieť asi 5 novostavieb holodom, ale vždy sa tam niečo našlo čo nám nevyhovovalo (dom nemal komoru, málo presvetlený, malý pozemok...). Rozmýšľame teda aj nad stavbou rodinného domu. Problém je ale v tom, že manžel pracuje až do večera a preto by sa dostatočne nevenoval stavbe. Preto sa pýtam, či kúpiť hotový dom alebo radšej postaviť svojpomocne prípadne firmou na kľúč, ale určite by nás to cez firmu vyšlo drahšie.
Odpovedať
Profilova fotka
@luki7 Ak si na toto neviete odpovedať sami, čo čakáte že Vám poradia ľudia čo Vás nepoznajú. K tým stavebným firmám myslíš že tie holodomi firmy predávajú bez zisku, pri stavbe nového domu si ho budete môcť urobiť podľa seba a skontrolovať použité materiály a postupy ale je na to potrebný čas to si budete musieť rozhodnúť sami.
Odpovedať
@luki7 postavit od zakladu
Odpovedať
@luki7 Veď si sama aj v otázke odpovedáte ... 1. Kúpa hotového domu bude asi vždy o nejakom kompromise. Bolo by asi len veľmi veľké šťastie, aby ste našli postavený dom presne podľa vašich predstáv ... Na druhej strane to bude drahšie riešenie a problém možno je aj v tom, že ste nevideli priebeh výstavby ... Väčšina chýb domu sa vie ukázať do 1-2 rokov, tj pri obhliadke si ich asi nevšimnete ... Takéto domy, sa stavajú jednoznačne na kšeft, takže sú väčšinou stavané veľmi rýchlo a nedodržujú sa niektoré technologické postupy. Tým ale nechcem tvrdiť, že každá takýto dom je zlý :) Na druhej strane si priplácate za "komfort" = komfort v tom zmysle, že dom už stojí, je pravdepodobne skolaudovaný, nemusíte riešiť takmer žiadne papierovačky, hypotéka sa dá vybaviť bez najmenších problémov a často sa dá aj u samotnej firmy doplatiť štandard tak, že kúpite, presťahujete sa a bývate :) 2. Pozemok + stavba na kľúč ... Tu kompromisy asi robiť netreba, jedine tak finančné :) Tiež je to ale približne rovnako drahá varianta, ako v bode 1, dokonca by som povedal, že v niektorých prípadoch aj o kúsok drahšia ... Je s tým určite troška viacej vybavovačiek, zložité financovanie cez hypotéku a rovnako ak Vám stavba nikto nedozoruje, dá sa rovnako odfláknuť. 3. Svojpomoc = na ňu očividne nemáte čas ... Ak predsa, tak by som asi volil vo vašom prípade zlatú strednú cestu a to uzavretá hrubá stavba na kľúč a ostatok po menších živnostníkoch, prípadne cez víkendy sami, čo zvládnete. Tu by Vás to mohlo stáť najmenej, no zožerie to jednoznačne aj najviac času a nervov :)
Odpovedať
Ďakujem všetkým za odpovede.
Odpovedať
Profilova fotka
@luki7 Ideál je kúpiť zánovný dom od niekoho, kto mení svoj život (sťahuje sa za prácou, rozvádza sa, ovdovel, ide do cudziny....), pretože ak si niekto sám sebe stavia dom, robí to poctivo. Developerské domy bývajú spravidla urobené z tých najlacnejších materiálov. Tu je totiž taká dilema, že ak sa rozhodnete stavať od základov, zistíte, že tak, ako si dnes neviete vybrať dom, nebudete si vedieť vybrať ani pozemok. Dobré pozemky už nie sú. Všetky sú už dávno predané a ak by sa náhodou aj našiel, bude svinsky drahý.
Odpovedať
@luki7 Neviem rpeco by hotova novostavba mala byt drashia ako ked si date postavit, ak to predava daky developoer zaplatil robosov plus chce zarobit nie...? Skor bude mozno odflaknuta ked to robia n a kseft. Svojpomocne je nerealne, sak si daj ponuku firmam co robia drevodomy tam ti asi nejpresnesjie daku cenu, aspon teda myslim.
Odpovedať
Profilova fotka
ono v tomto sa nazory rozchadzaju :) pretoze niekto ti povie, ze ked kupis mas to viac menej bez problemov, ale ked si clovek stava svoj vlastny dom tak dba na to aby vsetko bolo tip top, a ked kupis tak nevies ako kvalitne je dom postaveny ;)
Odpovedať
@vladinec Ako kvalitne je dom postavený nevedia často ani tý, ktorý sa rozhodli dom stavať "svojpomocne" pomocou partií živnostníkov a rôznych "firmičiek" ... Veľa ľudí ide totiž stavať bez akýchkoľvek vedomosti, resp. do konca bez snahy, niečo si o materiáloch a procese výstavby zistiť ... Potom tu len vznikajú témy, či Ytong alebo tehla, či EPS alebo VLNA, či zatepliť alebo "nechať dom dýchať", či rovnú strechu alebo šikmú a takto by som mohol pokračovať do rána. Následne každý "kus" práce robí niekto iný a vyhovára sa na toho druhého ... Tý čo stavajú hrubú stavbu, sa sťažujú na zlé základy, tý či osádzajú okná, sa sťažujú na tých, čo vyťahovali múry a takto to ide až po tých, čo obkladajú kúpeľnu a nadávajú, že nie sú pravouhlé rohy ... Takýto stavitelia štandardne šetria, kde sa dá, takže stavebný dozor, ak vôbec nejaký je, je len proforma kvôli razítku. Keď prídu na stavbu, nechajú sa "opantať" rečami živnostníkov ako "takto to robím už 20 rokov a nikto sa nešťažoval" alebo "takto to robím odjakživa a nikdy som nemal žiadny problém" a podobne ... No a výsledkov je plná strecha :) Niekomu mokne izolácia na streche, niekto má vlhké steny, niekomu praskajú múry, niekomu sa nadštandardne rosia okná, niekto má vysoké náklady na vykurovanie atď atď ... A teda ešte často to končí aj zle finančne lebo ludia nemajú reálne rozpočty o čom tu je ďalších XYZ tém, kde riešia či postavi do 50, 60, 70 tis. Eur taký a onaký dom ...
Odpovedať
v dnesnej dobe je to uz asi jedno. Presne, pokial clovek nema dostatocne znalosti ohladom toho ako by mal stavat a preco, tak by sa do toho radsej sam nemal ani pustat :)
Odpovedať
@luki7 Kup hotovy - aspon 50 rokov stary. A stal doteraz prezije aj tvoje deti. Vtedy sa stavalo zo zeme, kamena, krvi a potu . Dnes sa stavia z kriedy, lepida, pur peny a cele to drzia pokope razitka birokratov :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@17juraj17 To si dobre opisal :D :D
Odpovedať
kúp hrubú stavbu,alebo stavaj nový podľa toho ako sa ponáhľaš.Starý dom nestraš,za mňa nieeee.
Odpovedať
Článok sa načítava...
tak ako juraj pise ze je zle riešeny? nič to aj tvoj novy bude o 10 rokov
Odpovedať
Stavba su hrozne nervy pot a vybavovacky.ak mate prachy na kupu radsej kupit ako od piky stavat to su NERVY!!
Odpovedať
A to budes ty stavat svojpomocne, ked pises za manzel nema cas? Ak je dlho v praci, bude stavat cez vikendy a dovolenky, ty vyvarat kamaratom na stavbu ak nejaky pridu pomahat.......to totiz svojpomoc. Aak sa nevyznate, kupte radsej holodom.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?