Rozmery garazovych a vchodovych dveri

Pozdravujem, chcel by som sa opytat, je nejaky standard na otvor do garazovych/vchodovych dveri? Architekt nam navrhol tieto rozmery (zatial su to zrejme len rozmery otvorov) ale sa nam zdaju dost velke. Ake mate skusenosti (aj co sa tyka rozmerov garazovych dveri)?
Odpovedať
@brcool Dobry den, my mame v projekte otvor na vchodové dvere 1500, pričom sa tam počítalo aj s bočným svetlíkov, ktorý sme ale zrušili. Čiže otvor zostal na meter pre rozmer dverí 900 mm. Otvor pre menšiu garážové bránu mame 2500, pre väčšiu 5200.
Odpovedať
@brcool Veľkosť garážovej brány by mala byť úmerná vodičským schopnostiam majiteľa auta. V garáži pod bytovkou sme mali bránu 2m širokú. Dalo sa vojsť, ale bolo to LTT. Teraz v RD máme tuším 3 m. širokú bránu a je to pohodička. 2750 mm je postačujúce, nie je to ani malé ani veľké. Treba si len overiť výšku. Ak budete dávať sekčnú gar. bránu, tak sa poraď s firmou, od ktorej budete brať bránu, aby ste dali akurátnu výšku na počet sekcií. Aby si nemusela dávať o jednu sekciu viac, ak otvor bude len o 10 cm väčší, ako napr. 4 sekcie. Vstupné dvere by som nedával užšie, ako 1 meter. To v projekte nevyzerá byť na rozmer otvorov. Takto sa označujú rozmery krídla. To máš jednoduchý projekt, asi len pre stavebné povolenie. V realizačnom projekte sú uvedené všetky detaily - aj dverných krídel aj otvorov v stene. Viac som o tom písal v tejto téme aj s obrázkom: https://www.modrastrecha.sk/forum/int... Over si to u projektanta. Ak tým rozmerom myslel svetlý otvor, tak je to OK. Ak tam ale zapísal stavebný otvor, tak potom by si mala vchodové dvere len 90 cm, čo mi príde málo pre vstup do RD.
Odpovedať
Profilova fotka
Vchodové dvere máme 1000 je tam aj svetlik...a garazova brána 3000
Odpovedať
Povedzte niekto, že k čomu je dobrá šírka vchodových dverí v projekte napr. 900 - 1000, ak všetky ďalšie dvere v dome sú všade 800 mm ???
Odpovedať
typizované dvere do garáže 240x210 cm -minimálny rozmer . vchodové dvere 90/240 cm -minimálny rozmer
Odpovedať
@petersd Už si išiel domov niekedy ovešaný nákupnými taškami? A išiel si rovno dnu, alebo si išiel bokom ako krab? Ale pravdou je, že stačia aj 90 cm vchodové dvere, aj cez tie sa dá prejsť. Aj cez 80 cm. Každý nech si dá, koľko uzná za vhodné.
Odpovedať
@chrobak7 V mojom RD bývam takmer 30 rokov, vyrástal som v rodičovskom, a v oboch boli 80 cm vchodové dvere. Za celý ten čas, ani jeden jediný raz som nepocítil obmedzenie vchodových dverí. Ale moja otázka v príspevku vyššie bola iná.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?