Rozhodujem sa stavať či nestavať

a hľadám keď tak nijaké postrehy a zmeny na domček ktorý je už pred finálnym dokončením na papieri :D. Rozmery sú 12,4m x 5,3m. Stavba bude mať 4 etapy. Prvá základy. Druhá kuchyňa+obývačka a kúpelňa (tu už by sa dalo bývať celkom pohodlne a nemusel by som cestovať na stavbu. + mám len 37000 euro a neviem kedy mi financie dôjdu tak aby som nemal len steny bez strechy :P.Tiež ešte nemám ani pozemok.) Tretia etapa by bola spálňa + šatník a posledná detská izba. Chcem sa spýtať či by bolo reálne zrealizovať prvé 2 etapy za 24000 euro 6m * 5,3m a zvyšok už by som dostaval po našetrení dostatku peňazí. Môj odhaj je: základy 12,4m x 5,3m 3000 euro ak bude rovinatý pozemok ytong + drevo a krytina na strechu 3000 - 4500 euro okná dvere 2000 euro (zahrnuté výstuže a preklady + veniec pod strechu ak bude treba) kanál voda 3000 euro(tu je to fakt odhad nemám páru koľko stojí bojler, rúry kolená sanita atď ) elektrika 1500 euro (900 euro ale neviem koľko stojí technik čo príde skontrolovať zapojenie) Kuchyňa 2000 euro Nábytok 2000 euro Takže to vychádza na 20 000 euro na tie dve izby a 4 by ostalo na projekt podlahy omietky a somariny na doladenie. Ale idem stavať prvý krát všetko svojpomocne. Zdá sa vám to reálne alebo som na niečo zabudol. Zatiaľ len uvažujem a chcem vedieť názor aj iných ľudí ako rodiny a priateľov(názor rodiny nereálne a vyhodené prachy + nemám dosť skúsenosti a podobne čiže čisté odrádzanie od mojich plánov na domček).
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@avitus co to je, resp. na co sa to pozeram???
Odpovedať
Veľmi nereálne. Budem posol zlých správ, ale radšej ešte počkaj. Prípadne na zvyšok zober hypotéku a vyjde ti pekný domček. Za tých 37 000 akurát kúpiš pozemok a vybavis povolenie :)
Odpovedať
Profilova fotka
@avitus Nerob to, prečo ľudia vždy rátajú takéto veci tak aby im to vyšlo ako potrebujú. Už len začiatok pozemok, ak ho neplánuješ dostať do daru tak ti môže zhltnúť celý rozpočet. Ďalej budeš potrebovať prípojky a projekty na ne také elektrická prípojka ťa bude stáť okolo 1000 eur projekt na dom minimálne ďalších 1000 eur, základy s platňou za 3000 tiež nevidím moc reálne okná budeš potrebovať už pre nízko energetické domy a to bude skôr 12000 ako 2000 ak nie viac a to ani nehovorím čo bude ak neskolauduješ do roku 2020. Okrem toho tak malý dom to je už lepší byt a stavať svoj pomocne sa tiež nedá samému a z holými rukami ak si nebudeš náradie kupovať ni požičiavanie nieje najlacnejšie.
Odpovedať
Ťažko ti tu všetko napísať. Ale asi veľa o stavaní nevieš a nemáš predstavu, čo stavebníci preskáču, kým skolaudujú. Etapy, ktoré spomínaš, zameň na samoštúdium o pozemkoch, materiáloch, prípojkách......... kolaudácií :-) Tvoja rodina ti radí dobre, aj my.
Odpovedať
Niečo na dlhé zimné večery, čo ti pootvorí brány do sveta stavieb rodinných domov. Staviame rodinný dom - Časť 1. - Financovanie stavby http://stavebnictvo.sk/profiles/blogs... Staviame rodinný dom - Časť 2. - Výber, kúpa alebo prevod pozemku http://stavebnictvo.sk/profiles/blogs... Staviame rodinný dom - Časť 3. - Projektová dokumentácia http://stavebnictvo.sk/profiles/blogs... Staviame rodinný dom - Časť 4. - Osadenie domu na pozemok a zemné práce http://stavebnictvo.sk/profiles/blogs... Staviame rodinný dom - Časť 5. - Základy http://stavebnictvo.sk/profiles/blogs... Staviame rodinný dom - Časť 6. - Hrubá stavba - zvislé nosné konštrukcie http://stavebnictvo.sk/profiles/blogs... Staviame rodinný dom - Časť 7. - Hrubá stavba - priečky http://stavebnictvo.sk/profiles/blogs... Staviame rodinný dom - Časť 8. - Hrubá stavba - strop http://stavebnictvo.sk/profiles/blogs... Staviame rodinný dom - Časť 9. - Hrubá stavba - strecha http://stavebnictvo.sk/profiles/blogs... Staviame rodinný dom - Časť 10. - Hrubá stavba - komínové telesá http://stavebnictvo.sk/profiles/blogs... Staviame rodinný dom - Časť 11. - Schody http://stavebnictvo.sk/profiles/blogs... Staviame rodinný dom - Časť 12. - Strešná krytina šikmej strechy http://stavebnictvo.sk/profiles/blogs... Staviame rodinný dom - Časť 13. - Strešné okná a vikiere http://stavebnictvo.sk/profiles/blogs... Staviame rodinný dom - Časť 14. - Svetlíky a svetlovody http://stavebnictvo.sk/profiles/blogs... Staviame rodinný dom - Časť 15. - Klampiarske prvky strechy a doplnkové prvky strechy http://stavebnictvo.sk/profiles/blogs...
Odpovedať
@avitus tolko dveri vonku v tak malom dome som este nevidel :).
Odpovedať
pripad001 dik úplná bomba som to v rýchlosti zbehol po základy. Ešte 2 dni do práce a potom bude čas a pozriem na to určite lepšie. Konečne zdroj s ktorého sa dá čerpať info . Napr geológa by ma nenapadlo určite volať. Už aby bol február a viazané financie na účte ]-( . Pozemok mám vybratý za 6444 euro je pri ceste s vodou kanalizáciou a elektrikou. Ale zase neviem či je na ňom možné stavať je určený na záhradku. Určite skočím pozrieť aj územný plán. Hypotéka by bola ozaj krajná situácia neuznávam pôžička 50000 a vrátite o 25000 viac Ku martosko neviem okná som pozeral a je to od 350-500 euro za m2 ale aj z montážou čo je cca 2000+, ale dvere som zabudol 600 euro naviac najlacnejšie uvidíme koľko bude peňazí na konci poprípade nedám a budem kupovať postupne. Dobre že si spomenul náradie začnem sa pýtať v práci kto čo môže požičať viem že jeden kolega má miešačku ale zase bez elektriky mi bude na nič :D. Bude mi treba aj auto nijaké za 1000 keď budem obiehať úrady a obchody. Začína to naberať na obrátkach. Takýmto tempom budem vo februári sedieť niekde u architekta. Viac info!!!!! :D super som rád že som to tu hodil.
Odpovedať
Profilova fotka
@dominik_boksansky aby bolo zo vsade, vsade blizko predsa :D
Odpovedať
Profilova fotka
Na toto poviem len, že držím palce.
Odpovedať
@avitus v okrese MT kupovat pozemok za 6t€ sa mi zda podozrivo malo, dobre si to prever vopred, aby v tom nebol hacik v podobe tarchy, alebo ochranneho pasma, pripadne extravilan.
Odpovedať
@dominik_boksansky tie dvere, to je ujovina Veď ma nakreslené dve dvere z vane von z kúpeľne. :)
Odpovedať
@stowasser to nebude stavebný pozemok
Odpovedať
Článok sa načítava...
@livarno ved z vonku skocis rovno do vane ak chces, alebo sa mozes kupat pri otvorenych dverach s vyhladom do zahrady ... nahodou prakticke :-D
Odpovedať
K projektu: to je tak na vikendovu chatu. Asi kazdemu je tu jasne, ze dvere a okna nie su nakreslene vobec, alebo su nakreslene nespravne, ale niektore rozmery su dost mimo - sirka chodby je kolko? Meter? A tam je aj satnik? Zadverie ziadne, ale v kupelni nezmyselny luxus v podobe dvoch umyvadiel.. K financovaniu- teraz byvate u rodicov, alebo v podnajme? Co mate proti hypoteke? Treba si to realne zvazit, ci vy konkretne mate na to, aby ste byvali vdome. Vase plany su odvazne, ale aj vela soferov bolo v minulosti odvaznych.. uz vela manzelstiev skoncilo kvoli odvaznym planom, pri stavbe domu treba byt radsej pesimista, ako realista, vy ste zial naivny optimista.. Napriek tomu vam drzim palce, nech uz je vase rozhodnutie akekolvek!!
Odpovedať
Profilova fotka
@stowasser @avitus Ten pôdorys aj mne hneď udrel do očí že to je ako nákres nejakého stredoškoláka a nemyslím tím len spracovanie napríklad žiadne zádverie rodičovská spálňa malá aj na jednu posteľ nie to na dve kúpeľňa daleko izieb, kuchiňu tam pomaly ani nevidieť naozaj ako chatka na víkedy by sa to dalo vydržať. A ešte k tým cenám 3000 na obvodové steny, krov a strechu asi nie k tým oknám keď rátate nech 500 eur m2 to tam máte len 4 m2 okien. Mne sa páči príslovie nie sme taký bohatý aby sme kupovali lacné veci radšej niečo pridať do rozpočtu ako minúť peniaze na niečo čo bude za 5 rokov treba rekonštruovať a ešte ako píšu pozor na ten pozemok ani mne sa nezdá tá cena.
Odpovedať
Profilova fotka
tak toto si si vymyslel na seba pekny bic
Odpovedať
Profilova fotka
A ako to bude skolaudované,keby ste to aj postavili? Akože treba mať projekt a stavebné povolenie. Keď je stavba hotová tak je kolaudácia. To postavite jednu izbu,teda obyvačku kuchyňu kupelˇnu a myslíte že vám to potom niekto skolauduje keď nebude dokončený celý dom? Ja neviem či sa to tak dá stavť na etapy. ako to posudzujú úrady takúto stavbu,Si to poriadne všetko zistite ,napr. na stavebnom úrade a pod.
Odpovedať
Profilova fotka
Tak na toto sa neda nereagovat! Boze my teda staviame 10x 7,5 maly dom na poschodie ale rozpocet mame 96.000 a chceme to skresat na 79.000 a tato suma bude aj realna ale to co tu pises a mas aj nakresene je pekna blbost a to som baba.. a nie som stavebnik ucim sa za pochodu... a ak mozem povedat tak zaklady nas vysli na cca 5.000 eur svojpomocne a 2x betopumpa... kopali sme 1200m a tehli na dom hatial sme dali nejakych 8.500 eur... okna aj dvere 5.500 eur. Ono to nebude taka sranda ako si myslis..skus si to este poriade premysliet.. okrem ineho aj keby si dhcel robit na viac etap ako pises aj tak deku budes musiet urobit v celku a velku tych cca 12x cca 5...
Odpovedať
Profilova fotka
ja radím nikdy nerátať niečo čo ste ešte nikdy nerobili, nevideli, nezažili...z vlastnej skúsenosti, všetky výpočty pred spustením realizácie stavby boli aj tak na prd, vždy sa niečo pridruží, treba veci vidieť reálne...a už len keď si porátate materiál, ale to si choďte pýtať cenové ponuky, tak zistíte, že povolenie, pozemok, betón, drevo, tehly, krytina a okná vyjdu toľko čo na to máte a ešte si všetko budete sám robiť....podotýkam sám :) my sme si strechu zaplatili, to sme fakt nevedeli urobiť, ale všetko ostatné je čistá svojpomoc a sme na tej sume akú vy na to máte vo fáze hrubá stavba...takže o bývaní ešte len snívame a rátame cca. 20 tisíc do fázy holodom...a potom ešte pekných pár tisíc aby sme aj bývali :)
Odpovedať
Profilova fotka
Teraz sú celkom dobre nastavené hypotéky,banky sa predbiehaju v nizkych úrokoch. Máte nejaký kapitál.na ostatné zoberte hypotéku a v klude postavte a v klude bývajte ,splácajte a žite. Postavíte jednu izbu a budete akože tam bývať a žiť a stavať na etapy ďalej. Ako viete ktorým smerom sa budú vyvíjať ceny stav. materiálu a pod.? Odjakživa išlo všetko smerom hore.Takže teraz postavíte jednu etapu za to čo ste si akože vyrátal. a potom? Za koľko? To nevie nikto,Sa vám to može tá postupná stavba pekne predražiť. Okrem toho . Aj vy tak ako ceny porastú budete stárnuť.Najprv bude nadšenie ,potom ,,už to nejako postavím,, potom slubotechna žene ,, veď áno na rok už bude aj spálňa a potom .... aby vám neutiekla Stále bývať na stavenisku a nehádať sa a možno už aj deti budú a no ja ani neviem ako to tu mám napísať. Takého snílka a rojka som už dlho nezažila. :-.
Odpovedať
Profilova fotka
Tearz ma napadlo. Stavať na etapy.Existujú také domy že postavíte základný modul,bývate a po čase dom možno rozšíriť. to by bolo možno reálne pozrite si toto http://www.modularnedomy.sk/dom-s/ :-)
Odpovedať
Velmi jednoducho si to predstavujes. Tiez som si naplanoval istu sumu za dom a nakoniec uz pri pozemku mi nastali problemy ktore ma vysli na 15 tisic eur a rok a pol nervov. Stavat dom svojpomocne nemusi byt take jednoduche ako to vyzera. Stale nieco neplanovane vyskoci a cele sa to predrazi. Zobrat hypoteku je riesenie podla mna
Odpovedať
K projektu domu je to urobené v softwari ktorý je zdarma dá sa to porovnať s čmáranicou na papieri keď začínal hocijaký iný lajk. Navyše je to už asi 6ta podoba a nechcelo sa my tam zakaždým dávať dvere. Okná sú rátané na tie dve izby kde prvé má 2*1,75 a 2x 1x0,75 celkovo 5m2. Balkónové dvere 1000 euro. Ta základová doska sa ráta samozrejme celá. Kamarát staval 2 podlažia 8*8 začal s 30000 svojim + 30000 od banky a aj tak ešte musel s každej výplaty cca 200 - 300 euro mesačne na drobnosti doplácať. Staval asi 4 roky svojpomocne. Finančne teraz bývam v podnájme za 320 e na mesiac. Kamarát čo býva blízko povedal že my poskytne postel + kupelnu za 150 keď začnem stavať čiže ušetrím a nijaké financie naviac sa určite zídu aj keď komfort moc veľký nebude. Chodba čo si asi predstavujete ten chodník po pri dome čo spája tie 3 izby :-p . Pôvodne bola zo šatníka chodba ale prišlo mi zbytočné mať 5m2 chodby kde nič nebude. Inšpirovala ma japonska architektúra kde majú presne takto riešené prepojenie izieb. Tak steny budú s ytongu lebo ma zaujalo toto video "https://www.youtube.com/watch?v=W4HMRZY3R2k". Cena steny na m2 je cca 46 euro čo pri mojom dome je ak bude 3 metre vysoká stena cca 9000 euro za celý dom pre obvodové steny. Strechu som rozmýšľal do u profilov namontovať trámy po obvode a každý meter hranoly a medzi vatu a parapriepustu izoláciu. Možno fakt žijem niekde mimo reality, ale zase nie som hlupák ktorý začne robiť všetko bezhlavo. Už dva mesiace dávam do kopy informácie o cenách ale domček sa mení každou novou informáciou. Miesto kuchyne je len kuchynský kút aj tak rád pozerám telku pri varení takže je to super riešenie obývačka+kuchyňa+jedáleň v jednej miestnosti. Možno niekto musí mať samostatne, ale mne to takto vyhovuje. 100 ľudí 100 chuti. Je to aj praktické pri upratovaní ;-) . Zatiaľ je to všetko v čisto teoretickej časti. Možno siahnem aj po hypotéke ale to je ešte ďaleká budúcnosť zatiaľ budem používať vlastné zdroje ak sa rozhodnem stavať. Neviem kolaudácia sa musí spraviť hneď čítal som že niekto staval aj 12 rokov. Teraz netvrdím že chcem stavať aj ja 12 rokov :-) . To by ma asi ani nebavilo. Ten pozemok si preverím hneď po sviatkoch, keď budem vedieť čo všetko si mám zistiť o pozemku s toho info vyšie. Dik za všetky príspevky hlavne ľudom čo držia palčeky, Snílek určite áno. Rojko určite nie keď sa rozhodnem tak už ma nik nezastaví :D.
Odpovedať
@avitus moment, fakt to dobre chapem, ze v noci vstanes z postele, obujes sa, oblecies sa, chytis lopatu, odhrabes sneh co medzitym nasnezil na "chodbu", odomknes si obyvacku a odtial je to uz len na skok na WC? Mne to teda moc inspirativne nepripada, aj ked auta maju japonci dobre :)
Odpovedať
Profilova fotka
@avitus palce Vám držím, ale chcete piecť chlieb a pozeráte recepty na zákusky. Už tu bol jeden, čo si trúfol urobiť projekt sám, to som sľúbil, že ak bude spľňať bežné požiadavky, orazítkujem ho zadarmo. Skončil pri výbere pozemku. Svojpomocne sa dá stavať, Vy potrebujete projekt, ktorý sa dá stavať na etapy, každá prístavba je úpravou predchádzajúcej časti, sú to práce naviac. Tie inšpirácie Vás len pletú, vyhliadnite si pozemok, dajte piloty, zbite kostru, vyplňte polysyrénom a potom vyrežte otvory ako na drevenicu. plochá strecha, minimum detailov. Kúriť sa dá aj pevným palivom, ale pri dobrej izolácii aj plyn alebo .infra panely. Stavba sa musí ukončiť do predpísanej doby a za 12 rokov to by som aj zabudol, kde to staviam.
Odpovedať
@avitus Terasu pouzivat ako chodbu? Ty si blazon... sorry za vyraz ale je to tak... Kazdu izbu zamykat zvlast a pod... Ale ako pise @gashtaan v noci na zachod cez terasu ci je plno snehu alebo chčije? Zachod kupelna z obyvacky? Ako uz som videl vselico ale toto este nie. To ked uz budes chodit cez terasu, tak kasli na zachod... a hod tam dreveny s jamou a mas opat o 1.5m2 viac priestoru. Ak by si uz hodil obyvacku do stredu a na jednu stranu jednu dal izbu a na druhu stranu druhu... cert to ber -bude tam vela dveri ale toto je extrem. Zabudni na satnik kde bude mat izba ani nie 10m2 kde by mala byt este aj manzelska postel.. a radsej tam taj vstavanu skrinu. Do toho by som sa nikdy nepustal ... Podla toho videa co si dal ani nechod... na tak maly dom by stacil ytong aj 20 cm hruby a na to izolacia... ale caka Ta dlha cesta a strasne jednoducho si to predstavujes....
Odpovedať
Profilova fotka
@avitus mne to pripadá, že sa nudíš a chceš spestriť fórum, aby bolo o čom "kecať". Ak to zhrniem, pokecali sme si :-). K téme - hlúposti.
Odpovedať
@avitus To myslis vazne? Pozemok v MT za 6000 este k tomu so sietami a pri ceste neexistuje, mozno niekde na konci sveta na sklenom za 2 nasobok a aj to tazko, posli link na ten pozemok alebo napis kde je. K domu prosim ta pozri si katalogove domy je ich plno a vyfiltruj si najlacnesjie a pozri ako ma vyzerat dom napr: http://www.eurolineslovakia.sk/sk/pro... Tvoje predstavy su uplne pomylene, neda sa to ako chces, ked na to nemas nerob to, aj ked asi ani nezacnes kvoli cene pozemku.
Odpovedať
Profilova fotka
@avitus Ak som to pochopila spravne, zatial nemas vlastnu rodinu. Kym je to tak a mas nejake zdroje, ale obmedzene, kup si vlastny byt, (je nezmysel vrazat peniaze do prenajmu) a setri. Ten sen o vlastnom dome si predsa nemusis splnit hned, predpokladam, ze si este mlady, mas kopec casu.
Odpovedať
Profilova fotka
@topvideo tiez mam ten pocit, registrovany vcera a hned takato sprostost na rozprudenie "debaty" @avitus ak to naozaj myslis vazne, tak sa porad s niekym, kto uz dom staval, ziskas tak aj realnu predstavu o cenach. Sen je to pekny, no radsej byt ako takuto budku pre vtaciky..
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?