Rovný verzus bungalov do L

Profilova fotka
Ahojte. Rad by som pocul vase nazory. Chystame sa stavat dom, mame vysnivany nizkonergeticky bungalov s travnatou strechou. Mame vsak dilemu, ci stavat rovny alebo do tvaru L. V oboch pripadoch bude dom smerovany na juznu stranu, vsetky izby budu rovnako smerovane na juznu stranu. Kazdy z nich ma nejake plusy a minusy. Akosi si to sami nevieme vsetko zvazit, tak by som vas poprosil o nejake nazory preco rovny a preco do L. Dakujem za kazdy nazor.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
L-ko tvorí závetrie,.Je ideálny pre terasu.Tú trávnatú strechu treba nonstop zavlažovať ,je veľmi ťažká vyžaduje predimenzovanú nosnú konštrukciu pre strop.Je to pekné ,ale aj to čosi stojí.
Odpovedať
L
Odpovedať
Profilova fotka
L s plochou strechou, na to Fatrafol a dunajsky strk.
Odpovedať
Profilova fotka
Viac sme tiez nakloneny pre tvar L, hlavne kvoli zavetriu. Co sa tyka strechy, tak som naozaj silno rozhodnuty prave pre vegetacnu strechu. Co sa tyka investicie pri svojpomocnej realizacii, je tam navysenie, ale nic dramaticke. Netreba ju vobec zavlazovat, staci ju 2x rocne pokosit. Je to zmes byliniek a skalniciek, ktore tvoria substat. Vytvaraju prijemnu mikroklimu, zivotnost je tiez dlhsia. Projektant sa tomu venuje roky, je naozaj od fachu.
Odpovedať
@damien33 staviate v meste, alebo na dedine ? Aka je velkost pozemku ?
Odpovedať
a možeš mi poslať kontakt na toho projektanta? aj my o tom uvazujeme. diky
Odpovedať
Profilova fotka
stavuiame na dedine, pozemok ma cca 33x33 metrov plus prijazdova cesta. sme obklopeni prirodou, aj preto chceme tu strechu....jasne, poslem.
Odpovedať
Profilova fotka
@damien33 . Z energetického hľadiska je priaznivejšie riešenie obdľžnikového tvaru,závetrie je ilúzia, keď fúka, fučí aj za rohom. Zástena sa dá vytvoriť z porastu.Dúfam, že budete mať aj koreňovú čov.
Odpovedať
No pre mna je to jednoznačne ze dom do tvaru L. Aj my tak mame navrhnute, na mieru. Iny by som nechcela. Ma to samozrejme vyhody. Nepatrna - zanedbatelna vec je to ze najuspornejsi dom je kompaktneho tvaru, a idealne poschodovy. Ale ja som nechcela ani poschodovy ani rovny. Tych par korun za usporu energie mi nestoji za kvalitu zivota co clovek ziska tvarom L. Ide o to, ze mame pozemok nie moc velky cca 1100 m2. A rolu hra i to, ze sme tymto tvarom chceli vytvorit prirodzene sukromie od ulice a od susedov, aby sme mali sukromnu terasu. To sukromie nevytvori zeleny plot, lebo moze byt cez neho pocut. Ak je sukromie utvorene domom tak nikto nic z terasy nepocuje. Tiez som chcela z kazdej izby vyhlad na juznu ci zapadnu stranu zahrady, nechcela som izby kde sa spi smerom do ulice. Tam nemame ziadnu iba garaz, pracovnu, vstup a sklad. Ostatne sukromne izby vcente spolocenskej mame vo vnuti do zahrady. Takze je bude sukromie, pekny vyhlad do vlastnej zahrady nie na ulicu. A prijemna terasa. Mna inspirovali zahranicne bungalovy kde som videla krasne terasy tvorene z tvaru L samotneho domu. Tak mi to prislo uzasne, ze sme do toho proste sli. Domcek nestoji, ale len sme dokoncili projekt. bude sa stavat.
Odpovedať
Bungalov do L je energeticky narocnejsi a urcite drahsi vzhladom na uzitkovu plochu vzhlad je len otázka vkusu ale ma urcite svoje čaro.
Odpovedať
Urcite treba prihliadnut na orientaciu pozemku, my mame L vzhladom nato, ze sme chceli mat izby cim viac na juh:-)
Odpovedať
Profilova fotka
Co sa tyka pozemku, tak si vieme orientovat stavbu na ktorukolvek stranu. Samozrejme, ze budeme vyuzivat juznu. Hodiny som patral na internete, hladal vsetko pre a proti a pravdepodobne vyhral obdlznikovy tvar. Je pravda, ze aj stavba domu je menej narocna a cena je tym padom o par tisic eur mensia. Zavetrie sa da vytvorit roznymi sposobmi... Stavba do L je aj energeticky narocnejsia a kedze je prave nizkoenergeticky dom moja naj poziadavka, tak sme asi najviac nakloneny pre obdlznikovy tvar. Pri dome do tvaru L tak trochu narazam aj na problem, co sa tyka kompaktnosti. Predsa len je to trochu zlozitejsie. Samozrejme je vsetko otazka penazi, kedze dom budem financovat cez hypoteku, je mojim cielom, co najnizsia investicia. Kazdopadne Vam velmi dakujem za nazory a tesim sa na vase dalsie rady a napady pocas vystavby. Urcite prilozim neskor nejake foto a nakresy :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@damien33 z hladiska tepelnych strat je optimalne dosiahnut co najmensi pomer ochladzovanych ploch, takze ak ides za nizkoenergetickym standardom, najlepsi tvar je kocka alebo nieco jej velmi podobne..nakresli si na papier mozne tvary budovy a zrataj si plochy stien, ktore budu ochladzovane. mna od obdlznika odhovoril kamarat architekt otazkou, ze ci chcem fakt stavat strudlu:) jedna vec je uspora energie, druha vec je ze sa musis stotoznit aj s domom ako takym, budes tam zit cely zivot a zit v skaredej skatuly len preto, ze usetris par kWh do roka nie vzdy stoji za to.
Odpovedať
Profilova fotka
Co sa tyka ochladzovanych ploch, je mi vsetko jasne. Mali sme v navrhu aj kocku, ale kedze chceme vsetky izby orientovat na juznu stranu, rozhodli sme sa pre obdlznikovy tvar. S domom sme sa stotoznili viac ako dost, skor nas trapilo to zavetrie, resp. terasa... Myslim, ze nebude vyzerat vobec ako strudla, vsetko je to otazka fantazie ako sa clovek dokaze pohrat s exterierom. Nevravim vsak, ze nebude do L :-) Vsetko este budeme konzultovat s projektantom, tak uvidime. Samozrejme, ze ak bude rozdiel minimalny, co sa tyka uspory, tak mozno pristupim predsalen na tvar L. Pozemok nam dovoli si vybrat akykolvek tvar stavby, co nam vyhovuje. Do tyzdnov by som mal byt mudrejsi, tak dam urcite vediet :-)
Odpovedať
L ko krajsie upravis o sa tyka prestresenia terasy. Na rovnjek terase to bude vzdy nejaky prilepok. Treba pri projekte aj nato mysliet ako bude zatienena terasa, lebo potom po stavbe sa uz len hladaju kompromisy.
Odpovedať
Profilova fotka
Mysli sa na vsetko :-) ma to byt jeden koncept...Tusim mam este vacsiu dilemu ako predtym :-D
Odpovedať
Profilova fotka
Dom podľa "feng-šuej" má mať vyvážený pôdorys. Najideálnejší pôdorysný tvar domu pre takú širokú parcelu -33 m určite štvorec. Pri plochej streche je možné vytvoriť aj átrium alebo zimnú záhradu v strede dispozície.
Odpovedať
Profilova fotka
@damien33 dali ste otázku a striktne som odpovedal, dom nie je len o tepelných stratách, konzultujte s architektom, najskôr dobrú dispozíciu a potom materiálové riešenie. Vždy musíte urobiť kompromis, najmä, ak nemáte neobmedzené financie.
Odpovedať
Profilova fotka
Materialy chcem pouzit hlavne prirodne, to znamena zateplit mineralnou vlnou, velku ulohu bude hrat drevo v priestore, omietky hlinene, kvalitne 3skla atd.. prave to vsetko stoji nemale peniaze, preto chcem usetrit aspon na prevadzke toho domu v konecnom dosledku. kazdopadne jan45 asi viete, co vravite. Skuste mi napisat ak mate chut a cas ako by ste to riesili Vy v pripade bungalovu s plochou cca 100metrov.
Odpovedať
Profilova fotka
@damien33 plocha 100 m2 neposkytuje veľa možností na nejakú equilibristiku, pozri si moje albumy,možno sa inšpiruješ.
Odpovedať
Mne sa veľmi páči bungalov do L-od Air-Air.sk Bungalov 307 :-)
Odpovedať
Profilova fotka
je naozaj pekny, ale moj rozpocet je nizsi.. s rovankym priestorom dokazem ist nizsie cenovo.. no na ukor tvaru.. funkcnost je rovnaka si myslim. ak budem doma, tak zrejme prilozim plan predbezneho projektu 😉
Odpovedať
@damien33 Jasné,záleží od budilára len som chcela aby ste naň kuk,je veľmi veľmi pekný,či je už vo vnútri dobre poriešený?ale za mňa ja som krajší nevidela,mne sa nepáči ked človek postaví dom s krásnou terasou a strechu potiahne nad terasu tak,že hádam svietia aj v máji ked je 30 stupňov,taká je tam tma,ale to už je na každom z nás čo si kto vyberie,želám dobré rozhodnutie. :-)
Odpovedať
Pokial chces ekonomicky co najefektivnejsi dom tak urcite rovny a to beriem do uvahy aj samotnu vystavbu aj eventualnu prevadzku
Odpovedať
@topvideo a preco nie? ja verim, ze ano, ale tak malo sa s tym na slovensku stretavam, nejako sme architektonicky sputany, ja som nadsena temou maleho a efektivneho byvania za rozumnu cenu - tento koncept ma fascinuje a vobec nie som od fachu :-) je to hotova zivotna filozofia a dobry architekt dokaze urobit zazrak dufam, ze raz sa do stavby takehoto domu pustime
Odpovedať
Profilova fotka
@kashina ono to nie je iba o izbách, potrebuješ nejakú technickú miestnosť, sklad na pneumatiky, kosačku a pod. Ale, ak budeš mať valbovú strechu, tak tam niečo uložíš...
Odpovedať
@topvideo absolutny suhlas - pneumatiky a kosacku potrebujes umiestnit, aj na to sa da najst riesenie, aj priamo v dome s vchodom zvonku zo mna by asi architekt zosalel ;-) , ale musel by ma presvedcit, ze vyuzil kazdy cm efektivne a nasiel mi miesto na vsetko, dom (dufam raz) bude uz nasim 2. rodinnym byvanim, uz s detmi, a uz mame nas zivotny styl trosku odzity, samoska, este nie s pubertiakmi, a presne vieme co potrebujeme, co nie, co je pre nas dolezite, co nie nam troska pomaha nasa zivotna filozofia neobklopovat sa zbytocnostami, tuto temu chcem este dalej rozvyjat v nasej rodine - vies zapadny svet vo vseobecnosti zije zivot na minani (na nezmysly), obklopujeme sa mamonou v kazdom smere a potom este navyse staviame baraky, aby sme to vsetko mali kam umiestnit a realne z tych veci POUZIVAME tretinu (a potrebujeme este menej) ... a potom cely zivot makame na hypoteky a pozicky a spirala sa otvara a na forach citas, ze clovek ma garaz, povalu, technicku a aj tak nema kam odkladat veci - 4 ludia - povedz, je toto normalne, podla mna nie (priklad - pre vianocami som vyhodila / darovala / predala 2 velke mechy hraciek a moje deti sa stale maju s cim hrat, darovala som 3 velke krabice oblecenia a to iste by som este mohla spravit a mala by som co obliekat - tento kolotoc sme v nasej rodine zacali umyslene regulovat
Odpovedať
@kashina ja neviem, ale ja potrebujem tech. miestnost, satnik,garaz, proste vedlajsie miestnosti, prave preto aby som mala veci, kde dat, ludia v mojom okoli ich nemaju a potom su zapratany alebo dostavuju. Ale na druhu stranu, nie som skrecko, rada veci posuvam a zbavujem sa ich. No a co sa tyka hraciek, a veci na oblecenie, moje deti maju malo "chudence", oproti tomu co vidim u inych, ale potom si poviem, ze naco, ved by to len stalo, mladsej ani hracky nekupujeme co ma vsetko po starsej :-D
Odpovedať
Profilova fotka
Zaujimave nazory. Mna vsak rovanko ako kashinu fascinuje efektivne byvanie za rozumnu cenu..samozrejme nie v bude pre psa. radil som sa naozaj s velkym poctom odbornikov, ktori su od fachu, a jednoznacne, ak nejdem do poschodovej budovy, je najrozumnejsie stavat rovny dom. Ano, do L sa mi paci rovnako, ale uz samotna vystavba je narocnejsia, rovnako sa podla predbeznych vypoctov predrazi o cca 5000 Eur. Samozrejme, nie je to velka suma, ale euro k euru a je to o niecom inom. Rovnako je predsa energeticky o malinko uspornejsi ten rovny. Aj udrzba jednoduchsia. Mozno je to smiesne, ale je to tak. Vsetko vsak zalezi na tom, ako sikovny je architekt. Ten nas si tuto myslienku zobral uz davno k srdcu a naozaj tvori s rozumom a so srdcom..A tym padom vytvara dom, ktory ma dusu.. Ak budem moct, tak sem rad prispejem fotografiami konceptu a podorysu. Je pravda, ze domcek bude mat cca 100 metrov, ale my taky chceme..maly, nenarocny...a pekny. 28 rokov byvam v byte, ziadne sukromie, velka rodina..teraz budeme mat rozlohu na byvanie cca o 35metrov viac..staci, mne, nam. Co sa tyka odkladacieho priestoru, bude ho dost. Inak planujeme urcite este garaz spolu s vystavbou domu, ktora bude mat rovnako vela odkladacieho a ulozneho priestoru.. s tym si hlavu nelamem. Navysse, naucil som sa opustat nepotrebne veci...druhym sa zide, mne sa odlahci :-) Aj my sme dali architektovi poriadne zabrat, ale opaltilo sa. Myslim, ze sa tesi rovnako ako my. Planujeme s touto stavbou obehat par casopisov a podobne. Nie chvalit sa, ale ukazat mladym, ze aj za cenu bytu sa da vytvorit pekne byvanie v dome (samozrejme ak mate pozemok ;-) ) Ani sem radsej nebudem pisat cenu lebo by sa mi mozno podaktori vysmiali, ale ked bude vsetko hotove, potom dam vediet. Je toho naozaj vela, co nas caka. Kto staval alebo stavia, tak vie velmi dobre. Urcite pridu aj necakane veci..no treba pocitat so vsetkym.. Nastastie je na nas ludoch pekne to, ze sme rozdielni a kazdemu sa paci nieco ine. Som rad, ze ludia stavaju male aj velke domy..kazdy podla moznosti a chuti. Mna a moju zenu vsak, tesi, ze sme dokazali spojit chut a moznost do jednej myslienky, ktoru sa posnazime zhmotnit.. Drzte nam palce. Dakujem Vam za kazdy nazor a radu, urcite vas budem este potrebovat. Ani si neviete predstavit ako ma vase nazory a rady posunuli dalej. Naozaj DAKUJEM :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@madein1974 ja som ani strk nedaval naco zatazovat este strechu....
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?