Rodinný dom na kľúč vlastný alebo hotový projekt?

Ahojte! Chcela by som sa vás opýtať na vaše skúsenosti so stavbou domu. Vyšla vás lacnejšie stavba na kľúč od firmy z hotovým projektom? Alebo aký je cenový rozdiel ak ste si dali urobiť vlastný projekt a najali firmu? Poprípade poraďte prosím dobrú firmu na východe. Ďakujem.
Odpovedať
@maria_taini mna vysla kupa holodomu lacnejsie, ako stavba. Obycajne je mozne na zaciatku ovplyvnit zmeny vo vnutornej dospozicii pocas procesu stavby, a developerom najate firmy pracuju za nizsie ceny, ako pre sukromnika. Cena za pozemok bola tiez nizsia, ako samostatny pozemok bez domu. Urady som ani nevidel, ziadne zmeny so nemusel vybavovat. Dokoncovacie prace boli podstatne drahsie, hoci ich robili kamarati. Stavba holodomu bola za 700 E/m2 v BA ,vratane pripojok a revizii. na kluc vratane exterieru do 1000 E/m2
Odpovedať
ono pre niekoho je radosť stavať?!ale prosím vás napíšte ?vám to zobralo rokov zo života,ako aj nervov?ja viem prachy,prachy?
Odpovedať
Profilova fotka
@marta2610 pre mna to bolo uzasne obdobie :). Tie urady sa daju prezit. Co si chcela svojou navyse divne popisanou otazkou sa vlastne dozvediet?
Odpovedať
Samozrejme ked si to zorganizujete vo vlastnej rezii je to lacnejsie. Cim viac subjektov je zapojenych do stavby tym viac si ludi si odhryzne z rozpoctu. A stavebne firmy rozhodne nemaju nejake vyznamne zlavy ako viete vy ziskat cenovymi pobukami od velkych stavebnin ktore maju objemovo najvacsie odbery os vyrobcov a tym aj marze. Taktiez netreba zabudat na stavbarsky folklor- tu vas oklamu, tu nieco odflaknu, skratka ak sa chcete vyhnut prekvapeniam pri stavbe na kluc musite mat dozor ako lusk, obvzlast pri drevostavbach. Ak mie ste technicky typ a nemate skusenosti so stavbou tak ok je nutne stavat na kluc ale treba mat nastavene zmluvne poddmienky vo svoj prospech a opakujem stavebny dozor ktory bude na stvbe nekompromisny diktator.
Odpovedať
@niless Ďakujem za odpovede. Hm.. No to je to, že my sa do stavby nevyznáme a manžel veľa pracuje, čiže keby robil na stavbe, zobralo by mu to hodiny z práce a tým pádom by sme mali oveľa menej peňazí. Preto rozmýšľame nad firmou. Ešte sú to len také úvahy. Zisťujeme si čo sa dá a čo je lepšie. Našťastie máme kamaráta stavebného inžiniera, tak ten nám tiež dosť radí, len sme chceli počuť aj skúsenosti iných ľudí.
Odpovedať
Riesime rovnaky problem a stavat budeme asi na dialku. Zatial riesime pripojky a planujeme dat stavbu domu na starost znamemu a jeho ludom. Hrubu stavbu oni a potom svojpomocne. Stavat na kluc asi nie co som zistovala tak to vychadza na 700€/m2. Stavat budeme vo VT. Uz teraz mam stres ako to zvladneme:-D :O . drzim palce
Odpovedať
My končíme stavbu drevodomu na kľúč. Keby som sa mala rozhodnúť znova, tak by som to znova riešila rovnako. Keďže nemáme nikoho, s kým by sme riešili stavbu tak, žeby sme si dali len holodom urobiť a potom vo vlastnej réžii. Ale zasa je pravda, že človek si musí dávať bacha na majstrov. Napr. teraz sme chceli, aby nám firma /nie tá, čo nám stavia/ zabezpečila žumpu od A po Z - vykopanie jamy, nasypanie a dovezenie piesku pod žumpu, žumpu, zapravenie.... Keď som počula tú sumu, až sa mi pretočili panenky. Muž to nakoniec poriešil vo vlastnej réžii - vybavil bager, objednal žumpu, ktorej zapravenie a položenie je v cene a ušetrili sme veľmi výrazne. Môj postreh - keby nebola firma taká nenažratá a zapýtala by si o tretinu menej ako zisk, tak by ma ani nenapadlo riešiť to vo vlastnej réžii. Takto máme ušetrené eurá a pán "podnikateľ" má prd makový a nie zisk. A aký bol smutný, že stratil zákazku.
Odpovedať
@ajkava nebol smutny ze stratil zakazku ale ze stratil zisk, ci?
Odpovedať
@maria_taini Po mnohých skúsenostiach zo stavby vlastného domu by som to neriešila na kľúč zverením jednej firme ale skôr dodávateľsky keď pre tvojho muža znamená čas na stavbe množstvo stratených peňazí. Hrubú stavbu by som zverila partii s dobrými referenciami, ale všetok materiál by som si zabezpečovala sama na základe cenových ponúk. Ak zveríte firme aj obstarávanie materiálu, dostanete sa na maloobchodné ceny a všetko zbytočne preplatíte. Podobne by som riešila inštalácie aj dokončovacie práce. Chce to kus obchodného a organizačného ducha a vôľu. Každopádne tam treba mať zodpovednú znalú osobu, ktorá bude na majstrov jak britva.
Odpovedať
Profilova fotka
mne stavala partia , čo stavia pre developerov..tam sa šetrí na všetkom od kvality materiálov, po množstvo materiálov... keď napr. videli, koľko budem dávať železa do základov, vencov podľa môjho projektanta ..tak povedali, že to majú pri developerov na tri domy,napr. laty pod krytinu bramac ..u developerov 4 cm , my sme dávali 5 cm....čo tým chcem povedať..že obal vyzerá pekne, ale nikdy nevieš, čo sa skrýva pod obalom :) ....
Odpovedať
@iigor @maria_taini Nehovoriac o tom, ze pre taketo firmy vacsinou nerobia profiesionali, ale ta najlacnejsia pracovna sila. Ked vidim a pocujem, ako sa stavaju okolite domy na kseft, asi by som nemal odvahu nieco take teraz kupit. Pred par rokmi, ked som o tom nemal anilen tusenia ma odradzala vyssia cena za stavbu na kluc, ale teraz by som tu ceny videl ako najmensi problem...
Odpovedať
@iigor Presne na to som myslela aj ja. Ide samozrejme o cenu ale predovšetkým o kvalitu. Videla som to sama pri stavbe nášho domu, vybavovala som si všetko sama a spoločne s mužom sme si dom stavali. Mali sme samozrejme aj partie napr. pri realizácii strechy, obvod. múrov, elektro, plynoinštalácie a podľa vlastných skúseností môžem povedať, že ak majstrom nehľadíš stále na ruky, mnohí majú tendenciu robotu odfláknuť. Možno sme mali pech na ľudí, ale je to životná investícia ktorá sa tak či tak nedá so spokojným svedomím prenechať na cudie osoby. Developerské firmy to je kapitola sama o sebe a nemá ani zmysel to tu ďalej rozvádzať. Mnohé chyby sa objavia až po rokoch, ich náprava býva často nemožná a veľmi nákladná a dokazovanie viny s develop. firmou je ako boj s veternými mlynmi. Za to by mi to fakt nestálo.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@tanape smelo do toho, najdi si partiu zivnostnikov s dobrymi referenciami,nech Ti spravia hs nakomplet, material si zober vsetok z jednych stavebnin, da sa vybavit dobra zlava ak zoberies vsetko od nich a po hs si budes na jednotlive profesie volat zivnostnikov a opat material kupuj sama. My sme tiez stavali na dialku a islo to. A NIKDY neplat dopredu, max. za material ktory uz mas na dvore, v pripade nespokojnosti druhej strany sa dohodni a plat za pracu na etapy ;-)
Odpovedať
@tomascolt áno, to je presné.
Odpovedať
jedno ci mas stavbu na kluc alebo to riesis po vlastnej linke s roznymi subdodavatelmi, najdolezitejsi je stavebny dozor. doslova byt na stavbe aj osobne cim viac, alebo robosi bohuzial radi fixluju a je jedno ci nechas robit pasivny dom, alebo ako tak svojpomocne. cize ak povazujete stratu casu byt na stavbe, tak investuje to setsakramensky dobreho dozora. plus nejaku web kameru aby ste mali stavenisku pod palcom aspon vzdialene. tie peniaze sa vam vratia niekolkonasobne .. ako bolo povedane, pri materialoch sa bohuzial ked ides cez firmu obycajne dostanes na maloobchdne ceny, co ti moze niekedy predrazit veci ..
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?