Rekonštrukcia staršieho domu alebo novostavba za 60 000€

Profilova fotka
Ahojte! Chcela by som vás poprosiť o radu, respektíve skúsenosti. Chcem zobrať hypotéku na rodinný dom. Maximálna výška hypotéky ale je 60 000 eur. Dá sa za túto sumu postaviť nový dom, alebo skôr zrekonštruovať starší? Ďakujem veľmi pekne za všetky rady a skúsenosti. :-)
Odpovedať
@barbora1992 Ak už máš pozemok, tak nejaký malý s dvoma spálňami by sa dal. Museli by ste stavať svojpomocne a ceny materiálov v obchode zjednávať.
Odpovedať
Profilova fotka
Zalezi od zdravia stareho domu ;-)
Odpovedať
@barbora1992 Také niečo je za 60.000.
Odpovedať
Máš pravdu, dá sa aj nový aj rekonštrukcia, príklad kamoš prerába svojpomocne,kamaráti s firmy starší cca 50 ročný zdravo vyzerajúci dom, doteraz cez 100 000€ len rekonštrukcia, chýba dvor,záhrada, izba v pivnici, druhý kamoš kúpil novostavbu za 165000€, 15000€ dal na dvor, garaž atd, este chce pár drobností, známí kupili novostavbu montovaný dom za 60000€ pred 7 rokmi, dorábka stála 30000€ dvor,interier sčasti, niečo mali z bytu, pozemok kupili predtým, tak teraz si vyber, auto sa dá kupit pojazdne od pár eur az po x tisíc €, jeden chcel vymeniť staré auto za ojazdené do 5000€ cca, výber zmenil a pozerá nové do 22000€ :)
Odpovedať
@branisk - doteraz cez 100 000€ len rekonštrukcia to akoze naozaj len to co dal do prerabky ? to co tam akoze svojpomocne robi ?snupe koks a huli marianku v 500erovkach ? :D ci akoze to je komplet aj s domom ?
Odpovedať
Profilova fotka
@barbora1992 veľa záleží od toho o akom starom dome sa bavíme, v akom je stave, čo všetko tam bude potrebné robiť. Pri starom dome ťa môže veľa vecí prekvapiť, zaskočiť, že prídu nepredvídateľné výdavky. Pri novom je to menej pravdepodobné, len by to musel byť menší domček a veľa svojpomoci aby ste sa do tej sumy vošli ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
tazko povedat. to je podla na otazka, na ktoru sa da len tazko odpovedat. pri starom dome moc zalezi od jeho veku a stavu. barsco sa pocas rekonstrukcie este moze obajvit. a co sa tyka novostavby, tak postavit sa da,len este to treba zariadit a nezabudat treba ani na okolie domu a pozemok
Odpovedať
Za tie peniaze si radšej kúpte byt v zateplenom činžiaku. Všetky staršie domy sú veľmi energetický náročné a nestretol som sa s domom starším ako10-20 rokov, ktorý by bol zodpovedne realizovaný. Kompletná rekonštrukcia (aj siete, dvere okná...) je drahšia ako novostavba. Všetkým odchádza hydroizolácia nad základmi, drevené stropy, krovy s červotočom, ktorého voľným okom nezistíš, je tam spústa poruchových miest, ktoré sú zakryté malovkou s vyspravením v poslednom pol roku, atď...... Za 60 tisíc z hypotéky to nepostavíš, lebo všetko musíš dokladovať a teda kupovať a platiť oficiálne t.j. drahšie. Keš platbami môžeš ušetriť aj 30%. Aj pôžičky od štátu sú len trik, ako ľudí donútiť platiť všetko oficiálne. Tým však sa tieto pôžičky stávajú nevýhodné a drahšie ako stavanie bez nich.
Odpovedať
Profilova fotka
@barbora1992 tak toto je dost diskutabilne, postavit sa da, ale treba mat rozhodne ceny vybavene a zjednavat vsetko, stavat svojpomocne co bude dlhsie trvat a to neratam pozemok, ak ho uz mate da sa ak nie bohuzial, druha vec je zrekonstruovat starsi dom, dat sa da, ale zalezi na jeho stave
Odpovedať
@kntsz od nás už pri hypotéke žiadne dokladovanie bločkami nechceli, stačili fotky zo stavby. @barbora1992 hypotéku nemáme vyššiu a staviame ... ale ak nemáš aspoň 20 000 € v hotovosti, prípadne už kúpený pozemok na stavbu (alebo inú nehnuteľnosť na založenie) ďaleko s hypotékou nezájdeš.
Odpovedať
Profilova fotka
ak mas len tych 60 000 z hypoteky (a vyhlad, ze v blizkej buducnosti z prijmu rodiny ukroji materska), kup radsej byt v panelaku. Ak by to bol dom v stave, ze staci vymenit elektrinu a zateplit strechu a je ozaj za dobru cenu, prip. ste ho zdedili, tak budiz. Ale to pri malo starych domoch byva takyto stav. My sme kupili stary a teraz nam robia projekt na komplet vymenu strechy a dorobenie podkrovia. Nas odhad prac a materialu na streche je 20 000 a obavame sa, ci nie sme skromny. Statik povedal, ze pomedzi stare tramy treba dat nove, treba veniec, na to to pojde novy krov. Plus krocajove izolacie, zateplenie, oprava kominov,....ani nevies kde sa zrazu naberie par tisic hore. A to som si povodne myslela, ze len krytinu vymenime casom :-D Ale je pravda, ze vtedy som neuvazovala nad zobytnenim podkrovia a teraz sa ide zobytnovat. Takze ci sa oplati rekonstrukcia alebo nie sa neda jednoznacne povedat bez poznania vsetkeho - aj aktualneho stavu a stavu, do ktoreho chcete dom dostat. Je tu niekolko diskusii na temu rekonstrukcie alebo vystavby noveho. Skus napisat viac, pripadne nejake foto
Odpovedať
ide o to ake hovadiny chceš a co si urobite sami
Odpovedať
Článok sa načítava...
to maš velmi malo aj na rekonštrukciu aj na novy dom a aj na byt ,ešte raz tolko a budeš to mať tak akurat aj so zariadenim.A podzemok maš ak sa teda rozhodneš stavať,ak nie tak ten stoji tieš dosť eurakov.A tak ako píšu hore aj uprava dvora plot a ine tieš niečo stoji,zaleži to na tebe.Ak maš možnosť kupiť starši dom za 60000e tak kup a pomaly prerabaj,aj my sme prerabali dom asi 4roky,ale už byvame a roboty je ešte stale dosť.Treba nam novy plot,ale neviem kedy.
Odpovedať
Neopravuj staré , radšej si postav menší nový domček.A dá sa to to aj za 60 000 € , ak niektoré veci si budete robiť svojpomocne.
Odpovedať
@barbora1992 urcite si radsej postav nove a nieco mensie, svojpomocne a pomalsie, ale da sa. Ked budete prerabat stare moze sa vyskytnut nieco co vam tak navysi rozpocet, ze si budete hlavky buchat, predsa len nikto nevidi do toho dnu cez steny a nikto nevie co sa stane ked zacnete co si burat.
Odpovedať
@shadowmilan ano len čisto rekonštrukcia a zariadenie do obyvatelneho stavu, dom bol mimo tej sumy, sam som mu neveril kedze si bral stavebne sporenie a co to nasetril ale ako zacal prerabat, odkryvali sa nove a nove (nákladné a nákladnejšie opravy) a dorábap k domu obývačku cca 40m2 nižšie položenú, doms má ale kvalitne prerobený, žiadny high end ale ani merkury.. v každej izbe vstavané skrine, kvalitný nábytok atd
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?