Prosím o Vaše názory na projekt nášho domčeka

Ahojte, Ak by ste mali čas a chuť, prosím Vás, či by ste sa mohli vyjadriť ku projektu nášho domčeka. Pozemok má rozmery 25x30, ale nakoľko vedľa domu plánujeme ešte dvojgaráž, zvolili sme šírku domu 13,5m. Vstup je orientovaný na sever. Dlho sme hľadali projekt domu, ktorý by oddeľoval detskú časť od rodičovskej. Toto mi bolo "dopriate" zo strany rodičov, t.j. mala som s bratom k dispozícii celé poschodie aj s kúpeľňou, rodičia bývali na prízemí a myslím, že aj im tento typ súkromia vyhovoval. Našli sme tento projekt a upravili si ho podľa svojich predstáv. Hlavne ma zaujímajú názory a skúsenosti tích, ktorí takto bývajú. Sme si vedomí toho, že tam chýba samostatné WC, ale nie je to pre nás prioritné. Tá stena v obývačke predstavuje deliacu stenu, kde bude umiestnený televízor a zároveň bude opticky predeľovať kuchyňu od obývačky. Ešte nevieme, ako by sme vyriešili tú halu, či to nie je príliš hluchý priestor... Naľavo bude postavená rohová kachľová pec, tá by tomu mohla trochu pomôcť... Vopred ďakujem za Váš čas a postrehy. Ahojte
Odpovedať
Profilova fotka
Za mňa by som za negatíva dala: detská izba na sever, pri vstupe minimálny úložný priestor, jedálenský stôl iba formou barového pultu, nevyužitý hluchý priestor - hala a komplikovaná strecha. Máme podobne riešenú strechu a veľmi nám to stavbu predražilo.
Odpovedať
@mysky dakujem za vas nazor, tiez sa mi nepaci ten barovy pult, chcem tam vyspekulovat klasicky a velky jedalensky stol bude uprostred haly/obyvacky.. Takze ta strecha bude asi velmi draha ze? :-|
Odpovedať
Profilova fotka
@kikabernath Sorry, ale 2 izby s oknami na SEVER.....? ]-(
Odpovedať
Izby na sever sa už tu rozoberali vo viacerých témach. Nie je to najšťastnejšie riešenie. Ja osobne nie som zástancom vstupu do spálne rovno z obývačky. Namiesto delenia rodičov od detí, by som oddelil dennú od nočnej časti domu.
Odpovedať
@leonardom momentálne máme 2 izby orientované na sever a jedna z nich má najpríjemnejšiu klímu v dome. Aká je podľa vás ideálna orientácia izieb?
Odpovedať
@thinkit ten vstup do spálne beriem ako keby z haly nie obývačky... ešte rozmýšľam nad nejakým predelením tej haly a obývačky... dakujem za vás názor...
Odpovedať
Profilova fotka
@kikabernath Ja odpoviem starou ľudovou múdrosťou: kam nechodí slnko, chodí lekár. :-) Mal som kolegyňu, ktorá mala byt vo vežiaku a 2 okná mali na východ a na sever. Potuchlina, nábeh na pliesne, problémy s dýchacími cestami detí... Boli radi, keď sa im podarilo ho vymeniť do domu, ktorý bol v "ležatom" paneláku a 2 okná mali na východ a 2 na západ. Potom už mali aj slnko, aj čerstvý vzduch - lebo vždy si podľa potreby vetrali: v lete z tej strany, kde bol tieň, na jar a v jeseni z tej strany, kde bolo slniečko... Dom má mať izby (okná) tak, aby mali v zime a v prechodných obdobiach slnečné zisky. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@kikabernath Ja som pred 2 rokmi riešil 2 domčeky na vidieku, kde sme mali pomerne voľnú ruku pri tvorení dispozície. V dome A sme na sever dali 3 malé okienka: WC, kúpeľňa, špajza. V dome B iba 1 malé okienko na sever: špajza.
Odpovedať
v obývačke bude tma, veľká tma (veľké prekrytie terasy) nevedela si nájsť projekt? však 90 % projektov má riešený vstup zo severnej strany. Dve izby na sever je veľa. Okná dať opačne do strán, ale ako by potom vyzeral dom spredu, že? Tá 1 m široká strieška nad vchodom pri daždi s menším vetríkom nesplní účel, iba predraží strechu a ďalšie dve úžľabia navyše. Možno vchod posunúť 1 m do vnútra domu. Pri tejto dispozícii, vždy ostane hluché miesto v hale (obývačke), Nejak to už dobojovať, ak ste už začali stavať. Ak nie, možno ešte porozmýšľajte nad iným projektom. Ešte je možnosť do všetkých izieb dať rohové okná (podobné ako v kuchyni) bude to vyzerať dobre a budete mať slniečko v izbách. Drahšie rohové okná vykryješ zrušením vstupnej striešky. Ak chcete ozaj terasu tak iba na tú časť pred obývačkou s napojením strechy od steny pod iným uhlom (t.z. na dome ostane iba jednoduchá strecha). Vchod zatlačiť min. 80 cm dovnútra. Technickú miestnosť naľavo zúžiť na 140 cm aby bol širší vhod. Do technickej namiesto práčky WC, práčku vedľa dverí napravo a máte aj takmer samostatné WC, ktoré si obľúbite lebo budete za dvomi dverami od obývacej časti:). Terasové dvere čo najviac ku kuchyni, vznikne vám priestor cca 2 metre kde bude telka. Deliacu prieku nedávať. možno krbík oproti na stenu... a vznike priestor aj pre nejaký nábytok, atď......
Odpovedať
@kikabernath Ahoj. Ako ste pokročili? Veľmi by ma to zaujímalo.
Odpovedať
Profilova fotka
@kikabernath Mne sa páči ten projekt, myslím, že všetko je využité na 100%, len má jednu nevýhodu, a to tma v obývačke .Som Slnko - milujúca osoba, mne by to svetlo tam chýbalo!!!
Odpovedať
@juliett_2 Ahoj, nakoniec sme spravili len par zmien, podstata projektu zostala povodna... Preco ta to zaujima? Planujete nieco podobne?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@frezia11 dakujem, tiez som sa nevedela s tym zmierit, museli sme si vybrat, bud slnecna obyvacka alebo velka terasa. Terasa vyhrala :)
Odpovedať
Profilova fotka
@kikabernath Ano, terasu využijete, aj my máme veľkú a nelutujem. Prajem veľa šťastíčka pri stavaní, a majte z toho veľkú radosť! :)
Odpovedať
@frezia11 dakujem za povzbudenie, neskutocne sa tesime, nech uz konecne zacneme :)
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Profilova fotka
@kikabernath Viem si to predstaviť, ako aj my, máme hrubú stavbu, čakáme na okná, trošku to ide pomalšie, kedže manžel na tom robí skoro sám, niekedy dvaja a to od začiatku, od základov...ale každý krôčik nás poteší a vidíme zmeny, až je to neuverieľné!!! A kde budete stavať? My máme stavbu v Malom Cetíne.
Odpovedať
@interierovydizajner123 Panabeka robit si reklamu a v kazdej vete urobit gramaticku chybu,to je nieco... navyse mailova adresa na azete 😁 si delas prdel
Odpovedať
@kikabernath Áno plánujeme. Chceme individuálny projekt ale tento je pre nás inšpiráciou. Preto som chcela vedieť ako to máte nakoniec. Mohla by si sem posunúť konečný výsledok? Ďakujem
Odpovedať
@juliett_2 ahoj, naskenujem konečnú verziu a pošlem ti IP...
Odpovedať
@kikabernath Ďakujem 🙏🏻
Odpovedať
@frezia11 musí to byť veľmi náročné, že sa do toho sám pustil.. My ešte nemáme predstavu, ako to pôjde, ale ako tvrdá svojpomoc to asi nebude... Manžel musí aj peniažky zarábať, keďže ja som na RD... Prajem Vám nech to pokračuje, čo najlepšie a tešíte sa každému krôčiku :) už nech aj my sme aspoň v takomto štádiu :) ale hlavne že sme sa na to dali, my budeme v Jarku, tu je to s pozemkami ťažko...
Odpovedať
štvorcový pôdorys sa mi veľmi páči.
Odpovedať
Profilova fotka
zastávam názor, že spálňa je OK na severnej strane, nakoľko sa bude dobre spať a najlepší spánok je v izbe s 19-21 °C podľa zistených štúdii. čo sa týka detskej izby, prikláňam sa skôr k inej orientácii na svetovú stranu y dôvodu, že dieťa nebude mať dostatok svetla pre učenie sa ako aj izba bude chladnejšia a deti majú nižšiu teplotu ako dospelí takže neustále vykurovanie miestnosti. Tmavšia obývačka vzhľadom k terase sa dá vyriešiť celou presklennou stenou alebo aspoň časť steny na terasu. V detskej izbe sa nepočíta zo šatníkom? najmä ak máte dcéru, ktorá by to ocenila keď bude väčšia :) určite som za jednálenský kútik, kde môžte ako rodina prebrať štandardné i dôležitejšie témy. Taktiež ak budete mať u seba oslavy, rodinne stretnutia atd, to ich chcete posadiť za bar? Bar je fajn ale nie ako náhrada riadneho stola a stolovania, v klude a harmónii.
Odpovedať
@chipmonka tiež som nebola s tou detskou izbou na sever stotožnená, ale v podstate inú možnosť sme nemali, možno ešte počas stavby niečo vyšpekulujem, manžel to akosi nerieši, ale mňa to trošku trápi, uvidím ako to bude vyzerať postavené, ešte jedno okno z bočnej strany by som pridala.... ďakujem za všetky rady, obývačku preskleníme a určite počítame aj so svetlíkmi na strop. Nestačia v detských izbách vstavané skrine? Už máme babu, zatiaľ síce maličkú, ale určite bude po mne :) Tiež sa mi nepáči barový pult v kuchyni, nemá opodstatnenie a väčšinou čo som videla, slúžil len na rýchle odloženie vecí, stoličky na prehodenie oblečenia... Chcem napojiť na kuchynskú linku menší stolík, možno iba s 2 stoličkami, záleží ako to bude vyzerať.. Ale určite budeme bez baru :) ďakujem za všetky pripomienky a komenty :)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?