Prosím o podnety k nárvhu domu

Vidím, že k mnohým projektom už bolo celkom dobre poradené či boli navrhnuté rozumné nápady. Preto by som aj poprosil, kto má nápad či návrh na vylepšienie nášho projektu (teda ešte to nie je projekt, ideme to len zadávať projektantovi). Východiskové zadanie je vytvoriť dom pre (zatiaľ) 4 člennú rodinu. Požiadavka na dom je, aby bol bezbariérový kvôli ťažko chodiacej dcére (7 r.), takže žiadne schody či stupienky. Napravo od vstupnej častu bude mať izbu študujúci syn (20 r.). Predpoklad je, že bude bývať v "mamahoteli" ešte roky, preto je tam naplánovaná samostatná časť (aj pre prípad, že by si založil rodinu). Ak by sa odsťahoval, nie je problém odstaviť tú časť a dočasne ju nevyužívať, kým neprídu vnuci. Technická miestnosť je navrhnutá ako zväčšená kvôli parkovaniu invalidného kočíka. Legenda: 1.01 - spálňa 1.02 - detská izba 1.03 - hosťovská izba (resp. na doopatrovanie rodičov) 1.04 - izba pre študenta 1.05 - technická miestnosť Ďakujem vopred za všetky podnety a nápady.
Odpovedať
Keď to vyhovuje tvojim požiadavkám, tak nie je čo riešiť. Mne by osobne vadilo, že to nie je rozdelené na dennú a nočnú časť. Do izby 1.01 a 1.02 sa musí cez kuchyňu a obývaciu izbu, pričom sa stráca intimita izieb.
Odpovedať
Podľa mňa tiež OK keď vám vyhovuje dispozícia. Jedine by som asi trošku zväčšila kúpelňu, aby fakt bola bezbariérová...aby ste sa tam mohli dostať s invalidným vozíkom. Aby sa tam mohla dostať s vozíkom aj samostatne bez vašej pomoci, keď už bude väčšia. Prikladám link na riešenie bezbariérových kúpelní http://www.tzbportal.sk/sprava-budov/...
Odpovedať
@thodosy WC by malo mať okienko, každá miestnosť by mala mať prirodzené osvetlenie, vrátane chodby. Treba 2 WC, je to dom, nie byt. Teplá voda by mala byť po kope kvôli krátkemu vypúšťaniu rúrok: kotolňa - kúpelňa - kuchyňa. Tvary stien by mali byť jednoduché, nie kopa výklenkov a rohov. Chýba tam krb. Je toho veľa, nebudem písať viac kým neviem či ťa to zaujíma.
Odpovedať
Za mňa WC - okno určite nepotrebuje :) Je fajn, ak tam je, ale trhať sa za tým nemusíš... No, on tam nemá 2 WC ale 3 WC ...Teplá voda by síce mala byť pokope, ale pri takto rozsiahlom dome ktorý má v podstate 3 samostatné časti (kde sú odberné miesta teplej vody) je to nereálne ... Tvary vnútorných priečok sú pomerne irelevantné = pokiaľ to vyhovuje majitelovi ... Osobne by som KRB neriešil, drvivá väčšina ľudí čo ho má, ho použije pár krát za zimu, väčšina ho však nepoužila nejaký ten rok :) Súhlasím s tým, že by som ešte trocha rozšíril kúpeľňu v rodičovskej časti, nech je naozaj bezbarierová ... Doplnil by som ešte, že pokiaľ sa v dome bude neskôr pohybovať vozík, myslel by som aspoň v niektorých častiach na posuvné dvere do stavebného púzdra ... Pre vozíčkara je to tisíc a jedna ...
Odpovedať
Zapínať žiarovky cez deň mi pripadá nechutné. Dom s prirodzeným svetlom funguje aj pri výpadku elektriny. Vypúšťať rúrku minútu aby tiekla teplá voda je blbé bez ohľadu na tvar domu. Serepetičky s cirkuláciou alebo prietokovým ohrevom zvyšujú zložitosť a poruchovosť domu. Tvar priečok je podstatný pre chodenie po dome a estetiku.
Odpovedať
@radopp @lubk0 Díky za reakcie. Doplním: - ako lubko napísal - sú tam 3 WC, 2 v kúpeľniach a jedno samostatné (pri vchode pre návštevy, pracovné - aby som zo záhrady nemusel ísť na do kúpeľne). Viem, že tam nemusí byť svetlo, ale uvažoval som na tom WC o svetlíku nad dverami (buď malé pevné okienko, alebo svetlík v ráme dverí alebo iba pás sklobetónu. - krb ani ja nemusím, ale je to trend. Možno ho tam zatiaľ nedám, ale komín som naplánoval - nie je ho tam síce vidno, je schovaný v tej stene z boku šatníka, kde sa tá stena láme. Krb je hneď vedľa, asi ho nie je poznať. AK nebude, nezbláznim sa. - rozšíriť kúpeľňu - ok, porozmýšľam. Ono zase dcéra nie je až tak postihnutá, má 7 a chodí s oporou, takže chodiť asi bude, len ťažšie. Vzdialenosti som napriek tomu navrhoval tak, aby medzi všetkými zariadeniami kúpeľne bolo min. 80 cm. - posuvné dvere búdú dvoje - jedny medzi zádverím a tou chodbou. V programe, v ktorom som nákrese robil, nebola možnosť posuvných dverí, preto sú tam akože obyčajné. Druhé posuvné chcem dať ako oddelenie obývačky od tej spáľňovej (teraz je tam len prechod v stene) - súhlasím, že tie výklenky tam sú, ale len v časti za kuchyňou. To sú len priečky, nepredpokladám, že by s tým bol väčší problém vymurovať ich. - viem aj o tej teplej vode - bohužiaľ bližšie sa mi tie kúpeľne nepodarilo dostať. Skúšal som tú jednu pri spálni vymeniť s detskou izbou, ale potom sa mi zmenšila detská, z kúpeľne vznikol dlhý slíž a zväčšila sa tá chodba. Ešte nad tým pouvažujem. Zatiaľ díky za nápady a pripomienky.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?