Prosím o názor na pôdorys obývačky

Ahojte strecháči :) už dlho som na fóre, ale zatiaľ som sa moc nezapájala do diskusií. Teraz už však ide do tuhého, riešime úver na rekonštrukciu a snáď toto leto sa do toho naplno pustíme :) lámem si však hlavu ako vyriešiť obývačku, či ponechať izbu označenú v pôvodnom projekte ako kuchyňa (tú chcem presunúť na sever) aby sa čo najviac využila južná strana. Terasa je na východe, preto aj zasahuje za roh, aby sme chytili okrem južnej strany aj zapadajúce slniečko. Izba ak by ostala, bola by využívaná ako pracovňa. Tú však teoreticky vieme dať do miestnosti na medzipodlaží, len to je orientované skôr na severovýchod, riešením možno sú stropné svetlíky, len neviem či to bude v pohode realizovateľné, keďže ide o prerábku. Tiež sa obávam, aby nebola potom obývačka stiesnená. Ešte podotýkam, že medzi plánovanou kuchyňou a obývačkou je preklad, takže by nemal byť problém stenu prebúrať, prípadne oporným stĺpom spevniť. Poprosím Vás o názor, ako by to bolo podľa Vás naj, isto máte dostatok vlastných skúseností či postrehov :) Ďakujem za každú radu.
Odpovedať
@zuzuzlik ak sa smiem spýtať, načo je sprcha na poschodí, na ktorom nie je spálňa?
Odpovedať
Profilova fotka
Ta druha varianta bude dost stiesnena, sice tam mate nejakych cez 40 m2 ale je tam vela nevyuziteho priestoru pri kupelni...cize obyvacka bude mala, nebudete sa mat skoro kde najest a pri kupelni mozte tancovat :) Za mna c. 1...Budete to mat vzdusne a pekne...Inak mame presne rovnake rozmiestnenie ako vy, este aj okna su na 90% rovnake, akurat tu obyvacko-jedalen mame kratsiu...Ak budete uvazovat nad var. c. 1 tak si rozmerajte kolko ma gauc, lebo tiez som chcela taketo rozmiesnenie, ale zistila som, ze medzi gaucom a bar. pultom bude malo priestoru, ale tak my zas chceme velky gauc co je podmienka...Takze asi ho dame do rohu tam kde mate TV a okno, sice bude okno zabite gaucom, ale zas bude viac priestoru a bude to vzdusnejsie a TV budeme mat na priecke ktora vam deli obyvacku a kupelnu...
Odpovedať
Ak prehadzuješ kuchyňu budeš robiť dosť drastické zásahy aj s vedením odpadu a preložením elektriky, vody ..... Potom by stálo za úvahu aj toto. A). Kúpeľňa a WC sú situované dosť nešťastne. Ideál by bol úplne ich zrušiť, z polovice komory od zádveria urobiť hosťovské WC, z druhej polovice špajzu s vchodom popri obvodovejk priečke od kuchynskej linky. Plnohodnotnú kúpeľňu potom jedine na poschodí. Ty vieš aké možnosti máte na toto usporiadanie hore. V každom prípade by si získala dole nádhernú obývačkokuchyňu. Splachovanie, východ z WC, či sprchy priamo do kuchyne/obývačky je nešťastné riešenie. Tak sa ale stavalo v minulosti. Varianta B) by bola zrušiť len kúpeľňu posunúť kuch linku až za úroveň priečky pre WC, oddeliť WC a predsieň od obyvačkokuchyne nejakými sklenenými dverami. Takto by si sa pripravila o ostrov. WC by bolo z pôvodne celej komory a komoru by si mala za kuch linkou.
Odpovedať
Nechápem presun kuchyne (a náklady s tým spojené), keď na jej miesto hneď v druhej alternatíve navrhuješ pracovňu. Kúpeľňa v obývačke vám bude asi na nič, ale hlavne to WC treba oddeliť od obývacieho priestoru alebo ho presunúť do inej časti domu.
Odpovedať
@jakino kúpeľňa existuje, nevidím dôvod prečo ju rušiť, na základe osobných skúseností je podľa mňa vždy lepšie, keď v rodinnom dome je viac ako jedna kúpeľňa, pokiaľ je to možné. @thinkit kuchyňa sa presúva z dôvodu orientácie na svetové strany, momentálne je to najpresvetlenejšia časť na prízemí, kdežto izba kde ju chcem presunúť je dosť tmavá. Rekonštrukcia bude komplexná, rátam s veľkými nákladmi. Nad miestnosťou nad kuchyňou je však na poschodí ďalšia kúpeľna, takže až taký veľký problém by to nemusel byť, nakoľko aj tam sa budsú meniť samozrejme inštalácie. Zaujal ma postreh s WC, myslíš, že je nevhodné, aby bolo oproti kuchynskej časti, aj keď bude medzi týmti dvomi časťami komunikačná zóna?
Odpovedať
@nicicka ďakujem za postreh, vlastne Vám všetkým čo ste prispeli :) áno tiež sa prikláňam za veľké vzdušné pristory, aby to nebolo stiesnené.. len som váhala nad zrušením tej miestnosti.. ale bude to tak lepšie, už som sa v tom utvrdila aj vďaka Vám, máte pekné vizualizácie :) okná sú pôvodne menšie, uvidím ešte čo statik povie, ale snáď by to nemusel byť až taký problém.. gauč máme momentálne pomerne malý, ten plánujem dať potom do pracovne a kúpiť veľkú sedaciu zostavu, uvidíme ako to povychádza.. výhoda je, že je v dome žijem, presne mám pred očami čo ako.. teda pokiaľ mi stena nezavadzia :D inak tiež sa mi pozdáva Vaše riešenie umiestnenia tv...ďakujem za nápad :) u mňa teda 1. variante, ktorá vyhráva, by som predĺžila priečku medzi súčasnou kuchyňou a kúpeľnou, do rohu by som dala kachle a na roh zavesila televízor. Máme otáčací držiak na TV, je to perfektá vec - tak by som mohla otáčať tv podľa potreby - od kychynskej linky, jedálenskéh okútu aj samozrejme gauča by sa dalo pozerať. bude to tak asi lepšie, tá stena kde v návrhu je tv, je taktiež slnečná a zbytočne tam dávať tv.. radšej miesta na sedenie s dobrým výhľadom cez všetky okná - či na terasu alebo na ulicu, čo poviete?
Odpovedať
@pripad001 ďakujem za konštruktívne postrehy, určite budem nad takýmito variantami uvažovať, len budem musieť dobre popremýšľať ako by sa to mohlo dať. Na poschodí nie je dostatočný priestor na plnohodnotú kúpeľňu a zastávam názor, že na poschodí jedna, na prízemí druhá. Áno, je to nešťastné riešenie, ale asi jediné, aké bolo pri stavbe reálne, nakoľko ak ste si všimli, z tej strany nie je možné dať okná, dom bol pôvodne maličký, ako vidno podľa hrúbky múrov, špajza je už prístavba. Hosťovské wc som aj ja už dávnejšie rozmýšľala posunúť.
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzuzlik Dakujem :) Myslite,ze TV by bolo tam kde ho mate v navrhu c. 1, len posunute viac k oknu v rohu? Ak ano, tak by to mohlo byt fajn, len mozno z gauca z tej strany ktora je pri stene by sa na neho mohlo dost zle pozerat, ale ten otacaci podstavec to moze vyriesit, alebo potom zvolit opacny gauc...Ale ja mat tolko miesta kolko vy, tak ho necham presne tak ako ho mate teraz nakresleny. Mne sa to takto velmi paci a stale zvazujem ci si to takto aj my nedame...No musim zobrat meter a vsetko to premerat...
Odpovedať
@zuzuzlik Tak WC oproti kuchynskej linke aj keď je medzi nimi nejaký priestor nie ideálne, ale vo väčšine starších domov je to takto riešené. Pri rekonštrukcii treba takýto stav napraviť nie ho vytvoriť :) Navrhoval by som potom zlúčiť kúpeľňu s WC, tým sa ti zväčší obývací priestor. Navyše ak ide o druhú kúpeľňu v dome tak nemusí byť oddelená od WC a ušetríš dvere a umývadlo :-D Stenu kúpeľne by som zarovnal s existujúcim otvorom do chodby, aby si tam nemala toľko odskokov, vznikne ti tam čistejší priestor. Oproti dverám do kúpeľne by som navrhol priečku, ktorá by z časti oddelila priestor kuchyne. Linku treba samozrejme prispôsobiť.
Odpovedať
@nicicka myslela som tú TV na opačnú stranu ako teraz v prílohe posielam @thinkit ešte takýto návrh ma napadol, ako ste viacerí odporúčali zrušiť kúpeľňu, tak som ju presunula na miesto špajze. Keďže špajza je prístavba, nemal by byť problém ju rozšíriť (dúfam). Priamo nad ňou na poschodí plánujem druhú kúpeľňu, čiže aj z hľadiska rozvodov by to mohlo byť ok. Zrušila som v tomto návrhu aj časť nosnej (pôvodne obvodovej) steny, tak snáď sa to takto bude dať.. no a na miesto kúpeľne a wc som premiestnila špajzu, dala som ju po šírke, aby tv stena nebola až príliš ďaleko.. v rohu by bola nejaká komoda, kvet.. teraz som dala sedaciu súpravu ku stene, ale to nie som ešte vôbec rozhodnutá ako to dať, resp. dosť zaváži aký nábytok sa bude kupovať.. tak čo poviete, je to takto o niečo lepšie? vďaka
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzuzlik Tak my to mame presne tak ako vy teraz, ale tu stenu na ktorej mate vy TV mame vzdialenu od okna cca 3,9 m co sa mne zda malo, pridala by som tam este 0,5 - 1 m...Kedze na okno chcem zaclonu, gauc nemoze byt uplne na tej stene, cize bude cca 30-40 cm a to je dost, potom uz by bol kraj gauca skoro na TV stene...S tou nosnou si to prezisti ci tam nebude treba mozno aj stlp ku schodisku, lebo nosna je nosna, s tou sa nemoze velmi narabat...A pozeram ze ani cez celu obyvacku nemate nosnu stenu, budete tam mat prievlak? Ja som chcela strop bez prievlaku pekny rovny a bol problem, ale vyriesili sme...Za mna varianta ze TV na stene kde mas v poslednom navrhu gauc ;-)
Odpovedať
@zuzuzlik švagor má na prízemí obývačku, kuchyňu, jedáleň, WC, špajzu a kúpeľňu s vaňou. Na poschodí má druhú kúpeľňu so sprchou a s WC, spálňu a dve detské izby. Pýtal som sa ho, či používajú tú spodnú kúpeľňu a povedal mi, že tak raz za rok... :-) Som síce zástanca dvoch kúpeľní v dome, ale na tom podlaží, kde sú izby. Jedna so sprchou a s WC so vstupom zo spálne a druhá s vaňou a s WC pre deti so vstupom z chodby. Ak bude v obývačke francúzske okno s výhľadom do záhrady, sedačku by som otočil tak, aby z nej bol výhľad cez toto okno a vedľa okna by som dal telku. Okno za chrbtom a oproti telke je tá najhoršia možnosť, lebo chlad z okna ti bude cez zimu sálať na šiju, v telke budú odlesky z okna a namiesto do záhrady budete čumieť do steny
Odpovedať
Článok sa načítava...
@zuzuzlik kúpeľňa WC na chodbe určite lepšie. Ešte by som vyskúšal navrhnúť WC, umývadlo a sprchu do tej pôvodnej špajze. Ak by vám to vyšlo, tak by ste nemuseli riešiť aj rozširovanie tohto priestoru. Obývačka je voľná, takže tam sa teraz vyrieš interiér podľa vkusu a financií :)
Odpovedať
@nicicka áno s prípadným stĺpom rátam, ak náhodou.. ale uvidíme či bude potrebný, preklad (asi teda má správne hovoriť prievlak) chvalabohu je (od komína cez celú šírku domu), dizajnovo som ani nad tým nerozmýšľala, že by mal prekážať, skôr naopak, budem sa ho snažiť využiť zrejme na osvetlenie.. to usporiadanie zrejme vyriešim až keď to bude potrebné sa rozhodnúť tak sa mi zdá, najprv asi počkám na projekt ku stavebku na rekonštrukciu a podľa toho potom.. ale aj tak ste mi všetci dosť pomohli, ďakujem :)
Odpovedať
@jakino žiaľ nám sa dispozične nedajú dať 2 kúpeľne na rovnakom podlaží, určite je to praktické, o tom nepochybujem. Ale aj napriek tomu si myslím, že v našom prípade, nakoľko v dome reálne žijeme, viem, že aj keď tá kúpeľňa bude na prízemí kde nebudú izby, predsa len bude veľmi často využívaná.. a najmä ak do technickej nedám umývadlo, resp. sprchový kút. Kto má záhradu, psov a pod. určite vie o čom hovorím :) Ten gauč budem ešte dosť zvažovať kde nakoniec dám.. väčšia časť záhrady, resp. tá podstatná je orientovaná momentálne presne oproti, pod gaučom je okno orientované smerom na ulicu, čiže tam ten výhľad nie je moc podstatný. Ale ako píšem, to sa ešte vykryštalizuje.. podstatné sú teraz priečky. @thinkit vďaka :) špajza vychádza len na 3,5 m2, to je veľmi malinké, resp. ak by predsa len vošlo, tú vrchnú kúpeľňu chcem mať väčšiu tak v tom prípade to asi aj tak budem musieť zväčšiť, ale neberiem to nejak tragicky (asi kým neviem, koľko ma to vyjde) :D
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?