Prosím názor na môj podôrys poschodového domu

Zdravím, plánujeme stavať dom tak som sa pustil do kreslenia našej predstavy. Dom bude pod Tatrami 700 m.n.m, preto južná orientácia za každú cenu aj napriek nie ideálnemu pozemku. Vytvoril som prvotný model a pôdorysy podľa seba. Čo si o nich myslíte? Čo by ste zmenili? Celkový výzor domu chcem ešte upraviť a spraviť ho trošku modernejšie vyzerajúci. P.S: Aby som zabránil rozsiahlym diskusiám o význame pivnice tak som sa ju jednoducho rozhodol spraviť aj napriek nevýhodám. Ide hlavne o to, že celý pozemok je v "diere" pod úrovňou cesty a dom potrebujem dostať na úroveň cesty ako sú všetky ostatné. Aj ostatné okolité domy sú takto riešené a je to bez problémov a dalo sa to aj bez extrémneho navýšenia.
Odpovedať
Profilova fotka
Za mna podorys velmi dobre vymysleny, mozno by sa oplatilo pouvazovat nad malou spalnickou na prizemi na starobu. Vonkajsi vzhlad domu je nieco na com treba popracovat, to clenenie okien a ako ty sam pises celkovy vzhlad domu. My ideme do niecoho podorysne velmi podobneho s tym, ze bude jedna spalna na prizemi, takze dom bude mierne sirsi od toho tvojho, ale podlahova plocha prizemia nebude o moc vacsia.
Odpovedať
Profilova fotka
@sasi01 U mňa celé zle, no možno nie celé ale dosť suterén totálne nevyužité priestory viem že k domu je potrebný aj úložný priestor ale na to stačí nejaký záhradný domček a nie kvôli tomu podpivničiť celý dom veď tieto práce sú pri stavbe najdrahšie a neviem či ti ten priestor v podstate bez okien za to stojí. Tým pádom za mňa zrušiť suterén práčovňu presunúť do hornej kúpeľne a nejak s nej vyčleniť miesto pre samostatné wc preto že neviem kto by sa chodil sprchovať dole keď všetky izby sú hore a hore je na tri izby iba jedno umývadlo tak by som zo šatníka v rodičovskej spálni urobil ešte jednu kúpeľňu. Ani to by síce nebolo nebolo ideálne ale na jednu stranu by to ušetrilo nejaké prostriedky a na druhú stranu zlepšilo by to kvalitu bývania aspoň pre mňa. Ale osobne mi ten návrh príde nie moc dobrý katalóg to asi nebude tým že sú plánované tri poschodia ale okolo architekta to asi tiež ani len nešlo, príde mi že to len nejaký projektant prekresloval váš nie najštastnejší návrh.
Odpovedať
Profilova fotka
@sasi01 Pardon až potom čo som sa vyjadril som si prečítal čo ste napísali na začiatku, takže ešte nieje všetko stratené myslel som že to je už nejaký projekt pred dokončením a nie len prvé návrhy za mňa šup šup za nejakým profesionálom. Napríklad tá izba na prízemí by nebola zlá ale to by sa musel zväčšiť pôdorys a nevedel som že sú možné až také úpravy, pri tej južnej orientácii pozor lebo v lete bude tie okná teba tieniť
Odpovedať
Profilova fotka
@martosko pivnicu ma preto, lebo dom je vo svahu, tak co s tym priestorom? Osobne tiez nie som zastanca pivnic, ale pri dome vo svahu to chapem. Inak pracku si dajte rozhodne do obytnej casti, to behanie do pivnice zakazdym, ked pracka doperie Vas nebude velmi dlho bavit.
Odpovedať
Profilova fotka
@krasomira Ale ako som si všimol dom nieje vo svahu ani v jame je na rovine akurát je oproti nemu vysoko cesta preto odporúčam riešiť to z architektom aby nedopadol ako ten sused čo má postavený trojpodlažný dom obsypaný zeminou a meter od domu má už vyrobený umelí svah ja by som ten výškový rozdiel možno rozdelil polovicu prekonal pred domom a polovicu za a to čo by som ušetril za suterén by som si upravil pozemok aby som ho mohol využívať celý a nie ako sused. A potom by možno stálo za uváženie zmeniť orientáciu a namiesto južného výhľadu do okolitej zástavby by som sa radšej z niektorých miestností pozeral na sever do záhrady alebo dom posunúť viac od cesty na nechať si nejaké miesto pred domom možností je veľa a toto sa dobre rieši s architektom hlavne nedopadnúť ako sused.
Odpovedať
Ak netreba pivnicu nerobiť. Zrušiť tie nezmyselné vikiere, horné poschodie urobiť v plnej výške bez šikmín s "A" strechou. Osobne by som nechal pohrať sa s tým dobrému dizajnérovi, architektovi.
Odpovedať
ten pôdorys sa mi páči, vonkajší návrh už menej. Ešte by som ale zvážila nejaký skladovací priestor na také tie sezónne vice typu vianočné ozdoby, na športové vybavanie a podobne.
Odpovedať
Profilova fotka
@sasi01 ak chces modernejší dom, tak tu mas inšpiráciu: http://www.nedatelier.sk/katalog/nizk... Ten susedov dom je des.. Ak chces silou mocou pivnice, daj si tam aj wc- budete v zahrade, nebudeš si nosiť domov špinu. Tiez saunu s východom na záhradu. Nedá sa ten dom orientovať inak? Napríklad dať ho do L, nemusíš riešiť poschodie, dáš si to všetko na pozemok tak aby si mal plochu jz na užívanie.. Od severnej strany je pekný výhľad- väčšie okna. Na južnej strane dala by som horné poschodie s presahom- napr balkónom, nech ti tieni na spodné veľké okna, inak sa tam dole upečies. S strechu pultovú, vikiere určite nie ak chces moderný.
Odpovedať
Ďakujem vsetkym za názory. Ak mate este navrhy ale vhodne inspiracie tak by som ich rad videl.
Odpovedať
najdi si na MS toto: Sedliacky dom, alias naša "sýpka" - stavebne jednoduché, elegantné, funkčné. Tak nejak si predstavujem dom pod VT.
Odpovedať
Profilova fotka
Nuž ako začať. Ak chcete moderný dom. Tak nenavrhujte "tisícročnú" klasiku. Nemyslím to v zlom. Aký dom kam patrí je otázka vkusu. Vo Švajčiarsku a Rakúsku sú v "klasických" dedinách postavené také moderné domy, že u nás by boli asi pravdepodobne petície za ich zbúranie. A sú pritom uvádzané ako príklady modernej a hlavne dobrej architektúry. Čiže treba začať myslieť mimo koľaje toho bežného. A súhlasím s tým, že dobrý architekt je fakt na nezaplatenie. Uvediem príklad. Prečo si každý myslí, že poschodový dom musí ísť do výšky. Máte tam svah a vy chcete predražiť stavbu o jedno celé poschodie. Veď tie peniaze sa dajú použiť na iné vychytávky. Napríklad. Prečo nemať vchod a dennú časť na úrovni ulice a nočnú o poschodie pod ním. A jeho strecha by sa dala využiť ako terasa horného poschodia. Aj stou orientáciou je to vždy otázka. Spálne sú podľa mňa vždy lepšie na severe a ideálne na severovýchod. Je tam chladnejšie, čo má skoro každý, okrem mňa, rád a ešte ráno človeka zobudí slniečko a hneď je krajší deň. A súhlasím, veľké okná na spálni sú super. Ja ich nemám, my máme zo skla celú stenu. Juh a juhozápad je super ak človek počíta s tepelnými ziskami, v opačnom prípade ak nie je riešený presah na tienenie skončíte ako majiteľ jedného veľmi milého moderného domu v Komárne. Zdvihol celý pozemok o cca 2m, aby videl na Dunaj, má na tú stranu aj fasádu zo skla. No má z toho väčšinu roka houby, pretože má zatiahnuté rolety, len čo trošku zasvieti slnko. My máme tiež orientáciu na JZ so skutočne obrovskou terasou, no nemáme ešte hotovú pergolu, čiže tienenie a za posledné 2 mesiace v dome neklesla teplota pod 21 stupňou a priemer je takých 24. Zatiaľ je rekord 27,8. A to kúrenie nešlo ani minútu. A ktorú terasu používame, takú maličkú priamo pri spálni s orientáciou na SZ. Čiže s tou orientáciou opatrne. Pri dnešných tepelnoizolačných parametroch výstavby to totiž až taký význam nemá. Skôr by som sa zameral na zhodnotenie pozemku z pohľadu využitia estetiky prostredia. Fíha, to som čo stvoril za vetu. Ospravedlňujem sa. Ale aby som sa vrátil k téme. Zabudnite na tie príšernosti, čo stoja v okolí. Pozrite si na nete ako sa stavia vo svahu vo svete a ešte pohľadajte inšpirácie. A pozrite sa aj čo už urobili architekti tu na rodnej hrude. Niektorí, nie je ich veľa, majú vcelku pekné práce. Ten náš je tiež super. No s tým čo ste sem dali by vás zrušil, ako sa hovorilo za komanča, ako žiadosť na byt. Držím palce. Určite sa to podarí. Chce to len trochu odvahy a opustiť vyšlapané chodníky. To čo robí väčšina, nemusí byť zákonite to najlepšie.
Odpovedať
@durim Zdravim, keby bol dom v Komarne alebo inde na juhu tak by som velmi uvazoval o orientovani izieb a teras na Sever. Zial je to nedaleko v doline, 700 m.n.m. a na severnej terase by som sedel tak 4 dni v roku. A suhlasim ze domy v okoli nie su najlepsie zvladnute ale dost ma obmedzuju. Nemozem si dovolit postavit podlazie pod uroven cesty lebo zo vsetkych stran bude utopene a zatienene okolitymi domami, okrem severu, odkial moc slnka nezasvieti. Samozrejme nechcem kritizovat vase nazory a aj preto to sem davam aby som zistil nazory ludi ale hlavne mozne riesenia. Tiez nie som z mojim riesenim stotozneny a preto hladam ine.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@sasi01 To je OK. Veď preto tu všetci mudrujeme. Mne pomáha utriediť si vlastné myšlienky už aj taká voľná diskusia. No ak môžem poradiť, tak mne sa osvedčila metóda, že si najprv predstavím čo by mal byť výsledok resp. čo od neho očakávam a z toho postupne vyplynie nejaké riešenie. AK nie ste spokojný s vlastným návrhom tak v niečom nevyhovuje. Z toho vyplýva, že by som začal od začiatku s tým čo je ideálna predstava a spätným postupom sa dostal k výsledku. Nie je to vôbec ľahké. Architekti, dizajnéri a vlastne všetci umelci vidia vo vlastnej hlave vopred to čo následne dajú na papier. Niečo potom navrhnúť alebo nakresliť, to už je len remeslo. Ja držím palce, stačí len mať trpezlivosť a vytrvať a určite budete mať dom, s ktorým budete spokojný. A spokojný musíte byť hlavne vy, my ostatní sme vlastne úplne nepodstatní.
Odpovedať
Inšpiroval som sa niektorymi domami, zrusil som vykiere a prisiel som k tejto verzii, co si o nej myslite? suteren som zatial nevymyslel ako zmenit, respektive zmensit, a myslim ze ho financne zvladneme a aj vyuzijeme. Mate napady a postrehy k tomuto?
Odpovedať
@pripad001 Pozrel som si ten album a je to velmi pekne, nechcel by som ale robit drevenny obklad.
Odpovedať
@durim Ďakujem za postrehy. Viem čo má byť cieľový stav. Podorysy mám také ake chcem. Už len mi chýba doladiť dom z vonku a mám všetko čo som chcel.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?