Projektovanie stavby

Dobrý deň, potreboval by som zistiť čo všetko môže robiť, resp. aké právomoci pri projektovaní stavby má absolvent TUZVO v odbore drevostavieb, alebo kďe by som sa k tomu mohol dopracovať. Ďakujem pekne za každú odpoveď.
Odpovedať
@adamse podľa SZ osoba s príl. odborným vzdelaním môže projektovať drobné a jednoduché stavby (drevostavby) a pri ich uskutočňovaní svojpomocne môže vykonávať stavebný dozor.. Ako zamestnanec vo firme môže vykonávať aj činnosť asistenta stavbyvedúceho alebo asistenta stavebného dozora, t. j. oprávnenej osobe na vybranú činnnosť vo výstavbe, resp. stavbyvedúceho alebo stavebného dozora na drobných a jednoduchých stavbách, pokiaľ stavebník - investor nevyžaduje, aby túto činnosť vykonávala osoba oprávnená na vybranú činnosť vo výstavbe, t. j. osoba s okruhlou pečiatkou, vydanou SKSI - Slovenskou komorou stav. inž.. Absolvent príslušné odborné vzdelanie preukáže kópiou VŠ diplomu. Viac viď. § 44 až 46b SZ http://www.zakonypreludi.sk/zz/1976-50 Statickú časť musí vypracovať statik.
Odpovedať
@janetbla ďakujem pekne
Odpovedať
na vykonávanie stavbyvedúceho (resp. asistenta) musí byť zamestnanec stavebnej firmy?
Odpovedať
@ivagabriska Zhotoviteľ stavby, t. j. firma, ktorá má v predmete činnosti uskutočňovanie stavieb musí zabezpečiť vedenie stavby stavbyvedúcim. Neviem o žiadnom zákone, ktorý by určoval akým spôsobom má túto činnosť stavbyvedúcim zabezpečiť. Činnosť stavbyvedúceho vykonáva odb. zamestnanec firmy, ale aj SZČO - SV, ktorá má v živnostenskom liste v predmete činnosti uvedený - výkon činnosti stavbyvedúceho - SV. Čiže zhotoviteľ, ktorý nemá zamestnanca - SV môže mať na výkon SV aj externého, t. j. SZČO. Podľa živnostenského zákona k vydaniu živnost. listu na stavby (všetkého druhu) je potrebné doložiť okrem dokladu o odb. vzdelaní a osvedčenie o vykonaní skúšky.. na stavebný dozor - zabezpečuje SKSI, ktorá ho vydá aj s okrúhlou pečiatkou. K vydaniu živnostenského listu na vykonanie činnosti SV na jednoduché stavby postačuje doložiť doklad o odb. vzdelaní (VŠ bez praxe, SŠ- min. 3 r. praxe). Nie som si celkom istá, ale z toho všetkého mi vyplýva, že asistent stavbyvedúceho, resp. stavebného dozoru musí byť zamestnanec firmy alebo SZČO - činnosť SV a SD, resp. v inom pracovnoprávnom vzťahu podľa zákonníka práce.. Výkon činnosti asistenta SV živnostenský zákon nerieši, čiže nie je možné vydať živnostenský list na takúto činnosť. Stavebníci - investori zmluvne si zabezpečujú výkon činnosti SD aj externe - SZČO, ktorý môže mať asistenta, avšak zrejme musí byť v pracovnoprávnom vzťahu...neviem, či môže mať uzatvorenú nejakú zmluvu o vykonaní práce asistenta...možno nejakou formou cez Úrad práce ako bola absolventská prax ..nemám o tom teraz vedomosť..hmm Je to dosť rozsiahla problematika počnúc stavbou, SZ, živ. zákonom, zákonníkom práce... treba sa pýtať na konkrétnych miestach.. ;-)
Odpovedať
Ďakujem za objasnenie.. ostáva už len ísť za tým. :)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?