Projektant predáva náš projekt bez nášho súhlasu

ahojte chela by som sa inf.ci nemate skusenosti s mojim pripadom...zistila som ze nas projektant ponuka nas projekt na svojej stranke bez nasho suhlasu..my sme zanho dali 2100e a on ho ponuka za 600e...poradte co robit...
Odpovedať
1
2
Nevidím na tom nič zlé - je to jeho duševné vlastníctvo. Asi Vám ho robil "na mieru", preto bol pre Vás drahší. Pre mňa by bolo podstatné, či som spokojná, či nebol problém pri získaní stavebného povolenia, či nie sú problémy pri jeho realizácii. To, že projektant zarába na ďalšom predaji by ma vôbec nezaujímalo.
Odpovedať
Profilova fotka
2100 eur nieje veľa za individuálny projekt. Nemali ste v zmluve uvedené, že ho môže predávať? Najprv poriadne preštudovať zmluvu, potom volať projektantovi. Nič iné... Tiež by ma netrápilo, že niekto má projekt ako ja.
Odpovedať
Profilova fotka
@rechty jedina odpoved, co mate uvedene v zmluve. Ci vyhradne vlastnictvo alebo co. Ale z pohladu autorskeho zakona to vidim dost biedne. Na to aby ste vlastnili exluzivne prava k projektu by ste zaplatili ooooomnoho viac.
Odpovedať
Dakujem vam za odpovede...
Odpovedať
Profilova fotka
@rechty No mne to pride velmi divne, ja by som si to nedovolil, moj charakter je moc silny.. Ja robim v grafike, napriklad strany robim na mieru celkovy vizual a za 12 rokov som neklesol na tolko aby som to iste predal inej firme, to by som sa uplne ze hambil.. A este takto surovo cenu ovela nizsiu ukazovat ako pytal vas... Uplny chudak. ;-) Charakter. Tu vobec nejde o vas suhlas.
Odpovedať
Profilova fotka
uz len to ze sa zaplatilo 2100 eur je zasadny rozdiel oproti 600 eur.. Ak to ma v plane predavat ako template, tak cena ma byt zhodna + moznost priplatok za modifikacie.. Mne napriklad 2100 eur pride ako exlusive dalej nepredajne, alebo predajne jedine v tej istej cifre... Ak to neni exclusive preco to nepredava stale v tej istej cene ;-) Druha varianta je, ze projekt ponukat ako modifikovatelnu inspiraciu. Cize Vas projekt je zakladom, pre modifikaciu, ale nie ze copy paste (projekt + modifikacia tiez za 2100 eur).. Aby to na svojich minulych klientov nezanechavalo stopu podvedenia.. Myslim, ze ty sa citis podvedena, preto tu aj o tom pises.. Cize ty uz jeho dalej neodporucis, on na to nemyslel a nemysli..
Odpovedať
@mariand neviem ci je malo tych 2100e ale ja si myslim ak by som chcela lac.projekt tak to riesim neakym katalogovym projektom ale nas uzky pozemok na to nevyhovoval...clovek si mysli ak za nieco extra zaplati tak je to tvoje... neviem...nepoznam autorske zakony..len mi to pride dost chrapunske od projektanta takto to riesit..dakujem ti :-) za odpoved...
Odpovedať
projektant ma plne pravo predavat ten projekt dalej, je to jeho dusevne vlastnictvo.. ine by to bolo, ak by ste ho chceli predat vy. Na to pravo nemate. Vobec nezalezi na tom, aku cenu ste vy dali. Mne by skor prislo divne, ak by ho predaval za tu vasu cenu. Pre vas to bol individualny projekt, pre niekoho dalsieho to uz nebude projekt na mieru.. Cize cena je uz "katalogova".
Odpovedať
@mio23 ahoj dik za tvoj nazor presne ako pises tak mi to pripada a tak to citim.. bola som dost zaskocena tym co spravil a chcela som len poznat nazor pop.skusenosti inych..chystam sa ho v blizkej bud.navstivit tak som zvedava co mi na to povie..clovek ked v tom nechodi tak nevie je novacik...ale popri stavde sa vela naucis...spoznas vela ludi ..a ak nam odvedu dobru pracu hned predavam referencie inym...avsak projektanta odporucat nebudem tak to mi ver...budem vas informovat ako dopadlo nase stretnutie ...a este raz dik.... ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@rechty Neviem ako ste ten projekt tvorili, ale ak si aj ty vymyslala kde co bude, tak v tom su aj tvoje napady, myslienky, to ze to on len nakreslil nemusi znamenat ze je autor :-p Lebo ak sa nieco kresli, je to LEN Kreslenie.. Mat napad a vymysliet je ovela tazsie ako LEN NAKRESLIT technicky dokument...
Odpovedať
Profilova fotka
@mio23 mas pravdu, ale nalejme si cisteho vina, na Slovensku? V stavebnictve? Tam musis poctivcov hladat lupou (a paradne velkou). Preco si robis dom svojpomocne a kvantum ludi tu na MS? :-D :-D :-D Ono stavba zacina od projektu a to hovori za vsetko. Tvoju oblast poznam, robil som v nej a tam uz si clovek "od prirodzenia" take nieco nedovoli. Vnutorne skripty to hej (ale to je ako stavebny material, mas par vyrobcov), ale vizual stranky (ako projekt domu) musi byt vzdy jedinecny (od farebnej palety az po poslednu bodku). No a to pani architekti v ramci svojich "dusevnych obmedzeni fantazie" nedokazu. Nepoviem, katalogove domy, to uz clovek kupuje s tym, ze ho bude mat x ludi. Ale ked si dam urobit vlastny projekt, ocakam slusnost od cloveka, ktory v podstate len zhmotni na papier moje poziadavky. No ked si to nasledne privlastni v ramci trhnuteho autorskeho zakona, je to z mojho pohladu ciste hovado (a to este urazam to ubohe zviera)
Odpovedať
Profilova fotka
@mariand Inac to je tazka otazka preco si riesim svojpomocne. Asi ma napada toto: 1. potrebujem sa sam realizovat, ja rad tvorim, nie len sa prizeram... je to dobre odreagovanie sa ODPORUCAM 2. potrebujem hyper kvalitnu pracu, sam na seba sa radsej spolieham, sam sebe neodvravam, ze sa to neda... Ani raz som si nepovedal, ze je to zbytocne, nepijem... 3. chcem usetrit 20.000€ + nervy?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@rechty predchadzajuci prispevok @akvi projektant ma pravo???? Umoznuje mu to len cisto autorsky zakon, ktory na slovensku je taky aky je. To aby si clovek robil papiere na vsetko, pretoze v takomto pripade on len cisto nakresli moje myslienky, cize MOJE dusevne vlastnictvo. A ked si pozries komentare @jan45 a ostatnych zistis ze su to skutocne len a len osoby, ktore vedia kreslit v pozadovanom programe. Ziadne prepocty, ziadne optimalizacie, radsej to 20x predimenzujem, ved investor to zaplati a ja budem mat pokoj, nemusim sa trapit s nejakymi prepoctami.
Odpovedať
Profilova fotka
@mio23 1,. 2., 3. SUHLAS, hlavne bod 3. :-D
Odpovedať
@mariand ja som ten zakon nevymyslela, ale aj ked by to "len" nakreslil, tak ma na to pravo.. Ked si taky sikovny a vies to aj bez "kreslica", tak ziadneho neotravuj a zostroj si dom sam.. My mame tiez individulany projekt, tiez som cele vnutro vymyslela ja s muzom, cize mam na ten projekt podla teba pravo?? Len preto, ze som si nakreslila, kde aku izbu, ci skrinu chcem mat? Nejake pomylene to mas.. By sa mohol ozvat nejaky projektant, aby ti ujasnil, kolko prace da taky individualny projekt.. Mne vobec nebude vadit, ak ten "moj" preda projektant dalej.. Nepotrebujem mat pocit, ze mam "jediny na svete" ;-)
Odpovedať
Samozrejme, ze to architekt/projektant/kreslic moze spravit. Z moralneho hladiska sa mi to ale vobec napaci. Individualne projekty by som mozno rozdelil do dvoch hlavnych kategorii. Niekto si da spravit individualny kvoli akejsi jedinecnosti a niekto je nuteny kupit individualny projekt kvoli tomu, ze medzi katalogovymi nic nenasiel.
Odpovedať
@mariand tak rozmyslam, preco som to moje decko s tou podla teba "obmedzenou dusevnou kapacitou fantazie" vlastne 5 rokov zivila na tej architekture, studijnych vymenach, stazach, programoch. vsak so zakladnou skolou to vsetci vieme asi lepsie podla toho co tu niekedy citam. a potom sa stazujeme. ale to je asi tak aj u pravnikov, lekarov a aby som nezabudla trenerov futbalu (o.i.) :-p
Odpovedať
Profilova fotka
@akvi @finis ale babulky, ako z ostra ste sa do mna pustili x-) Pozor, ja som napisal, ze "... Tam musis poctivcov hladat lupou ...", z tejto informacie nevyplyva, ze vsetci su rovnaki, resp. vsetci su zli. A co mozem ocakavat od cloveka, ktory bez toho aby mi to aspon zo slusnosti pri realizacii mojho projektu oznamil, ze s nim bude pracovat dalej a bude ho predavat ako svoj, jedine "obmedzenu dusevnu kapacitu fantazie" lebo nedokaze vymysliet nic ine. A tak ako pise @janvirostko, ked je clovek donuteny robit individualny projekt z priestorovych dovodov, nerobi to preto, ze chce byt iny, ale jednoducho, ze musi. A ten projektant si za to vypyta sumu ako za jedinecny idividualny projekt, tak od neho aspon ocakavam nejake moralne hranice. Je to v prvom rade o slusnosti projektanta, ked robim takyto projekt, neponukam ho nasledne medzi standardnymi projektami, ale mozem ho pouzit interne ako moznost casti riesenia. Kebyze tam nie je treba tej peciatky, tak ver tomu, ze by si to mnohi robili sami. Lebo je malo ponukanych projektov (za rozumnu cenu), kde sa nerobili dodatocne upravy a zmeny. Jeden priklad za vsetky, my mame latovy krov (klasicky vaznik), je na tom mediterran krytina a jedine co sa doplnalo bola stredova stolica. Preco sa teraz pouzivaju na krokvy hranoly 15x15 a viac. Lebo to unesie vsetko, tak naco to preratavat. Finis nechajme sa prekvapit ako sa to tvoje "decko" usadi na poli architektury, ci bude svetlou vinimkou a budeme ho davat prikladom a velebit alebo zapadne do davu lebo rychle prachy z "opraseneho projektu" su jednoduchsie ako nieco preratavat nanovo. Uprimne mu drzim palce.
Odpovedať
@rechty Ja tady napisu jenom neco na pobaveni...Objednali jsme si vizualizaci koupelny novinky, ktera byla tehdy na trhu tak mesic - dva. A na MS jsme zjistili, ze mam stejnou vizualizaci jako holka, ktera si ji delala sama a pozadala v koupelnovem studiu o nacrt do systemu. cili, byl to jakoby jeji navrh, ale oni se nepiplali a poslali to takto dale, ale prizpusobene na nasi koupelnu a s jinou sanitou...co dodat. A jeste za ten navrh od nas samozrejme chteli obvyklou zalohu...
Odpovedať
@mariand diky ;-) vies, je tazke hovorit o tejto profesii vseobecne. projekty u nas totiz robia aj absolventi stavebnej priemyslovky alebo stavebni inzinieri. takze tazko tam s fantaziou :-D mne je v podstate jedno kto si co vyberie. akurat treba pianko pouzivat take kategoricke zovseobecnovania.
Odpovedať
Neviem si predstavit ako sa da projekt domu definovat do skatulky - dusevne vlastnictvo? Tvar? Farba? Rozmiestnenie priecok, ci kombinacia vsetkeho?
Odpovedať
Z moralneho hladiska je to podla mna maximalne nechutne.....ale tak vo vsetkych oblastiach sa daju najst ludia bez chrbtovej kosti :-)
Odpovedať
@linee tak to fakt potesi ....a dost cloveka zaskočí tak ako aj nas my sme sa s muzom podielali obaja tiež na návrhu nášho domčeka ....ved ludia su vynaliezavy a prečo nezarobit hned dva krat....
Odpovedať
neviem preco v tom vidite nieco zle, ved ked si teda vymyslite vlastny dom, navrhnete vsetky izby, priecky, rozmery, atd. atd., tak to dajte na papier a nechajte si to opeciatkovat u autorizovaneho projektanta....ved je to tu podla vas take jednoduche, ved to ten projektant len prekresli....nevravim, ze vsetci si poctivo odvedu svoju pracu, ale takto to zovseobecnovat mi pride trochu nefer... a naviac, zoberte si ine povolania, na ktore sa tento priklad da uplatnit tiez...napr. taky stolar, ja si navrhnem schody alebo kuchynsku linku, on my ju na mieru vyrobi, namontuje a pod. Potom si ju ten dotycny stolar vyfoti a ponukne niekomu dalsiemu, kto si ju objedna. A za to sa mam na neho akoze hnevat???? Za to, ze predal nieco, co som si vlastne vymyslel ja???? Nie je toto len tak trochu zavist?? =-)
Odpovedať
@rechty Dobrý den. Ono to zní skoro neuvěřitelně, ale projektynti jsou chráněni autorským zákonem a tento fakt je pro zadavatele ( investora ) skoro nepochopitelný. Vytvoří se dílo, které je z velké části výplod Vašeho myšlení, ale je to duševní majetek toho projektanta. To by měl vědět každý, kdo si nechá něco udělat. Pokud bude ve smlouvě o vytvoření projektu vysloveně napsáno, že je to Váš duševní majetek, tak ho zase můžete prodat Vy bez souhlasu projektanta. A ta cena , za kterou to udělá Vám, jako prvotnímu zadaveteli musí být jednoznačně mnoho násobně vyšší, jak následně katalogová cena, za kterou to prodá někomu jinému. To už je pouhá kopie, která má cenu pouze papíru. Taktéž za katalogovou cenu toho moc neprodá, protože stejně jako Vy jste nenašli odpovídající katalogový projekt, tak drtivá většina stavebníků si " Váš projekt " prohlédne, a přeskočí a bude hledat dál. Nakonec asi skončí u nějakého projektanta, protože dopadně jako Vy. Nic mu nebude vyhovovat, nebo se mu to nebude líbit, nebo... Mimochodem - všechno už tu bylo. :-D :-D :-D :-D PS Skončila šťastná doba některých projektantů, kdy nakrelili 1 barák do řadovky a prodali ho 25 x ;-) PPS Už Vaše zadání, že projektant prodává Váš projekt je chybné - on prodává svůj projekt Vašeho domu. S tím nic nenaděláte. S pozdravem Laďa
Odpovedať
Profilova fotka
nemorálne a zahanbujúce. bez Vášho vedomia. pokiaľ tak chcel učiniť mal Vám ponúknuť províziu, spýtať sa na Váš názor a súhlas, a samozrejme oboznámiť o tom nového zákazníka že sa nejedná o projekt na mieru. Veď keby ste Vy boli Tí druhí ušetrili by ste 1500 EUR.
Odpovedať
@rechty Okrem vyssie spomenuteho by som mu este vyparatil taku vec, ze na nejaky web, najlepsie blog, alebo co, by som spomenul jeho meno a kontakty a popisal par slovami tuto situaciu. 8-) Este vas bude prosit o prepacenie s flasou sektu ;-) ;-) ;-)
Odpovedať
@rechty Napriklad jeho meno a telefon (web) na tuto diskusiu, Je pekne optimalizovany tento web - ked jeho ctene meno niekto hodi do googlu, rovno sa mu zjavi tato mila diskusia a nazor o takomto majsterkovi si kazdy zrobi sam.. =DDD
Odpovedať
@matorado trochu pravneho povedomia by to chcelo....
Odpovedať
@matorado zdarec. co blbneš ? závidíš, nebo co ? všechno je v souladu se zákonem, se zaběhnutou praxí. s tím se musiš smířit. nebo si připlatit a koupit to duševní vlastnictví. jinak je to anarchie. :-p :-p
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?