Projekt z dt tvarnic

existuje take nieco ze by my niekto urobil projekt na maly domcek z debniacich tvarnic hrubka iba 15 cm? a dokazem skolaudovat?
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@okllimak A prečo by to nemalo byť dokázateľné. Normálny projekt s tým že nosná konštrukcia bude z debniacich tvárnic, ide len o to čo napočíta statik že tie tvárnice znesú.
Odpovedať
aha...logika....no dalsia vec ....budem musiet splnit nejake koeficienty..zateplenie by my stacilo 15 cm a este aj kurenie my nadrbu viac druhou koli kolaudacii...ci?
Odpovedať
ono energeticky certifikat ti urobi kde kto cez internet kt napises ze mas pol metra polystyrenu v podlahe ,na stenach,meter vlny v strope apod a vyjde ti ze mas pasivny dom :).realita moze byt ina zavisy aky je clovek zo SU,ci bude do toho rypat
Odpovedať
Profilova fotka
@okllimak Ak to má byť normálna budova na trvalé bývanie tak budeš musieť splniť všetko čo v súčasnosti legislatíva vyžaduje, to aké zateplenie či vykurovanie ti bude treba ti teraz len tak nik nepovie.
Odpovedať
Profilova fotka
@okllimak myslím si že stavať z DT je príliš drahé (veľa betónu do DT + veľa železa)....a 15-ku múr ti bude mať asi statik vrásky na čele podpísať.....na tom už sa aj veniec ťažko robí....15cm EPS na normu asi tiež stačiť nebude. Radšej sa pozri na murovacie betónové tvárnice hrúbky 20cm (netreba vylievať betónom....bude stačiť menej železa) + 20-25cm EPS.... (Kúrenie ak chceš len elektrické....tak pochybujem že splníš normu.....)
Odpovedať
@okllimak dat sa to da, ale neviem co to vydrzi, skolaudovat tiez, ale neviem ako ten statik co by povedal :)
Odpovedať
15cm DT? do takeho domu by som bala vobec vojst :-D 15ka tak na priecku a nie na nosnu stenu...15cm zateplenie a na15dt s betonom urcite stacit nebude....priatelov kolega staval pred 2r dom z dt 25 a izolaciu mal 20cm, neviem ci nie az 25cm. Viem, ze wienerberger mava jednu cast roka 50% akciu na tehly a druhu cast roka zas na kera strop...chapem, ze chcete usetrit ale zrovna nosne obvodove/nosne mury nie su dvakrat najstastnejsie miesto, kde setrit
Odpovedať
netreba sa toho bat, na strechu sa natiahne plachta, ked by mal zacat padat sneh, tak sa zroluje... :-D
Odpovedať
Pozor pozor, zabudate, ze tie DT sa vylievaju betonom s vystuzou. Trufam si povedat, ze 15 DT by boli pri spravnom navrhu dostatocne aj na seriozny poschodovy dom. Projekt so statickym vypoctom a hor sa do toho. Neviem o tom, ze by boli predpisane aj materialy ci hrubky stien ako podmienka kolaudacie.
Odpovedať
@rillwen podmienka kolaudacie je tepelny odpor obvodovych stien a s tym suvisiace dalsie nalezitosti. V konecnom dosledku moze postavit dom z ocelovych nosnikov a oplechovat ho trapezovym plechom... Len bude mat problem s tym tepelnym odporom pri kolaudacii
Odpovedať
Profilova fotka
@rillwen možné je všetko....len otázka stojí tak že načo to je dobré keď to bude v konečnom dôsledku drahé.
Odpovedať
Profilova fotka
@rillwen Ešte mi skús povedať, ako by si do 15cm hrubej steny zasekal odpadové potrubie, vodovodné trubky, elektriku. Koľko by z tých 15cm ostalo nosných ak by v stene boli samé zasekané drážky? :-|
Odpovedať
Článok sa načítava...
@zita19 @babi32 Co tak skepticky. Statika to moze v pohode uniest. Aj poriadnu strechu. Ine je, ze pri takom dome treba dobre mysliet na poriadne zateplenie, rekuperaciu a predsadenu montaz prvkov, ktore pojdu v obv. stene, ale ani s tym nieje problem. Horsie je, ze ak to clovek hra kvoli cene, tak opak je pravdou. Lacnejsie to nebude. Lebo zas do garazovymi firmami vyrobenych dtciek a v miesacke urobenom betone by som isiel iba do plota, nie do domu. Co sa tyka tenkej obv. nosnej steny tak vpc bloky su podla mna dobra volba. 17,5 cm + zateplenie aspon 30 cm a si v krasne uspornom dome.
Odpovedať
@jamk1 ja som do obvodovych murov nesekal nic iba cca 40 cm vertikalne k zasuvkam. Voda a odpady, ktore boli pri nosnej stene mam predsadene a zakryte sdk. Vznikli fajn odkladacie niky. Ale tak sa na to myslelo uz v projekte.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@eagleowl jo jo, 25 cm PS a pozerat bude z delovej strielne a nie z okna 😂😂😂😂
Odpovedať
@jamk1 akurat teraz sa z okna pozeram na barak z 15 cm betonu... staval si ho sam projektant. Je pravda, ze nie DT ale odliatok, ale zjavne to ide.
Odpovedať
@okllimak ak to chces kvoli cene, tak neusetris a dokonca to bude mozno aj 2x drahsie a dlhsie trvat... jedina vyhoda je to, ze to vies robit svojpomocne... kym z tehly ulozis 1/2 poschodia za 1 den, tak z tohoto budes robit po max 3 rady, aby si stihol zalievat, ak teda bez pumpy, bo sak setrime...
Odpovedať
Profilova fotka
@ivantausk do 15cm steny by si dal okno bez predsadenej montáže len idiot :-) .... lebo by mu vyšiel vnútri 5cm parapet.... (k tomu dodatku o tom že sa pozeráš na 15cm betón.....to je dobrý postreh....veď ono sa to síce robí (dokonca z toho postavili celé sídliská)....ale nie z DT :-D )
Odpovedať
Ja len pripomeniem, že DT = debniaca tvárnica Ak do 15cm hrubej DT nalejete betón a napcháte roxory, tak výsledný konštrukčný nosný prvok bude mať hrúbku cca 5cm, steny DTčiek tvoria šalung, nie sú nosné, takže opatrne pri tých "návrhoch", a to nepíšem o stykoch medzi DTčkami, či už horizontálne alebo vertikálne, môže sa stať, že výstuz nebude mať dostatočné krytie a časom kompletne skoroduje, 15-ky DTčka sú vhodné do základov pod terasu, nie na stavanie domčeka, aký strop/strechu na to postavíte?
Odpovedať
Profilova fotka
@eagleowl Parapet je asi ten najmenší problém. Kvetináč si môže postaviť aj niekde inde, ako na okno nie? :-)
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Profilova fotka
@jamk1 najkrajšie je ako sa tá debata berie niekam celkom od veci :-) ....ja som napísal že 15cm EPS je málo....a že treba 20-25cm (a povedal by som že skôr 25-30cm :-) ) na to aby sa splnila dnešná norma lebo betón neizoluje prakticky vôbec....na to mi bolo podstrčené že to bude "strieľňa"......ak niekto stavia tenký nosný múr (betón, VPC) a hrubé zateplenie - logicky si dáva predsadenú montáž lebo by to debilne vyzeralo ako z vonku -tak aj z vnútra a aj by to ubralo svetla. Podľa logiky že kvetináč si možno postaviť aj inde ako na okno by sa dalo povedať že utopené okno nie je vôbec problém lebo ak sa naprojektujú úmerne väčšie okná tak ani utopenie nevadí...tak že áno....máš pravdu- kvetináč možno postaviť aj inde....ale to že to bude debilne vyzerať ti ostane bez ohľadu na ten kvetináč. :-)
Odpovedať
@mcsmekac ano, mas pravdu, napriek tomu je to malo, ten beton asi nebude vibrovany, ja osobne by som nad takym niecim ani neuvazoval
Odpovedať
@eagleowl ojojooooj, by si bol prekvapeny, kolko ludi tu za tie roky stavalo delove strielne a napisali "zvykli sme si" 😂😂😂 A dat 30cm PS je uz na diagnozu... mam na stenach, kde mam iba jeden HS portal, predsunuty 5cm, 16 cm grafitovy PS a na stenach, kde mam vela okien mam nepredsunute okna a 14cm grafitovy PS... 19.12. som siel z domu a bolo 24C, vracal som sa 04.01. a bolo 19C a to mi sla na minimum rekuperacia cely cas, cize sa prakticky stale vetralo... naco by som mal davat 2x viac, aby som po 2 tyzdnoch mal o 1C viac ako teraz??
Odpovedať
Podľa mňa zbytočné o tom vôbec uvažovať. Síce by to unieslo ale problém je pracnosť. Dt sú dosť krivé a tak podkladať + treba výstuž + betón a do DT15 sa zle hádže. Mám z DT15 záhradnú búdu a aj šachtu/pivnicu 3,5x3,5m a nemať ich zadarmo tak to nerobím
Odpovedať
Profilova fotka
@ivantausk to že ľudia robia hlúposti nie je novinka....ale ty si to napísal v takom duchu ako keby bolo použitie takého EPS zásadný problém - čo určite nie je. A k tým teplotám.... máš betónové steny ?
Odpovedať
Profilova fotka
Najlepšie je že chlap čo sa pýtal sa viac neozval čiže ani nevieme čo s tým vlastne chcel robiť ale aspoň že píšete.
Odpovedať
@eagleowl nie, tehlove. Tak, ako pri tlakovej nadobe je zbytocne zvacsovat hrubku steny nad urcitu hodnotu, tak je to aj s PS... A ano, stojim si za tym, ze 30cm PS izolacia je hlupost aj ked mas 15cm betonovy skelet.
Odpovedať
Profilova fotka
@ivantausk samé podarené prirovnania :-) .....stoj si za čím chceš....ak myslíš že betón s 20cm EPS (odpor steny niekde okolo R = 6) stačí na pasív ja o tom presvedčený nie som....ale to nezávisí od môjho presvedčenia ale hlavne od projektu, tvaru ...atď)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?