Projekt - vyuzitie dazdovej vody

Planujeme zapojiť systém na využitie daždovej vody v dome - na záhradu a s napojením aspon do jedného WC na prízemí. Nepoznáte alebo nemáte kontakt na projektanta príp. kanceláriu, kde by mi takýto projekt vyhotovili? Čo som oslovila firmy, väčšinou len dodávajú komponenty, montujú alebo s projektami priamo sa nezaoberajú a moja projektantka na vodu to nevie spraviť, že tam treba špecialne zakresliť systém tak, aby sa daždová voda nestretla s pitnou vodou a s tým nemá skúsenosti, odporučila mi obrátiť sa priamo na firmy, ktoré s tým pracujú. Lokalita Liptov - dakujem!
Odpovedať
Profilova fotka
@pruzina @jan45 poradí
Odpovedať
Profilova fotka
@pruzina použitie daž´dovej vody na technické využitie vyžaduje filtre, ak je množstvo dažďovej vody neisté a je potrebné použiť občas aj vodu z verejného vodovodu, musí byť prepojenie oddelené nádržou s rozdielnou výškou hladiny v nádrži a výšky prívodu vody aby nedošlo ku kontaminácii pitnej vody v prípade opačného toku vody (nasávanie pri poklese tlaku v systéme verejného vodovodu.
Odpovedať
Ahoj @pruzina . Spolahlivy sytem na dazdovu vodu je kopana studna hlboka par metrov. Voda zo strechy vsiakne na pozemku a ty si ju zoberies z obrovskej priehrady zvanej poda.
Odpovedať
dakujem za rýchle odpovede :) no naša vodárka mi aj vysvetlovala postup a čo všetko tam treba, preštudovala som si kde aké dostupné materiály k tomu. Osobne vidím v daždovej vode využitie, kedže je v poslednej dobe trend v prívalových daždoch a potom dlhšie obdobie sucha. Studna sa u nás vyhlbiť nedá, hoci možno aj hej, ale je to vyše 60m do hlby - osobne si myslím, že už radšej zainvestujem nejaké peniaze do toho systému, možno sa to v budúcnosti bude viac využívať (vid. niektoré krajiny v EU) - hoci teraz aj ked na polievanie záhrady ;) ale rada si nechám poradiť
Odpovedať
Ahoj @pruzina . V stavebných obchodoch sa dajú kúpiť plastové nádrže na dažďovú vodu, ktoré sa zakopú a voda v nich v zime nezamrzne. Majú objem niekoľko m3. Také niečo: http://www.aquatec.sk/sk/internetovy-... . Do domu si sprav 2 prípojky na vodu, pretože obecná a dažďová voda nesmú byť prepojené.
Odpovedať
@pruzina skus sa prehrabavat po ceskych weboch, tam sa teraz spustil dotacny projekt Desdovka na zachytavanie a vyuzivanie dazdovej vody. Myslim, ze sa toho uz chytili aj realizatori aj projektanti. A na ceskej verzii MS sa uz o tom diskutovalo. Urcite budes mat aspon zakladne informacie. Este je moznost zachytavania dazdovej vody na vlastnom pozemku v systeme dazdovej zahrady, ale to skor na polievanie ako na splachovanie.
Odpovedať
dakajem pekne za podnety, strávila som nad tým už dosť času a je pravda, že na SVK si ludia skôr dajú vykopať studnu, ako vymýšlať so zberom daždovej vody. @tigrolev2 vsak práve o tie dve prípojky ide, kedže sa v tom naozaj nevyznám, nejdem ani mudrovať ohľadom toho, preto hľadám pomoc a radu, či sa to v našom prípade vôbec aj oplatí. @zita19 dakujem za podnet, ak to bude moc komplikované s tým splachovaním prejdeme asi len na tú daždovú záhradu, tak či tak je mi ľúto nechať vodu len tak stiecť do kanála. A je mi tiež ľúto, že kým to sem príde, bude to v iných krajinách úplne na inej úrovni ako tu ;)
Odpovedať
@pruzina tak aspon na polievanie zachytavajte. Aj to je lepsie ako nechat odtiect bez uzitku. Obzvlast ked je pre vas studna problematicka takze vodu kupujete z vodovodu
Odpovedať
@pruzina Neide o to, či je to v tej alebo onej krajine, ale o to, či je k dispozícii spodná voda alebo nie. Kto má spodnej vody nekonečné množstvo a ľahko dostupnej (napr. u mňa je hladina spodnej vody cca 2 metre pod povrchom), tak nebudem predsa špekulovať nad nejakou drahou zbernou nádobou. " je mi ľúto nechať vodu len tak stiecť do kanála." - prečo do kanála? Ty môžeš odvádzať dažďovú vodu do kanála? Ja musím mať vsakovaciu jamu. A ako napísal tigrolev2 - do veľkej nádoby nechám vsiaknuť dažďovú vodu a potom si ju odtiaľ zoberiem cez navŕtanú studňu. Ale ak nemáš spodnú vodu, tak si nútená to poriešiť tou zbernou nádobou. Len je otázne, koľko bude zrážok a či to bude postačovať pre tvoju potrebu. Lebo aj keď je prietrž, nenaprší až tak veľa vody, aby si ju mohla týždeň - dva používať.
Odpovedať
Systemy so zbernou nadobou asi vyzeaduju udrzbu kvoli filtrom, dezinfekcii atd, nie idealne riesenie. V 2m je malokedy v studni podzemna voda, obycajne to byva len povrchova voda. Dnes by som uz tiez urobil dazdovu zahradu namiesto vsakov.
Odpovedať
@chrobák7 v projekte máme ELWA bloky kvôli vsakovaniu, slovné spojenie bolo použité skôr obrazne ;), tá daždová voda mi prišla pod nos v jednom článku, tak som začala o tom viac zisťovať, páčila sa mi predstava, že nemusím splachovať pitnou vodou - aspon kým je zásoba vody v nádrži. Z mojej strany je to čistý interes. So spodnou vodou by bol problém vyriešený. Možno sa zameriame skôr len na zber vody na polievanie, príp. si niečo poštudujem o daždovej záhrade. Dakujem
Odpovedať
Ahoj @pruzina . Ako jediné kvalitné riešenie čo poznám je ventil ktorý prepína dva smery. Spätné klapky nie sú 100%-né. Rozdiel výšok hladín je asi vtip, pretože vo verejnom potrubí môže byť tlak niekoľko atmosfér, 1 atmosféra = stĺpec 10 m vody.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Ešte jedna vec @pruzina . Splachovanie pitnou vodou je aj o hygiene. Napíš aký máte pozemok (rovina, hĺbka spodnej vody), koľko u vás stojí m3 vody... Ak nemáte drahú vodu, načo si komplikovať život? Ber druhú prípojku na vodu ako prípravu na budúcnosť, ak by sa na niečo zmenilo. Dažďová voda je dobrá na polievanie záhrady, v do obecných vodovodov sa dáva chloramín, a údajne sú tam aj zbytky flôru. @chrobák7 Čo by si povedal na povrchovú vsakovaciu jamu s pôdorysom niekoľko 10-ok m2, hlbokú 10 cm, nie je ju vidno keď zarastie trávou, bágrom sa vnej zkyprí pôda do hĺbky 1 m, pri búrke sa nikdy nenaplní vodou pretože voda vsiakne skôr ako sa dostane do stredu?
Odpovedať
Pozerám @pruzina ze ides staviat na Liptove. Tam sa dost stavajú ploché strechy, používajú sa moderné spoľahlivé materiály: betón, pórobetón, penové sklo. Žiadne drevo ktoré časom zhnije, polystyrén do ktorého nalezú mravce... Ak ťa to zaujíma, napíšem viac. Vieš prečo sa všade propagujú šikmé strechy zo stredoveku? Lebo je na nich najväčší zisk. Aj keby si mala drevo zadarmo, v rodine tesára... tak musíš kúpiť krytinu, obklady... a nikdy to nebude kvalitná strecha. @chrobak7 Ten prispevok vyssie bol pre teba.
Odpovedať
@tigrolev2 Nepáči sa mi to, že z malého pozemku, ktorý mám ešte si ukrojím 10 m2 na nejakú bačorinu, ktorá v prípade väčších dažďov by bola ideálnou liahňou a úkrytom pre komáre a inú háveď. A keď mi tam náhodou vbehne dcéra, tak sa zaborí do blata až po členky, ak nie viac. To sa dá realizovať niekde v parku, v mieste, kde nechodia ľudia. Teraz mám podzemnú vsakovačku 4m3. Je to schované a nad tým môžem mať čokoľvek - trávnik, terasu, alebo len parkovisko. A účel splní tak isto.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?