Projekt pasívneho bungalovu

Zdravím, vedel by mi niekto poradiť, kde okrem euroline a Prodom môžem vybrať skutočne dobré projekty na bungalovy do 120 m2, ktoré by sa dali prerobiť na pasívny štandard (trošku by som sa nechal inšpirovať mio23 blogom :)) Poloha a tvar pozemku sú zakreslené, prístup môže byť rôzny zo zvýraznených ciest. Ďakujem
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
Pasívny dom..... je..... veeeeľmi..... vážna vec. A drahá....... To je ako s automobilmi, čo spapajú len 1 l / 100 km. Sú zatiaľ také drahé, že investícia je v nenávratne. Môj príbuzný má zase automobil - hybrid. Ale to má také ťažké akumulátory, že to auto v konečnom dôsledku žerie toľko benzínu, ako iné autá... A o cene (100 tisíc euri) za približovadlo je škoda aj hovoriť. Stavbu pasívneho domu predsa nemôžeš konzultovať na MS... 8-) Ak chceš ale SERIÓZNE riešiť niečo na tému pasívneho bývania, tak potom napr. tu: http://www.createrra.sk/
Odpovedať
Sú tu ľudia, čo si takúto vec riešili sami, a celkom úspešne. Pasívny dom nemusí byť tak drahá vec, ak sa nedá riešiť projektantovi, čo s tým nemá skúsenosti, nakoniec nie je vôbec dôvod na to aby to bolo drahšie, jediná položka, čo tam je navyše je hrubšia izolácia do všetkých smerov.. Ak sa vyhnem ultrapredraženým kvázizatepleným tehlám tak sa to cenovo takmer vyrovná. Krb na efekt na biolieh, kúrenie istené buď len rekuperačkou (namiesto kotla a klasického kúrenia), alebo odporovými drátmi v podlahe. Samozrejme keď budem riešiť finálnu koncepciu, tak to budem konzultovať s odborníkmi. Tu som si chcel len vypočuť názory iných ľudí. Z mojich pracovných skúseností viem, že občas prídu s dobrými nápadmi práve laici, ktorí sa na problém pozrú prvý krát, ako tí čo nad ním dumajú komplexne.
Odpovedať
@mareksed pasivny dom nemusi byt tak draha vec, ako pises, ale pasivny bungalov, rozumej jednopodlazny dom, do 120 m2 uz ano,,,staviame jednopodlazny, obytna plocha cca. 109 m2, R stena 11,159; R strop 11,003; R podlaha 6,561 ... ale pasivny len pri neekonomickom a bezhlavom vynalozeni € ... jednoducho povedane pri tak "malej" vymere a jednom podlazi tazko dosiahnut pasivny standard ... papierovo
Odpovedať
@leonardom pasivny dom nie je az tak drahy, pokial clovek respektuje urcite danosti a nevymysla. na druhej strane treba byt pedantny pri konstrukcii, lebo kazda chyba sa vypomsti. @mareksed je tazsie a drahsie dobre zateplit bungalov v porovnani s dvojpodlaznym domom rovnakej vnutornej velkosti. ak mas moznost (ja nemam), nekopiruj hranice pozemku, ale orientuj sa na svetove strany. ak chces, mam projektantov, ktori sa zaoberaju pasivnymi domami, ale zabudni na cenovku 1000-2000euro za projekt. projekt je drahy, ale ti ludia okrem zapojenia profesistov vyrataju vsetko presne a navrhnu riesenia, na ktore laici nepridu. mio to vyriesil brutalnou hrubkou izolacie snad vsade (zateploval aj z vnutra, cize steny cca 45cm izolacie, kdezto pri dobre navrhnutom pasive je standardne 30cm dost), potom sa da urobit pasivny dom aj z garaze. co usetril na murive, to preplatil na izolacii. ale ano, brutalny kus prace a vsetka cest. no s dobrym projektantom by to mozno bolo este lacnejsie ;-) mne sa snad tento rok podari postavit pasivne. snazim sa vsak kvoli usetreniu financii nevymyslat krasne, ale skor funkcne veci. ano, pacia sa mi drevene/sklene schody na 2.NP, ale osalovat a vyliat beton ma bude stat polovicu. drzim palce!
Odpovedať
@mareksed ja síce budem stavať poschodový, ale možno ťa inšpiruje. Pozri môj album (navrhol som a naprojektoval ja). Nechcem to nasilu tlačiť do nulovej spotreby, ale do pasívneho štandardu sa hádam zmestím. Pri bungalowe je to o niečo komplikovanejšie, ale nie nereálne. Investícia tiež nemusí byť prehnaná. Zatiaľ mi podľa výpočtu a projektu vychádza merná potreba na vykurovanie 11,0 kWh/m2a. Samozrejme tento výsledok bude záležať aj od realizácie, ale pod 15 by to mohlo byť.
Odpovedať
Profilova fotka
@mareksed viem, že káble cez Michigan jazero položili deti , ale robiť pasívny dom amatérsky asi nie je možné. Deti prišli na myšlienku natiahnuť káble po ľade, ale pásové traktory nevymysleli. Za najväčší problém pasívneho domu nepokladám izolácie, tie sú dostupné, ale komplexnosť riešenia. Pasívny dom nebude fungovať bez rekuperácie, ( nie som s ňou stotožnený) jej návrh, zhotovenie a prevádzka je náročná. Tie poznámky, čo tu padajú o jednoduchosti rozvodov , filtrov a neznalosti údržby , môžu písať laici, skúsení sa väčšinou nevyjadrujú. Ani snímky zdoporučeného linku nesvedčia o úspešnosti návrhov a realizácie, kombinácie slamy, celulózy a PS nepokladám za kompaktné riešenie. Je škoda, že naše univerzity neponúkajú aspoň nejaké riešenie.
Odpovedať
Profilova fotka
@mareksed Citujem: ..".....jediná položka, čo tam je navyše je hrubšia izolácia do všetkých smerov.. "... Už týmto si potvrdil, že by si si mal urobiť kávu a v pokoji prelúskať link, ktorý som Ti poslal... Bjorn Kierulf a architekti zo zoskupení Createrra a iEPD (Inštitút pre energeticky pasívne domy) architektúru vyštudovali a skúmaniu, vývoju a výstavbe EPD sa profesionálne venujú viac ako 20 rokov. A chodia po svete a svetové osobnosti chodia za nimi na SK. Ver, že to nie je iba "hrubšia izolácia do všetkých smerov". A bez mučenia Ti poviem, že ja som sa myšlienky na EPD vzdal práve kvôli jeho súčasnej nenávratnosti. V zahraničí sa výstavbe EPD darí preto, lebo vlády Nemecka, Rakúska, Nórska, Švédska.... podporujú a DOTUJÚ takúto výstavbu, lebo vidia dopredu a nemyslia len na namastenie svojich vlastných vrecák... Takže to znovu zhrniem: je to veľmi vážna vec. A to, čo v katalógoch prezentujú. ako pasívne domy, tak to je iba naznačenie cesty k pasívnemu štandardu...
Odpovedať
Profilova fotka
@jaro113 na pasív pri takýchto presklených plochách zabudnite
Odpovedať
Profilova fotka
@bozsky_kaja v podstate takmer vo vsetkom suhlasim. Az nato, ze nerozumiem, preco ludia potrebuju mat pasivny dom. Uz je to pomaly ako ked niekto ma porsche, mercedes, BMW :). A este lepsie ked to niekto dosiahne vlastnym tuningom izolacii :) ako ked ma niekto slavne 1.9 TeDeI a ciernym zadnym oknom tam ma cez 200 koni. Nizka spotreba sa dosiahnut aj inak a pritom sa moze pri navrhu aj (trochu) "vymyslat" ako tomu hovoris. Podla mna by mal byt dom v prvom rade funkcny a pekny, pre majitela (nepodstatne co si myslia ini :) ). Samozrejme ak sa vkus a potreby prekrivaju s moznostou PD treba ist do toho. @mareksed ak PD tak by som sa naozaj orientoval radsej na individualny projekt, tie prachy navyse sa naozaj vratia pri realizacii. Samozrejme, ze sa to da riesit aj vlastnymi silami. Ale treba mat toho dost nastudovane a je to dost vela boja s veternymi mlynami. Ja poznam zas par ludi, ktori stavali PD a papier zniesol vela a realita bola ina :)
Odpovedať
@jan45 okná sú orientované od juhovýchodu na juhozápad. Píšem že to nebudem nasilu tlačiť do pasívneho štandardu, ale podľa výpočtov to vychádza s rezervou.
Odpovedať
@majkoj @jan45 Ano, samozrejme že ide o to ako sa v tom dome budeme cítiť. Predsa len to nestaviame na 5 rokov, ale určite sa mi prekrýva návrh PD s našimi osobnými predstavami o bývaní. Inteligentný, moderný a úsporný.. Určite neplánujeme tlačiť nasilu do PD ale je to určite dosť výhodné, keďže ako som zabudol spomenúť, nemáme možnosť napojiť sa na plyn (a ani by som nechcel, mám s SPP veľmi zlé skúsenosti). Kúrenie drevom nepripadá do úvahy, na to som príliš pohodlný. Preto chcem minimalizovať potrebu kúrenia. @leonardom Možno som sa zle vyjadril, jediná položka oproti tomu čo považujem pre moderné bývanie za štandard je hrubšia izolácia do všetkých smerov (samozrejme s tým spojená jej kompaktnosť). @bozsky_kaja Pre individuálny projekt som viacmenej rozhodnutý a rátam s tým, že to nebude lacná záležitosť. Katalógové projekty pozerám hlavne z dôvodu nejakej inšpirácie. Neviem si predstaviť ísť za architektom a povedať mu že chcem pasívny dom a navrhni mi ho. Predstavujem si to tak že mám nejaký nápad ako by som chcel realizovať rozloženie a veľkosti miestností a architekt to potom zoberie a snaží sa prispôsobiť to s čím prídem na reálny obraz. Ale bez tej katalógovej inšpirácie si to neviem zase ja uplne predstaviť..
Odpovedať
Profilova fotka
@jaro113 pokial nemas PHPP (s parametrami tvojej polohy) s cislami velmi opatrne :). Pri navrhu PD je jedna velka kuleha. Vseobecne sa predpoklada ze pod 15kwh/m2/rok netreba vykurovanie. Ale rychlo sa moze stat, ze z 11 bude v realite 25 (to ide rychlejsie ako si myslis) a dom bude bez komplexneho vykurovania, co moze byt trosku stresujuce.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@mareksed no praveze PD sa s bungalovom velmi neprekryva, nie zeby sa to nedalo, ale je to zlozitejsie. S plynom suhlasim, ja som tiez povedal, ze u mna nie :-D.
Odpovedať
@majkoj presne takto uvažujem a vykurovanie bude regulovatelné. Výpočet mám, ale aj keď som vyštudovaný stavbár viem že pri realizácii sa môže mnohé zmeniť. V podstate ako píšeš. Takže ak to budem mať na 20-25 - stále dobre
Odpovedať
@mareksed Tito pani Ti radia dobre, pasivny bungalov za rozumne naklady je utopia. Pasivny standard ide na ukor beznych praktickych a uzitocnych veci na byvanie: komin, teplo od podlahy, digestor s odtahom von, svetla vyska miestnosti, velkost okien, nutnost stavat poschodie. Pri kureni aj elektrinou je rozdiel medzi PD a uspornym domom 30-50 Eur mesacne, pricom vsetky vyssie spomenute veci sa daju bez obmedzeni uzivat. Tych 50 Eur sa da usetrit bojlerom s TC, klimou s inverterom, kachlami. Investicie do PD su v skutocnosti ovela vyssie, uspesni samostavitelia PD stavali vsetko sami, casto z toho najlacnejsieho mozneho materialu, za co povazujem aj polystyren.
Odpovedať
Firma Prodom ponúka svoje projekty aj ako pasívne, poradia v spolupráci s energetikom a navrhnú optimálne riešenie, môže sa stať, že bez tepelného čerpadla, prípadne slnečných kolektorov sa to nedá dosiahnúť.
Odpovedať
@peto99 Komin mi je na nič ked do neho nemám čo púšťať, teplo od podlahy to vyrieši správna voľba podlahovej krytiny, prípadne odporové dráty keď bude najhoršie, digestor s odťahom von je nahradený odťahom cez rekuperačku, vysoké stropy sa mi extrémne nepáčia, jedine okná by boli o kompromise. Poschodie je jediná vec, ktorá u mňa v žiadnom prípade neprejde nech to stojí čo to stojí. Samozrejme, nie som milionár ani finančný samovrah, keď mi to napočítaje vyjde, že pri použití TČ a zvolnení z pasívneho štandardu budem na X rokov v pluse, tak to zvážim, ale rekuperáciu vzduchu chcem tak či tak, takže vzduchotesnosť musí byť.
Odpovedať
@stano999 Tak snáď keď mám postaviť pasívny dom tak to robím preto, aby som tam TČ nemusel používať.. Na využitie solárnej energie chcem len pár fotovoltaických panelov, či už s akumuláciou do vody, alebo bez nej.
Odpovedať
Bez komina nebudu kachle, v kupelni budu studene dlazdice, odtah digestora cez rekuperacku je najhorsie mozne riesenie. Rekuperacia nepotrebuje vzduchotesnost. Strop 275 nie je ani zdaleka vysoky, domy s nizkymi stropmi vyzeraju ako bunkre.
Odpovedať
@mareksed Ked uvidis, ake narocne a drahe je dosiahnut pasivny standard, zacnes rozmyslal inak. Kombinacia dobreho zateplenia a usporneho zdroja vychadza rozumnejsie ako PD.
Odpovedať
@peto99 ale už som vyššie napísal že chcem len krb na biolieh na efekt, na nič iné.. a strop 275 je zbytočne vysoký. 250 beriem ako normálny strop a na to aby nevyzeral ako bunker je už rozloženie farieb v interiéry. Kúpeľňa bude riešená nejakou formou odporového kúrenia v podlahe (rohože, drôty). S tým digestorom som si nie istý. Ale aký by malo význam riadené vetranie, keď mi bude bilanciu vzduchu narúšať prienik vzduchu z vonku cez nevzduchotesnú konštrukciu?
Odpovedať
@mareksed premyslas este v rovine teorie naucenej z knih a internetu, v praxi sa to ujasni. Rady tu davaju ludia, ktori domy uz postavili. Mam riadene vetranie, funguje vyborne. O vzduchotesnosti nic neviem. Mam standardny bungalov a prevadzka celeho domu v elektrine je cca 100 Eur mesacne.
Odpovedať
@bozsky_kaja trosku Ta vyvediem z omylu ohladom vyhodnosti a nevyhodnosti NED bungalovou verzus poschodoveho. Pisal ze 120 m2 - beriem to ako vnurona plocha... To je cca 13.5x9 = 121.5 Poschodovy adekvatny k tomu musi mat na kazdom poschodi (plnohodnotne nie podkrovie) aspon po 64 m2, lebo tam treba schodisko- teda 8x8. Dajme tomu ze hrubka steny sa berie 50 cm, takze kazdy rozmer +1 Pre oba bude platit R steny = 10, R stropu = 12, R podlahy = 6,5, U celeho okna 0.8 a nech oba maju 25 m2 Vypocet je zjednoduseny: Bungalov: 14.5 x 10 - plocha obvodoveho plasta 2 x (14.5 + 10) x 3m vyska = 147m2 Z toho okna a dvere su 25m2, teda 122m2 je plast - strop na izolovanie 145 m2 a berme taku istu plochu podlahy - 122/10 + 145/12 + 145/6.5*0.66 (predsa len pod domom nie je tak chladno) + 25*0.8 = 58.8 Poschodovy 9x9 - plocha plasta 4 * 9 * 5.75(vyska) = 207, z toho okna 25, teda 182 - strop 81 a podlaha tiez. - 182/10 + 81/12 + 81/6.5*0.66 +25*0.8 = 53.17 Objem vzduchu cca rovnaky, takze vetranie neriesime. Pri delte teplot 21 - (-15) = 36 stupnov maje tepelne straty bungalov 2117 W a poschodovy 1914 W Rozdiel 200 W. Nech je pocas vykurovanicieho obdobia priemerna teplota vonku 3 stupne 24 hodin denne 150 dni... Delta teplot by bola 18 stupnov... za 24 hodin 150 dni by to spravilo Pri bungalove: 3.810.240Wh Pri poschodovom: 3.445.416Wh neriesim solarne zisky, vnutorne zisky ani vetranie ( bude podobne), rozdiel je cca 365kWh, premene na peniaze cca 40 eur pri elektrine. Pri tak izolovanom dome bude vykurovania sezona kratsia a priemerna teplota mozno ina... ale bude to cca podobne. Co sa tyka ceny - bungalov ma vacsie zaklady, ale nema druhu deku, mensiu plochu stien, tym padom lacnejsia fasada, zasa drahsie izolovanie stropu, nema schody, staci mu kratsi komin ak sa riesi, ale je drahsia strecha... Takze osobne si myslim ze pri plohe cca 120 m2 je to prašť ako uhoď, ak sa to dobre zaizoluje.
Odpovedať
@mareksed Komín je istota, že ak nebude nič iné, tak sa dá zakúriť aj s drevom. Komín nemusí spôsobovať netesnosť, môže byť mimo domu alebo mať tesnú verziu komínu. Krb môže mať externý prívod vzduchu s klapkou s gumeným tesnením. Existuje aj úplná klapka na komín, ale tá sa nesmie používať. Okrem vykurovania domu treba aj teplú úžitkovú vodu, a tú žiadna izolácia nevyrobí, môže to byť veľká položka. Pasív sa dá reálne dosiahnúť aj bez rekuperácie. Skutočné hodnoty vetrania cez okná bývajú 5 - 10 m3 na osobu a hodinu. Nie 30 m3 ako je vo výpočtoch. Je dobré mať veľké prepojené miestnosti, aby dom stačilo vyvetrať 1x za deň. Zateplenie stien môže spôsobovať problémy. Mravce, ďatle, vlhnutie, opadávanie, obmedzená životnosť. Pasív je módne slovo. Dá sa mu priblížiť, alebo ho prekonať, ale nie za každú cenu.
Odpovedať
Profilova fotka
Netreba pana az tak velmi strasit, trreba mat na jednej strane vysoke ciele, na druhej sa netreba az tak velmi drzat tej 15-ky, lebo v skutku, ci bude vysledok 14, alebo 20, vo vnutri to vôbec neuvidis... Ak chces dosiahnut co najlepsie parametre za kazdu cenu, bude to drahe... ak sa chces priblizit co najviac idealu, treba vidiet tvoje moznosti na pozemku komplexne... Moze sa ciastocne suhlasit s predchadzajucim prispevkom, ale v praxi je ine, vyhodne umiestnit okna na Bungalowe a vyhodne z hladiska svetovych stran na poschodovom dome.. Ak budes za kazdu cenu nahanat presklene plochy, aby sa ti cislo dostalo co najnizsie, neznizis si tym vykurovaci vykon, iba potrebu tepla na vykurovanie..a z hladiska tepelnej pohody velke riziko... pocital som v PHPP uz desiatky domov, ale niektore z nich by som videl radzej 20-ky a viac, ako 15-ky...
Odpovedať
Tiež si myslím že veľké okná je lepšie mať smerom do záhrady, ako na juh, len preto aby sa ušetrilo 5 eura mesačne za plyn.
Odpovedať
@mareksed ahoj necítala som predchadzajuce príspevky, rovnako sme sledovali dlhsie blog mia a zacali sme sa zaoberať myslienkou ako co najviac usetrit pocas užívania domu. nakoniec sme vybrali projekt http://www.eurolineslovakia.sk/sk/pro... teda 1279, bol to nizkoenergeticky dom z ktoreho sme spravili lepsi nizkoener. dom, pouzili sme lepsie izolacie od základových pásov, von 20 šedy, tiez sme dali do podlahy a do stropu stále dokupujeme podla toho kolko euriciek nam zvysi :-) a preco ti vlastne písem máme takmer rovnaký pozemok a tento projekt nam tak krásne sadol, a to natocenie domu, ráno nam krasne svieti slnko do spalne a kuchyne, doobeda az do poobedia na jedalenský stol, teraz v zime az dozadu celou chodbou, poobede vecer juzne izby, v lete sa nam neprehrieva, potiahli sme dlhsiu striesku :-) Kurime zatial len elektrikou, bývame pod Tatrami a aj ked nemame este dokoncene izolacie v strope sme velmi spokojný, spotreba cca 30-35kwh za den, a to sa teraz aj dost vyvetra kedze sa stále robí von aj dole v pivnici :-) trosku sme robili zmeny v projekte... Dufam, že som aspon trosku pomohla
Odpovedať
@my4 a zabudla som ze su dni ked svieti slnko a vtedy sa teplota zdvihne aj o 2 stupne a kurenie sa ani nezopne
Odpovedať
@drasnican1 Tak ako som spominal hore, budem sa držať toho, čo vyjde lepšie z dlhodobého hľadiska. O certifikát mi nejde, nikto mi na SVK za to nič nedá keď ho budem mať.. Len chcem dom, ktorý bude pre nás ideálny, s najnižšími nákladmi aké sa budú dať spraviť. Ale určite nie na úkor niečoho, čo by nám mohlo neskôr chýbať. @radopp Rekuperáciu neberiem ako nutnosť k pasívu, ale ako navrhnúť ideálne automatizované vetranie s tým, že bude vzduch krásne filtrovaný. Teraz prídem v lete domov, a celý júl kýcham lebo je všade kopa pelu a spór plesní. Toto chcem čiastočne eliminovať práve núteným vetraním cez filtre, a to že mi to v zime ušetrí teplo, je veľmi príjemný bonus. @my4 Pekný domček, len nám sa najviac páčia s rovnými alebo pultovými strechami, majú taký moderný dizajn. Ale dispozícia vnútri je taká praktická. Ako predloha architektovi by mohol poslúžiť. :)
Odpovedať
Jasne tá strecha nieje velmi moderná no skusim pofotit,teraz ked uz máme zateplene. dorobili sme stechu pred vstup, a ten priestor hore vyuzijem na mnozstvo veci po detoch a pôjde tam po case stolny futbal, sípky a mozno biliard :-D Manžel všetko robil sám tak som nemohla velmi vymýslať a hned mi vysvetlil ze všetko by boli peniaze navyse ;-) Ale teraz som spokojná, hlavne mám krásne veľké okná, veľa slnka a nizke výdaje Som rada, že som vas inspirovala
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?