Projekt, osadenie domu, prístupová cesta

Ahojte strecháči, náš projekt je už čoskoro hotový, už je vo fáze dokončenia, možno už je to aj neskoro a predsa sa spýtam na Váš názor, na Vaše postrehy. V prílohe sú dve fotky, na ktorých som znázornil našu predstavu. Kúpili sme pozemok, ktorý sme rozparcelovali stým, že jeden pozemok si necháme a druhý neskôr predáme. Nakoľko tie pozemky sa nachádzajú v "záhradnej zóne" treba vybudovať aj prístupovú cestu, ktorá by mala mať rozlohu 280-295 m2 /70 x 4m + odstavná plocha/. Plán je nasledovný: stiahnuť ornicu, ako prvá vrstva by mala ísť 0-63 mm asi 20 cm, zhutniť a potom na to makadam 16-32 mm cca 15 cm. Geotextíliu by som mal dať pod 0-63 alebo pod 16-32 ?? Geotextília s gramážou 300g/m2 bude postačujúca?? Moja ďalšia otázka je ohľadne osadenia domu na pozemku. Naša predstava bola taká ako je to aj na fotke, avšak podľa toho terasa a obývačka je orientovaná na severozápad, čo je asi nie je najideálnejšie riešenie. Čo vy na to? Nechali by ste to tak? Rozmýšľali sme aj nad tým, že by sme dom otočili o 90 stupnov do ľava a dali by sme ho úplne do severozápadnej časti pozemku. To by bolo podla Vás riešenie?? Ďakujem za odpovede
Odpovedať
@ekino13 pokiaľ je únosné podložie a nie je hladina podzemnej vody vysoko - napr. 1-1,5 m pod povrchom a zemina v podloží nie je nasiakavá, t. j. ílovitohlininá, tak ti je zbytočne dávať geotextíliu - ušetríš si prácu aj €.. spodná vrstva je ochranná vrstva vozovky, ktorá má za úlohu prerušiť vzlínavosť vody, ktorá sa dostane do podložia.. jej hrúbka postačuje, druha vrstva je vlastná podkladná vrstva, ktorá prenáša zaťaženie od dopravy, ktorá bude minimálne..táto je zároveň aj krytom štrkovej vozovky.. ešte upozorním na to, že pri pripojení účel, kom. na cestu II. tr. ju treba trochu rozšíriť po okrajoch a na dĺ. min,. 20 m od pripojenia na cestu bude musieť by v bezprašnej úprave--neviem, či dopr. polícia a cestný správny orgán bude súhlasiť s krytom iba so štrkodrvy.. Čo sa týka terasy, tak by som zväčšila jej šírku, aby mala skoro štvorcový pôdorys a tým si budete môcť viac užívať zapadajúce slnko... mám v pláne robiť terasu vo vzťahu k svetovým stranám skoro v takom istom mieste za exist. domom.. už teraz nám v tomto mieste od 16 hod. svieti zapadajúce slnko aj keď iba krátko, lebo sa skryje za kopec :) ale v lete nám na toto miesto svieti čiastočne aj východné slnko a dlho zapadajúce... môžeš terasu ponechať v tomto rohu akurát ju rozšír možno o 1 m.. .)
Odpovedať
@janetbla ďakujem pekne za pripomienky. Pravdu povediac ešte neviem aká vysoká je spodná voda, ale čoskoro to asi zistíme :-) Áno stým rozšírením prístupovej cesty som aj rátal, ale o tom som ešte nepočul, že by mala byť v bezprašnej úprave. Musím sa spýtať nášho projektanta. To rozšírenie terasy si zvážime :) Simuloval som západ slnka a akurát to v lete vychádza tak, že cca od 15:00 hod tam bude svietiť slnko, trošku sa obávam, či sa neupečieme, ale to už by som riešil inak, každopádne díki za radu ;-)
Odpovedať
Mas hotovy projekt a nevies aka je spodna voda ani aku cestu musis urobit? Pod kamen daj jrcite geotextiliu, ina casom kamena bude ubudat, ako budete odhrnat sneh z kamena?
Odpovedať
@atlaska Takto, studňu tam ešte nemáme, ale plánujeme a preto som sa informoval u susedov, ktorí mi tvrdili že hladina spodnej vody je cca v hlbke 3 metre. Teda som sa spoliehal na susedov, možno že som nemal a budem prekvapený. Viem že vlastná prístupová cesta čo všetko obnáša, odrhnanie snehu, smetiarske auto nepríde ku domu a pod... V tej prístupovej ceste budeme mať aj chodník zo zámkovej dlažby, tak aby nebol problem prejsť detským kočíkom, bicyklom a pod., vid. foto. Díki za radu :-)
Odpovedať
Profilova fotka
janetbla to vystihla. Geotextíliu nepotrebujete pokiaľ tam nie je kolísanie podzemnej vody alebo veľmi hlinité, ílovité či iné jemnozrnné podložie ( napr. aj tečúce piesky na Záhorí a pod. ). Taktieź pokiaľ hrozí zanášanie hlinou z okolia napr. geotextília šírky 5m sa vytiahne na okrajoch až na povrch a po naplnení štrkorvou sa odreže. Geotextília 300 g/m2 môže byť aj veľmi nekvalitná a nemusí dosahovať ani parametre 100 g-ovýcg kvalitných geotextílií. Doporučujem parametre geotextílie min. pevnosť 10/10 kN/m ( udáva sa v smere priečnom aj pozdĺžnom ) a statickú odolnosť proti pretrhnutiu ( tzv. skúška CBR ) 1,7 kN. Pokiaľ je podložie nesúrodé alebo slabo únosné je vhodné použiť aj PP thú geomrežu s pevnosťou min. 20/20 kN/m. Cena takejto geotextílie je 0,54 E/m2 a geomreže 1,2 e/m2. pozrite si aj našu stránku článok 08.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?