Projekt nového domu - vaše názory

Profilova fotka
Ahojte, tak mám podľa nás finálnu verziu projektu - chcel by som Vás požiadať o Vaše názory,Hľadali sme katalógový projekt ale nič nám nevyhovovalo nakoľko máme úzky pozemok (12,6m), Našli sme jeden ktorý sme si dali upraviť. prízemie zľava: technická miestnosť spojená s kúpelňou , hosťovská izba/neskôr spálňa ,schodisko/pod schodiskom špajza,obývačka spojená s jedálňou,kuchyňa,vstupná chodba poschodie zľava: kupelňa,spálňa,schodisko,detská izba 1,detská izba 2,šatník Ďakujem vopred za všetky podnety a nápady. Andrej
Odpovedať
@ajo323 ahoj Andrej, velkost okien je finalna? ak ano, mne sa velkosti tych okien vzhladom na velkosti niektorych izby zdaju dost male - napr. ak dobre vidim, jedna ta detska izba ma vyse 15m2, co je slusna rozloha a je tam jedno okno ak dobre vidim 1.2m. (mame podobny problem, v original projekte skoro vsade 1m okna..a ideme to menit :-) Zato obyvacko-jedalen-kuchyna ma 4m okno ;-) neviem nakolko je finalne rozmiestnenie nabytku, ale myslim, ze svetlo by malo dopadat na pisaci stol zlava, osobne by som napr. sporak dala blizsie k oknu, aby digestor mohol mat odsavanie von (nielen na filter) do satnika by som dala okno (?stresne?, nevidim aka bude strecha) pridat nejake okienko/vetrak do spajzy
Odpovedať
@ajo323 Tam už nie je čo povedať. Je to dotiahnuté, plochy maximálne využité, žiadne zbytočné priestory či chodby. Mne sa len nepáči, že do tehcnickej miestnosti treba ísť cez kúpeľňu, ale ak vám to vyhovuje, tak OK. Možno by som pouvažoval nad oknami. Mne prídu trochu malé, ja by som ich zväčšil. Ale neviem, či to pôjde na tom poschodí - ak nie, aspoň do tých detských izieb dať strešné okná. Svetla nie je v miestnosti nikdy veľa.
Odpovedať
Profilova fotka
@han27 dakujem za názor. Velkosti okien sú na poschodí 1,2*2m - budú až po podlahu a zvonku bude zábradlie.nábytok je rozmiestnený náhodne ten sme zatial neriešili. nad tým šporákom sme uvažovali ale asi dám vývod smerom hore.momentálne máme digestor bez vývodu iba filtre a nie je to zlé ale teraz uvažujeme nad vývodom von.Nad šatníkom som rozmýšlal vyšlo by tam malé okno ,strešné určite nie nemám ich rád.špajza bude odvetraná vývodom na bok domu asi100mm rúra .
Odpovedať
Profilova fotka
@thodosy dakujem ,tiež som zo začiatku špekuloval ako do tej technickej chodiť ale potom som porovnával kvôli čomu chodíme do technickej teraz tak mi som si povedal že to prežijeme.
Odpovedať
Super, že idete do poschoďáku, žiadna stodola 12x18, ako je teraz v móde. V kuchyni môže variť iba jeden človek, ale zase Ťa tvoja nebude otravovať, aby si jej robil kuchtíka :-D Nechceš si dať aspoň na poschodí samostatne hajzlík a kúpelňu??? Dva sprchové kúty a vaňa ..... k vani sa dá urobiť zlamovacia stena a môžeš jeden kút zrušiť. Veľká škoda, že oproti slnku môžeš otočiť len tú kratšiu stranu domu - predpokladám, že obývačka smeruje na juh.
Odpovedať
Profilova fotka
@alfonz_n dakujem no poschodový preto lebo pozemok je úzky a nie moc dlhý a kedže potrebujeme aj záhradu na relax aj robotu tak sme dom naplánovali takto. Rozmýšlam do budúcnosti tak som si spodnú časť pripravil na starobu aby som mal všetko čo potrebujem dolu na prízemí.Kedže sme teraz mladý budeme mať spaciu časť hore a ja mám rád sprchový kút a deti radšej vaňu.Som zvyknutý na komfort v murovanom sprchovom kúte zo žlabom a kedže to nebolo moc drahé tak si to doprajem:-) Pozemok mám zle orientovaný a obývačka bude smerovať na severovýchod. WC bolo na poschodí pôvodne samostatné ale dali sme ho do kúpelne a tým sme zväčšili šatník.
Odpovedať
@ajo323 TIP TOP projekt ! Naozaj, krásne využitý priestor, jednoduchý blbuvzdorný tvar, bez nosných priečok, odberné miesta teplej vody kúsok od technickej ... Prechod do technickej z WC by mi nevadil, hlavne kvôli tomu, že sa tam nechodí často :) Ak by záležalo na mňa, vrchné francúzske balkóny by som nahradil klasickým oknom a dvere do hosťovskej by som dal do "šikminy" , tj stred dverí by cca smeroval na roh postele ... Ale to už je vec názoru :)
Odpovedať
@ajo323 Mne chýba prirodzené osvetlenie a vetranie schodiska. Niektorí sa tu vyjadrujú, že z krbu ide teplo - susedí so špajzou, ale páči sa mi, že je v centre domu krb a nie je nastavený na obvodové nosné murivo a nebudete vykurovať vonku trávnik. Inak dosť podobný projekt, ako máme my ;) budete to mať pekné
Odpovedať
Profilova fotka
@lubk0 dakujem za názory. môžem vedieť prečo nepoužiť tie francúzke balkóny máš nejakú negatívnu skúsenosť? Ja som ich chcel použiť hlavne kvôli svetlu aby ho bolo dostatok v tých izbách. čo vidím ako problém je okno 120 x 120 na dolnej izbe kde ale francúzky balkón nemôžem dať lebo by to nevyzeralo pekne kedže na spodnej kúpelni byť nemôže nakoľko záchod je hneď pri okne.
Odpovedať
Profilova fotka
@alieeenka13 ďakujem až teraz som si všimol že okno ktoré som tam nakreslil na schodisku nieje - projektant mi ho vyhodil,ešte raz ďakujem vôbec som si to nevšimol,mal som tam naplánované dlhé úzke okno. už som mu písal nech to opraví .Krb ako je nakreslený tak nebude - chcem tam dať iba malé krbové kachle ktoré budú asi 30-40 cm od steny.okno na schodisku by malo byť nejak takto.
Odpovedať
Mne sa tie balkóny všeobecne nepáčia, prijdú mi ako taký prežitok :) Neni to ani balkón, ani okno ... Navyše práve dobre kotveným kovovým zábradlím vzniká zbytočný tepelný most ... A pokiaľ sa nemýlim, tak jedno otváracie francúzske okno s pekným zábradlím (vrátane práce a montáže) vyjde viac ako jedno klasické otváracie okno :) Navyše si myslím, že o svetlo sa báť nemusíš. Ak máš obávačku orientovanú na severnú stranu, tak tieto izby sú na južnú, tj svetla budú mať aj viac, ako je v lete únosné :) Ušetrené peniaze by som investoval do hlinníkových exteriérových žalúzí. Jedna spravia tmu, v prípade potreby súkromie, v lete ochránia pred predhrievaním a jednak perfektne vyzerajú ... Takémuto kubickému štýlu domu pridajú na modernosti, určite viac, ako francúzsky balkón ... Navyše okná sa dajú riešiť akýmkoľvek spôsobom :) Stavbu Vášho domu budem sledovať, ak to budete dávať sem na strechu :) Pozerám po podobnom projekte, vyhliadol som si niečo menšie, 7,5 x 10,5 metra ale vo velmi podobnej skladbe, rovnako s izbou na prízemí atď avšak s max súkromím od ulice. No na Váš pozemok sa to nehodí, nakoľko sa má stavať na šírku ... Strechu idete dávať akú ? Áčko, plochú alebo pultovú ? Kúriť chcete ako ? Materiál a zateplenie ?
Odpovedať
@ajo323 K tým francúzskym balkónom - v byte v jednej izbe máme tiež taký. Keď sme menili okná, chcel som ho vymeniť za okno. Nedovolili mi to na stav. úrade, že je to zmena fasády. (teraz už viem, že som sa nemal pýtať a mal som to spraviť, pri zateplení by sa to stratilo). Takto to vyzerá po zateplení ALe je to nepraktické. K tomu oknu nemôžeš dať žiadny nábytok. Na spodnej časti toho okna sa voda kondenzuje viac, ako na okne vedľa. Ak chcem otvoriť tie dvere, treba všetko spred nich odpratať. Ešte štastie, že je tam to okno. Tie dvere otvárame len zriedkavo. Je škoda toho priestoru, mohol tam byť stôl pod oknom. Kvôli rámu dverí sa ani len do dverí, ako balkóna nedá postaviť. SKús nad tým pouvažovať, aby si potom neľutoval, že si mal dať radšej okno.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@lubk0 ja som zábradlie tiež bral ako tepelný most lebo som chcel nerezové aby prepustilo čo najviac svetla ale potom žena prišla ešte s variantou že spodná časť okna by bola pevná a vrchná otváracia,zatial som to videl len na kuchyni u susedov a nevyzeralo to zle. Áno obývačka je na Sever takže spálňa hore aj izba dole sú na juh skôr sa obávam na tých dvoch detských izbách ktoré sú tiež na sever. Strecha bude áčko dom by mal vyzerať asi takto samozrejme je tam dosť úprav. Kúriť budem asi plynom lebo všetko je na pozemku pripravené ale dokurovať kachlami hlavne spodnú obytnú časť. Stavba bude drevodom a zateplenie šedý polystyrén 16cm.
Odpovedať
Tak keď to máš na severovýchod, nechceš zmenšiť okno na tej stene a radšej dať ďalšie v jedálenskej časti, od juhu? Detto na poschodí. Teda ak to ide kvôli susedom a pod. Práve orientácia miestností na svetové strany, maximalizácia solárnych ziskov a minimalizovanie strát slabšou izoláciou okien oproti múrom urobí najväčšiu paseku vo vnútornom delení priestoru. Ťažko sa k tomu vyjadruje, lebo všetky tie súvislosti poznáš len ty, ale mysli na to ;-) Francúzske okno som zažil jeden raz na dovolenke v Chorvátsku a šľak ma bral z toho, že otvorím balkón a .... nič. :-| Z praktického hľadiska sa to blbo tieni, resp. nedá sa použiť strieška. Mám balkón v spálni otočený na juhozápad a v lete večer je tam dosť peklo :-p @thodosy Tak človek dopadne, keď sa snaží byť poctivý.... magor úradník má vždy pravdu, lebo má pečiatku ..... ]-( poučenie do budúcna :-p
Odpovedať
Profilova fotka
@thodosy no tak takto by by som to nechcel nič v zlom ale nevyzerá to pekne. Ako vidíš na obrázku vyššie ja som sa inšpiroval týmto domom ale tam je balkón a ten nechcem - zbytočne by som musel riešiť tepelný most a neviem aké drahé sú systémy na prerušenie tepelných mostov pri balkónoch.
Odpovedať
Profilova fotka
@alfonz_n mám to velmi komplikované lebo sme v tzv stiesnených podmienkach a od jedného suseda som 1m od plotu - to je strana kde je schodisko a na druhej strane sme 3,6m od suseda tam kde je vstup do domu a sused bude mať postavené 1m od hranice pozemku,okná k susedom mať nemôžem - hold smola. čoho sa bojím je možno spálňa hore ktorá je na juh a v lete tam bude asi horko .Budem musieť rozmýšlať nad tienením. Skúsim urobiť náčrt osadenia na pozemok aj so susednou stavbou.
Odpovedať
@ajo323 ak budu tie okna vacsie - potom nemam vyhrady :-) mimochodom, voci francuzskym mam vyhrady presne z dovodu tepelnych mostov , resp. ak je nespravne ukotvene 'zabradlie' moze to zatekat :-)
Odpovedať
Profilova fotka
tu je osadenie na pozemok aj dva susedné pozemky pre predstavu
Odpovedať
Pekné, účelné..... Ak by to ale schytil do ruky nejaký šikovný dizajnér, iste by ti to ešte raz prekopal. A tak len zopár praktických rád odo mňa. Umývadlo a sporák by som dal na stenu s oknom. Žena umýva zeleninu a môže pozerať na stromčeky. Dom by som nerobil so šikminami, ale strechu s menším uhlom do 25 a plná výška aj horných izieb. Vazník by ta navyše vyšiel za pár šupov. To aj preto, že tam nevidím žiadne strešné okná, tak načo šikminy? Neviem aký dlhý je dom, no ak by si dal plné výšky ja by som to riskol a nechal si nakresliť s jedným priamym schodiskom na severnej stene v obývačke. Horné wc by som dal do toho kumbálu pri kúpelni.
Odpovedať
Profilova fotka
@pripad001 umývadlo si žena presunula od okna preč lebo že pracovný priestor kde potrebuje svetlo využíva častejšie ako umývanie.Sporák ešte môžem hýbať uvidíme.
Odpovedať
Ahoj, už jsem si myslel, že jsem jediné "ufo", které má schody v domě :) Toto je můj návrh: http://www.modrastrecha.cz/forum/proj... Já budu chodit do TM přes špajz :) Mě se to líbí, jen nechápu, proč nemáš vstup řešený z jihu. Nemůžeš dům posunout na hranici pozemku doleva? Soused Ti to nepovolí? Škoda toho metrového pruhu, který nijak nevyužiješ Napočítal jsem 22 schodů, jak máš vysoké stropy? Taky jsem za plnohodnotné patro. Nelíbí se mi odskočená stěna dole v ložnici
Odpovedať
Profilova fotka
@tomasycek no ja nemam problem s poschodovym domom hlavne dopredu pripravit prizemie na starobu.sused ma nepusti na hranicu a ani by som nesiel.vstup je z vychodu nie z juhu.pocet schodov sme zatial neriesili ani vysku stropov.je to len navrh a teraz ideme riesit detaily
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 8 mesiacoch
@ajo323 Dobry den, uvazujeme o niecom podobnom, mate uz na tento projekt rozpocet? ak ano, mohol by ste mi napisat cenu? dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@ajo323 ahoj akú máte dlžku domčeka a typ strechy? my ideme tiež stavať niečo podobné, strechu máme s 20stupňovým uhlom, máte aj rozpočet? dakujem
Odpovedať
@ajo323 ahoj,pre aké okná ste sa rozhodli na poschodi?dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@kvetinka988 poslal som ti ip
Odpovedať
Profilova fotka
@22petruska ahoj dom bude dlhy 11.8m a strecha bude skridla Terran cierna carbon.sumu za holodom mas v ip.
Odpovedať
Profilova fotka
@rencsi1 ahoj okna na poschodi dudu francuzke balkony vyska 2.1m a sirka1.1m
Odpovedať
Profilova fotka
@ajo323 dakujem a aký typ strechy sedlová?
Odpovedať
Profilova fotka
@22petruska ano samozrejme sedlová strecha
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?