Projekt nášho domčeka..ešte sa môžu robiť drobné zmeny

Viem, že tu je každý deň spústa nových projektov na hodnotenie, ale niektorých ľudí tu z fóra si vážim, preto Vás chcem poprosiť ešte o nejaké drobnosti, čo by ste nám odporúčali zmeniť... Dispozíciu určite už meniť nebudeme /trvalo nám viac ako 1/2 roka, kým sme sa ujednotili/, projekt je prispôsobený naším potrebám. K svetovým stranám...šírka domu /11.7m/ je orientovaná na Juh, vchod je východ... Ďakujem vopred veľmi pekne.
Odpovedať
1
2
na druhom poschodí je tá prázdna miestnosť čo? vpravo hore
Odpovedať
@igigi to nie je miestnost..to je volný priestor..tam plánujeme dať naš bežecký trenažér...plus nejakú rebrinu na cvičenie a podobne.a ked nás omrzí cvičenie, bude tam knižnica s nejakým kreslom na čítanie..je to otvorené z toho dôvodu, aby bolo schodisko presvetlené..
Odpovedať
Profilova fotka
@kattikka Dole uzatvoriť zádverie aby sa pri otvorení vchodových dvier v zime nenatlačil studený vzduch do polky domu a pridať nejaké okná do obývačko-kuchyne na tka veľkú miestnosť mi príde že tam bude tma. Hore kde je v kúpelni v rohu to voľné miesto dať tam WC a oddeliť ho od kúpeľne aj keby nemalo mať okno a ešte mi v hornej kúpeľni chýba sprcha.
Odpovedať
ja by som dole ako mate zachod posunul tu priecku a tak ho zvacsil aby bolo miesta pre nejake skrinky (regal) na rozne cistiace prostriedky, toaletak, upratovacie pomocky a pod., pripadne wc zvecsil az tak aby tam vosiel sprchovy kut, urcite by sa vyuzival ak by tam bol. inak pekne ;)
Odpovedať
@martosko Ďakujem sprchu plánujeme dať v hornej kúpelni v tom volnom mieste pri dverach...je tam dostatok miesta... a dole pravdepodobne dáme zasúvacie dvere - aby sa oddelilo zádverie... PS: K natlačeniu studeného vzduchu....to nie je možné...nakoľko môže teplo odísť - nie studený vzduch prísť, ale to len tak na upresnenie...vrámci fyziky.. :-)
Odpovedať
@stevozuzka Ďakujem pekne áno toto napadlo aj mňa, ale takéto čistiace pomôcky budú pod schodiskom...bude tam aj pračka atd...plus všetko na údržbu...
Odpovedať
suhlas s predoslym, urobit zadverie a oddelila by som to este pred schodiskom - vzhladom na to ze ho mate hore otvorene. kupelna hore by si zasluzila samostatne wc, najma rano to odcenite (je tam 5 posteli cize rano sa piati prestriedat na wc a v kupelni je dost podstatne). Cize wc tam kde je ale co najviac do rohu oddelit prieckou a umyvadla presunut na opacnu stenu - 120 cm dvojumyvadlo ti tam vedla tej vane stale v pohode vlezie. dokonca - neviem ci je to stavebne mozne - by som ho potiahla dopredu a ta nika co za nim vznikne v prietore kupelky by som vyuzila na vstavanu kupelnovu skrinu (uteraky, drogeria a pod. co nevojde pod umyvadlo).
Odpovedať
@arven86 áno..projektant nám tam dal 5 postelí, aj keď sme zatiaľ len 3. Ta menšia miestnosť hore je manželova izba - pracovňa ...potrebuje ju..tam nikto spávať nebude... :-) a áno, máte pravdu s tým WC, asi by sa zislo ho mať samostatné... Plánovali sme dať WC v kúpelni na tu stenu spojenú so schodiskom, /oddeliť nízkou priečkou/ a pri dverách sprchový kút..
Odpovedať
@kattikka TAm už nie je čo zlepšiť, vyzerá to byť premyslené do detailov. Komunikačné chodby sú dostatočne široké, priestor využitý. Ja by som možno spravil ešte dve vylepšenia: 1. technická miestnosť je dostatočne veľká, dal by som tam jeden sprchový kút a umývadlo. Predsa len - náhodou prespí nejaká rodina dole v pracovni, tak nech nemusí ísť na poschodie. Hodí sa to aj na staré kolená, keď prídeš zo záhrady, budeš sa chcieť osprchovať, tak nemusíš behať hore do kúpeľne. ALe ak to považuješ za zbytočné, že by si to nevyužila, tak to nemusíš dať. Ja to beriem z môjho pohľadu. 2. Vstupnú chodbu by som oddelil od obývacej časti. Predsa len vstupná chodba je "špinavý" priestor - tam sa prezúva, tam zvykne zafúkať studený vzduch, keď niekto príde alebo odíde. Dalo by sa to spraviť elegantne posuvnými dverami buď na úrovni začiatku schodov, alebo kľudne aj za schodami. Tam je šírka 150, obojjstranne posuvné dvere by sa tam hodili. Ak chceš, môžu byť otvorené, v zime to môžeš zavrieť a bude v obývačke teplejšie. Schodište je predpoklad, že bude predsa len chladnejšia miestnosť, ako obývačka. JA som tiež oddelil zádverie posuvnými dverami. Pozri maketu v mojom fotoblogu.
Odpovedať
Obdĺžnikový pôdorys bez výklenkov chválim, no 216m2 rozhodne nie je domček, ale naopak riadny a teda aj drahý dom, ktorý má navyše viac dispozičných nedostatkov. Pôvodne som nechcel reagovať, no zaujala ma tvoja odpoveď igigi, a preto sa pýtam. Uvažovala si aj o tom, že ak sa ti raz nebude chcieť cvičiť, asi sa ti nebude chcieť chodiť ani po schodoch, možno ich niekto raz ani neuvládze a preto možno tej spodnej izbe chýba aspoň sprcha ? No naopak plynový kotol o rozmere 0,6x0,4m si bude lebediť v 6m2 izbe. Leda, že by, čo asi nehrozí rovno pri obývačke odfukoval kotol na pevné palivo so zásobou niekoľkých m3 dreva. No neviem, mne by za tým pol rokom až tak smutno nebolo. A tých pár sto EUR, čo ste dali "projektantovi" by ma veru nemrzelo ak uvážim, že dispozične oveľa lepšie riešenie by vás vyšlo pri realizácii o desiatky tisíc lacnejšie.
Odpovedať
@kattikka konečne niečo čo má hlavu aj pätu :-) ale tiež by som si dal viac presklenia v dennej časti, rodičovskú kúpelňu by som si spravil s vlastným wc a sprchou. Z malej 1.02 by som spravil väčšiu miestnosť a pridal sprchu ak je 1.06 hosťovská izba nie pracovňa.a 1.03 by som oddelil posúvačkami, alebo lietačkami, lebo v tej fyzike nemáš pravdu, teplý odchádza hornou časťou otvorených dverí a spodnou ti prúdi studený dnu - objem domu sa ti nemení :-)
Odpovedať
@pripad001 Ďakujem za názor.. to, či sa nám teraz chce, alebo nechce cvičiť..neriešim...chceli a stále chceme poschodový dom a tam rozhodne schody patria, s tým nič neurobím...všetky priečky v dome budú sadrokartónové, čiže aj sprcha sa bude dať urobiť vo WC, ak nastane potreba ju tam dať /rozšírením miestnosti/.. Plyn nemáme, ani pec na drevo..a priečky v technickej budú tiež z SDK + hrubá min.vlna - hlavne kvôli odhlučneniu...a technická je možno väčšia ako býva zvykom, ale to sa mi nevidí na škodu.. Mohol by si mi teda povedať, čo by si urobil inak...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@slavoslav dakujem.. viac presklenia? ja mám pocit, že svetla bude dostatok, kde by si zvačšil presklenie konkrétne? 1.06 je naozaj pracovňa - moja, ktorú si nepustím určite.. :-) tú potrebujem ako soľ..hosťovskú izbu nepotrebujeme... a áno - zádverie oddelíme posúvnymi dverami..
Odpovedať
@chrobak7 Ďakujem pekne.. áno dvere v zádverí sa určite poriešia..a tú sprchu? čo ja viem...no možno ju raz bude treba, ale ako som spomínala, pravepodobne by sa urobila /ak to naozaj bude nutné/ vo WC neskôr...ak vyvstane taká potreba..
Odpovedať
Schodiskom sa bude sirit hluk hore na poschodie, vlastna skusennost.Hlavne rano je to neprijemne. Chlad a spina uz boli spomenute. Tiez by som dala sprchac do dolneho wc, zadverie je velke,ale ma malo ulozneho priestoru. Aj okno by som posunula tak aby namiesto fitka mohla byt mozno raz manzelova pracovna, ked deti budu chciet kazde svoju izbu. Teraz nato pozeras ze vydrzia spolu, ale o 10 rokov to moze byt inak, urobit priecku zo sadraca a dvere je cista robota, okno uz take jednoduche nebude dorobit.
Odpovedať
@atlaska Dakujem pekne v zádverí je vstavaná skrina na kabaty a topánky, plus bude na tej stene oproti dverám komoda na šály, rukavice,čiapky atd...a oproti lavicka s dalším úložným prietorom...možno sa mi to teraz zdá dostatočné, ale možno nebude, to neviem posúdiť..sme zatiaľ len traja.. a čo máme teda urobit s tým schodiskom, aby sa nešíril zvuk? s oknom hore pouvažujeme...možno ho posunieme, ale chceli sme mať aj chodbu presvetlenu, ale to sa ešte poradím s manželom.. každopádne ďakujem
Odpovedať
@kattikka nepoviem ti, lebo to závisí od možností tienenia, okolitej zástavby a v neposlednom rade výhľadov - nepozám ani jedno. Ale už som si doma zväčšoval okná na asi také rozmery ako máš teraz a poviem ti že aspoň raz toľko by som určite zniesol. Ja som ale človek, ktorý chce mať spojenie s vonkajškom, prírodou, terasou... ale pýta sa to v jedálenskej časti ak to nechceme celé prekopať.
Odpovedať
@slavoslav v prvom návrhu boli obe okná 2.5m široké...neskôr sme ich zmenšili...výhľad máme nádherný..rovno na celú záhradu s horu s hradom...ale zmenšili sme ich kvôli tomu, že je síce pekné mať obrovské okná, ale zase to má aj svoje nevýhody v lete a keďže neznášam žalúzie...toto nie je riešením... a zase tá miestnosť nie je až taká veľká, je tam ešte to okno na západe, ktoré bude 1.8m široké a 1.9 vysoké + ďalšie v kuchyni..nechceme to prehnať ani oknami... zatiaľ v tej oblasti nie je žiadna výstavba...nemáme na pozemku ani stromy..
Odpovedať
@kattikka Ahoj , mame velmi podobny podorys 1. a 2.np akurat mame prehodene obyvacku s kuchynou , priestor kde mate WC mame rozsireny smerom k vchodu , takze je tam aj sprchovy kut + priestor pre rekuperacku,elektrokotol,boiler, pracku a susicku za zastenou .Vstupna hala je uzavreta dverami presne ako spominal @chrobak7 .Schodisko mame mierne posunute do lava cca o 50-60cm . Hore mame kupelnu na mieste kde mate prazdny priestor a samostatne wc vedla kupelne. Pod schodiskom je mini spajza . Spajzu v kuchyni sme zrusili . Mame trochu mensi podorys 8x11.
Odpovedať
@romanc a ako sa vám býva? využívate aj tú sprchu dole na prízemí? uvažujem nad ňou, priznám sa, že mi to teraz príde zbytočné, možno časom nie...preto zvažujem... a dvera sa isto budú dávať do zádveria...
Odpovedať
@kattikka pozeram projekt, v podstate je to presne ako mam ja dom, akurat strecha je sedlova a okna som nedavala strestne (zbytocne problemy do buducna), dokonca rozmiestnenie rovnake a orientacia tusim tiez :). Vysiel z vlastnych predstav. Z praxe zhrniem, je toho viac ale to nie je na debatu tu :))). - zadverie - najprv malo byt kvoli tomu co tu pisu, ze zima a tak, no a zima bola a uplne v pohode, aspon prisiel cerstvy vzduch, mam hned za dverami radiator a spiatocku, takze pri vyzuti hmm, prijemna dlazba. - dolu je vacsia kupelna spojena s WC, kotol a sprchovy kut, zvoleny prave preto, ze prides v lete, zime a pohoda, bez lezenia do vane - hore mensia kupelna s vanou a WC oddelene len nizkym murikom (tam kde mate otvoreny priestor) - videla som podobne dimenzovane kupelne, kde oddelili WC stenou a dverami ....presne ako v tesnej panelakovej vystavbe - ja mam plyn a jotulku, zalezi od uhla pohladu a pocitu, ci obyvatelia domceka maju chut na ohen a zaroven akceptuju zvysenu prasnost :), neodmyslitelny fakt je dodatkove teplo. Cely dom je otvoreny a teplo super. Ale to je aj stavebnym materialom - ulozny priestor neriesim, je tam nieco ako humno /vy to mate osetrene/ - schody v SketchUp -e naprojektoval muz, perfektne pohodlne, nevedela som si to predstavit ked hovorili o tocitom schodisku :) , lepsie ako s podestou, lebo by nevysli tak výškovo pohodlne, a ako som pisala, je to cele otvorene a tepelna pohoda, v obyvacko kuchyni ked ide jotul je nechutnych 25C v spalni dolu vypnuty radiator a cca 19-20C, hore okolo 21
Odpovedať
Dvere medzi obyvacku a zadverie, daju sa dta aj zasuvacky. Uvidis sama ak sadnes do toho kresla v zime budes citit tahat chlad. Mali sme sprchu dolu, od cca 11-12 rokov tam kazdy den zacal syn chodit sa sprchovat. Nelenilo sa mu tpat sa dolu a mat sukromie. A nam to tiez vyhovovalo viac , ako mat kupelnu s nim. Ked to wc dolu zvacsis nic nestratis z tej chodby a urobit odpad a gulicku na sprchu a vyvod na bateriu je par supov, uvidis ze do polroka dorobis aj sprchovu zastenu.
Odpovedať
@kattikka zatial sme vo faze hruba stavba :-) ale sme s projektom sme sa hrali mozno aj rok :-) Dolnu izbu sme chceli vyuzit aj do dochodku , ked uz sa nam nebude chciet chodit po schodoch , preto som chcel sprchovy kut dole . Horny sprchovy kut sme zatial zrusili (horne podlazie zatial nieje vymurovane), bude iba velka vana a samostatne WC .
Odpovedať
@kattikka Mne osobne sa velmi paci (tiez som za poschodve :-D ) a sice byvame len par mesiacov, mozem cestne za nas prehlasit, ze sa pouziva dolna sprcha denno denne a horna vana zatial asi 2 x ;-) a to som si ju "vydupala" ja. Cize za mna 2 plnohodnotne kupelne na taky baracisko su urcite minimum
Odpovedať
@november30 dakujem :-) A sprchovali by ste sa dole aj keby ste mali sprchu aj hore ? Ci chodite dole, lebo hore mate iba vanu?
Odpovedať
@kattikka uprimne, neviem. Mozno je to len zvyk, ale my po srche este vacsinou vecer posedime pri tv alebo tak. Hore je vyslovene "spacia" cast. Ale ked je navsteva tak jasne my ideme hore a navsteva sa riadi dole.
Odpovedať
@kattikka Čo by som urobil v tom projekte inak? Ja asi všetko. Ty by si ale pred dofinalizovaním tamtoho projektu do fázy pre vydanie SP mohla oželieť cca 500-800 EUR a 2-3 mesiace času za kedy by si si dala urobiť architektovi/dizajnérovi návrh dispozície pre poschodový RD. Čo máš hotové by som mu neukázal. Zadefinoval by som mu, nie ako, ale čo v tom dome chcem mať, akým štýlom života žijem, kde sa zdržujem počas dňa, čo sú moje koníčky, záľuby, práca a hlavne na čo chcem RD využívať. Ak by mi nič lepšie a lacnejšie nenavrhol, o čom pochybujem, nikdy v živote by som si nevyčítal, že sa to dalo aj lepšie, praktickejšie a hlavne lacnejšie. Lacnejšie preto, lebo ja tam vidím veľa m2 navyše.
Odpovedať
@kattikka K tej definícii by som dal na 1. miesto, že chceš poschodový. To a jednoduchý pôdorys je to, čo máte vymyslené dobre.
Odpovedať
@pripad001 Pozri...každý máme iný vkus...každému sa páči niečo iné...každý má iné priority, požiadavky.. ja som v úvode povedala, že dispozične už nič meniť nechceme...na takomto rozložení miestností sme s manželom a projektantom pracovali dlho...možno aj 8 mesiacov...vyhovuje nám to a bodka...ja som sa však pýtala na drobné chybičky krásy..nemáme nikde ani 1 kusok prázdneho miesta...to, že si ty tam nič nevieš predstaviť, je tvoja vec...my nechceme prehnane veľký dom, ale ani nie 80m2 bungalov... Nemusí byť každý projekt domu na jedno kopyto... Možno sa ti zdá veľký..pre nás nie...každý m2 sme starostlivo zvážili...a je už len na nás, či na to máme, či nie.., čo ak nechceme, aby to bolo lacnejšie? Čo ak nechceme ľutovať, že sme si urobili príliš malý dom, na to, čo potrebujeme...Nie každý túži po 3izbovom bungalove... a to, že sme na tom robili 8mesiacov...znamená denno denne...nie 1x za mesiac pozrieť na pôdorys... A áno...robila som si vizualizáciu domu sama, aby som vedela, kde bude aký nábytok rozložený, ako sa nám bude v tom dome pohybovať...čo by sme ešte mohli zmeniť atd...
Odpovedať
@kattikka bez urážky...asi som bola možno v tomto príspevku jemne arogantná, ale neznášam, keď si niekto presadzuje iba svoj názor a nehľadí na požiadavky a predstavy ostatných...Dakujem za pochopenie
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?