Projekt na mieru alebo katalogovy dom?

Zdravim, mame dilemu. Prekrasny, ale uzky pozemok v srdci prirody. Poziadavky: max 120m2, 5-izbak, bungalov alebo poschodovy, nezalezi. Mierny svah (4m na 50m), smerom od ulice dole sa zvazuje (dvor nizsie ako ulica aj kanalizacia). Rozpocet obmedzeny. Ake mate skusenosti? Naprojektovanim sa stavba domu velmi predrazi oproti katalogovemu? Radi by sme, keby dom vyuzil, vytazil z krasneho prostredia co najviac, mozno zo svahu urobil svoju prednost - a je nam jasne, ze na to by bol individualny projekt idealny. Avsak ked komunikujeme s architektami, jeden po druhom nam pisu, ze nas rozpocet je nerealny a my zaciname mat hlavy v smutku. Ist do katalogoveho? Mate skusenost s osadzanim do svahu? Neviem, ci je zrozumitelne, co sa pytam, ale prijmem s radostou kazdy nazor. Vdaka! :)
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
mozem sa spytat, aky to mate rozpocet? a este jedna vec, chcete murovany dom alebo ste premyslali aj nad montovanym? s osadzanim do svahu bude problem akurat ten, ze tam sa vam to trocha predrazi, lebo pojde dost do upravy pozemku, ale aj na navysenie zakladovej dosky
Odpovedať
Ak chces dom vo svahu,tak na katalogovy zabudni.Nenajdes taky projekt.Vlasty projekt sa az tak oproti katalogovemu nepredrazi,a bude urobeny presne podla tvojich predstav,obzvlast ked je to dom vo svahu.Dom musis prisposobit okoliu a terenu tak aby to vyzeralo pekne.
Odpovedať
Profilova fotka
@kovianna ahoj. väčšina katalógových domov je robená na rovinu. jeden kamarát je na tom podobne ako ty, dokonca má miernejší svah, ale aj napriek tomu šiel do domu na mieru. Lebo ak budeš musieť upravovať a prerábať katalógový, aby ti pasoval na pozemok, cenou sa to vyšplhá nahor... ešte moja osobná skúsenosť - keď som si ešte pri kúpe pozemku zavolal znalca, on mi povedal na dilemu "katalógový vs na mieru" toľko, že ak chcem investovať do domu dajme tomu 100tisíc, tak nech neriešim cenové navýšenie 1-2 tisícky pri dome na mieru. Lebo dom budem mať taký aký ja chcem, ako som si ho vysníval a miestnosti tak, ako mi vyhovujú (aj vzhľadom na orientáciu pozemku). A mal pravdu. Lebo aby si našla aspoň teoreticky vhodný dom na svoj pozemok, budeš asi dlllho hľadať. A poväčšine tie kat.domy sú kreslené pre stavebné povolenie, nie realizačný projekt. Nehovoriac o prípojkách a prípadných úpravách terénu, ktorý ty určite budeš potrebovať. a ešte k tomu rozpočtu - síce ho nepoznám, ale orientačne počítaj tak 900-1000€ na 1m2 úžitkovej plochy domu (nie zastavanej). Tvoj dom, bez terénnych úprav rátaj tak 90-100 tisíc, vzhľadom na plochu. ale to je orientačná cena. Za menej ho postavíš, len ak svojpomocne. Tak prajem veľa zdaru a múdre rozhodnutie. :) :) :)
Odpovedať
@milanko18 no pri dome na mieru je to aj 4-5 tisic hore...viem o com hovorim teraz taky stavuam
Odpovedať
Ak by to bolo aspoň trochu možné, tak ja ak by som staval druhý krát, tak by som išiel do katalógového. Prípadne by som si ho dal upraviť podľa pozemku. Máme individuálny a počas výstavby sa nám stále objavujú riešenia, ktoré nie sú úplne štandardné a komplikovane sa realizujú. Uvedomujem si, že je to aj naša chyba, lebo sme príliš často prehovorili projektanta, aby do projektu zakomponoval naše nápady :-/
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Profilova fotka
treba najst projektanta, co si nepyta o 4-5 tisíc naviac. ak chceš katalógový aj s realiz.projektom a prípojkami, také 2 tisícky potrebuješ. a myslím, že dom na mieru do 5tisíc dáš v pohode. kamarát má veľký, 2-podlažný, asi 300m2 a platil asi 6tisíc. čiže bungalov nebude toľko stáť. a nie každý má v rodine stavebnú firmu. ;-)
Odpovedať
@kristian3367 okolo 110000, lebo vieme, ze pocas stavby sa vzdy nieco vyskytne... Nemame este rozhodnuty material, sme otvoreni akejkolvek moznosti. Len by sme chceli dom s mensimi izbami ale smart rieseniami, nech neposobia ako kutice. A ozaj vyuzit, ze mame pozemok na nadhernom mieste. Architekti nas ale presviedcaju, ze za nas rozpocet (s dph) sa da postavit len katalogovy dom, aj to v rovine. Tak neviem, ako to je. Povodne som si myslela, priznam sa, ze rozdiel bude len v cene projektu, nie aj realizacii (odhliadnuc od svahu).
Odpovedať
Profilova fotka
Tak za 110 tis € by sa mal dat taky dom v pohode postavit. No je to len moj laicky nazor, takze ci sa da podla toho riadit to neviem. Zalezi aj od toho, ci si hochcete dat postavit alebo si ho budete stavat sami svojpomocne
Odpovedať
@kovianna Cena domu nezáleží od toho, či je katalógový alebo na mieru. Aj dom na mieru sa dá naprojektovať tak, aby bol v nižšej cenovej kategórii. To ale musí projektant v projekte zohľadniť - napr. menší pôdorys, miesto základových pásov iba základová doska, strop iba zo SDK, nie betónový, krov väzníkový a pod.
Odpovedať
Treba hľadať hľadať. Jeden ti môže povedať, že je to nereálne, že to bude drahé, ale iný môže ti pomôcť nájsť možnosti ako to urobiť tak aby to bolo ok a aj za tie peniaze.
Odpovedať
@kovianna Ahoj. napíš rozmery pozemku. Môžeme ho tu spoločne zadarmo navrhnúť. Alebo napíš mail, pošlem návrhy. Nie je to ťažké. Na úzky pozemok je ideálny poschodový dom. Dole by mala byť hala a aspoň jedna izba, aby sa človek mohol íst vyvaliť a nemusí šľapať po schodoch. Na poschodí môžu byť spálne. Dom by mohol byť čiastočne podpivničený. Pivnica je dobrá vec na uskladnenie potravín, dielňu, sklad náradia, techniku. Pivnica by bola v tomto prípade skoro zadarmo a nusíš staviať búdky po záhrade. Terasa alebo balkón by mohla byť smerovaná smerom do záhrady, kde je pokoj a súkromie. Odporúčam murované konštrukcie. Sú kvalitné a jednoduché. Možno ich stavať svojpomocne, alebo zohnať partiu čo to spraví, a kontrolovať ju svojpomocne. Mojím favoritom na steny je pórobetón a multipor, strop železobetónový monolit, strecha pultová montovaná keramická zateplená zvnútra. Vykurovanie je najlepšie po všetkých stránkach asi priame elektrické, plus klimatizácia alebo zemný register. Nemal by chýbať teplovzdušný krb, kvôli romantike a ako záložný systém.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@mokrastrecha Prosím ťa, buď realista. To čo si popísal, sa v žiadnom prípade nemôže zmestiť do rozpočtu, ktorý má kovianna - t.j. 110.000 EUR. Ak si odmyslíme náklady na exteriér, t.j. min. 20.000 EUR, tak jej zostane 90.000 na dom. Za to postaví zhruba takéto niečo: https://www.ekonomicke-stavby.sk/domy... Toto majú naši susedia na kľúč a skutočne ich to stálo 90 tisíc. Ale má to len štandardné vybavenie - miesto podlahového kúrenia radiátory, bez exteriérových úprav a pod.
Odpovedať
@chrobak7 +-110000 mame na holodom, prave preto, aby nam ostala pekna ciastka na exterier a interier :)
Odpovedať
@mokrastrecha vdaka, nakreslit si ho viem, aj mame uplne realnu predstavu, ako by sa dalo, ale kto mi garantuje, ze sa da za tu cenu postavit? :-) Navyse by som si rada nechala poradit odbornikom, najma technicke veci :)
Odpovedať
@kovianna Aha, ja reku že to máte celý rozpočet. Lebo ja som tiež rátal s určitou sumou, no nakoniec som zistil, že záverečné fázy výstavby zožerú neskutočne veľa. Sú to síce nižšie čiastky, ako pri hrubej stavbe, ale je ich strašne veľa. Stovky až tisíce lietajú ako lastovičky na jar. A najmä ten exteriér (napr. zateplenie, fasáda, obklady, plot, dlažby, ...). Ak rátaš na hrubú stavbu 110 tisíc, tak na dokončenie ešte pripočítaj 90 tisíc. Moja hrubá stavba bola cca 90 litrov a teraz som už na 210 tisíc. Ale už finišujem predný plot a dlažbu pred garážou a bude to.
Odpovedať
@kovianna To ti nikto nezagarantuje. Ani ti to nikto nebude vedieť presne vypočítať. Pri odhadovanom rozpočte treba rátať s odchýlkou aj 20-30%, väčšinou smerom hore. Nikto ti vo fáze cenovej ponuky nevie vypočítať cenu až do hotového domu. Ešte tú hrubú stavbu áno, keď máš projekt. Ale bez projektu ti ani to nevypočítajú, lebo nevedia, koľko m3 muriva tam pôjde, koľko ton železa ako výstuže treba, koľko m3 betónu treba, koľko bude stáť práca a pod. Nedá sa stavať tak, že si povieš, že máš 150.000 a na tú sumu mi spravte projekt. Buď projekt podhodnotíš a potom nebudeš mať problém dom dokončiť, alebo budeš mať veľké oči a peniaze sa ti vyčerpajú pred dokončením a potom budeš dorábať dom ešte ďalších 10 rokov. Ale pokiaľ máš takých 170 tisíc, tak za to úplne v pohode postavíš štandardný dom (žiadna extravagancia).
Odpovedať
170 000€ mi chceš akože povedať, že je štandard, hej @chrobak7? ja by som skôr povedal, že je to už pekný nadštandard, zvlášť ak sa do toho neráta pozemok.
Odpovedať
@fragmo Je to vec subjektívneho pohľadu. Ale za 170 tisíc si už niekto môže postaviť dom podľa vlastných predstáv. Mňa to stálo o niečo viac - až 210 tisíc, ale splnil som si všetko, čo som plánoval a chcel a na čo som mal. A to nemyslím, že by som mal brutálny nadštandard. Je to taký možno trochu komfortnejší dom, ale žiadne výstrelky nemám. Pozri môj fotoblog, je tam maketa. https://www.modrastrecha.sk/blog/chro...
Odpovedať
@chrobak7 trosku mi nedochadza, ako je mozne, ze mi na exterier pri 90000 dome bolo treba 20000 a pri 110000 uz potrebujem 90000 do plusu :D Nerypem, len to nejak nesedi :) Je mi jasne, ze sa dom a jeho stavba predrazi, ale nerozumiem celkom, preco nie je mozne aspon orientacne povedat: naprojektujte mi dom s 5 izbami na cca 120m2 tak, aby to vyslo cca na 110000. Ak sa da povedat, ze by to malo vyjst 900-1200€/m2. Ale mozno sme boli len naivni :D
Odpovedať
dala by som si naprojektovať dom. Cena skoro tá istá ako pri katalógovom so všetkými papiermi k tomu (trochu zmena dispozície, umiestnenie na pozemku, prípojky - to v katalógovom nie je). Neviem, aký máte rozpočet, ale my máme 120m2 - 3 izby a už teraz - v stave holodomu nás stál cca 95000. Píšete, že máte svah - musíte počítať s vyššími základmi, prípadne pivnicou a to dosť predražuje stavbu (dávali sme 4 rady DT a zásyp) A to sa snažíme šetriť. Ale keď prelistujete katalógy, isto nájdete Váš domček. :-) pozri môj fotoblog, tam mám popísané ceny
Odpovedať
@kovianna Začnem tak, že kým ten konkrétny dom nepostavíš, tak sa nedá určiť cena za výstavbu. To, že domy stoja 800 - 1200 / m2 vychádza z praxe. Projektant nemá automatickú kalkulačku, ktorý by mu pri tvorbe projektu ukazovala aj cenu materiálov a práce. On vytvorí projekt, dokáže vypočítať na výkaze výmer množstvo materiálu a podľa výkazu výmer ti dokáže stavebná firma vypočítať jej náklady na výstavbu. K tomu si prihodí nejakú maržu a dá ti cenovú ponuku. Projektant ti nemôže ani len odhadnúť cenu domu, lebo nevie, či murár, ktorého si nájdeš bude pýtať 30 alebo 40 € /m3. Nebude vedieť, čo bude stáť tvoj krb. Nevie, akú podlahu si nakoniec dáš - či laminát za 6 €/m2 alebo drevenú za 30€/m2. Nevie, čo ťa bude stáť strešná krytina, bager ktorý ti vykope základy, odkiaľ budeš kupovať betón a pod. Preto ti nevie garantovať, že výstavba domu sa zmestí do XXX tisíc EUR. To s tým exteriérom som asi nenapísal jasne. Písala si, že máš 110 tisíc rozpočet. Myslel som, že je to na celý dom do finálneho stavu. Na exteriér investori často zabúdajú, že to je tiež nemalá položka. Mnohí skončia po omietnutí domu a potom dajú pletivový plot a miesto chodníkov europalety. Ako evidujem, pekne spravené okolie stojí nie málo. Takých 10 - 20 tisíc sa preinvestuje určite. Z tvojho rozpočtu by teda vyšlo na dom tak 90 tisíc. Ty ale tých 110 tisíc plánuješ vraziť do hrubej stavby. Teda plánuješ dom, kde len hrubá stavba bude stáť 110 tisíc. Potom ešte zo štádia hrubej stavby budeš potrebovať takých najmenej 70 tisíc na dokončenie. Teda na interiér, kúrenie, elektroinštaláciu, omietky, zateplenie, exteriér a pod. Neviem, koľko máš rozpočet celkovo, ale treba myslieť na všetko. A hlavne s rezervou, aby si neskončila s neomietnutým a nezatepleným domom.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Profilova fotka
@reklamator radkopp a po kolky krat to uz bude co ta zablokuju ? 20? 25? Preco sem na tuto prehnitu stranku stale lezies ?
Odpovedať
@chrobak7 Preboha co tu riesite, za to ze nejaka zena povie ze chce nejkaku sumu za hrubu stavbu do nejakych 110k neznamena ze to tolko bude stat, znamena to ze nema sajnu kolko to stoji. 120m je maly dom na 5 izieb budu to kutice, ked vybaghruje do roviny za 110 ma ten dom komplet hotovy s prstom v nose. Nepochiopim tieto nekonecne dristy o cene, da sa postavit sam od 400€ do nekonecna za meter. Kto chce usetrit dostane sa v pohode s cenou na normalnmu hodnotu 800-1000 je uplne s prehladom za meter pokial clovek namusi natlacit mrte penazi do pripojok a riesenie hovadim okolo stavby atd.
Odpovedať
@mcsmekac Správne uvažuješ. Domy treba posudzovať v celkových nákladoch na rok, podobne ako autá v nákladoch na kilometer. Panelové domy majú dlhú životnosť, preto nestrácajú na cene. Drevená šikmá strecha potrebuje za 30 rokov opravy alebo výmenu. Drevo je kurvítko v stavebníctve. A kopa ďalších vecí.
Odpovedať
Profilova fotka
Ok takze tu o hnilom dreve uz mame, este tu o mravcoch, porobetone , eps ...
Odpovedať
@majkoj Sú tu aj ľudia čo radia normálne a zadarmo, ale niektoré témy sú akoby tabu. Trochu som to zjednodušil. Ak popieraš existenciu mravcov, alebo nevieš o poruchách konštrukcií, tak na to už nemám čo napísať a dávam to do pozornosti @kovianna .
Odpovedať
Profilova fotka
@reklamator ano a su ludia ako ty, ktorych tu uz vyse 20x zablokovali prave koli ich "normalnym" radam "zadarmo"...
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?