Projekt domu s pivnicou - potrebujeme súrne poradiť

Aktuálny návrh (pivnice, prízemie, poschodie, sedlová strecha - áčko s malým spádom) Rozmery domu su momentálne 12mx10m. Bude to novostavba na dedine Umietnenie domu (prípojky: plyn, kanalizácia, voda od hlavnej cesty) 1. Vchod zozadu je z týchto dôvodov: pod domom sú pivnice, to znamená, že budem vo výške 2.5 metra. Chalupa ide do stúpajúceho svahu (spredu vchod nie je reálny), po oboch stranách sú susedia + musel by som riešiť schody. Vzadu bude terén zarovno s prízemím, takže je to zatiaľ najlepšia alternatíva. Bude to novostavba. Vchod by teoreticky mohol byť ešte aj z južnej strany + malé schody. Problém je , že by som si dal vchod na najlepšiu stranu. Problém je dvoj garáž, pretože nosné múry musia byť dodržané aj na prízemí. 2. Moj otec trvá na tom aby bola aj tzv. technická miestnosť (niečo ako špajza + priestor na vysavač, hlavne na severe a oknom). Jeden vstup do obývačky a druhý z chodby kuchyne. Esteticky sa mi to nepáči ale má to účel. Moja sestra navrhla zrušiť vstup do kuchyne a dať tam špajzu, tým by sa zväčšila aj miestnosť na severe. Ale zasa by špajza nebola vetraná a chodilo by sa do kuchyne cez obývačku. 3. Plánujem riešiť aj poschodie, takže dve izby dole berte s rezervou. Môj názor je taký, že radšej menšie dve izby (detská a dočasná spálňa resp. hosťovská) ako jedna veľká. 4. Všelijako som sa snažil niečo vymyslieť ale tento návrh rozloženia miestností je zatiaľ najreálnejší. Zo severnej strany dávať obývačku a kuchyňu je problém kvôli susedovi (pozeral by som mu presne na dvor a vchod), južná strana je v tomto ohľade omnoho lepšia. Píšte prosím nápady/pripomienky.
Odpovedať
nechcem ta demotivovat ale zbytocne kritizovat... ale je tam vela nepraktickych rieseni, a nevhodne riesenych dispozicii. Odporucam skuseneho projektanta.
Odpovedať
@uzivatel11 Ahoj. Ja mám projektovaný dom do svahu s prístupom od cesty ako to máš aj ty. Skús pozrieť môj album, mám tam v jednom aj projekt hodený. Možno ti pomôže. Vchod do domu mám v suteréne. Pekne suchou nohou z ulice prejdem do domu. Nemusím obchádzať dom dokola ako to plánuješ ty... Síce viacej schodov na kope ale takisto by som musel schodmi chodiť vonkom. Keby si netrval na posilovni tak by si tam mal pekný vchod do domu z ulice, priestranný že si tam budeš vedeť aj sadnúť na nejakú taburetku keď tam dáš. Dosť to oceníš väčší vchod.
Odpovedať
Profilova fotka
@uzivatel11 Utekaj za architektom alebo projektantom lebo toto je katastrofa keď sa na to pozriem cez čísla je to trojizbový dom o ploche 240 m2 cenu by som odhadol medzi 80 a 100 tisíc tak byť na tvojom mieste obetoval by som tisícku alebo dve na ozaj dobrý projekt, nech to niekto vyčistí vyhodí nepotrebné priestory a trocha vychytá dispozíciu.
Odpovedať
@meamak Mohla by si napísať čo konkrétne je zle? V prílohe posielam jednu alternatívu špajzy (bez okna) v prízemií. @kajo873 Tiež sme nad samostatným vchodom uvažovali, ale potom som radšej dal vchod cez jednu miestnosť, lebo pre vchod treba aj chodbu a tá by šla cez celú pivnicu, z čoho by som mal mŕtvy priestor. Garáž musím mať v pivnicich, lebo mám stúpajúci svah (do kopca) :) Pozeral som tvoj album a dom je pekný, avšak ja mám užší pozemok :)
Odpovedať
@uzivatel11 zaujimave, dom s 3 resp. 4 technickymi miestnostami som este nevidel, ale vsetko je raz po prvy krat :) A preco by mal byt vchod spredu nerealny? Vsak vojdem do domu a hned pri vchode spravim schodisko, ktorym sa dostanem na druhe poschodie. Moj nazor- radsej hned vojdem do domu na prizemi a suchou nohou sa pohybujem po dome, ako v dazdi/ snehu sa stverat do kopca. Ale inak dobre Ti tu radil meamak aj martosko, skus s tym ist za projektantom/ architektom, ktory uz ma nejake referencie(skusenosti) so stavanim domov do svahu. Predstav mu svoju ideu a nech sa on potrapi :)
Odpovedať
@uzivatel11 Ten dom bol projektovaný na šírku pozemku 13m. Ale dokúpili sme pozemok na šírku. Veď tak isto mám garáž v suteréne prístup pekne od cesty. No a tá vstupná chodba je o prioritách, ale mne sa totálne neľúbi keď je vstup 2,5x2m a máš tam aj šatník a len ked ideme dvaja naraz sa tam zrážame, nehovorím o tom že keď príde návšteva a kopec búnd a tak. Staviam raz, tak nech to je poriadne. Ako som písal veľká predsien kde sa dá aj sadnúť je hlavne pre starších ľudí (myslím aj 50 ročný) ocenia keď si môžu pri obúvaní sadnúť. Vidím to doma. Lebo ten tvoj vchod 2,8m2 to je aký rozmer 2x1,4 ? Ozaj a potom rada do budúcna. Tie dvere z garáže do chodby daj potom interiérové plastové. Dobre ti budú tesniť, nebude prefukovať a ani smrad z garáže nepôjde. Ja som dal a neľutujem. Pozerám že od ulice máš vchod do suterénu a to pôjdeš cez malú predsien (ktorá je väčšia ako v hlavnom vchode) rovno do posilky?
Odpovedať
@uzivatel11 Mini vchod, kopa jaloviny v kupelni, spajza v strededomu hmm .. neviem, to miesto keby nebola spajza je uplne zabite, dalsia jalovina na chodbe dole, naco mas na prizemu dalsiu technicku nechapem, co mas dole v kupelni za halucinacie? stacai ti umyvadla to su pracky alebo?, pračovnu mas dole. Daj aj horne poschodie nech vidime ... zhruba zmeny ked neriesim nic ine len usporu miesta:
Odpovedať
este som zabudol pokec, wc bud po koniec domu alebo tam nechaj medzeru na sprchovy, do obyvacky by somdal asi jeden velky prechod bez dveri. komin by som rozmyslal radsej dakde na kraj domu ako robit v strede domu hrcu. Fakt chod za projektantom oni maju na vec iny podlad, hned ti veci opbajsnia.
Odpovedať
@uzivatel11 v každej miestnosti je čo vylepšovať...
Odpovedať
@uzivatel11 stracam sa v tom, kto je stavitel, investor a uzivatel. Hovorite o otcovi, sestre, sebe a to najpodstatnejsie ste este nespomenuli - aky navrh mate od projektanta. Ja som jednoduchy clovek z dediny, byvam takmer na konci slepej ulice, oproti nam sa pasu na druzstve kravy, mame psa, ale nemame ziadne zaluzie, takze ja vam neviem poradit, ako niekto, kto to 6 rokov studoval, ale co sa tak na to pozeram, tak suteren je nezmyselne predimenzovany, na poschodi su niektore miery velmi uletene. Vy nepotrebujete posilovnu, ked budete chodit z kuchyne 12 metrov na druhy koniec izby, vy potrebujete bezecke topanky :) Takze ak ste za racionalne riesenia, tak mi verte, ze cim skor navstivite projektanta, o to skor sa budete moct zacat venovat dolezitym veciam - zhanat cenove ponuky na jednotlive profesie a hlavne s manzelkou vyberat dvere, obklady, dlazby, kuchynu, sedacku, lampy a pod..
Odpovedať
Presne tie 4 upravy od @sysell napadli ako prve aj mne. Ale isla by som na to tiez uplne inou cestou a poradila sa s projektantom. Ten komin v strede domu je uplne zbytocny, zalezi vsak cim a ako chces kurit a, samozrejme, v akom standarde si dom postavis. Ych technickych miestnosti je tam prilis, do pivnice si ich kludne daj, tam bude technika a prip. sklad. Ale uz na prizemi ich mas zbytocne. Ak chces uskladnit zahradnu techniku, tak si sprav zahradny domcek. V dome by ti len zhorsovala energeticku bilanciu. Napad s vchodom z ulice je velmi dobry, pripadne ho posun na bok domu. Obchadzat cely dom sa ti chciet nebude, ver mi. Len ako priklad, u nasich sme mali tiez podobne neprakticky vchod do domu. Rodicia a aj ja s bratom, kym sme byvali s rodicmi, sme cely zivot chodili dnu cez garaz. Od hlavneho vchodu sme ani kluce nemali (tie sme dostali az po 30-tich rokoch :) ). Cez hlavny vchod chodila len navsteva. Tak si to radsej dvakrat premysli a posun vchod do najpraktickejsieho priestoru. Nie tam, kde sa ti dispozicne hodi najlepsie. My prave staviame dom a vies co nam urcilo komplet celu dispoziciu na prizemi? Schodisko :D :D :D od neho sme sa museli odvijat, ked sme chceli mat 3 izby na poschodi. Takze odporucam to cele prekopat a skusit aj uplne "slepy" navrh od projektanta. Potom porovnaj, ako velmi sa vase predstavy budu lisit a spravte kompromis ;)
Odpovedať
S projektantom som už párkrát sedel. Keďže chceme v pivniciach dvojgaráž, vchod okrem severu, tak bola navrhnutá takáta podoba. Otec má iný názor na niektoré riešenia keď je zo starej školy, takže vaše komentáre mi pomôžu dať veci na pravú mieru. Zapracoval som vaše pripomienky na prízemí. Hlavne riešim umiestnenie izieb a rozmerov :) Ten roh v obývačke je nosný múr, takže nedá sa premiestniť. A hlavne ďakujem Takto to vyzerá:
Odpovedať
Článok sa načítava...
@uzivatel11 Presne ako píše @kkl82 Dal som si aj na prízemie na HST portál fabku aj z vonku aby som mohol vojsť aj tadial, ale stále ma to láka viacej od ulice vchádzať. Budeš to mať síce na úkor posilky ako si to nazval "slepé miesto" ale si myslím že to oceníš časom.... A ešte ku WC. Ak máš mať v dome viac ako jedno WC tak ani neuvažuj mať oddelené WC od kúpelne. To jedine keď máš mať len jedno WC v celom dome. Resp. do kúpelne určite treba aj WC.... Ak chceš mať krb v obývačke tak komín daj do stredu domu. Ak nie tak nakraj. Ja mám komín s krbom čo najviac to šlo v strede...
Odpovedať
Ja som to cele narychlo prekreslovala a vysla mi logickejsia dispozicia, len som vsetko prehadzala :) tak napr. neuvazoval si o priamociarom schodisku cez stred domu? Prehodit garaz a posilku a namiesto posilky vchod. Tym padom zdvojeny vstup aj na juhu hore, oba vchody prepojene schoskovym priestorom. Keby to bolo otvorene, mal by si krasne osvetleny stred domu zhora nadol. Dole by ti vysla krasne velka predsien, samostatne wc pri takomto vstupe plus prepojenie na garaz a celu pivnicu. Oddeli a uzavrie jednym razom. Cela zadna cast za schodiskom by mohli byt technicke priestory a napr. aj ta posilka by tam vysla. Hore od ulice dve velke izby,na sever spojena kupelka s wc. Kuchyna a obyvacka dispozicne uz potom podla tvojich predstav. Jedinou nevyhodou je, zeby si z kuchynenevidel na ulicu, co vraj teraz dost ludi preferuje...
Odpovedať
@kajo873 Chodba: Projektant to aj tak navrhol aby bola chodba okolo garáže, ale mne to prišlo ľúto, že z pivnice budem mať iba chodbu. Nebude mi vadiť, ked pôjdem do vnútra okolo bežiacého pásu a lavičky. Možno tam posilka ani nebude a bude to ako "veľká chodba". Ale ak by som dal okolo garáže chodbu 1,2 m + stena 0,1m, zostane mi pre izbu šírka menej ako 2m - a to je veľmi málo. Tak si myslím že je to rozumnejšie. Ak sa mýlim tak ma opravte :). Komín: komín môžem posúvať podľa pivnice, v obývačke možno v budúcnosti by som mohol mať krb. Viem. že projektant hovoril o vzdialenostiach, ktoré je potrebné dodržať od dverí a vody (okolo 1m). Neviem kde inde ho dať. Budem rád keď poradíš. Nad oddeleným WC porozmýšľam :) @kkl82 Mohla by si poslať svoj návrh?, stačí kľudne skicár alebo na papieri :) zvačšil som predsieň pre vchod do pivnice, posielam aktuálny návrh
Odpovedať
@uzivatel11 Aha tá priečka v suteréne je nosná. Hej tam sa to pri tomto návrhu nedá inak prehodiť. Tam pri schodisku sprav práčovňu tam kde je tých 15,43m2 a z kúpelne daj tú práčku preč. Wc spoj s kúpelnou, budú tam len jedny dvere a budeš mať peknú priestrannú kúpeľňu. Komín môže zostať aj tam kde je keď plánuješ mať krb alebo kachle. Keď by si riešil takéto niečo neskôr tak skôr tie kachle. Nezabudni spraviť dvojkomín. Priame schodisko mi projektantka neodporúčala. Chcel som aj ja ale nie je také bezpečné, ked padáš padneš len dopoly nie po celej dĺžke :D a aj že na starobu je lepšie mať podestu vrámci oddychu :D
Odpovedať
@kajo873 na starobu mozes mat aj plosinu na schodisku, zalezi, ako na tom budes fyzicky ;) a myslim, ze viac ako tvar je pri schodisku dolezite, aby malo pohodlny pomer vysky a sirky schodu, nez to, ci je lomene alebo priamociare. Osobne radsej prijemny naslap na sirsi ale nizsi schod, nez na vyssi a uzsi. Takze oddychovat na podeste nebude nutnostou. Edit: ja mam podesty az dve :-p ale z nutnosti, osobne by som uprednostnila priamociare, keby nam to dispozicia dovolovala...
Odpovedať
@kkl82 mohla by si mi poslat tvoje riesenie?
Odpovedať
Viete mi niekto priblizne odhadnut kolko by stala takato chalupa (pivnice, poschodie, prizemie) - iba material a potom s robotou. Berte do uvahy ze by to bola tehla a ziadny luxus vnutri. Rozmery 12x10 Dakujem
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?