Projekt domu - bungalov - postrehy, návrhy, pripominky

Poprosím Vás o názor na tento predbežný návrh projektu. nejaké zmeny tam už aj my vidíme, ale chcem počuť od Vás - odborníkov návrhy, pripomienky, kritiku a čo by bolo lepšie a čo je horšie. Dom máme umiestnený na pozemku 15 x 90 m. z predu od ulice sú 2 detské izby a zo zadu zo severnej strany máme kuchyňu s obývačkou. Takže vstup do domu je orientovaný na východ. v technickej miestnosti bude aj kotol na tuhé palivo, tak preto sme tam dali aj dvere. Ďakujem za všetky postrehy :-)
Odpovedať
Prečo máš obývačku na severe? Tam moc slnka mať nebudeš. My ideme stavať a nevieme, či dať na JV alebo JZ, keďže stavať ideme v teplej oblasti SK, pri Šamoríne a tam je dosť horúco, že asi ani k moru nám nebude treba ísť :-).
Odpovedať
viem že to nie je najlepšie riešenie obývačka s kuchyňou na severe, ale chceme mať obývačku a terasu do dvora aby sme mali na terase svoje súkromie. :-S
Odpovedať
mam obyvacku s kuchynou a terasu na severe :-)
Odpovedať
@denco5 V tom pripade ti odporucam urobit dve terasy - jednu pri obyvacke, tak aby tam bolo vychodne slnko - a druhu pri kuchyni na zapadne slnko. A kuchynu a obyvacku v svetlych farbach, aby si tam nemala pocit tmy a chladu.
Odpovedať
@peto99 A čo ako sa býva?nechýba vám slnko? V lete si myslím že je to aj dobre, môžeš na terase sedieť aj keď slnko najviac svieti :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Sever nem dobre pre kuchyňu a obývačku. Na sever by som orientoval komoru, špajzu, technickú miestnosť.... - ale už ani šatník veľmi nie. Ide o to, že tie miestnosti majú potom deficit slnka a to sa nedá nahradiť ani kúrením. Inak je projekt vcelku milý. Len: ja som svoj bungalov riešil tak, že všetky miesta na odber teplej vody a zdroj teplej vody mám úúúúúplne pri sebe. Takže nepoznám pojem odpúšťanie teplej vody. Tu je kuchyňa úplne inde ako kúpeľňa a tá je ešte úplne inde ako kotolňa...
Odpovedať
Kto ešte poradí čo by bolo lepšie?
Odpovedať
Nikto žiadne návrhy?
Odpovedať
jediné, čo mň anapadá - vymeniť šatník s kúpelňou. Rozmerovo ale tak, ako mate teraz miery na kupelňu a šatník, čiže trochu posunúť aj priečky.
Odpovedať
Takže trošku sme to pomenili. aj na návrh Vás. Tak by som ešte poprosil čo vás napadne, čo by bolo lepšie a čo ešte doladiť.
Odpovedať
Profilova fotka
ahoj prosim ake su vonkajsie rozmery? nevidno to dobre,dik :-)
Odpovedať
Ahoj rozmery domu sú 9.5 x 18.4 m
Odpovedať
Článok sa načítava...
@denco5 ahoj trosku mi pripomina nas projekt skuste pozriet http://www.eurolineslovakia.sk/sk/pro... a po polroku bývania sme nadsení, vstup máme na východ, tam je aj spálna, kuchyna, takze si uzivame ranne slniecko, z casti nam svieti aj na jedalenský a poobede vecer do detských aj obyvky. :-) Tiez mame z casti podpivnicený preto sme si vyberali tento projekt, lebo je tam aj schodisko naprojektovane a my sme si dali len pivnicu dokreslit
Odpovedať
Profilova fotka
Pôdorys OK, snáď treba zvážiť hrúbku steny, podľa hrúbky 375 predpokladám že ideš do Ytongu alebo Porfixu. Daj si bacha, aby ti projekt prešiel cez SP, pretože bez zateplenia ti od januára 2015 nebude spĺnať normu. Ale to by mal tvoj projektant vedieť.
Odpovedať
@plamen Nebude splnat normu ? Ona sa teraz nejaka menila? Len zo zvedavosti sa pytam. Sry za off topic.
Odpovedať
Profilova fotka
@denco5 dik
Odpovedať
Profilova fotka
Samozrejme. Od 1.januára 2015. Treba naštudovať.... ;-)
Odpovedať
@plamen tak o tom som ešte nepočul. kde by som to mohol nájsť? nejaký zákon? nariadenie? budem ti veľmi vďačný. Budem dávať porfix plus, ktorý má tepelný odpor R: 4,31 m2K/W. Nebude to stačiť? Podľa terajšej normy myslím že stačí mať R: 3.0 m2K/W.
Odpovedať
Profilova fotka
Daj si do googlu novy stavebný zákon 2015 a čítaj. Porfix plus ti stačiť nebude. Uvidíme však aká bude vlastne realita po 1.1.2015 a nehovoriac o roku 2020. Neviem si to predstaviť....
Odpovedať
@denco5 sprav si normalnu skladbu obvodovych stien a nie porfixplus. Potom nemusis brat ohlad na normy a vyhlasky. Vsetko pre tvoje dobro ;-) V stavebnom zakone to nenajdes, zbytocne to tam budes hladat ako ti radi @plamen
Odpovedať
@denco5 co sa tyka domu, tak by som uvital nakresleny aj zvysny nabytok a osadenie domu na pozemku. Orientacia na svetove strany nie je dobra - to vies. Manzelsku postel by som dal celom na sever a ten stolik blizsie k oknu, nech sa manzelka pekne nalici :-) Ostrovcek s varnou doskou by mohol byt vacsi. Kupelnu zvukovo odizoluj od detskej izby - chcelo by to nejaku predstenu. Inak celkom moze byt.
Odpovedať
Profilova fotka
@my4 to je dobry projekt.. vyhcytali ste ho :)
Odpovedať
@denco5 tento projekt je individualny, ale je to nejaky katalogovy? Ja uz niekolko dni hladam po internete projekt, ktory by nam vyhovoval a nic som zatial nenasla. My mame nakresleny podobny podorys, s tym, ze ale vstup mame sirsi , aby sme tam dostali viac svetla a my sme museli tu cast kde je obyvacka a kuchyna zuzit a predlzit, kvôli pozemku. Je super, ze mate satniky a vecsiu technicku miesnost, taketo priestory v v hotovych projektoch zufalo chybaju. Taktiez ocenujem aj jednu kupelnu, mama kopec kamaratov, co maju sice dve, ale nadavaju, ze nemaju pracovnu;)
Odpovedať
veľmi pekný projekt :) Jedinú zmenu, ktorú by som urobil ja by bola kuchyňa. L-ko v kuchyni by som dal na stenu, kde je vchod do špajze, s tým, že na tejto strane by sa nachádzali vysoké skrinky. Dá sa to pekne urobiť tak, že aj vstup do špajze je súčasťou linky, resp. tvorí dievka linky, tak nikto nevie, že sa tam špajza nachádza. Tým pádom vyriešite aj to, že svetlosť kuchyne sa zlepší a tiež pri vstupe do obývačko-kuchyne - vytvorí sa tam v podstate malá priečka - 60-70 cm, čiže pohľadovo to bude vyzerať lepšie aby nepadol zrak hneď na kuchynu - tam býva najväčší neporiadok. A ešte by som zväčšil ostrovček v kuchyni.. To je všetko. Inak je projekt naozaj veľmi pekný.
Odpovedať
A dvere do obývačko-kuchyne by som zrušil - nikdy ich nebudete mať zatvorené je to nepraktické a neúčelné...
Odpovedať
@janvirostko čo považuješ za normálnu skladbu obvodových stien? pozemok máme 15x90 m takže dom je osadený pozdľž pozemku. tie svetové strany sú také aké sú - s nimi nič nespravíme. :-| Ostrovček v kuchyni bude ešte dlhší, takže ten priestor bude zaplnený :) Ako myslíš zvukovo odizolovať? číM? Ako? Ďakujem. @mokuska2 projekt máme individuálny. Technickú som chcel väčšiu z dôvodu, že tam chcem v budúcnosti dať drevosplyňovací kotol s akumulačkou. @xr22 Ďakujem pekne. S tými dverami aj počítam, že budú stále otvorené. Preto sme tam dali zasúvačky, kebyže s náhodou ich treba zatvoriť.
Odpovedať
@denco5 inak my mame podobny pozemok, akurát ze na zaciatku je 16 m a potom sa zuzuje, kde bude konit dom je zhruba 13 m, takze my musíme mat tu obyvackovu cast zuzenu....
Odpovedať
@leonardom to s tou teplou vodou je teda pravda
Odpovedať
@mokuska2 my zase musíme začať stavať až 30 m od začiatku nášho pozemku Z dôvodu že tam je obecný vodný zdroj. Ale plánujeme pred domom ešte dvojgaraz takže sa to dá :-)
Odpovedať
Ahoj, možno by si mohol skôr vymeniť kuchynu s obývačkou, aby si mal obývačku aspon na západ a k tomu prispôsobiť a poprehadzvať ku kuchyni aj tú technickú, a špajzu, predsalen je pre špajzu lepšie východné slniečko ako to zapajúce.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?