Projekt domu bez stavebneho povolenia - co vravite?

Ahojte, co si myslite o tomto projekte, ktory by sa dal postavit bez stavebneho povolenia - http://www.dobry-projekt.sk/368/ ? Chcel by som sa nim inspirovat nakolko mam maly pozemok, na ktorom stoji stavba o vymere 5x5 metra a uvazujem presne taky presah strechy pristavat, aby mi vznikol mensi obytny priestor. Mam celkom obavy, ako vyriesit taky velky presah (zo vsetkych stran +1,5 metra) bez podpier, napada vas nieco? vdaka
Odpovedať
Profilova fotka
treba si pozrieť súčasne platný stavebný zákon, to že p. Vareha tvrdil, že jeho reštavrácia je len položená na zemi a preto to nie je stavba, je scestné. Meníte účel stavby, dávate tam technickú vybavenosť etc. to všetko vyžaduje stavebné povolenie. Teoreticky by ste mohli byť sebestační, 2,5kW solár, studňa, čov, Len mi tam dáko chýba vstup do pivnice a ak sa nejde cez pivnicu na prízemie, vstup na prízemie. Pri výške nad 120 nad zemou je to 6-7 schodov, to je 2m dľžky.To SP nie je až taký problém, ak tam nie je zakázané stavať. Ak je to v chatkovej oblasti, treba to označiť ako rekereačný objekt.
Odpovedať
Nerozumiem presne co pises. Ako bez SP? Akoze ohlasit iba drobnu stavbu stojacu na koloch?
Odpovedať
Na pozemku mam skolaudovanu stavbu so supisnym cislom, chcel by som ju nejak vyuzit, ale asi to nepojde bez stavebneho povolenia :-| Chcel som to riesit bez SP z dovodu, ze je to financne drahsie, narocnejsie a moja predstava stavby je co najviac ekonomicka. @majki555 ten projekt, ktory som prilozil na linku, splna podla zakona moznost stavby len na ohlasenie drobnej stavby, nakolko zastavana plocha nepresiahne 25 m2 (5x5), vyska 5 metrov. To rozsirenie po stranach je ponate ako presah strechy, takze sa to nerata do zastavanej plochy. A z hladiska funkcnosti je takato stavba pouzitelna, alebo je to nezmysel?
Odpovedať
Profilova fotka
Je pouzitelna ale nie na byvanie. Drobna stavba ja stavba ktora sluzi ako doplnkova stavba. Cize nie dom. To je jedno ze je do 25 m2. Ak plni doplnkovu funkciu k domu tak je to drobna stavbam ak vsak na pozemku nic nestoji a ty chces dom tak aj keby mal len 10m2 nemoze byt vidany bez SP. treba nastudovat stavebny zakon a kategorizaciu stavieb.cize jednoducha odpoved potrebujes SP.
Odpovedať
Profilova fotka
Pozeram este na ten tvoj nacrt a nakoniec tento dom ma plnohodnotne 2 poschodia co znamena ze to nie je ani jednoducha stavba. To znamena ze potrebujes SP a navyse pred SP potrebujes uzemne rozhodnutie k umiestneniu stavby nakolko mas dvojpodlazny dom a teda nie je to ani jednoducha stavba.
Odpovedať
Stavba by sa mala stavat na dedine, tam si ten vyklad zakona robia niekedy po svojom (zazil som pripad, kedy pristavbu k domu do 25 m2 vybavili len ohlasenim drobnej stavby, ja viem, na to je nutne SP, ale islo to). Kazdopadne ja na pozemku uz mam stavbu, takze ohlasenie drobnej stavby by mi mohlo prejst. Spekulujem, lebo to chcem ponat co najviac ekonomicky a SP je prva financna prekazka. Premyslal som to uhrat aj na ohlasenie vymeny krytiny, ale to by mi asi nepreslo, lebo zasadne zmenim tvar "strechy", teda skor nadstavim :-D
Odpovedať
Profilova fotka
par veci: 1) ak sa nemylim, do plochy stavby sa nezapocitava len plocha zakladov, ale cely priemet podorysu, t.j. aj poschodia.... inak by si mohol postavit nieco ako most a tvrdit, ze ved stavebne povolenie nepotrebujes, naco aj, ked uz mas 2 piliere, a tie nezaberaju skoro ziadne miesto.... pripadne vyuzit na tie piliere nieco co uz stoji 2) stavebne povolenie je drahe? nas pred par rokmi stalo nejakych 70 EUR - kataster (mapa + LV) - do 40 EUR, uz si nepamatam, kolko exemplarov coho sme potrebovali, a ziadost o SP 33 EUR. A plus projekt a zameranie, ale snad taketo nieco nechces robit bez projektu... alebo ano? - presne ako pises, "napada vas nieco ako to vyriesit?" Tak nas moze napadnut vselico, ale toto by malo napadnut najma statika. Bez neho to neskolaudujes atd. Pripadne, ak to s niekym, alebo na niekoho spadne.... tak pojdes do basy. Toto nevyzera, ze by mal byt polovnicky posed, planujes tam normalne zariadenie, a to ma nejaku hmotnost. 3) ak je stavebne povolenie drahe, vrat sa z kratsej cesty.... takychto poloziek budes mat pri stavbe milion.
Odpovedať
@margarita zistoval som to a do zastavanej plochy sa nepocita presah strechy, ktory moze byt az do dlzky 1,5 metra, presne toto vyuzili pri tom projekte. trosku som sa prepisal, nejde o to, ze je to SP drahe, ale tie vybavovania okolo su casovo narocne. keby staviam normalny dom, nemam s tym problem, beriem to ako nutnu sucast, ale pri takejto experimentalnej stavbe chcem ist na hranicu moznosti. statik a projekt je samozrejmostou :-)
Odpovedať
@sto055 vybavovacky su casovo narocne to je alibizmus. ked mas problemovy projekt tak su a ked mas obycajny projekt NAPROJEKTOVANY PODLA NORIEM a ked mas sikovneho cloveka co ti obeha vsetky a pozna ludi tak to mas do dvoch mesiacov aj s povolenim. Len treba toho coloveka ZAPLATIT. ak cche susetrit na povoleni tak kludne daj si ohlasku ale potom sa nediv pri nasich uradoch a instituciach co ta caka a neminie.
Odpovedať
@sto055 uz to tu bolo riesene. Nejaku chvilu mi to trvalo, ale pre teba: http://www.modrastrecha.sk/forum/stav...
Odpovedať
ach tá naša čarovná krajinka... ako obísť zákon 8-) ďalší kandidát, ktorého by som nechcela mať za suseda. dalo by sa to iba ak bez pivnice (čiže len jedno obytné poschodie) a ako si spomínal, na pozemku by už musela byť hlavná OBYTNA budova so súpisným číslom (čiže nestačí napr. hospodárska budova alebo garáž so súpisným číslom). ak by to bola napr. "letná kuchynka s interiérovým posedením" - vtedy je aj sociálne zázemie logické. ale aj to by si musel pri kolaudácii improvizovať a napríklad vnútorné priečky oddeľujúce izby postaviť až po nej (proste aby bola kuchyňa s veľkou obývačkou a kúpelňa, zvyšok dostavať neskôr). ale podcenil si jednu vec - susedov :-p ak preštíš ty ich, aby ti potom nerobili problémy a aby si si tú stavbu naozaj aj užil...
Odpovedať
@sto055 preco je tato krajina v takych problemoch? lebo kazdy chce vsetko oyebabrat. pokial sa nemylim, je velky rozdiel medzi strechou a podlazim a pokial niekoho nepodplatis, z hentoho NIKDY nebude presah strechy. skus sa opytat sam seba, ci chces mat v buducnosti problemy s tebe podobnym "vymyselnikom" (velmi velmi slusne a mierne povedane) za plotom, ktory si takto bude vediet vybavit nieco ine, co ti bude prekazat. osobne poznam ludi, ktori system odrbali postavenim dvoch prizemnych stavieb podorysu 5x5 blizko seba a prepojili ich prestresenim. neschvalujem taketo postupy, ale je to daleko rozumnejsie, nez co tu predvadzas a vymyslas ty.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Je to pre teba dost velky risk a zasadne obchadzanie zakona. Staci jeden dobracky sused a zaplatis taku pokutu za ciernu stavbu,ze ti to nestoji za to. Nieco ine bolo postavit "nejaku pristavbu" pred 30-40. rokmi a ine je to dnes...
Odpovedať
Profilova fotka
@bozsky_kaja ale ani 2 stavby 5x5 nemozes postavit bez stavebneho pokial tam uz nestoji barak :)
Odpovedať
Profilova fotka
Ak to spodne podlažie dostaneš pod terén 800 mm tak už to bude podzemné podlažie a to nad ním bude prvé nadzemné už tam by mohla nastať chyba, a uhrať to na presah strechy by sa možno dalo keby išlo o šikmú strechu a nie o plochú takto tam nevidím žiaden presah strechy. Na stavebných úradoch kde to neberú tak vážne by ti to možno aj prešlo ale ako už bolo napísané ak chceš stavať a nemáš ani na vybavenie stavebného povolenia radšej sa na to vykašli a ak si len chcel ušetriť pár sto eur stálo by ti to za to bývať v takom dome ( ešte možno ako chata by sa to dalo vydržať ) a to ani nehovorím o tom koľko ťa bude stáť žb. doska čo by to všetko udržala a zaizolovať ju a to len v prípade že sa tá stavba na ktorú to chceš postaviť nezrúti už počas výstavby.
Odpovedať
@majkoj to nie je problem. 2 bratia sa dohodli. jeden kupil pozemok so starym domom, druhy na nom postavil tento "hybrid" a potom si odkupil len cast s tymto... alebo krajsi pripad - komunalny poslanec a zaroven sef stavebnej komisie v nemenovanej obci blizko BA odpredal synovi pozemok za symbolicku sumu tak, ze ked ten postavil dom, zastavanost bola 30%. co tam po tom, ze zastavanost jeho pozemku hranicila s 80%... a to su len perlicky, s ktorymi som sa stretol.
Odpovedať
@spiderhst palec hore, vdaka V podstate chapem a suhlasim s nazormi tu prezentovanymi. Viem, ze toto nie je bezna cesta a mozno ani ta spravna, ale asi si musim prejst nejakymi etapami, aby som nasiel to spravne riesenie. Peniaze na stavbu mam, ale radsej ich chcem investovat do svojho pohodlia ako do byrokracie, aj ked suhlasim, ze sa mi to moze vypomstit, ci uz s pokutou, alebo podobne vychytralym susedom. Potom si na vas vsetkych spomeniem a poviem si, ze ma dobehla karma :-) Kazdopadne to s tym presahom strechy je tak, ako som napisal. Moze mat maximalne 1,5 metra a teda aj ten projekt moze fungovat pri naplneni definicie drobnej stavby. Tato myslienka mi pride celkom zaujimava, ale tu asi budu viac ludia, ktori malo spekuluju a robia vsetko podla zauzivanych standardov.
Odpovedať
@sto055 prave s tym 1,5 m si v omyle! Do zastavanej plochy sa neberie len plocha, v urovni terenu. Ano balkony, strechy a pod do 1,5m sa nezapocitavaju, ale ak uz ide o plnohodnote podlazie, teda vykonzolovane cele poschodie na celu vysku, do zastavanej plochy sa zapocitava priemet domu aj s vykonzolovanyi castami do podorysnej roviny. Cize uvedeny dom na obrazku nema zstavanu plochu do 25m2, ale 7,8x7,8 = 60,84m2.
Odpovedať
Profilova fotka
@sto055 na popísanie Vášho problému treba stránku, nepotrebujete radu ako uložiť výztuž, ale ako dobehnúť spoločnosť, ktorá pre existenciu musí mať nejaké pravidlá. Vrátil by som sa na začiatok, dva pôdorysy hore sú alternatíva, pod nimi je rez, ale ten koliduje s konštrukciami na pôdorysoch. Keby ste mali priestorovú predstavivosť, (ale tú nemajú ani konštruktéri) zistíte, že chýbajú vstupné priestory, Komunikácie sú problémom aj väčších domov, so zvyšovaním rozmerov sa predlžujú komunikačné priestory na úkor ostatných. Tu žiadne nemáte, nakreslite si tam vstupné dvere a veďte si pomyslenú čiaru ako po objekte chodíte. Nesnažte sa sám seba dobehnúť preskočením detailov, to sa Vám vráti. Poznámka martosko o stropnej doske vystihuje ekonomický pohľad presne.
Odpovedať
@spiderhst musim si to fakt nastudovat, lebo mam pocit, ze ten presah sa da aj takto ponat ala podlazie. @jan45 dakujem za rozumne argumenty. Nad tym sa zamyslim a vyjde mi, ze to je najskor teda nezmysel. Viete, uz som tu niekedy zalozil temu, ako to najjednoduchsie vyriesit a tolko odpovedi a emocii ako v tejto teme tam nebolo. Dostal som vsak radu, nadstavat len dalsie podlazie na existujucu stavbu, ale to sa mi zda priestorovo male, ak si predstavim schodisko.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?