Projekt bungalovu Maxim 0

Dobrý deň, sme v štádiu, keď si hľadáme vhodný projekt rodinného domu - bungalovu. Mal by byť racionálne a účelovo koncipovaný, bez nejakých čačiek. Chceme stavať bungalov, lebo sa nám nechce celý život chodiť po schodoch, dom by mal stáť komplet okolo 70 000€. Našiel som na internete projekt domu Maxim 0 od ARDprojekt. Prosím o Váš názor na mnou vymyslené zmeny oproti originálnej skice (po zohľadnení niektorých diskusií k tomuto projektu). Pre porovnanie originál skica a druhý obrázok moje zmeny. Najdôležitejšou požiadavkou je priestor kotolňe (kotol na pevné palivo), keďže nemáme na pozemku možnosť plynovej prípojky. Budem rád za každý konštruktívny názor. (nie komentáre typu všetko zle)
Odpovedať
Profilova fotka
@mato_holub Tak nieje to žiaden zázrak mne by vadilo, jediné samostatné WC v zádverí, spálňa pre dvoch je rovnako veľká ako spálňa pre jedného , iba jedna kúpeľňa, a ten stôl v kuchyni máš obývačku viac ako raz tak veľkú a je tam len sedačka a televízor a stôl je v miestnosti o rozlohe cca 10 m2 spolu s kuchyňou. Čo by som zmenil zrušil by som WC v zádverí to miesto pridal rodičovskej spálni a samostatné WC urobil na konci chodby tak ako bolo stratí sa tým presvetlenie chodby ale to by sa dalo vyriešiť napríklad použitím mliečneho skla do dvier na izbách. Väčší problém vidím v cene práve som na podobnú otázku odpisoval jednému človeku čo si vybral tento dom http://www.djsarchitecture.sk/projekt... a má tiež rovnaký rozpočet dom je skoro rovnako veľký pri totálnej svojpomoci by to možno z odretými ušami zvládol ale ak kúpi materiál na prácu na celý dom mu zostane max 10 000 čiže ak neplánujete že si všetko urobíte sami ale chceli by ste stavať napríklad cez živnostníkov cena bude cca 100 000 a to len v prípade že máte rovinatý pozemok a siete v blízkosti.
Odpovedať
@mato_holub kotolňa na pevné palivo v strede domu a bez okna? To myslíš vážne? Na chodbu jednu klímu, do obývačky druhú klímu a kúr klímami, keď nemáš plyn. Spáľňu by som dal vľavo dolu a z nej vchod do kúpeľne so sprchou, umývadlom a WC. V druhej kúpeľni by bola vaňa, umývadlo a WC.
Odpovedať
@jakino To s tou kotolňou by myslíš nefungovalo? však keď by sa tam spravilo dobre odvetrávanie? Tie klímy sú podľa mňa nezmysel, nechcem platiť celý život veľké faktury za elektrinu. O akej druhej kúpeľni to hovoríš, keď je tam len jedna, a hlavne načo 2 kúpeľne?
Odpovedať
@mato_holub odpoviem ti, len mi ešte najskôr prezraď, či máš deti a či si niekedy kúril pevným palivom
Odpovedať
Skus mrknut projekt bungalov 961. Ma v strede kotolnu a v pohode samostatne wc, aj wc v kupelni. My ho prave "dostavujeme". Urobili sme par zmien, ale inak podla mna jeden z vydarenych projektov....ale dostat sa do tvojej sumy by sa nam podarilo asi iba ak by sme stavali zo slamy..a este aj tu by sme si museli dopestovat sami. Ozaj s tou cenou pri 4izbovom bungalove nepocitaj ani nahodou..zial..😖
Odpovedať
A co sa zrusenia wc tyka, tiez nemyslim, ze dobry napad. Na chodbe to svetlo bude chybat menej ako to wcko..a ak by si velmi chcel, tak to radsej ries svetlovodom ako dalsimi zbytocnymi metrami chodby.
Odpovedať
@jakino no jasne, že som kúril pevným palivom. Ale je rozdiel keď kúriš v modernom kotli s dobrým odsávaním a ťahom alebo nejakom starom neekologickom, kde ťa z dymu štípu oči. A Takisto palivo je predsa dôležité. A o tých deťoch by som sa tu k môjmu životopisu nerád verejne vyjadroval.
Odpovedať
@katuska78 Myslíš? no ja neviem ale určite by som nechcel mať na chodbe tmu cez deň aby sa muselo svietiť. WC v kúpľni je myslím viac než ok. Čo že je to ten svetlovod?
Odpovedať
@katuska78 a s akou sumou mám teda počítať. Alebo na koľko to vyšlo Vás? Staviate svojpomocne či s firmou?
Odpovedať
Staviame s firmou. Staviame aj garaz, ale dom sam o sebe ma len 11,25x11,25. Naozaj rataj so sumou min. 100000. A to budes setrit este..
Odpovedať
Ta tma na chodbe nebude. Svetlovod ti privedie slnko cez strechu, vyzera to ako velka lampa. Nam poradili, ze vzhladom na cenu svetlovodu sa skor oplati jedna 2-5W ledka. Nakoniec nemame na chodbe vobec tmu, ale je pravda, ze zatial ani dvere 😁😁😁. Bola som vsak pozriet v podobnom dome a bolo to ok. Pri tvojom nakrese predpokladam, ze ste 5. A netvrdim, ludia byvaju aj v 2izbovom byte..ale ked uz stavat taky dom, tak urcite 2wcka.
Odpovedať
@mato_holub keď kotol kúri na nominálny výkon, nedymí do miestnosti ani starý. Keď však zakuruješ, prikladáš, alebo kúriš na minimálny výkon, zadymeniu sa nevyhneš. Tak isto potrebuješ do kotolne potiahnuť prívod vzduchu na horenie, aby ti ho kotol neťahal z domu. Navyše potrebuješ sklad na suché drevo, ktoré budeš nosiť cez chodbu popri spálni, pričom natrúsiš piliny a nanosíš si dnu chrobáky a pavúky. To bude žena rada :-D Vymetať popol tiež budeš v strede domu a budeš ho nosiť popri spálni... O vymetaní komína ani nehovorím. Čo sa týka kúrenia klímou, ročne stojí toľko isto ako kúrenie kupovaným drevom, navyše ňou vieš aj chladiť, nemusíš ani pohnúť prstom a máš celú zimu teplo a čisto. To, že treba dve kúpeľne, pochopíš, keď budeš bývať s dospievajúcimi deťmi. S tými kúpeľňami som to myslel tak, že spálňu dáš vľavo, z nej v chod do rodičovskej kúpeľne, ktorá bude na mieste, kde si zrušil WC. Druhá kúpeľňa by bola tam, kde máš teraz vaňu a vchod bude z chodby
Odpovedať
Článok sa načítava...
@katuska78 Cize na kolko odhadujes uzatvorenu hrubu stavbu?Lebo ludia co tu pisu tak sa vedia zmestit do 35000tisic .Tak mi chces povedat ze dokoncenie domu stoji 65000tisic troska privela nie?To jedine ze by mu to nejaka Bratislavska firma stavala za taku cenu.
Odpovedať
OMG v dnesnej dobre primarne kurit pevnym palivom? Fuuuha. Preco nejdes do TC alebo ineho ekologickeho zdroja? Snaz sa o dotacie. Dokonca aj ta klima ako ti radil @jakino je lepsie riesenie. Ked je usporna s invertorom, tak to vyjde cenovo dobre a odpada Ti spina v dome. Okrem toho nie som si celkom ista, ci ti to prejde na stavebnom urade ako jediny zdroj vykurovania.
Odpovedať
@kreola tak preco sa teda tie kotly vyrábajú keď sa podľa teba nesmú používať? Pomer cena - výkon vychádza pevné palivo najvýhodnejšie. Dotácie v SR teda o žiadných neviem, v Čechách je aspoň ta kotlíková. To si mám dať podľa Vás do každej izby klímu, alebo ako tie miestnosti z chodby vykúriť?..
Odpovedať
@jakino A čo takéto Riešenie tej kotolne, bol by ešte jeden vchod do domu a cez predsieňku do kotolne. Prístup by bol ako zvnútra tak zvonku a kotolňa by bola odvetraná cez okno. V tomto prípade by bolo treba zmeniť komín (neviem či sa dá postaviť tak decentrálne) a kúpeľňa by bola bez okien (miesto šatníka). Takisto by odpadla možnosť postaviť krb :(
Odpovedať
Profilova fotka
@mato_holub prepac ale ked nechces investovat do domu peniaze naco potom stavias? za 70 000 to nebude nic moc aj ked sa roztrhnes
Odpovedať
Profilova fotka
@mato_holub V tomto poslednom prípade by som zrušil to prirobené mini zádverie aj špajz a tú mini pôvodnú technickú, s toho všetkého by som urobil kúpeľňu a za ňou kotolňu ktorá by bola priamo prístupná z vonku, siahala by až po obývačku taký slíž ale bol by znova možný krb. Čo sa týka kúrenia pevným palivom v dnešnej dobe je to pri prepočte na primárnu energiu to najlepšie čo človek môže zvoliť, preto neviem o nejakých problémoch pri kolaudácii, aj keď je to asi najpracnejší spôsob. S pána klímara si nič nerob to o tej klíme píše každému ako keby objavil ameriku, škoda že som ešte nevidel nikoho kto by mu na to napísal že to je dobrý nápad. @romis28dom Vieš v reále to nefunguje tak že si vyberieš projekt a potom povieš koľko si za stavbu ochotný dať. Ak niekto postaví hrubú stavbu za cca 35 000 čo je zhruba tretina ceny domu tak dokončený dom vychádza na tých 100 000. Na tento dom bude len materiál stáť cca 60 000 tak ak si to človek nepostaví sám pochybujem že nájde firmu alebo živnostníkov čo postavia celý dom za cca 10 000, väčšinou koľko stojí materiál toľko vychádza aj práca.
Odpovedať
Profilova fotka
@mato_holub ten Bungalov čo si sem dal sa podobá na projekt: BUNGALOV 4i od Apex-u. Stavali ho susedia. Pozemok dostali darom a na dom brali hypo 130.000€ stavali im živnostníci a ich svojpomoc. Ja staviam bungalov 13.5x8.5 čiastočne podpivničený a rátam že pod 100.000€ bez pozemku sa nedostanem. TIEŽ SOM MAL RUŽOVÉ OKULIARE AKO TY 8-)
Odpovedať
@mato_holub sprav si to ako chceš, ty tam budeš bývať. Každý má ma komfort iné požiadavky. Ja zastávam názor, že dom s komínom nemá budúcnosť. Mňa stojí kúrenie v tom bungalove, čo mám v profile do 90€ za rok a to nie je nijako extra zateplený. Ty to máš 2x väčšie, takže pri strednom zateplení by ťa kúrenie klímou vyšlo do 200€ za rok. Pri poriadnom zateplení a správnom otočení okien na juh ešte menej. Investícia do kompletného kúrenia značkovou klímou by u teba bola 2500€. Koľko ťa vyjde komín, krb, pec, rozvody, radiátory, montáž? Toto si hoď do kalkulačky a potom si ešte raz odpovedz, či má kúrenie pevným palivom najlepší pomer cena-výkon. Ako prebieha distribúcia tepla po dome od klímy pochopí väčšina ľudí až keď to vidia na vlastné oči... Ak už chceš byť otrokom "lacného" kúrenia a mať krb a bordel z neho v obývačke, daj si teplovodný krb. Kotolňa sa mi do tohto pôdorysu nijako nehodí a kupovať dva zdroje na pevné palivo a navyše ich napojiť na jeden komín mi príde ako ekonomický aj bezpečnostný nezmysel
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?