Prizemie domu s vacsou plochou ako poschodie

Ahojte, navrhujeme dispoziciu nasho domu. Vychadza nam prizemie s vacsou plochou oproti poschodiu, vid napr. prilozena fotka - pohlad zboku. Ake vidite negativa takehoto riesenia? Mam na mysli cenu realizacie, tepelne straty, technicke rizika apod. Dakujem za odpovede
Odpovedať
@itgospa Cena realizácie - vyššie ako dom - kocka. Tepelné straty vyššie ako dom - kocka. Technické riziká ti porieši projektan so statikom. Treba si len uvedomiť, že je to poschodový dom a budú tam schody. Teda aby si nebol prekvapený, keď budeš behať hore - dole. Treba rozumne rozložiť miestnosti - nie že WC a kúpeľňu dáš len hore.
Odpovedať
S tymto riesenim uvazujeme preto, ze na prizemie chceme vtesnat kuchynu+jedalen+obyvacku, samostatne WC a kupelku, tiez spajzu, predsien s malym kumbalom, schody a jednu izbu. Pri rozlozeni plochy 1:1 (prizemie : poschodie) je prizemie velmi clenite, ale poschodie so zbytocne velkymi miestnostami (3 izby, samostatne WC a kupelka, satnik pristupny z chodby). Dakujem za dalsie podnety na diskusiu
Odpovedať
@itgospa Pri takomto rozložení miestností nevidím žiadny väčší problém. Predpokladám, že to bude dom pre jedného, max. dvoch ľudí. Pre rodinu takéto rozloženie nie je veľmi vhodné.
Odpovedať
@chrobak7 Vdaka za odpoved. Mozno som to nakreslil disproporcne, ale poschodie moze mat 2-3 izby pre 5-7 osob, ja vacsie - cize cca. nie v 1/2 ale v 2/3 podorysu prizemia. Skor Ta chcem poprosit o vysvetlenie, preco je realizacia zlozitejsia, ked mi laicky vychadza menej murov, plocha strecha vacsia iba o jeden presah? A preco tiez vacsie tepelne straty, ved konstrukcia nie je ovela clenitejsia oproti kocke/kvadru? Vdaka za odpoved!
Odpovedať
@itgospa ahoj máme tiež podobný dom - t.j. rozloženie. Nám to vyhovuje, nechceli sme zbytočne veľké miestnosti na poschodí (aj tak sú dosť veľké) takže tiež nemáme poschodie kopírované podľa plochy prízemia. Nevidím v tom žiadne nevýhody, práve naopak. Máme na prízemí spálňu a deti majú svoje súkromie v poschodí, čo nám vyhovuje po všetkých stránkach. Kludne si pozri album, myslím že tam mám pôdorys.
Odpovedať
Profilova fotka
Nevidím prečo by s niečím takýmto mal byť problém, keď si to vieš všetko odôvodniť, čo ako chcete a najmä prečo. Keď dolu vychádza viac miestností, tak je logické, že bude spodok mať väčšiu rozlohu, ale ja by som si z toho ťažkú hlavu nerobil ;-)
Odpovedať
@itgospa Vo všeobecnosti najlepší tvar domu pre najmenšie tepelné straty je kocka. Ale to je nepodstatné, asi nepotrebuješ dom v triede A0. A konštrukčne - najjednoduchšie je, keď sú nosné steny na poschodí nad nosnými stenami na prízemí. Takto treba vyriešiť statiku prízemia pod nosnými stenami na poschodí - na prízemí pod nosnými stenami budeš musieť mať tiež nosnú stenu. Keby si mal kocku, tak ti stačí mať nosné steny iba obvodové, medzi prízemím a poschodím ŽB deku a priečky by si si mohol usporiadať, ako chce. Takto musí statik vyriešiť problém, aby prízemie unieslo to poschodie. Takže budeš mať na prízemí niekde v priestore nosnú stenu. Ja mám napr. cez celé prízemie v strede nosnú stenu, lebo tá drží cez podpery na povale celú strechu. Pozri maketu domu v mojom fotoalbume. Ale kvôli tomu dispozíciu alebo tvar domu nemusíš meniť. Projektant to porieši.
Odpovedať
Ja mám taký dom a sme veľmi spokojný. Žiadne straty, problémy.... Super.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?