Prístupová cesta cez pozemok patriaci mestu

Profilova fotka
Dobrý deň priatelia Ako ste riešili prístupové cesty k pozemkom? Konkrétne v našom prípade máme pred naším pozemkom plánovanú cestu. Pozemok pod budúcou cestou patríu mestu. Ako je to s pripojením na existujúcu cestu? Zaujímajú ma vaše skúsenosti a postrehy. Predpokladám, že skôr ako požiadam mesto o zriadenie cesty musím na svoje náklady vypracovať projekt. Ďakujem.
Odpovedať
@miroslavzbj Súčasťou projektu domu by malo byť aj riešenie napojenia na verejnú komunikáciu. Projektantovi sa to bude ťažko robiť, keď verejná komunikácia ešte nie je. Bude potrebovať projekt tej cesty, aby to vedel naprojektovať. Mne keď robil projekt, tak sme vedeli, aká bude cesta, ako vysoko bude chodník a pod. My sme si ale cestu robili sami - teda spoluvlastníci susedných pozemkov. Bol projekt aj schválené stav. povolenie. Preto nám povolili stavať domy. Kedy má byť tá vaša cesta? Aká je záruka, že ju obec postaví? Bez tej cesty by ti v našej obci nedali stav. povolenie. Musel by si tú cestu postaviť ty. My sme museli okrem našej ulice vybudovať aj 40 metrov cesty na obecnom pozemku ako napojenie našej novej ulice na verejnú cestu. Ale to je niečo iné, než čo sa pýtaš. Keďže je to obecný pozemok, je možné, že budeš potrebovať aj vyjadrenie správcu komunikácie (obecný úrad). My sme to nepotrebovali, lebo náš pozemok ústí na tú našu súkromnú cestu.
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 Celé je to trochu zložitejšie. Ide o novú lokalitu. Časť tej novej lokality vlastní developer ktorý buduje siete a cestu ktorá sa napojí na existujúcu. Môj pozemok je na takom mieste, že v existujúcej ceste to mám tak 60 metrov a k ceste ktorú buduje investor asi tak 80 pričom sme presne na spojnici týchto ciest. Aj podľa katastrálnej mapy je táto spojnica určená na stavbu cesty. Neviem kde začať, či požiadať na napojenie na cestu, či to mám na vlastné náklady vysypať drťou alebo čo vlastne s tým
Odpovedať
@miroslavzbj Podľa SZ každá stavba musí mať prístup od verejnej komunikácie. V tomto prípade odporúčam riešiť komunikačný prístup k plánovanej stavbe RD od existujúcej kom. ako dočasnú stavbu - do vybudovania novej kom., pokiaľ by to bolo pre vás výhodnejšie. Alebo riešiť trvalý prístup od exist. kom.,, záleží od situácie, vlastníckych ale aj terénnych možností atď.
Odpovedať
@miroslavzbj @miroslavzbj co znamena ziadost o pripojenei na cestu? Ak mas pred pozemkom buducu cestu tak sa na nu normalne napojis, tam nepotrebujes hadam nic vybavovat
Odpovedať
Profilova fotka
@sysell Pred pozemkom mám cestu hlinenú. Asfaltovú cestu mám od pozemku takých 80 metrov (tam končí posledný dom existujúcej zástavby). Všetky pozemky budúcich ciest má vo vlastníctve mesto.
Odpovedať
@miroslavzbj no tak neni problem urcite na tu cestu mas vjazd, ci tu chces aby ju mesto spravilo? Ak ano tak vela stastia to je na roky ...
Odpovedať
Profilova fotka
@sysell No napadlo ma to :-) V každom prípade by som to asi pre začiatok na svoje náklady dal zrovnať bágrom a vysypať drťou. S tým počítam. Jasné, na tú cestu je vjazd. Skôr ma zaujíma postup ako primäť mesto aby to zahrnulo do budúcich investícií. Treba podať nejakú žiadosť alebo ako to funguje?
Odpovedať
@miroslavzbj Začni to riešiť ako celok čiže napojenie na IS , možno budeš potrebovať vyjadrenia správcu povodia ,mesta ,treba projekty a veľa času. Ako ďaleko je od vás tá rieka?
Odpovedať
Profilova fotka
@blackomt musím na svoje náklady urobiť projekt na cestu? Momentálne mi robia projekt na dom. Súčasťou projektu je aj projekt na siete. Kanál ide popri ceste, s elektrikou tiež nebude problém. VSD mi je ochotná hodiť kábel cez potok. Bod pripojenia je 30 metrov od pozemku. Horšie je to s vodou. Tá je 100 metrov od nás. Ako sa končí asfaltka ale to tiež poriešime. So studňou by problém byť nemal. Medzi nami a potokom je cca 10 metrov ten pozemok na ktorom raz bude cesta. Mám tiež info, že vo veľmi krátkom čase sa začne s reguláciou potoka vrátane múra
Odpovedať
@miroslavzbj ale ty nemozes robit projekty na cestu a vysypat si ju ako chces, ved je to rozparcelovane, to sa riesi komplexne, nie ze natiahme hadicu, dam studno, natiahnem kabel... to nech riesi developer tie siete..
Odpovedať
Profilova fotka
@sysell Developer má pozemky po tú budúcu T križovatku (na obrázku v spodnej časti). Ten si tam už stavia aj siete. Ja mám pozemok akurát medzi pôvodnou zástavbou a budúcou zástavbou toho developera (na obrázku označený). Aj som sa s ním o tom bavil, v princípe nemá problém aby som sa napojil na jeho siete ale povedal mi, že bližšie to mám od dediny (pôvodnej zástavby). S tým problém nie je. Ja skôr premýšľam ako to riešiť s tou cestou popri potoku. Či to môžem vôbec zrovnať a vysypať drťou keď ten pozemok pre cestu vlastní mesto. Mesto vlastní len líniové pozemky (cesty). Parcely na výstavbu sú súkromné.
Odpovedať
@miroslavzbj Tu to nevyriešiš. Musíš o tom komunikovať s mestom a najmä so stavebným úradom. To, že tam ešte nie je vybudovaná cesta, vidím ako najväčšie riziko a najväčšiu prekážku vydania stav. povolenia. Stav. povolenie vydajú len vtedy, ako má dom zabezpečené napojenie na verejnú komunikáciu a tá ešte nie je vybudovaná. Kto ju bude budovať? To je hlavná otázka. Mestá nemajú peniaze na to, aby budovali cesty. Viem si celkom reálne predstaviť, že ti povedia, že musíš ty, alebo spolu s tými 8 susedmi (čo máte pozemky na tej ceste) vybudovať riadnu betónovú alebo asfaltovú komunikáciu, ak chcete stavať. Vysypať to obyčajným makadamom nebude stačiť. Musí to byť komunikácia, ktorá spĺňa príslušné normy a je riadne skolaudovaná. My sme tiež museli na obecnom pozemku postaviť 40 metrov cesty, aby sme si na ňu mohli napojiť našu súkromnú ulicu. K tomu treba riadny projekt, stavebné povolenie, odbornú firmu, čo to zrealizuje a potom skolaudovať. Možno mesto prisľúbi cestu postaviť, ale ktovie kedy. Keď sa nespýtaš, nedozvieš sa. Takže v prvom rade treba podať na obecný úrad žiadosť o záväzné stanovisko k investičnému zámeru alebo prípadne rovno žiadosť o vydanie rozhodnutia o umiestnení stavby, tu máš vzor tlačiva: http://www.stupava.sk/e_download.php?... Na základe toho ti mesto dá vedieť, či súhlasí s umiestnením stavby a ak áno, za akých podmienok. Bude to na papieri a nie len nejakým ústnym podaním nejakého referenta. V každom prípade ale nemôžeš len tak svojvoľne na cudzí pozemok nasypať makadam. To, čo tam je, je len prázdny pozemok, to nie je cesta. Hlinená cesta neexistuje. Je to len udupaná a ujazdená zemina. Pozeral som aj LV k tomu pozemku a tam je definovaný ako "ostatná plocha" ktorá sa nevyužíva žiadnym z uvedených spôsobov. Takže za súčasného stavu nemáš prístupovú komunikáciu. Obávam sa, že tak skoro nezačneš stavať. V najhoršom prípade budeš musieť vybudovať cestu, aspoň z jednej strany, ktorá je bližšie. Ako píšeš, to je od mesta tých 60 metrov. Ak to budeš musieť vybudovať ty, tak skús osloviť susedov naľavo - smerom k obecnej ceste, či by ste sa nezložili. Ak nebudú ochotní, tak to zostane na tebe. Alebo čakať, kým to na to mesto nájde peniaze a spraví to vo vlastnej réžii. Všetko ostatné stačí riešiť potom. Celé to visí a padá na tej ceste. Kto a kedy ju postaví.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@miroslavzbj Inak môj názor, že mesto nevybuduje cestu, som si potvrdil bližším preštudovaním situácie. Okolité ulice, resp. pozemky pod cestami, patria tiež mestu. A ty uvádzaš, že na opačnom konci tvojej ulice buduje cestu nejaký investor. To znamená, že mesto čaká, že cesty vybuduje investor, mesto nebude stavať siete a cesty. Prečo by mal vybudovať práve tú jednu, ak všetky okolité vybudoval investor. A na mestskom pozemku. Investor kúpil celé pole, rozparceloval ho, postavil cesty a predal parcely. Takže najlepšie bude asi spojiť sa so susedmi a nejakým spôsobom ich presvedčiť, aby ste tú cestu vybudovali spoločne. Ale najskôr tá návšteva mestského úradu, odbor rozvoja mesta, prípadne stav. úradu. Ešte mi napadla možnosť, že by si sa dohodol s tým investorom - prípadne prizvať pár susedov - aby ste mu niečo prispeli a on aby vám tú cestu vybudoval. Lebo keď to budeš musieť sám vybavovať, tak to nedáš. Viem, aké to bolo u nás, trvalo to 7 rokov.
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 Ako pár tisíc som ochotný investovať do úpravy terénu a nejakej cesty ale určite nemienim ťahať na svoje náklady asfaltku. Potom sa pýtam ako mohli dostať stavebné povolenie tieto domy:
Odpovedať
Profilova fotka

Odpovedať
@miroslavzbj To ja neviem, treba sa ich spýtať. Možno v minulosti nebol problém, ak nebola cesta. Teraz sa to už psrísnilo. Tiež nerozumiem, ako ste došli k tým pozemkom. Bola nejaká reparcelizácia? Alebo sceľovanie pozemkov? Alebo to sú nejaké náhradné pozemky? Lebo všetci v tvojom okolí, asi aj ten, od koho si kúpil, nadobudli parcely v r. 2017 nejakým rozhodnutím okresného úradu. V prvom rade sa treba informovať na miestnom úrade, to, čo tu uvádzam, sú len moje domnienky na základe doteraz zistených faktov. Ešte by ma zaujímalo, ako deklaroval predávajúci ten pozemok. Asi nespomínal nič o tom, že nie je cesta a ani ju nemá kto postaviť. Možno vedel, že to budú musieť vlastníci vašej ulice, tak to radšej predal.
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 Predtým tam bolo jedno obrovské pole. Potom sa to takto rozparcelovalo a už je z toho taká kralikareň a na LV sú už ,, Ostatné plochy". Ja som to kúpil lebo ešte bolo za dobré ceny. Tí ktorí vedeli čo sa chystá to kupovali ešte za pár eur ako ornú pôdu, ja som to kupoval trochu drahšie za 30 ale realitky to tam už predávajú po 50-55. Developer tam má tak polovicu tej plochy. Pri svojich pozemkoch dal urobiť siete a budúce cesty prešiel buldozérom. A v takomto stave to aj predáva. Som si to prerátal, že 100 metrov cesty, širokej 3 metre, hrúbka betónu 20 cm by som dal za 60 kubikov betónu. To by som aj urobil na seba ale tie pozemky ktoré sú ako budúce cesty sú všetky mestské. Že kde vôbec začať.
Odpovedať
Profilova fotka
Teraz pátram po nete a našiel som asfaltový recyklát. Nie je to drahé a ako dočasná cesta celkom obstojné. Máte s tým niekto skúsenosti?
Odpovedať
@miroslavzbj dočasne by som dal geotextiliu na cestu, makadam napr 0/63 frakciu, a na to buď niečo menšie, ale potom neskôr nebude niekto tam kopať siete po ceste?
Odpovedať
@miroslavzbj ináč musíš ísť na mesto a požiadať ich o úpravu cesty.
Odpovedať
Profilova fotka
@dracik333 Určite áno. Veď preto do toho ani nemienim veľa investovať. Jeden deň bager, tak 50-60 kubíkov drte a hotovo. Zato, že chcem byť prvý na tej ulici ešte neznamená, že budem ťahať asfaltku pre všetkých. V tej lokalite bude desiatky domov. Tam sa bude stavať ešte o 10-15 rokov
Odpovedať
@miroslavzbj potom môžeš osloviť každého, kto začne stavať, že si niečo investoval do cesty a možno ti náklady každý nejakou časťou vráti, alebo možno bude treba znovu upraviť cestu, tak to bude na nich. Ak budú normálny susedia tak sa dohodneš
Odpovedať
@miroslavzbj Zbytočne teraz špekuluješ, aký materiál použiť na cestu, či ako to urobiť. Mesto ti určí, aká má byť tá cesta. A potom potrebuješ projekt a stavebné povolenie. To nie je len tak, že tam prídu domiešavače a vylejú betón na zem. Nechcem ti brať ilúziu, ale neteš sa dopredu, že do 3 rokov budeš mať dom. Najprv choď na ten stavebný úrad a hneď zistíš na čom si. Som zvedavý, čo ti povedia. Oproti tým pozemkom, ktoré sú v rámci developerského projektu si ty veľmi znevýhodnený. Im (snáď) postaví cestu developer, aj keď boli už aj také prípady, že po predaji pozemkov po developerovi zaľahla zem a ľudia si to nakoniec aj tak museli sami vybudovať.
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 Podľa toho čo som našiel na internete z oficiálnych zdrojov a niekoľkých súkromných správ konštatujem, že: 1/ prístupová cesta musí byť k domu hotová najneskôr v čase kolaudácie domu. Nie pred začatím stavby. 2/ Nemusí ísť vôbec o betónovú či nebodaj asfaltovú cestu. 3/ Na vybudovanie príjazdovej cesty z makadamu alebo asfaltového recyklátu nepotrebuješ stavebné povolenie. Obec povolí alebo aj nepovolí vybudovanie dočasnej cesty na svojích parcelách. Keby som aj postavil originálnu asfaltovú cestu za svoje, tak pri stavbe ďalších domov by tá cesta bola za chvíľu zničená. K tomu ma obec nemôže nútiť aby som staval plnohodnotnú cestu. Moj známy asi pred rokom skolaudoval dom v novej lokalite. Je tam asi 20 domov a doteraz majú prašnú cestu. Mesto im povedalo, že kým nebude výstavba na ulici ukončená, tak im nedajú ani panely, nie to ešte asfalt
Odpovedať
@miroslavzbj Neber to tak, že ti neprajem, alebo že ta chcem brzdiť. To, čo popisujem, sú moje skúsenosti, keď sme budovali ulicu (my sme vybudovali novú vlastnú ulicu komplet so sieťami na poli a vytvorilo sa 11 stavebných parciel). K bodu 1 - áno máš pravdu. U nás bol postup: stavebné povolenie na cestu - stavebné povolenia na domy - kolaudácia ulice - kolaudácia domov. Domy a ulica so sieťami sa budovali približne súbežne. Ale pretože sa zdržiavala kolaudácia cesty, čakalo sa aj s kolaudáciou domov - takmer rok. Dovtedy sme sa nemohli prihlásiť na TP, platili sme vyššiu daň z pozemku a pod. 2. To určí obec. A to tak, že buď vydá stav. povolenie na predložený projekt cesty, alebo bude mať námietky. My sme mali projekt na riadnu betónovú cestu s podložím v zložení: 15 cm štrkopiesok, 15 cm cementová stabilizácia a 20 cm cestný betón. Chodník musel byť tiež súčasťou cesty ,rovnako aj verejné osvetlenie. Šírka cesty podľa normy bola 5,5 metra plus 1,75 m chodník. 3. neviem sa vyjadriť . K poslednému odstavcu - každá obec môže mať iné pravidlá. V Stupave by si bez cesty teraz už nepostavil. Dokonca mesto dalo na niektoré oblasti stavebnú uzáveru - v danej oblasti na 2 roky zastavilo vydávanie stav. povolení. Možno u vás chcú podporiť rozvoj a rast obce, preto sú benevolentnejší. S nami zbytočne diskutuješ o tej ceste, dôležité je, ako sa k tomu postaví mesto. Možno ti dajú stav. povolenie aj bez cesty. Možno mesto v budúcnosti, keď tam bude viac domov tú cestu postaví. Neviem, Držím ti palce, aby sa ti to podarilo, ak si už investoval do pozemku.
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 Veď v pohode. Mne len príde nelogické aby som staval originál cestu keď tam bude intenzívna výstavba prebiehať ešte minimálne 10 rokov. To vôbec nedáva zmysel. Budú tam ešte chodiť ťažké stroje, ľudia sa budú pripájať na siete... To je celá cesta do roka v.... veď vieš kde. Toto mi napísal do pošty jeden domčekár z Bardejova. Tak snáď to nebude také zlé: ,,Staviam dom v Bardejove a cestu ani bagrom som nemal, a rástli stromy a burina na nej. Hrozné niečo. Sused ešte mi robil problémy veľmi veľké. Začal som stavať v. Máji. Kvôli susedovi som bol oficiálne si vybaviť cestu, že dám geotextiliu a 10 cm makadamu. Vypísal som na podnikateľskom odbore na mestskom úrade tlačivo u nich a do mesiaca mi prišla odpoveď, že súhlasia. Teraz som dal žiadosť aj o finálnu cestu s asfaltom a s kanalizáciou, uvidím ako to dopadne.Kanalizáciu mám ďaleko a hore kopčekom"
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?