Pripomienky a návrhy k nášmu projektu na mieru

Na projekte sa stále pracuje. Preto ma každý názor zaujíma, už vopred ďakujem za váš čas! Jedáleň je orientovaná na juhovýchod a obývačka na juhozápad.
Odpovedať
1
2
Ahoj. Prízemiu v podstate niet čo vytknúť, orientácia je dobrá, nadväznosť miestností tiež. Páči sa mi kuchňa v "zákryte" od obývačky. Akurát pozor aký veľký bude krb, či sa zmestí aj z obostavbou do naznačeného priestoru, lebo sa mi to zdá málo. Chýba mi zakreslené zateplenie, tak hádam bude. Posuvne dvere by som osobne brala skôr do stavebneho púzdra do steny ak statik povolí. A ak si dobre pamätám, nehorľavá podlaha by mala byť aj pred komínovými dvierkami - v kuchyni - taký detail ;-). V podkroví by som zrušila strešné okno nad schodiskom a skôr by som riešila väčšie okno v obvodovej stene, to strešné okno sa bude asi zle otvárať a umývať, samozrejme by to chcelo vedieť svetlé výšky v podkroví. Škoda toho zvyšného nevyužitého priestoru v podkroví - takéto riešenia sú dnes už nefektívne, ale nejaké dvierka do toho priestoru kvôli možným kontrolám krovu atď. by som dala. Osobne by som, poschodie riešila v modernom duchu a to tak, že poschodie by som riešila nad tou jednou polovicou domu, kde je schodisko, krásne by sa tam vošla jedna izba nad spálňou, druhá nad detskou v prízemí, kúpeľňa nad kúpeľňou a šatník nad kotolňou. Chodba presvetlená dlhým pásom okien zastrešenie pultovou strechou. Pultovou strechou s priznaným krovom by som zastrešila aj obývačku s kuchyňou. Modernejšie, ale samozrejme sa nemusí hodiť do prostredia, vaše riešenie strechy možno viac zapadne do okolitej zástavby. :-) Pohľady už máte?
Odpovedať
@zuzanocka27 Musím pochváliť, je to pekný projekt. A to som doteraz skritizoval každý. Vymenil by som technickú miestnosť a WC aby bola teplá voda blízko jej rýchlej spotreby, vane alebo sprchy. WC by mohlo mať vlastné okno. Televízor by možno mohol ísť do ľavého dolného rohu obývačky, aby naňho bolo vidno z kuchynského stola. Zverejni dispozíciu pozemku, je dobré si predstaviť ako budú tieniť okolité stavby a kde budú čumieť susedia do súkromia. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Treba zdvihnúť krov možno o 1 rad tehál a snažiť sa využiť celé podkrovie. Každý úložný priestor sa zíde. Tým by sa zmenila aj dispozícia podkrovia. K prízemiu ešte niečo -do kúpeľky by som umiestnila aj WC.
Odpovedať
@zuzanocka27 Daj tu ešte zvislý rez domu, nech vidíme ako je konštruovaná strecha. @projexin Má možno pravdu, a možno máš murované obvodové steny aj na poschodí a spálne sú ďalej od pôdorysu domu, čím vzniká lepšie súkromie. Dispozíciu pozemku som myslel fotku katastrálnej mapy: www.katasterportal.sk + PrintScreen.
Odpovedať
Aha, na pôdoryse poschodia vidno strechu. Hmmm.
Odpovedať
@tinuskaaaa zateplenie bude, ale to ešte neriešime ;) Ten nápad s posuvnými dverami do steny je zaujímavý, to mi ani nenapadlo :) Chceli sme "bungalov s podkrovím" nechcem zastavať celé poschodie, to by bol fakt veeeľký dom :) možno naozaj nejaký prístup, aby sa zvyšok využil ako úložný priestor...neviem. Ďakujem za postrehy! :) @radopp Dík za pochvalu :D myslela som, že teplá voda (technická miestnosť) je tak v strede: kúpelňa - kuchyňa, technická je dosť veľká, neviem ako dispozične by som to namiesto wc napratala... Kde dať telku je fakt moja veľká dilema :-| A ako mi budú tieniť susedia, by som aj ja rada vedieť, ani z jednej, ani z druhej strany zatiaľ nikto nie je :-| Pozemok má šírku 27m, tak snáď bude aj slniečko. @projexin tretie wc ja fakt naša dilema, nechcem stavbu predražovať :/ no neviem Bývam v dome, kde sú wc 3 a na 97% sa využívajú dve. Máte skúsenosti? Je to 3. wc potrebné? Tu je južný pohľad (pracuje sa na ňom, dilemou sú horné okná a balkón) a rez Ešte raz dík :)
Odpovedať
Profilova fotka
Dva WC na prízemí by bolo dobré. Jedno WC by bolo ako hosťovské alebo keď pribehnú deti zo záhrady na WC a nemusia ísť do čistej kúpeľne. Vôbec to nie je veľká položka ani zbytočný luxus. Treba preriešiť dispozíciu kúpeľne. Na reze vidím, že sklon strechy je skoro 45°. To kvôli snehu? Ak sa zvýši obvodová stena o jeden rad tehál, sklon strechy by bol asi o 3 ° menší. Dá sa ísť aj do menšieho sklonu podľa použitej krytiny. Aj do 30° a potom máš vyššie výšky v podkroví. Treba sa s tým pohrať, čo to robí s pohľadmi a s proporciami domu. Okno z medzipodesty by som vytiahla až hore pod veniec a strešné okno by som asi nedala.
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzanocka27 teraz vidím, že šírka kúpeľne je 1,8m. Je to dosť málo. To samostatné wc asi by som preložila do technickej miestnosti, do prednej časti miestnosti. Tak kúpeľňa naberie iné rozmery a kľudne sa tam zmestí vaše súkromné wc a bidet, kde nikto okrem vás nepôjde. Tú technickú miestnosť by som rozšírila aj pod podestu. tam by vošla možno aj pračka alebo skrinka a zase ušetríš miesto. Pod schodami asi chceš mať komoru. Treba zvážiť hĺbku komory čo skutočne využiješ a pripojiť väčšiu časť k tej technickej miestnosti.
Odpovedať
To wecko na prizemi urcite nechaj. Vstup do kupelne by som dala zo spalne, mam uz druhykrat rodicovsku kupelna v spalni a je to super. Dvere spalne posun a mas tam flek na plytsiu skrinu,ocenis na kopu somariniek,ktore treba v dome niekam ulozit.
Odpovedať
@zuzanocka27 vzhľadom na to, že to bude dom, kde sa na peniazoch až tak nebude šetriť, je škoda, že to ide do takého akoby som to povedal - gýča - ustrnulé, vykopávka porevolučného rýchlozbohatlíckeho štýlu 90-rokov - ťažkopádne, vôbec nemá ten dom šmrnc ani eleganciu...proste haraburda, znásilnené línie, sorry za úprimnosť. Čo sa týka vnútorných dispozícií - tie minikúpeľne sú smiešne, ja ísť do takej stavby, doprial by som si komfort o väčšej ploche aspoň jedna kúpeľňa tých 10-12 m2 by mohla mať. Podkrovie - to je úplne celé zle, to sa mi ani nechce veriť, že to navrhol architekt. Kúpeľna o ničom, vchod do šatníka cez minidvierka z minichodbičky, izby škarede asymetrické, snáď kvôli oknám? Aby tie boli symetrické? Načo? To je úplne jedno ako to vyzerá zvonka, dôležitá je predsa vnútorná dispozícia nie symetrické okná. Mne to pripomína aj- preto som spomenul aj to znásilnenie - staré historické administratívne, zdravotnícke a školské budovy - pred 200-300 rokmi sa kládol dôraz (v snahe trvať na nejakom štýle) na symetriu okien - napríklad také sirotince, či výchovné ústavy, nemocnice - je jedno aký priestor alebo čo bolo v budove, či záchod, či kabinet, či jedáleň, vyšetrovňa, či iba izba - všetko to malo rovnaké okná s rovnakým odstupom, skrátka symetria na úkor funkčnosti, účelu miestností, ja to nazývam takzvané nepriateľské budovy, kde človek sa musel podriaďovať domu, namiesto toho aby dom slúžil. Prečo sa neobrátite na nejaké štúdio architektov, ktorí vedia skutočne urobiť projekt ktorý je aj funkčný aj je umením nie takáto imitácia lacných katalógových domov, ten dom čo idete stavať by si to od vás zaslúžil, dúfam že som neurazil.
Odpovedať
@zuzanocka27 tomuto hovoríš že si chcela bungalov? To už dávno nieje bungalov
Odpovedať
nedaj uplne zbytocny balkon a mas peniaze na 3. WC. priklanam sa k @snowy66 ak uz mate penaize na tak velky dom da sa aj krajsi - trendovejsi navrhnut ,dokonca aj vybrat z katalogov.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@zuzanocka27 K estetike domu sa nevyjadrujem, vkus ludi je rozny a aj povedomie o architekture je u nas biedne, bohuzial tie roky architektonickeho a urbanistickeho temna sa tak skoro nedaju dobehnut, aj vzhladom na to, ze ludia musia riesit pre nich podstatnejsie veci nez architekturu a dizajn . Bungalov s podkrovim neexistuje, to ze to tak niekto nazve, neznamena, ze to existuje. Toto je klasicky dom s podkrovim, avsak rieseny tak, ze velka cast podkrovia je nevyuzita, z coho vyplyva, ze su to vyhodene peniaze. Na taky velky dom, velmi male zadverie. Takisto sa mi nepaci umiestnenie terasy, to je na orientacny beh, ci beh cez prekazky a nie na letnu pohodu. Prekopala by som to prizemie - vadi mi, ze hlavne WC nema okno, ziaden ventilator ho nenahradi. Takisto je zbytocne mat zvlast technicku a ulozny priestor pod schodami, dvere naviac. A co sa tyka horneho satniku, mne by sa nechcelo rano vstat a chodit sa obliekat do uplne inej izby. Pre mna - ak satnik, tak pristupny z izby. Ak chcete nieco taketo, tak by som to este vyladila, hlavne to podkrovie, lebo je nevyuzite, to su fakt vyhodene peniaze.
Odpovedať
@zuzanocka27 Je fakt že balkóny v rodinných domoch sa obvykle nepoužívajú, ale ty možno budeš a keď ho chceš, a nie je drahý, taksi ho daj. Ak chceš mať viac miesta na poschodí, môžeš dvihnúť strechu, ako ti už písali. Napríklad spravíš železobetónový strop, nadmuruješ 75 cm múru + veniec, a na to dáš strechu. Tak by si mala využitý skoro celý pôdorysposchodia. Ale niečo to stojí, tak je na zváženie či to potrebuješ.
Odpovedať
Balkón tiež uberá svetlo z miestnosti.
Odpovedať
@zuzanocka27 Technická miestnosť by mohla byť v strede domu, asi to máš dobre. Len treba čo najkratšie rúrky, lebo chvíľu trvá kým sa vypustia. Či ti to nebude vadiť.
Odpovedať
pôdorys celkom dobrý, kuchyňa je možno trochu ďalej od kotla, ale chápem... čo mi však vadí je strecha. OBROVSKÁ, KOMPLIKOVANÁ - určite bude aj poriadne a zbytočne drahá. zrušiť strešné okno na schodoch. Máme to takto a je to ta najväčšia blbosť. A ked ti niekto povie, že tam nebude svetlo, tak mu treba povedať, že čítať tam nebudeš. :-)
Odpovedať
@projexin @radopp @cernula @moratibru Ako ináč riešiť strechu, keď chcem mať na prízemí všetky tie miestnosti, ktoré tam sú a na poschodí len detské + kúpelňa + priestor na odkladanie (šatník), keď nechceme dom v hypermodernom štýle?
Odpovedať
@zuzanocka27 Keď zmeníš strechu, musíš zmeniť celý dom. Asi by som to nechal tak. Za každú hranu na streche pripočítaj 200 euro, nie je to také hrozné. Priečka medzi detskými izbami môže ísť v strede, nie cez komín. Televízor môže ostať tam kde je. Balkón na juh nebude tieniť v zime a bude tieniť v lete, a to je žiadúce. Nechceš zrušiť výčnelok so skriňou v zádverí?
Odpovedať
@zuzanocka27 Šírku izolácií by si mala zahrnúť do projektu, lebo sa ti zúži terasa a chodník, vchodové dvere tam nevojdú... WC a miestnosť za ním spoj do kopy, a daj tam okno.
Odpovedať
@zuzanocka27 Pri tvojej veľkosti pôdorysu by si mohla mať bungalow s pultovou alebo plochou strechou. Všetky miestnosti vojdú na prízemie, je tam dosť miesta. Môžeme dom zjednodušovať až sa dostaneme k štandardnému riešeniu. Peknému, funkčnému a lacnému.
Odpovedať
@zuzanocka27 Tu mas dve moznosti, bud zostanes pri existujucom rieseni, kedze pri tych podmienkach ake chces, tak nie je velmi vela co riesit. Alebo sa zacnes zaujimat o architekturu a mozno zistis, ze existuju aj ine typy domov (dokonca aj tie so sikmou strechou vedia byt urobene modernejsie a nadcasovejsie), hoci viac v zahranici ako u nas, kedze sme velmi konzervativny narod.
Odpovedať
a špajza? ja si myslím, že už ked máte väčšiu kuchyňu, skúste nájsť miesto aj na špajzu. je to veľmi dobrá miestnosť. má prísť návšteva, budete chystať napr. nejaké šaláty, dáš ich vychladiť do špajze, nebudeš mať napr. z nich pachy v kuchyni atď. ale možno práve špajzu nechcete mať, tak potom berte moju pripomienku ako bezpredmetnú.
Odpovedať
@alieeenka13 V kuchyni má špajzovú skriňu a v technickej miestnosti môže mať poličky.
Odpovedať
@radopp ja si myslím, že ak v TM je zásobník na vodu, je tam vcelku dosť teplo, ale je to každého názor samozrejme.
Odpovedať
ja by som to riešila takto-nejako http://www.sixo.sk/dom_espritko.html
Odpovedať
@radopp skutočne neviem, čo s tou strechou... tá poznámka s izoláciou je iste na mieste, vôbec sme na to nemysleli, dík priestor za wc je sprchovací kút, tak to asi nezlúčim.. @alieeenka13 špajza je plánovaná pod schodište, ja na špajzu tiež nedám dopustiť :) Ďakujem! :)
Odpovedať
prečo by si mala ty vedieť, čo so strechou? predsa Ti niekto robí projekt, on musí vedieť nájsť aj iné riešenie....a ak nie, treba vymeniť projektanta či architekta....
Odpovedať
@zuzanocka27 Takto rozložený bungalow by ti vyhovoval? Počet aj veľkosť izieb sa dá meniť. Bolo by to lacnejšie a nemusíte chodiť po schodoch. Strecha môže byť akákoľvek, lacná by bola pultová, kvalitná by bola plochá.
Odpovedať
@radopp takže podľa teba, radšej ísť do bungalovu? tento je celkom fajn, no nespĺňa moje hlavné kritéria: z obývačky nesmie byť vidieť do kuchyne a spálňa nesmie byť s susedstve detských izieb :) kvôli súkromiu...
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?