Prerábka domu - kde začať?

Dobrý deň prajem. Som majiteľka domu ktorý som mala spolu s mojím partnerom prerábať no ostala som sama...aaaa ja chcem prerobiť ten dom ale neviem kde začať :) mám si ako prvé nájsť projektanta? Dom je už postavený no treba mi komplet novú strechu ale bude sa trošku dvíhať do výšky a chcela by som tam aj búrať priečky a urobiť zmenu. Viem iba toľko že ako prvé sa musí urobiť strecha. A tu som skončila :D tak že moja otázka znie ako postupovať. Normálne mi napíšte ako pre blbca ako prvé zavolaj projektanta potom elektrikára :D Ďakujem pekne za každú odpoveď.
Odpovedať
Profilova fotka
@sofia288 Mám veľa priateľov a známych architektov. Domy vždy projektujú pre ľudí. Pre konkrétnych ľudí. A ich potreby. Zostala si teraz bez partnera, s ktorým si chcela prerábať ten dom... Ja by som na Tvojom mieste počkal, než bude s kým a pre koho ten dom prerábať. Takže kde začať? Najskôr si nájdi nového partnera. A potom to robte pekne spolu.
Odpovedať
@leonardom Dom prerábam pre seba a moju dcéru tak že mám ho pre koho prerábať aj keby som ho mala prerábať iba pre seba tak ho prerobím. čas beží a ja teraz nenechám chátrať dom kým si nenájdem nového partnera :D Som sebestačná mladá žena a prerobím si ho podľa seba a aspoň sa nebudem s nikám hádať akú tam dám kachličku :D Ja sa iba potrebujem odraziť a vedieť kde začať s rekonštrukciou.
Odpovedať
@sofia288 A s bývalým ste s tým vôbec nezačali? Teda nemáš nič, ani projekt? Tak začni u projektanta. Najprv potrebuješ projekt, potom vybaviť stavebné povolenie a medzi tým môžeš zháňať ľudí či firmy, ktoré to budú realizovať. Ale rátaj s tým, že projekt a stavebné povolenie budú trvať niekoľko mesiacov. Takže s prerábkou začneš v lepšom prípade na jar alebo začiatkom leta.
Odpovedať
@chrobak7 niekoľko mesiacov????? :-. :-. =-) ďakujem za odpoveď
Odpovedať
@chrobak7 si si isty ze na prerabanie potrebuje stavebne povolenie? Moji znami to robili na ohlasku. Ale pred 10 rokmi. @sofia288 drzim palec. Jasne ze to zvladnes aj bez partnera, uvazujem ako ty, ale tiez je fakt ze su to nervy aj na dvoch a ked sa nieco podari, opat budes na radost sama. No aj tak chapem. Daj vediet ako pokracujes, ked zacnes. Najdi si dobreho projektanta.
Odpovedať
@sofia288 Projekt záleží od vyťaženosti projektanta, ale skôr, ako za mesiac - dva ti to neurobí. A stavebné povolenie - to je tortúra stavebného úradu a iných inštitúcií. Všade majú na vydanie stanoviska mesiac, takže kým pozbieraš všetky podklady k stav. povoleniu, tak to budú mesiace. My sme začali vybavovať stav. povolenie v septembri a právoplatné bolo až v strede marca nasledujúceho roku, kedy sme mohli začať stavať.
Odpovedať
@ada32 Záleží od rozsahu, ale keď píše, že treba novú strechu, ktorá bude vyššia ako pôvodná, bude búrať priečky, z ktorých nevieme, ktoré sú nosné, tak taká rekonštrukcia už podlieha stavebnému povoleniu. Ale aj tak potrebuje najprv projekt. Podľa projektu stav. úrad vidí, aký je rozsah rekonštrukcie a môže povedať, či bude stačiť ohlásenie.
Odpovedať
@ada32 ďakujem :) áno budem na radosti aj starosti sama a viem že to nebude ľahké ale ak sa mi to podarí tak budem na seba hrdá. @chrobak7 áno ak sa už v dome bude robiť niečo inak ako je pôvodné treba aj stavebné povolenie. Začali sme už a niekde bude aj projekt no neviem či sa k nemu dostanem tak že idem asi od nuly 8-( ]-( no skúsim sa ešte dostať k tomu projektu....
Odpovedať
@leonardom to si strašnú "ptákovinu" vyplodil.Nedalo mi.
Odpovedať
@sofia288 držím palce
Odpovedať
@sofia288 projekt bude na stavebnom úrade, keď bolo vydané nejaké povolenie, vyžiadať ho treba zo SÚ a so súhlasom projektanta si ho môžeš aj okopírovať
Odpovedať
@janetbla Ďakujem
Odpovedať
Článok sa načítava...
Veru, kym najdes projektanta s ktorym sj sadnes, chvilku to mozno potrva. Mozno hudes mat stastie a sadne ti hned prvy. Ale len tento vyber moze trvat niekolko tyzdnov az mesiacov. A dobry pojekt sa tiez nezrodi za tri dni. Mnohi mavaju v kancelarii alebo v spolupraci aj cloveka ktory vie v v tom chodit a vybavuje len papiere. Nerobi sa to zadarmo ale moze ti usetrit vela casu a nervy. Tito ludia obycajne velmi dobre poznaju zakon, vedia co je este schodne a zarovnen v medziach zakona, poznaju vsetky medzery a mozne kombinacie a hlavne poznaju ludi. Aj na uradoch.A poznaju sa medzi sebou navzajom. Toto byva velmi uzitocna sluzba a podla mna za ten peniaz to stoji. No robis to len raz aj projekt budes mat len jeden, tak nech ho mas naozaj podla svojich snov a bez casovych strat. Znami rekonstruovali tak ze z povodneho zostala len zakladova doska. Rozmery domu boli jedine co zachovali :-N . Robili to legalne a zaroven bez celeho cirkusu okolo. SP. Davno uz byvaju a papiere maju v poriadku.
Odpovedať
Aha, tak uz je bezpredmetne co som napisala. Projekt na svete...
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Profilova fotka
Projektant a hlavne statik sú ľudia,ktorých by som v tvojom prípade asi oslovil najskôr. Ak si dáš SP niekomu spraviť, tak to vonkoncom nemusí toľko trvať. Oni už majú svoje páky a vedia na koho sa obrátiť, aby sa veci pohli rýchlejšie správnym smerom
Odpovedať
@sofia288 Ja som na tom podobne, len mne manzel zomrel :-( Ja a jedno dieta. Po roku premyslania som dospela k tomu, ze vrchu cast domu, 4 dalsie izby necham neobyvanu, len tam potiahnem rozvody hore. Chcela som to dat do najmu, ale je tam vela skrytych vydavkov, ktore ja tiez nevidim ako laik. Zacala som projektom, kde sme prisli na to, ze musime zdvihnut dole dvoje balkonovych dveri a vchodove, lebo nevojde podlaha. Takych veci tam moze byt kopec. Kym najdem na to ludi, tak sa musim rozmysliet o kureni. Zrejme radiatory a zacne sa kurenim a vodou a potom elektrina. Ta sa ma viest v sadrokartone, takze neviem ci nema byt sadros nachystany :-) Netusim co budu stat pripojky, dvere, podlahy, omietky, tak preto som to obmedzila. Dala som si nacenit dokoncenie frirmou a tam mi dali len za hromozvod cenu 3200 eur plus DPH, no takze je to zlozite...netreba do toho ist po hlave asi..
Odpovedať
@leonardom takuto radu dostavam casto, ale ako vdova to proste nedam a pomohlo by mi prestahovanie, ale chapem ze ludia to myslia v dobrom :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Projektant to je asi prve, treba mu povedat co chces robi a podobne, potom statika bude jednoznacne treba ak chces burat priecky no a potom vybavovat polovenia a ako ti uz pisali, mozes si popritom zhanat vsetkych majstrov, ktory ti to budu prerabat..
Odpovedať
Profilova fotka
S nim to bude asi naj najzdlhavejsie, no zarven aj najdolezitejsie, aby ste sa zhodli a pripravili projekt domu, ktory vam bude absolutne vyhovovat. A to nie je len tak, ono sa treba pripravit na to, ze to nebude za jeden den hotove
Odpovedať
Ďakujem Vám za každú odpoveď! Idem do toho. Neskôr sa ozvem keď sa niekde už posuniem :) Pekný deň @plnokrvnik je mi to veľmi ľúto a prajem ti v živote všetko dobre a veľa síl :-)
Odpovedať
@sofia288 Tak ti drzime palce aby si to vsetko zvladla. Lebo mas dlhu cestu pred sebou. Ale mas moj obdiv. Ja keby som mala, tak by som sa nikdy nedala na nieco taketo
Odpovedať
@plnokrvnik a to iba za hromozvod ti tolko chcu ved si zozen zivnostnika elektrikara a on tito da za menej mne robil bleskozvod za 600e.
Odpovedať
@petka456 hej hej toto je cesta ktorou som sa vybrala a risim to postupne, na vsetko ponuky a nie od firmy. Vdaka
Odpovedať
@plnokrvnik Firmy su drahe zhanaj zivnostnikov su aj taky ktory ti aj cely dom prerobia podla tvojho zelania akurat ze nedavaju blocky ale mne papier netreba a sa dohodnem na cene a ta plati .
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?