Prakticky domcek pre 4 (typizovany) + rady pre efektivne stavanie

zdravim - vyuzijem prsanie a uz dlhsie sa zaoberam myslienkou efektivnej stavby domu ktoru by som rad prekonzultoval. Efektivnym v pojme stavby rozumiem cena / bezpecie / uzitok / prevadzkove naklady / zivotnost ... take nejake racionalne parametre pre dom. (nechcem dizajnovat baroko, ani nemam poziadavky na wellnes, ci specialitky - proste jednoduche miesto pre zivot ako alternativa ku bytu - za ceny bytov v mestach postavim domcek) Nechcem dom predimenzovat ale aby mal kazdy svoj priestor. Chcel by som sa opytat ci niekto hladal a nasiel nejaky projekt typizovaneho domceku pre 4 clennu rodinu - 2 dospely + 2 deti (zatial) alebo nejake rady pre efektivnu stavbu, pripadne nejake rady co by ste urobili inak alebo co planujete. Rad by som to riesil cim skor kym su deti este male /2a4 roky/ - mohli by sa vyhrat na zahrade + by mali zdravsie prostredie pre rast. Nemam iluzie a mozno od 10-15 rokoch budu doma travit coraz menej casu a vtedy uz mozno bude lepsi byt v meste. Zalezi od toho kam nas zivot zavedie :). Zatial moje uvazovanie co by to mohlo splnat: + projekt, pripojky, admin - 5 tis + bez pivnice - zaklady 11x9 - 9 tis + bungalov - cca 4izbovy - 100m2 - 11x9m, (najprv som chcel poschodovy ale potom som si uvedomil ze rodinny zivot by mohol byt lepsi na jednom podlazi) + hruba stavba cca 30 cm + 15 cm zateplenie: - ytong (nizka radioaktivita, moznost svojpomocnej vystavby, blbuvzdorny material, verim dlhsiu zivotnost ako montovane) cca 15 tis - montovany dom (zvazujem kvoli rychlosti vystavby ceny zatial neviem) - two by four stlpikova konstrukcia (zvazujem kvoli rychlosti vystavby ceny zatial neviem) - vnutorne priecky uvazujem z nepalenej hliny pre akumulaciu (hlavne ak by bola montovana staba) a regulaciu vlhkosti - tramovy strop s min izolaciou cca 25 cm) + sedlova strecha s plechovou krytinou - bez izolacie (pochodzna povala pre odkladanie haraburd - bicykle, hracky, kocik, sedacky, stromcek, lyze, ...) ale podstatne tiez aby sa neprehrievali obytne miestnosti - mozno ale fakt len mozno nejaka nudzova hostovska/detska izba do buducna - verim ze tiez jednoduchsie riesenie + dobra zivotnost - odhad 8 tis + nenarocne vnutorne vybavenie 5 - 15 tis (vratane sanity + kurenia) + kurenie - zvazujem podlahove - el rohoze (moze tam byt nejaky elektrosmog?) - zvazujem kurenie klimou v prechodnom obdobi - neviem ci sa to ujme - mozno aj sporak na drevo (atmoska plus varenie/pecenie v zime) - zvazujem celkom rozpocet tak 55 tis + 5 rezerva v setriacom rezime a ciastocne svojpomocnej vystavbe - urobil som niekde chybu? Ak s niecim z toho mate nejake skusenosti, rady odporucanie alebo opravy, budem rad ak mi date vediet - vdaka. Viem ze pri stavbe sa clovek najviac nauci ale moze to vyjst aj poriadne draho. :)
Odpovedať
1
2
@tristann pozeram ze mi tam nieco nesedi :)) + okna a fasada - 10 tis :)
Odpovedať
@tristann nuž čosi určite nesedí: 11x9m = 99m2 nie 100, ale čo je horšie ak odrátam 30cm ytong 10,4x8,4 = 87m2 a to je ešte stále aj s plochou vnútorných priečok. Ak tie dám dole (4m2?) ostane 83m2 a to mi príde dosť málo na 4 izbový domček pre 4 člennu rodinu. A popravde nie som si istá ale zateplenie sa k tým cm ráta alebo nie? Radšej som ich nerátala, lebo by to vyšlo ešte menšie.
Odpovedať
@tristann Tak ta zastavana plocha je hodne mala. Ja staviam 125 stvorcov a su tam tri izby a obyvka s kucvhynou, kupelna, maly kumbal a je to ltt. A ty tam chces este vopchat hostovsku... Do tej ceny sa (mozno) vojdes len pri idealnom pozemku, uplnej svojpomoci. Skor si myslim, ze sa nevojdes, lebo ti tam kopec poloziek chyba... - projekt, pripojky, admin - 5 tis tp je malo - ytong (nizka radioaktivita, moznost svojpomocnej vystavby, blbuvzdorny material, verim dlhsiu zivotnost ako montovane) cca 15 tis - toto neviem, ytong som neriesila - tramovy strop s min izolaciou cca 25 cm) - 25 je malo + sedlova strecha s plechovou krytinou - bez izolacie (pochodzna povala pre odkladanie haraburd - bicykle, hracky, kocik, sedacky, stromcek, lyze, ...) ale podstatne tiez aby sa neprehrievali obytne miestnosti - mozno ale fakt len mozno nejaka nudzova hostovska/detska izba do buducna - verim ze tiez jednoduchsie riesenie + dobra zivotnost - odhad 8 tis - podla mna malo + nenarocne vnutorne vybavenie 5 - 15 tis (vratane sanity + kurenia) - to nedas ani nahodou za taku sumu - zvazujem podlahove - el rohoze (moze tam byt nejaky elektrosmog?) - podla mna je tam elektrosmog - zvazujem kurenie klimou v prechodnom obdobi - neviem ci sa to ujme - to by mohlo byt ok, ale prirataj si tak 5000, ak to ma byt na cely dom. - mozno aj sporak na drevo (atmoska plus varenie/pecenie v zime) - zvazujem - tiez ma nejaku nadobudaciu cenu -nemas zaratany ohrev TUV, izolaciu do podlahy, poter, sadrokartovony strop, malovanie a este kooopu mensich drobnosti, ktore vyskocia Pri vsetkej ucte podla mna naivny rozpocet pri ciastocnej svopjpomoci.
Odpovedať
dakujem - toto neriesi uplne konkretny projekt - to bude robit projektant ako skor hrube predstavy. Velkost: ake velke su byty? Ja som vyrastal ako stvorclenna rodina v byte 60m2 - a nemal som s tym ziaden problem :) Domcek nechcem aby som mal velke priestory (zil som s manzelkou v dome cca 250 m2 obytnej plochy) a nepacilo sa. Teraz sme v byte cca 80m2 a chyba hlavne spojena kuchyna a obyvacka a zahrada - inak je ok. Nechcem dom v ktorom by sme sa museli hladat a vykurovat vzduch. Tak narychlo som naskicoval svoju predstavu - v prilohe - v podobnom byte - dokonca este mensom teraz fungujeme uplne konfortne. tusim 80m2 vratane haly a oddelenej kuchyne a obyvacky. (mozno niekto pozna tie typicke 4izbove bytovky). Dom je zatial iba ako myslienka nie konkretny projekt presny na cm. Rozvody minimalizovane.
Odpovedať
nechcel som tu riesit detaily ako otvorenie dveri, okna ci presne rozmiestnenie spotrebicov (je to skica za polhodinky). Skor filozoficky pri ake postupy mozu usetrit ci zjednodusit stavbu, byvanie. Rozpocet - verim ze pri poctivom vybere a realizacii sa do 70 tis da vmestit. Staval niekto podobne? Prevadzkove naklady odhadujem tak 100€/ mes.
Odpovedať
@zuzimia dakujem - pridaj projekt ako si to riesila ty a kolko ta to stalo ak mozes - izolaciu som chcel ZATIAL iba medzi tramy do pojdu. Ak by nestacilo zateplim pojd. :) (poznam vela domov co maju teraz iba sas resp. zaklop) uvedomujem si malickosti co vyskocia - viem ze sporak nieco stoji, viem ze potrebuje aj komin, aj drevo... tuv moze byt bojler za 150 alebo silny prietokac alebo aj akumulacka za tisicku... Nerobim rozpocet na euro pretoze viem ze 10% z toho este sa moze navysit - podla sikovnosti pri realizacii. Ani s rozpoctom nejdem nadoraz - ide mi o to ako to urobit dobre a nie velmi draho - proste prakticky :)
Odpovedať
@tristann moc spekulujes, svonpomoc sa da meter uz od 400, s firmou aj 1000,. Pripojky hovadiny zavisi od oozemku aky je stav.
Odpovedať
@tristann však v pohode, že Tebe taký priestor stačí. Tuším podobný projekt ako si tuná nakreslil som už videla, stačí pohľadať. Toto typizovat nemusíš :-) Ibaže to bude problém osadiť na pozemok, okná a dvere do každej strany :-( Ja som vychádzala z 3izbovych bytov u nás - 72m2. 11m2 navyše mi príde málo na to aby to bol schopny dom. V bytovke je mini kuchyňa a nepotrebujem tam umiestnit techniku. A zhodou okolností som vyrastala v dome 9x11m + vycnelok na vchod, ale poschodovy a podpivničený. A na jedno poschodie vošlo tak akurát kuchyňa, obývačka, spálňa, detská, wc, kúpeľňa (bez práčky) a špajzka. Aj to detská mala len 10m2. Neviem si predstaviť do toho priestoru vtrepat ešte izbu navyše.
Odpovedať
@tristann my sme 4 roky dozadu postavili za 80tis na kľúč, 103 m2 obytnej plochy vrátane prístrešku na 2 autá, 25 m2 terasa (vrátane obkladu) a dnuka komplet aj podlahy, kuchyňa, vstavané skrine, obklady v kúpelke a malom WC, všetko bez svojpomoci, len sme chodili kontrolovať....viac menej sme dokupovali svietidlá, sanitu a nábytok...takže verím, že zas ceny materiálov a roboty nešli až tak hore, aby si ty ten rozpočet nedal...určite by som namiesto rých rohoží riešil minimálne elekrickú podlahovku (my máme devi káble a zatiaľ spokojnosť) na tie rohože som nepočul dobrého slova a vraj to aj dosť žere oproti napr. aj devi káblom...
Odpovedať
@tristann mna by zaujimalo kde das bojler.. A ta kuchyna? Ta nestaci ani na zakladnu sadu hrncov a tanierov pre rodinu co len zohrieva parky a zalieva wifonky. A uplna perla na zaver je, ze k druhemu hajzliku budes preliezat cez sprchovy kut.... =-)
Odpovedať
@sysell :) hej, ja rad spekulujem... a to ti ani nehovorim ze rozmyslam ci by nebolo mozne optimalizovat prace a rozmery presne prisposobit materialu alebo standardnym oknam. :) Ako neviem ci sa to hodi do tohto fora ale aj ked ma planovanie bavi nepotrebujem mat dizajnove vyklenky, ci oblukove okna - skor ma bavi optimalizovat aby som ucel dosiahol s co najlepsim rozpoctom a cas namiesto v praci by som mohol stravit s deckami :) na zahrade :) @amater88: diky - nedas kontakt na firmu? :) Hej tie rohoze bol len nastrel - pravdepodobne dam normalne teplovodnu podlahovku.
Odpovedať
@zita19 dik, ak bude bojler su aj horizontalne umiestnene na stene nad wc - teraz to mam takto riesene v byte. sprcha - bez boxu iba s odtokovymi kanalmi ale nemusi byt - je mozne posunut wc a miesto nej dat velku akumulacku / bojler, skrinu... pripadne by to mohla byt aj komora :) kuchynka - tych skriniek sa do nej moze doplnit hromada - dokonca sa mi aj viac pacia Uckove kuchyne s barovym pultom - len v tejto faze to nie je nevyhnutne doladit do detailu.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@zuzimia Vsetko mam v albume.
Odpovedať
@zuzimia máte pekný malý šikovný 4 izbový domček :-) ale je to o hooodne väčšie ako zamýšľa @tristann
Odpovedať
@tristann Už som tu videl veľa náčrtov, ale taký paškvil tu ešte nikto nedal.
Odpovedať
@tristann optimalizujes a vymyslas kraviny ako sporak na tuhe palivo, standardne okna neexistuju vzdy robis na mieru, vsetko je to nepodstatne, inak uz vidim ako nesies na povalu bicykel. Ked budes uz mat pozemok a chciet dom potom chod za projektantom, nic teraz riesit netreba
Odpovedať
@zuzimia - sympaticky domcek :) - trosku slabsie citatelny podorys - dali ste si zalezat aj na zatepleni - super - prezradis mesacne naklady? @zltalienka - ale zas o hooodne vacsi mi az tak nepride. Ja nemam nic proti - niekomu vyhovuje vacsie byvanie. Doplnil som velkost vnutornych priestorov. Uz som byval oovela vacsom - iba s manzelkou ale momentalne ocakavame ze nam cca 100 m2 bude stacit - presne rozmery budem riesit neskor :) Ak by nie, nieco sa vymysli. :) Som presvedceny o tom ze vela ludi zije v mensich priestoroch a dokonca poznam ludi ktori su dvaja alebo ostali dvaja na 200m2 plochy a nadavaju na kurenie, upratovanie, ?pocit prazdnoty ?. @ruren - vacsina kritiky nad tebou bola konstruktivna comu som sa potesil a cenim si to ale tvoj prispevok ... nema pre mna ziadnu hodnotu. Pocit domova je pre mna ako sa v dome zije, aky su tam ludia a atmosfera - nic z podorysu. Ukazes v com byvas a na co si si zarobil poctivou pracou alebo aspon co si predstavujes ako prakticky dom?
Odpovedať
@sysell bicykel som myslel detsky z ktoreho jedno dieta vyrastlo, druhe este nedorastlo... ak nemas co ku teme slusne doplnit tak pokojne vyuzij svoj cas produktivnejsie :) Dakujem za radu - Ku projektantovi pojdem - samozrejme - vymyslanie ma bavi, inak by som to nerobil - ak sa niekomu diskutovat nechce tak nech to predsa nerobi, nie?
Odpovedať
@tristann na ani jedno z tých 2 wc si poriadne nesadnes :-(
Odpovedať
@tristann tvoj plán na domček 100m2, @zuzimia domček 125m2 rozdiel je 25m2, čo je 25%. Teda dosť. Naozaj to nevidíš? Veľmi odporúčam naštudovať minimálne potrebné rozmery na zariadenie domácnosti (wc napríklad) dá sa to nájsť aj na nete.
Odpovedať
projekt vyberaj podla pozemku!!!
Odpovedať
Ahoj, ja ti nejake super rady nedam, ale skus pozriet projekt eko 104 alebo raciodom blog. Pre nas velka inspiracia a cenne info.
Odpovedať
@tristann Konštruktívnu kritiku na ten paškvil je ťažko napísať, lebo všetko je zle a to by bolo dlhé písanie. A ta tvoja narážka ,,na čo si si zarobil poctivou pracou" je smiešna. Myslíš že dnes stavajú domy len ti čo na nich poctivo zarobili? Ty kde žiješ? Ale aby som trochu uspokojil tvoju zvedavosť bývam v bungalove, ale len v trojizbovom zo zastavanou plochou 202m2
Odpovedať
@ dakujem vsetkym za pripomienky, :) Veril som, ze diskusia sa poberie inym smerom :) Uprimne som veril vo vecnu, pragmaticku diskusiu ale zahlcuje sa to natahovackami a v tomto nechcem pokracovat. @di16 - dakujem za odkaz - pre mna najhodnotnejsi prispevok :)
Odpovedať
@tristann myslím že ideš vymýšľať už vymyslené. Typizovany (typický) prízemný domček pre 4 člennu rodinu je cca toto, čo má zuzimia. Bungalov, na jednu stranu obyvackokuchyna, na druhú stranu 3 spálne, medzi to kúpeľňa, wc, TM, špajza ... Veľkostne od tých 125m2 zastavanej plochy. Taký má väčšina, čo chce bývať v rozumne vyriešenom prizemnom domčeku v pomere cena/náklady/úžitok. To čo chces Ty - steny z nepalenej tehly, piecka na varenie na drevo, "malometrážny" nie je typický dom pre 4 člennu rodinu. Kľudne si choď za svojím a vymysli si aké sa Ti páči.
Odpovedať
Aj eko 104 je typický bungalov od 125m2 zastavanej plochy :-)
Odpovedať
Keby sa spravila jedna veľká miestnosť kde by bolo všetko (kuchyňa, postele, stoly), bolo by to ešte menšie a lacnejšie. :-)
Odpovedať
@tristann domcek aky si nakreslil ide stavat moj brat. pozri si prijekt od bauholding, vola sa uno. podla mna sice nie stastne riesenie, ale vyzera takmer totozne ako tvoje nakresy
Odpovedať
Profilova fotka
@tristann skús https://www.promiprojekt.sk/katalogov...
Odpovedať
ja len k tej kupelni v kazdom nacrte. Ad jedna, chces dom menej nez minimalisticky. Nevadi ti ani mikrokuchyna, ani ze kolena budes mat otlacene od steny po kazdom sadnuti na wc, ale na kieho boha potrebujes natiskat aj sprchovy kut, ci uz v kategorii preskakovania na wcko, alebo v jednej kupelni, kde uz mas vanu, to som nepochopila. Nikdy sa nebudu decka tam sprsit, ked niekto iny bude lehnit vo vani, alebo kadit na wcku Ked chces kazde euro obratit aj na 4x a uz ides s takym nerealnym rozpoctom, tak minimalne ten sprchac, alebo vanu, mozes odtial rovno vyhodit. A pises ze kotol nad wckom...urcite sa ti tam zmesti aj pracka, susicka, zasobnik na TUV? Ja som uz byvala aj v radovkovom domceku s vymerou asi 103m2 a teda bol to poschodak a ozaj ziadne hluche miesta a chodby. Ale bol aj cely podpivniceny, kde sa nachadzala technika a pracovna a luxusne obrovska pivnica. Hento sa mi zda strasne male a KED UZ...tak zrusit jednu cimru a decka nechat spolu a sptavit z toho aspon poriadny 3izb dom, kde bude aj nejaky ulozny priestor, lebo tuna nedas uz nic
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?