Praktickosť verzus pastva pre oči

Zdravim. Sme v stadiu projektovania len niekde na zaciatku. Viac menej sme uz sice za polovicou schvalenia projektu. S priatelom sa vsak ale nemozme dohodnut. Ja sa pozeram na veci prakticke, on zasa nato ako bude dom vyzerat... Taktiez nemame penazi na zvys, takze jeho "vylepsenie" by nas taktiez stalo nieco naviac. Samozrejme taktiez nechceme z domceku iba nejaku neesteticku krabicu. Priatelovi sa velmi paci viacurovnova obyvacka, znizena do zeme (teda z jedalne by sa slo po nejakych 3schodikoch do obyvacky) Presviedca ma aj o oknach, kde ich mame uz v projekte hadam vsade. V spalni dve okna, v obyvacke obrovske okna... nieje to zbytocne? Ja osobne si myslim, ze ajstak budu po cely rok zastrete, pretoze nemame obrovsky pozemok aby nam tam nikto cez den a aj cez noc nehladel...A zase "preoknovanie" mi pride zbytocne.A zase aj koli nabytku. Taktiez mame kusok od obyvacky tahanu velku sklenenu stenu az na druhe poschodie... Na poschodi mame zatial v projekte "otvoreny priestor" nad jedalnou... cize ked budem jest na prizemi, nad hlavou budem mat "dieru" a budem vidiet na poschodie. Keby to bolo aspon v obyvacke alebo niekde inde, ale nad jedalnou?? Priatelovi sa to paci ze nam dom to opticky zvacsi.. ale zase keby to tam nebolo ta "diera " na poschodi by sme mohli zvascit napr. kupelnu co sa mi zda praktickejsie... taktiez vrch mame mensi (menej zastavany) ako spodok, cize si mozme o nieco dovolit zvacsovat. Priatel nieje za, pretoze zevraj zase dom bude skaredy ale to si nemyslim... architekt mu stale laduje do hlavy vsetky tie "moderne vystrelky" ale myslim ze sam by v tom nebyval... Co si o tom myslite? O tych veciach? Dakujem pekne.
Odpovedať
Dobrý den. Na Vaši otázku se nedá odpovědět. Otázka " estetiky a pastvy pro oči " u domu je stejná, jako otázka na blondýna, nebo bruneta. Jedna věc je jistá. Každá vychytávka, která něco změní od standartu celou konstrukci zdraží. Já jsem zastánce jednoduchých a laciných řešení a nějaké pastvy pro oči nechávám pro pracháče se zahradníkem, služkou a plnou prkenicí. Čili, jak to máte udělat, je jenom a pouze na Vás a na praitelovi. A zde asi bude hrát i roli, kdo do baráku investuje více. To je naprosto odlišná situace, jako když staví manželé. :-D :-D :-D :-D S pozdravem Laďa
Odpovedať
kompromis to vyrieši ;-) ...a súhlasím z @ladajaskva doslovne ;-)
Odpovedať
@ladajaskva to je dobra pripomienka, pretoze aj ja osobne si myslim ze take preinspirovane domceky patria do milionarskych stvrti:-D A ja sa nechcem teda hrat na bohateho suseda :-D :-D :-D Nehovorim ze dom musi vyzerat jednoducho ako budka pre vtaciky:-) ale tak radsej sa pozeram na tu prakticku stranku. A nejake zbytocne komplikovane tvary, milion okien, diera v strope a znizena obyvacka mi pride uplne zbytocna. 8-)
Odpovedať
Uznajte, dali by ste si to vy sami do domceku? :-D Pekne to sice mozno je, ale len keby som mala prist niekomu na navstevu a poviem si , fiiiha to je pecka :-) ale byvat by som v tom nechcela:-)
Odpovedať
pre mna, cim jednoduchsie, tym krajsie, aby ste to nakoniec zbytocne neprekombinovali. Napiste si kazdy svoj zoznam toho, co by ste skutocne chceli a urobte kompromis. Napr. velke okna su fajn, ale niekde skutocne zmysel nemaju a je tam hned problem s tienenim, co su dalsie naklady. Inak sa tam v lete upeciete. Otvoreny strop sa tiez zvykne skor davat nad obyvackou a tiez to predrazi spotrebu energie. A zase zastavat kazdy cm tiez nie je nijaka vyhra ;-) Treba sa zamysliet ;-)
Odpovedať
Poviem svoju skusenost. Ked som prerabal byt (nase prve vlastne byvanie) myslel som do detailov, casto som sa zabaval nad prkotinami do ktorych isiel cas aj nejake peniaze. Pred nastahovanim som chcel este zakryt drobne vlasove skrabance na podlahe, ktore boli vidiet tak z 10 cm. Po dvoch rokoch byvania s malymi detmi Vam poviem jedno, detaily po par mesiacoch zovsedneju a mensi obyvatelia domu Vam to sprijemnia tak ze budete radi ked bude ako tak upratane. Tym chcem povedat to ze po roku Vam bude jedno co ako kde bude pre oko. Byvanie robte prakticke a utulne, ziadny gyc a extravagancia, lebo s odchodom modnych trendov Vase byvanie bude gycom. Na zaver dodam ze byvanie berte tak aby Vam sluzilo, nebudte otrokom svojho domu ci bytu. A po ekonomickej stranke kazdy vycnelok, rozdiel urovni ci nieco navyse sa samozrejme prejavi ako minus vo Vasej penazenke. Priatelovi povedzte ze az by ste dom museli predat, tak 2/3 az 3/4 potencionalnych kupcov su konzevativny, takze akekolvek dizajnove, konstrukcne nebodaj tepelno-technicke vystrelky zuzuju okruh zaujemcov. V zahranici je trend mensich utulnych domov a hlavne nizku energeticku narocnost, nakolko ten dom budete urcity cas nie len splacat ale aj zivit. Aj bez vystrelkov je mozne urobit dom pekny utulny a zladeny.
Odpovedať
Ak priatel tie vychytavky da a pridu deti, kazdy den si bude buchat hlavu :) So schodikmi do obyvacky by som suhlasila za predpokladu, ze by mi dal pisomne na papieri ze bude chodit za kazdym dietatom, do veku zhruba 3 rokov a davat pozor, aby sa nezgulalo na zem. S otvorenym priestorom za predpokladu, ze mi svatosvate slubi, ze bude vzdy zarabat tolko, aby bol schopny zaplatit vykurovanie a takisto, ze zabezpeci, ze sa zvuk v dome nebude cez ten priestor prenasat (to vsak nedokaze, jedine, ze by bol Copperfield :) K oknam - nakreslite si do projektu vsetok nabytok, aby vam bolo jasne, ci sa vam kvoli oknam vobec vojde - aj ked maju ludia satniky, tak sem-tam treba nejaku skrinku, ci policku, o skladovani veci deti ani nehovorim, to kvantum hovadiniek, hraciek, kniziek a pod. je treba niekam uskladnit. Inak, je sice pravda, ze kto plati nech viac rozhoduje, ale na druhej strane, kto upratuje a stara sa by tiez mal mat moznost rozhodovat, kedze ten priestor bude mat on na krku.
Odpovedať
@lenuela258 Čiastočne súhlasím stým, čo napísal @oscipovsky A napíšem Ti môj názor a skúsenosti konkrétne k tomu, čo si uviedla : Veľké okná - tiež sme ich mali v projekte, páčili sa mi a neriešila som ich a keď sme začali riešiť kuchyňu a vstavané skrine, tak som zistila že sme ich mali zmenšiť. (Žiaľ nedalo sa ,lebo už boli zamerané a objednané :-( ) Moja rada veľké áno,ale s min 65 cm muriva z každej strany a 1 krídlo okna dať menšie tak 80 cm.(Keď sa otvorí nezavadzia tak v priestore.) A okná po zem sú krásne estetické, ale už tú stenu nezariadiš žiadnym nábytkom a pri otváravých treba myslieť aj na dostatočný priestor pre otvorenie. Pod klasické dáš písací stôl, komodu, kreslo a pod. Obývačka o 3 úroveň (3 schody nižšie) - mám 3 príbuzných a 1 známych, ktorí to tak majú a už by to tak nechceli. Ak je úzky vstup a dajú sa krátke schodíky, tak je riziko šliapnutia vedľa a zakopnutia - hlavne návštevy a malé deti. A pri širokom vstupe a širokých schodoch je to podobne. Jedna z tých rodín má takú šmykľavú podlahu, že tie 3 schody smerom dolu, berie každý naraz :-) Otvorená galéria - pekné na efekt, ale nepraktické. Pôvodne sme sa tiež s tou myšlienkou pohrávali, ale nakoniec sme ju zamietli. Budeš vykurovať taký vysoký priestor ? Osvetlenie nad jedálenský priestor zavesíš na lanká ? Mne osobne sa to nepáči a najmä keď to nie je zladené so sériou ostatných svietidiel v priestore a ešte keď sa to nehodí k štýlu zariadenia. A vadili by mi aj pachy z kuchyne prechádzajúce do podkrovných miestností. Na záver k projektu : Mysli na to, že papier znesie všetko ( napr. v našom projekte je kuchyňa,ktorá sa v skutočnosti tak zariadiť vôbec nedá) a projektant bude tlačiť novinky z dôvodu propagácie svojho diela a aj cenového zisku. Jemu je relatívne jedno, lebo on v tom dome bývať nebude. Hlavne dobre popremýšľajte o svojich potrebách, na čo ste zvyknutí a nechcete meniť a myslite na budúcnosť - na deti a ich potreby a riziká úrazu. (Mne nie je trápne povedať v kuch. štúdiu, že som praváčka a 5 rokov som mala umývačku v pravo od dresu a je mi neprirodzené mať ju zrazu vľavo. Ani pri zameriavaní okien a dverí určiť otváranie inak ako je v projekte, ale tak aby to vyhovovalo nám. ) Nenechajte sa vtiahnuť do ústupkov a kompromisov s ktorými nie ste stotožnený, lebo si to možno po zabývaní budete vyčítať a krok späť už nebude možný :-( Kľudne si nad projekt sadnite sami s priateľom a premýšľajte nad každou miestnosťou zvlášť a potom nad celkom. Napíšte si , čo kto a ako chce a zaznačte všetky zmeny do projektu. A v názoroch, v ktorých sa nezhodnete, sa uistite napr. aj tu na MS zo skúseností ostatných staviteľov, prípadne si pozrite také riešenia v reáli a poraďte sa s bývajúcimi. Nám to veľmi pomohlo :-) Držím palce !
Odpovedať
@ninka23 Vo vsetkom s tebou suhlasim :-) U nas je to tak. Kym priatel rozmysla nad tym, ze bude to bomba vyzerat ked tuto stranu otocime trosku doprava, a toto okno posunieme dolava a sem pojde malicky schodik lebo je to pekne a jedinecne, ze zvonku budu vsetci odpadavat a on sa predsa urcite nechce hambit za dom...ja zase rozmyslam skor nad tym ako si napisala aj ty. Ze kde sa mozem smiknut, kde zakopnut, kde si mi moze dieta rozbit hlavu, ci sa mi bude chciet denne napr. tie 3 schodiky zbehnut X krat, ci mi to nebude robit sarapatu pri umyvani, proste skor prakticke veci. Bohuzial aj ja si myslim ze ten architekt(ktomu je to este kamarat a myslim si ze este tým horsie) tiez nepovie pravdu ze je to naprd, ale bude tvrdit ze je to pecka a tlacit nas do toho a silou mocou presviedcat o tom ze je to paradne. (mozno ano, ale urcite nie prakticke pre "normalny"zivot) To ze to bude stat o "par tisic eur" viacej a ze kazdy bozi den budeme nato casom nadavat ho vobec ale naozaj vobec netrapi. Len je skoda ze ja to vidim, a moj priatel to nejak nechce vidiet :-D :-D :-D Najhorsie je ale to, ze clovek na vela veci pride este casom, a uz s tym potom nic nenarobi:-) A dakujem krasne za tvoju odpoved:-)
Odpovedať
@moratibru cista pravda:-) Jemu sa bude zdat pekne milion okien, ale to ze ked budu smuhave a spinave a ja sa pojdem zblaznit celym dnom kym to umyjem ho boliet urcite teda nebude.. :-D A ked nepochodim, tak to budem chciet asi naozaj pisomne :-D Ved ja sama mam kolko krat problem ze niekde zakopnem, smiknem a to nemame ziadne schodiky a co potom take drobnucke dietatko. Ja viem ze moze sa stat kdekolvek cokolvek, ale preco este pridavat, no nie?:-) To je inak dobry argument a pravda. Dakujem. Ze sa bude prenasat hluk, a taktiez ako napisala ninka23 tak aj vypary s kuchyne :-S
Odpovedať
Profilova fotka
@lenuela258 diera sa vola galeria :) ma to moja segra a ano, je to sice efektne, ale vsetok hluk sa siri zdola hore , teplo tiež unika hore... vykurit taky dom je ovela narocnejsie.... :-p a tie okna - detto.... velke tepelne straty.. my mame okien az moc tiez a veru mi to vadi, hlavne v obyvacke, uplne citim ako ide chlad od tych okien... POvedz priatelovi , ze 3sklo ( o dvojskle ani nehovorim) ma tepelny odpor a teda izoluje ako 6cm polystyren.. takze nech si predstavi, ze ma celu jednu stenu len z toho polystyrenu...a nech kuri a mozno ho chut na okna az po strechu prejde :) A tiež zavazi svetova strana, na ktoru su presklene okna orintovane a tiez system tienenia - ak fakt nie ste v baliku tak z nejakych exterierovych zaluzii vas asi svacne o zem.. to su ine ceny.....
Odpovedať
Viem ze je to galeria, ale ja som si to dovolila nazvat dierou, pretoze mi to tu dieru aj pripomina... :-D Kracas kracas a zrazu diera v podlahe resp. nad hlavou :-D :-D Ked by som to nejak prekusla... lenze aj ja si myslim ze ten hluk by asi vadil, ci tym dolu alebo tym hore. Uz len napriklad nieco mixujes v kuchyni, takto budu mat z toho pozitok obyvatelia celeho domu:-) Sestra sa na to nestazuje? Nemenili by to? ;-) Vsetci nas prehovaraju, ze dnes su uz take okna, ze ziadne tepelne uniky niesu, ale druha vec je zase ze kolko take okna stoja... =-) A mne to pride ajstak zvlastne, ze naco si tam budem davat okna, ked 85% z roku ich budem mat zastrete, lebo raz mi bude svietit slnko, raz mi bude vadit ze nam tam pozera sused, a raz mi bude vadit ze tam vobec su :-|
Odpovedať
Článok sa načítava...
@katrin21 Viem ze je to galeria, ale ja som si to dovolila nazvat dierou, pretoze mi to tu dieru aj pripomina... :-D Kracas kracas a zrazu diera v podlahe resp. nad hlavou :-D :-D Ked by som to nejak prekusla... lenze aj ja si myslim ze ten hluk by asi vadil, ci tym dolu alebo tym hore. Uz len napriklad nieco mixujes v kuchyni, takto budu mat z toho pozitok obyvatelia celeho domu:-) Sestra sa na to nestazuje? Nemenili by to? ;-) Vsetci nas prehovaraju, ze dnes su uz take okna, ze ziadne tepelne uniky niesu, ale druha vec je zase ze kolko take okna stoja... =-) A mne to pride ajstak zvlastne, ze naco si tam budem davat okna, ked 85% z roku ich budem mat zastrete, lebo raz mi bude svietit slnko, raz mi bude vadit ze nam tam pozera sused, a raz mi bude vadit ze tam vobec su :-|
Odpovedať
Profilova fotka
oni maju dom zariadovany takym klasickym stylom a skor do takeho nie rustikaln, ale .. ako to nazvat... takym zamockym stylom.. aj na dome maju vezicku ... takze im to tam pasuje, lebo dom je obrovsky..... ale neviem, ci by menila, nejako sa nestazovala, naprojektovali si to sami, ono ma to aj vyhody, dom je taky prepojeny a je to efektne..no ale ked chce umyvat luster, tak je to tažko :-D 3 asistenti a pomaly lešenie :( visi zo štitu strechy ,tak velky tažky kristalovy :-D) Cez okna su uniky vzdy.. hovorim 3 sklo = 6cm EPS, nic viac ! stacili by ti take mury na dome?
Odpovedať
Profilova fotka
@lenuela258 je fajn, že chce mať tvoj priateľ osobitý dom...len by si mal najmä uvedomiť, či chce stavať (a platiť) dom pre oči ostatných alebo či pre vás domácich... :-| Isto postupne nájdete kompromisy, tak ako evikg písala - dobré je spísať si priority, čo by ste mali radi a potom bartrovať - čo je rozumné a prijateľné a čo by bola nakoniec somarina...dobré je pochodiť so viacero domácností, ktoré majú niečo z toho súdka, kde chytá nápady tvoj priateľ...ja osobne som si dlho pred naším plánovaním domu všímala po svete i v okolí všetko možné...a viem, že: - nikdy by som nechcela : podlahy rôznych výšok medzi obývačkou a inými priestormi na prízemí, šikmo kosené podesty na schodisku (teda také, kde nie sú schody obdĺžnikové ale nejak šikmené), veľmi vysokú prázdnu galériu (ochotná by som bola možno v nejakom špeci prípade ak by bol výhľad extra nádherný a nerobilo by to z domu "jaskyňu" (napr.. naši susedia teraz stavajú dom a veru, nechápeme ich rozhodnutia-lebo projektom vyslovene zabili všetky prednosti krásneho J-V-Z orientovaného slnečného pozemku, navyše majú aj "galériu" ale tak tmavú ako jaskyňu... :-( ) - čo vyslovene odporúčam: mať dom /byt robený tak, aby sa aj potme človek mohol ľahko a bez svetla orientovať a pohybovať (teda mať dostatok prirodzeného svetla, nedávať plné dvere ak vyslovene netreba, schodisko neobstavať), nedávať sedlovú či inú šikmú strechu, čo uberá priestor na poschodí (a vyšším ľudkom uberá pocit slobody pohybu :-)). Ak máte pozemok, odporúčam pozerať sa na okolie a vybrať miesto, kde by bola najlepšia obývačka (=výhľady do záhrady či na okolie) a pozrieť sa ako slnko dopadá poobede...a využiť smer a osvetlenie západného slnka ...tak aj nechať okná, nebrániť takémuto svetlu múrmi...toto svetlo zapadajúceho slnka krásne osvetlí dom...a myslím, že robí doma naozaj príjemný pocit :-)
Odpovedať
@lenuela258 To je smutné, že tvoj priateľ nedá na tvoje argumenty, ale na rady architekta :-( Treba si uvedomiť aj cenu týchto atypických a nadštandardných riešení, aby ste potom nemuseli niekde uberať na kvalite a ísť do lacnejších nekvalitných materiálov. A v neposlednom rade ide aj o čas výstavby a cenu práce - jednoduché a menšie je postavené skôr a lacnejšie ako veľké a prekombinované. Stavba hlce stovky eur denne, to sa ani nezdá. Skús priateľovi ukázať tieto argumenty, možno aspoň o nich začne uvažovať a to už je dobrý začiatok ;-) ... My máme tiež negatívnu skúsenosť s architektom, ktorý nám projektoval kúpeľne. MM sa s ním poznal zo spolupráce pred pár rokmi a Ja som poznala jeho otca. Naša spolupráca nedopadla dobre a napokon sme jeho služby využili len čiastočne, lebo sme mali problém dostať to, čo sme si dohodli a vopred zaplatili. Smutná , ale tiež skúsenosť:-( Preto radím, konajte opatrne. ...Daj vedieť ako ste sa rozhodli, prípadne pridaj fotky projektu. Držím palce, aby ste sa rozhodli správne ! :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@lenuela258 V prvom rade musim napisat fakt a moj postreh (na to co si napisala v Tvojom uvode -hlavnom zadani diskusie-), a to :- ze mate s Tvojim partnerom diametralne odlisny nazor na estetickost, praktickost a vyuzitelnost Vasho buduceho domceka. :-) Asi by to nebolo odo mna teraz taktnéé,takze nebudem Ti radit vymenit partnera,to by asi ani neslo :-D takze poradim Ti inu dost dolezitu vec,a to ze by som asi v prvom rade uvazovala o zmene architekta,ktory tomu Tvojmu partnerovi nabulíkal do hlavy tieto stupidnosti,ktore maju velmi daleko od toho,co je pre normálne bežné denné vyuzivanie a fungovanie mladej rodinky najdolezitejsie.Treba mysliet urcite na to,co bude o par rokov,predpokladam,ze si budete chciet zalozit rodinu,no a ak budete mat spoločne deti,mala by si si presadit dnes svoje !!!- poviem Ti,ze v takomto dome ako si ho opisala par slovami s malym dietatom dlho psych. a uz vobec nie fyzicky dlho nevydrzis.Urcite bude so mnou suhlasit kopec ludi z tohto fora,kedze je to naozaj tak.Partnerovi je to dnes asi jedno podla toho co pises,a v buducnosti mu to bude asi jedno tiez,kedze ten minimalny cas,co stravi on doma s dietatom mu az tak hrozostrasny pripadat nebude.No Ty budes v nom s drobcom denne ,a Ty budes tá,ktora bude permanentne za drobcom vsade behat od rana do vecera,Poviem Ti,ze budes preklinat potom vsetko od kazdeho schodu az po kazde sklenene okno.Sama to poznam... =-) Byvam v rodicovskom dome,kde mame vsetko otvorene!!!nemame tu ziadne dvere,kde je otvorene schodiste smerom do podkrovia a zaroven do pivnice....a poviem Ti nechci zazit ten strach,nervy a stres,ktory som si tu ja za tie 2r kazdodenne odkrutila. :-( :-( :-( Bola som rada,ze som si vtedy na zac. presadila aspon to,ze sa tam da jedna skrinka ako zabrana do pivnice,aby sa mi syn do nej jedneho pekneho dna nezgulal,kedze som musela pre nas aj navarit,aj co to cez den urobit, a ja som cele dni nerobila nic ine len som ho nahanala ako taky blbec ]-( Trvalo to pre mna nekonecne dlhooo,no vlastne odkedy mi zacal liezt ,az pokym nedostal aspon aky taky rozumcek,ze tam nesmie chodit.Ak by som mala vtedy nazvys financie,a ak by sme nezacali vtedy stavat nas dom,neudrzalo by ma tu v tomto dome ani sto parnych volov!!!Nebolo dna kedy by som si nezahresila,a kazdy vecer som si lahala s vyplazenym jazykom unavena a dobita ako pes,po namahavom dni. A preto,ked sme zacali s navrhovanim nasho domceka,rozhodnutie bolo jednoznacne a definitivne ZIADNE SCHODY V TOMTO DOME NEBUDÚ !!!........ :-D :-D :-D Tolko moja rada. Drzim palce v tom,aby Ta zacal partner viac pocuvat ako to Ty vlastne myslis, a neprikladal dolezitost az tak nejakemu neznamemu architektovi,kedze s nim v nom byvat nebude,ale s Tebou ano :-) Vela stastia!
Odpovedať
@lenuela258 Myslim, ze uz to tu odznelo vela krat, ale pridavam sa. Vsetky tie dizajnove vychytavky su krasne na obrazku. Pri realnom zivote su vsak skor na obtiaz. Obyvacka na schodoch do podzemia? Ma tvoj priatel a vas (resp. jeho) architekt predstavu, ako sa to musi spravit, aby ste nemali z obyvacky pivnicu? Ze budete musiet spravit o meter vyssi zaklad a zaplatit o x tisic eur viac? Ze ten meter treba potom zvonku dorovnavat schodami alebo terenom ani nehovorim. Pripadne vykopat o meter hlbsie zaklady na obyvacku a potom tretinu rozpoctu na zaklad bude tvorit tepelna a hydroizolacia. A to nie som nic, len stavbar - amater, takze za tym nevidim ine pripadne problemy. Kazdy jeden takyto napad stoji tazke peniaze na realizaciu a nasledne na udrzbu. Suhlasim aj s tym, ze pri detoch je to nebezpecne, ale to by som nebrala ako hlavny dovod. Deti si dokazu ublizit aj vo vypolstrovanej miestnosti, zalezi od ich vynaliezavosti. Samozrejme, ze pokial maju k dispozicii schody a galeriu a beton a sklo, tak je tam vacsia sanca. Ale aj v "obycajnom" dome sa da. Odporucam vymenit architekta a platit niekomu, kto dokaze sklbit vase poziadavky. A hlavne bude treba, aby ste sa dohodli obaja, tak ako bolo spominane predo mnou. Spravit kompromis, aj ked to vacsinou znamena, ze nie je spokojny ani jeden :-D Drzim palce.
Odpovedať
@lenuela258 vymenit architekta a hned. moze byt kamarat ale ako architekt je na nic pre vas. - schody do obyvacky su fajn ale na obycavke rozlohe 15 x 15 m kde to ukaze a nie na 4 x 4m. - galeria vhodna do velkeho domu kde sa pohraje aj projektant s hlukom a prudenim vzduchu inak to posobi ako monin na pachy, teplo a ahlavne hluk a ked to mate nad stolom je to moc divne vtedy taha na chrbat statocne - velke okna fajn presvetlia v lete prehreju dom neskutocne, tietenie draha zalezitost a hlavne si spravte aj vnutorne rozmiestenie skrin, polic a pod...mozno zisti tvoj drahy ze si nema ani kam dat stol pre pc lebo vasede je okno a kde nie je je konecne nejaka skrina - schody a deti a deti a schody...vzi sa trochu do zivota uz chodiaceho dietata co ledva sa drzi n anohach a chodi to celu obyvku ohradis zabranami a potom ked bude jazdit na nejakom detskom presuvatku typu mala motorka, trojkolka...to bude iny rachot a dalsia vec vies ako dobre skacu auticka ked ich posles po troch schodoch dole...perfektne - ked manzela trapi ako bude dom vyzerat tak nech da na to ze on sa bude na to pozerat s tebou a aby vam susedia hikali pri dome ze wau alebo okoloiduci..to bude prvy mesiac a potom co ...dom zovsednenie a bude to klasicky dom - ked chce aby sa pacil inym ludomten dom a nei tebe tak naco ho staviate
Odpovedať
@lenuela258 to este ani nestaviate a neviete sa dohodnut? Zartujes? Vsak po sebe budete hadzat taniete, ked dostaviate:-)))) pokial priatel nechce robit kompromisy s tebou teraz, necakaj, ze to bude robit cely zivot. Tak si zvaz s kym chces prezit zivot a vychovavat deti. Je to samozrejme len moja rada. S mojim manzelom som 16 rokov z toho 8 sme manzelia a stastne manzelstvo je o laske, ochote, pomoci a kazdodennom kompromise. Vela stastia prajem.
Odpovedať
Správanie Tvoje priateľa sa mi zdá detinské, sebecké a aj malomeštiacke. Keď už nebude brať do úvahy potreby malých detí, nech si predstaví sám seba - zlomí si nohu, bude chodiť s pomocou barlí. Možno som negativistická, ale môže sa stať všetičo - moje dve kamarátky majú deti s DMO, takže je nevyhnutné bezbariérové bývanie. Toto sa môže stať komukoľvek. Sama môžem skončiť na vozíku. Dom si staviame zväčša na celý život. A v živote sa môžu vyskytnúť rôzne situácie. My sme pri rekonštrukcii nášho domu mysleli aj na naše "staré kolená " - ak nám stihnú zostarnúť :-). Z nášho pôvodného domu sme urobili jednoúrovňový, dokonca aj v kúpeľni som trvala na vymurovanom sprchovom kúte, hoci sa mi sprchové boxy naozaj páčia. Ale je tam bariéra. Partnerský život je naozaj o kompromisoch - obojstranných!!! Veľa šťastia!
Odpovedať
Profilova fotka
Suhlasim skoro so vsetkym vyssie napisanym. Mne sa ale zda velmi nerozume stavat dom s priatelom... Hlavne preto ze sa ocividne nezhodnete a hlavne ze neberie zretel na tvoje priania a zelania... Prepac ale co je to za sebeckeho chlapa? On sa nesnazi vytvorit domov pre vas, on chce designovu vychytavku nad ktorou budu vzdychat vsetci jeho kamarati a znami... Mozno to u vas tak funguje vo vsetkom, on rozhodne a ty sa prisposobis a sklopis usi. Ak ti to nevadi tak je vsetko ok a postavte si dom podla jeho predstav... No mam pocit zy si taka ovca neni - a tu nastava problem.... On skratka neni ochotny ustupit a to je zle !!! Pretoze tato jeho vlastnost sa casom bude prejavovat vo vsetkom... Moj nazor je ze stavba domu s priatelom s ktorym nemate rovnake nazory na rovnaku vec , je cisty nezmysel a sialenstvo. Ono to moze ale ani nemusi dopadnut dobre... Ak ste ochotni ist do takeho rizika, nech sa paci... On si rozhodne co chce a ty ?
Odpovedať
Mimochodom, rozmyslala som nad tym architektom a teda na zaklade toho, co vam "vnucuje" mam pocit, ze dizajnovo zostal niekde v 90tych rokoch, vtedy boli moderne zapustene obyvacky a galerie - posledne desatrocie je to urcite OUT. Ak chce priatel nieco moderne - chodte byvat do LOFTU, tie su jednoznacne IN :)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?