Pozemok, orientácia a osadenie domu

Ahojte. Rozmýšľame nad týmto domom: http://prodom.sk/?p=projekty&project=... Zaujímalo by ma, ako ho čo najrozumnejšie osadiť na pozemok vzhľadom na svetové strany a prístupovú komunikáciu. Prípadne, aké rozumné dispozičné zmeny urobiť. Mapa s vyznačeným pozemkom je na priloženej fotke. Vďaka za postrehy.
Odpovedať
bolo by fajn označit svetove strany..
Odpovedať
@fujitsu Pokiaľ sa neuvádza inak, tak všetky mapy sú vo vertikálnom smere orientované severo-južne. To je aj prípad tohto výseku.
Odpovedať
v poriadku..tak potom by som dala vchod od severu...
Odpovedať
@fujitsu Vďaka, nad tým aj uvažujeme. Len sa potom by to chcelo oproti projektu viac presvetliť južnú stranu, možno pridať okno.
Odpovedať
No okna mate orientovane na vychodnu a zapadnu stranu...takže svetla tam bude...fajn by možno bolo niektore okna dat aj na juh..ta južna strana je cela bez okien...čo može posobit trošku zvlastne... Možno by nebolo zle dom zrkadlovo otočit, a vchod dat zo zapadu..tym padom terasa by bola na juhu...čo neviem ako by ste niesli so sukromim..a okno odpočinkovej izby orientovat na vychod (prizemie)..a na poschodi dve na juh a jedno na vychod..pričom dom by sa nalepil na sever...pričom severna strana by mala len male okna...ale to zasa zavisi od širky pozemku ..no fantazirujem
Odpovedať
@fujitsu Rozmýšľam nad presvetlením z juhu. 2 okná na južnej strane by to mohli vyriešiť. Otáčať nie je moc kam, pretože garáž musí byť kolmo na prístupovú cestu a jej umiestnenie na severnej strane je optimálne. Myslím, že svetla by mohlo byť dostatok. Hlavne chcem, aby bol dom dobre vyhriaty slnkom ale netúžim byť uvarený.
Odpovedať
@matej_m Určite je dobré zvoliť dom jednoduchý, rešpektujúci svetové strany a okolitú zástavbu. Obytné miestnosti odporúčam - pokiaľ je to možné - oknami smerovať na juh. Potom JV, JZ, V, Z. Nakoniec sever. Realita býva niekedy neúprosná a človek sa musí zmieriť napr. s tým, že bude mať 2 izby na S. Ale pokiaľ je možné niečo navrhnúť dobre, optimálne, tak to treba spraviť. V lete treba predísť prehrievaniu (tým, že okná budú na juh) a v zime tie solárne zisky nahnať (zase južnými oknami). Nám sa podarilo dať na juh obývačku + 3 izby. Jedna je na sever (http://www.modrastrecha.sk/forum/tema... ). Kuchyňu som chcela na sever. Kúpeľňu na Z - tam letné slnko večer nevadí.
Odpovedať
@blacksr s tými svetovými stranami suhlasim..my sme tiež hladami projekt v sulade so svetovými stranami... spalna V 2 detske J obyvačka Z kuchyna S kupelna SV dalo by sa to ešte idealnejšie..ale takto som celkom spokojna
Odpovedať
Profilova fotka
@matej_m Mohu-li poradit, na daný pozemek bych radši zvolil jiný (nebo opravdu výrazně upravený) projekt... Garáž sice na sever, to je ok, ale jinak západní slunce zabrané vstupem (+ ložnice do ulice) a obývák otevřený skoro kompletně akorát na východ, kam svítí jen ráno... Máme okna (terasovky + velký fix 240x160 + klasiku 140x130) v obývací části na jihozápad a teď přes zimu, když vysvitne sluníčko, máme během chvíle krásně "zatopeno". Druhé milé překvapení bylo, že ačkoli jsou jediným stíněním interiérové vertikální žaluzie, v léte (a že bylo loni opravdu horké léto) se dům vůbec nepřehříval. Takže nevyužít tu jižní orientaci, by mi přišlo jako velká škoda... Ještě jste nenapsal, jak je to se svažitostí terénu, to může hrát taky roli...
Odpovedať
s hugom suhlasim..vybrala by som asi iný projekt...alebo si nechala urobit projekt na mieru :-)
Odpovedať
pri väčšine katalogových projektov je napísaná aj optimálna orientácia vchodu, treba si to sem tam pozrieť, tí projketanti vedia prečo to tam uvádzajú ;-)
Odpovedať
@andrejka89 Nie vždy... Často sa objavujú presklené fasády na západ. Od projektantov. ]-(
Odpovedať
Článok sa načítava...
nam sa podarilo dat vstup, vjazd do garaze a kuchynu na S obyvacku JUH velke okno na terasu jedalen na ZAPAD tiez velke okno spalna ZAPAD a detske izby JUH myslim , ze sa nam to v celku vydarilo...ale mali sme idealne orientovany pozemok vstup z ulice je S :-)
Odpovedať
Profilova fotka
A rozměr pozemku?
Odpovedať
25x80 m
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?