Povolenie od suseda pred vypracovaním individuálneho projektu RD

zdravím chcel by som si dať vypracovať projekt RD na užší pozemok. Existuje nejaká dohoda, ktorou sa mi zaviažu vlastníci vedľajšieho pozemku, že ma pri výstavbe rodinného domu pustia stavať na hranicu pozemku. Ide mi o to aby som zbytočne nezaplatil projekt, ktorý neskôr nebudem môcť postaviť kvôli susedom.
Odpovedať
Profilova fotka
@kaldes ja som to riesil ale, nic netrebalo podpisovat, sused s tym suhlasil a jednoducho ked bolo stavebne konanie tak neuviedol namietku.
Odpovedať
Profilova fotka
Toto treba preverit na SU. Nemusi ani suhlas suseda respektovat.
Odpovedať
@kaldes Pokiaľ dodržíš predpísané vzdialenosti od hranice pozemku a od susedných stavieb, tak žiadne povolenie od suseda nepotrebuješ. Ak chceš stavať na hranici pozemku, tak ti to stavebný úrad nemusí povoliť.
Odpovedať
@kaldes v niektorých mestách,obciach sa musí dodržať odstup,ja by som išla na SU,potom za susedom až potom dala kresliť dom,náš sused mal už všetko hotové dal to na schválenie,vôbec nebol za nami,celý život by sme ho museli púšťať na náš pozemok,ešte aj lešenie keby staval,alebo zateploval by bolo u nás,prečo?!musel to posunúť.
Odpovedať
@kaldes v stiesnených pomeroch, kde nie je možné dodržať vzájomný odstup susedných stavieb podľa vyhl., tak v PD je potrebné preukázať splnenie požiadavky podľa územného plánu zóny alebo podľa § 6 ods. 1 vyhl. Vzájomné odstupy stavieb musia spĺňať požiadavky urbanistické, architektonické, životného prostredia, hygienické, veterinárne, ochrany povrchových a podzemných vôd, ochrany pamiatok, požiarnej bezpečnosti, civilnej ochrany, požiadavky na denné osvetlenie a preslnenie a na zachovanie pohody bývania. Odstupy musia umožňovať údržbu stavieb a užívanie priestorov medzi stavbami na technické alebo iné vybavenie územia a činnosti, ktoré súvisia s funkčným využívaním územia. Čo sa týka umiestnenia stavby na spoločnej hranici so susedným pozemkom, záleží, čo sa nachádza na susednom pozemku. Odporúčam na SÚ podať najprv návrh na vydanie územného rozh. a doložiť PD pre ÚR tak, aby žiadna časť nepresahovala nad susedný pozemok. Pred podaním návrhu nemusíte predložiť súhlas vlastníka sused. pozemku. V územnom konaní sú vlastníci susedných nehnuteľnosti účastníkmi konania, v ktorom majú právo nie povinnosť uplatniť svoje požiadavky a námietky, o ktorých bude rozhodovať SÚ. Pokiaľ sa účastníci konania nevyjadria v lehote stanovenej v ozn. o zač. konania, tak sa považuje, že nemajú námietky a so stavbou súhlasia, resp. pri miestnom šetrení sa vyjadria do zápisnice, na neskôr podané námietky SÚ neprihliada. Z uvedeného vyplýva, že stav. zákon neukladá stavebníkovi pri podaní návrhu - žiadosti doložiť súhlas - vyjadrenie vlastníka susednej nehnuteľnosti a preto nie je určená ani doba platnosti prípadného písomného súhlasu. Samozrejme nevylučuje sa, aby ste so susedmi porozprávali, že ako chcete umiestniť stavbu a zistite aké budú ich reakcie.. Niekedy je to však horšie, lebo majú viac času na špekulovanie :) pokiaľ bude projekt hotový. Kdežto od ozn. o zač. konania je táto doba určená SÚ na ich vyjadrenie a reakciu podstatne kratšia (10, 14, výnimočne viac dní do ústneho konania).
Odpovedať
@kaldes 1. aj keby si mal súhlas a na stavebnom konaní sused v rozpore s tým podá námietku SU ju po zvážení môže akceptovať - nemá to význam. 2. niekedy ti SU spojí územné a stavebné konanie, čiže to pred SP nevyriešiš 3. na SU formou konzultácií dokážeš zistiť aké odstupy budeš musieť dodržať a projektant ti bude tiež poradiť keď budete tvoriť štúdiu. 4. aj keby sa na stavebnom konaní, alebo v rozhodnutí rozhodlo zmeniť odstup, tak to na projekte nie je problém posunúť, veď dnes to robia všetko na compoch a tlač je otázkou pár €, ale keď vyvinieš úsilie tak ti nič také nehrozí. 5. na hranicu ťa z najvyššou pravdepodobnosťou nepustia, dajú ti min. 1 meter aby si sa o dom vedel postarať bez toho aby si vstúpil na cudzí pozemok (a to by malo byť aj v tvojom záujme).
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?