Potreba požiarnej nádrže

Zdravím, mám otázku na tých čo riešia novostavbu a musia mať požiarnu nádrž keďže v okolí pozemku sa nikde nenachádza požiarny hydrant. Mne navrhol projektant nádrž avšak potrebujem ju keď preteká cca 50 metrov pred domom potok a pozemok je môj až poň? Potok je taký väčší, voda je v ňom celoročne. A cca koľko eur vás vyšla takáto nádrž? Ďakujem.
Odpovedať
1
2
@chilim uz sa to tu x krat riesilo. Pomoze @jan45 Ja navrhujem zmenit projektantat na PO, je to lacnejsie ako stavat poziarnu nadrz.
Odpovedať
@palo18 ďakujem, vidím, že sa to tu riešilo aj som si to prečítala ale mňa zaujíma ten potok, ušetrilo by mi to nejaké financie.
Odpovedať
Profilova fotka
Ja som to vyriesil tak ze nadrz na dazd vodu bude na 14m³ a bude plnit funkciu poziarnej nadrze poziarny technik to schvalil
Odpovedať
@chilim už len čakám kedy tu niekto príde, že mu navrhli stabilne hasiace zariadenie do obývačky 😄
Odpovedať
@slavoslav 😄 😄 😄
Odpovedať
@rastislav_vilhan mohol by si mi prosím poslať link kde takú nádrž kúpim? Vďaka
Odpovedať
Profilova fotka
@chilim projekt RD má mať aj riešenie nakladania s vodami, . mali by ste zachytávať dažďovú vodu a nádrž slúži aj ako požiarna. Stačí na to betonová žumpa 5 m3
Odpovedať
@jan45 podľa vyhlášky 14m3 ak sa nemýlim?
Odpovedať
Profilova fotka
@chilim nepoznám vyhlášku na 14 m3, každý prípad sa rieši individuálne, ak myslíte len dažďovú vodu, to sa odvíja od plochy strechy a úhrnu zrážok
Odpovedať
ja len zo zaujmu sa pytam - nerypem, len ma to zaujima - to od kedy je potrebny poziarny projekt na RD? Ved to bolo vzdy ako jeden poziarny usek, nejake odstupy atd. - toto som riesil ja, ale ja tu mam max. 4m dalsi dom... a to uz na mna pozerali ze naco sa robil poziarny projekt... To ozaj zacali vyzadovat stavebne urady? Ci to len projektant chce dohodit dakomu kseft tak necha spravit aj poziarne posudenie?
Odpovedať
@marekjahoda praveže neviem ako presne to funguje preto som sa spýtala aj tu ostatných ako to riešili... vyhláška k tomu existuje, platná od r. 2005 ale nevidela som ešte ani jeden dom kde by museli zakopávať takto nádrž. Pritom tie domy boli aj na oveľa neprístupnejšom mieste pre hasičov a podobne... projektant je dosť striktný a chce aby bolo všetko tip top lenže mne to akurát tak robí vrásky, že sa v konečnom dôsledku ani nedoplatíme 😄 a nie je problém kúpiť nádrž, zakopať ju...ALE nechcem robiť nič zbytočne.
Odpovedať
Profilova fotka
Ako nahle mas stavebnym uradom oznacenu stavbu ako zlozitu to jest napr. Podkrovie bocna stena viac ako 2/3 poschodia to je moj pripad vyjadruju sa hasici a vo vyhlaske je ze ak nieje v blizkosti hydrant myslim 200m je potrebna nadrz a tam som aj nasiel velkost podla budovy 14m³ je najmansia
Odpovedať
Článok sa načítava...
@rastislav_vilhan ktorá vyhláška?
Odpovedať
@rastislav_vilhan Vďaka, toto som potrebovala vedieť, že na základe čoho a ako posudzujú kto potrebuje tú nádrž a kto nie. Dom mám navrhnutý jednopodlažný s podkrovím.
Odpovedať
@sousedekovci89 predpokladám, že asi- Vyhláška č. 699/2004 Z.z.
Odpovedať
Profilova fotka
@chilim @sousedekovci89 https://www.zakonypreludi.sk/zz/2004-699 sme to riesili s poziarnym tech. Poslalo sa to Poziarnikom do BB a takto mi to preslo teda dazdovu nadrz som mal v projekte 10m³ bude 14m³ ale este som nehladal vyrobcu iba tak "bajocko" a par som nasiel tak hadam to nebude problem zohnat este podotknem ze u mna boli problemom aj izolacie kde som musel menit na vatu kedze mam susedny pozemok 3m. Blizko a vraj by sa mohla susedna budova pri horeni zapalit( ten pozemok ma niekolko Ha a asi 30 majitelov totalne na lazoch) to ich nezaujimalo alebo postavim proti poziarny 2,5m mur to som nechcel na lazoch taku opachu tak budem izolovat vatou
Odpovedať
@rastislav_vilhan @chilim že pozdravte požiarnych technikov čo Vám to robia s odkazom na § 9 ods. 7 a 8 tejto vyhlášky- z toho jasne vyplýva, že fyzická osoba nepodnikateľ nemá povinnosť zabezpečovať stavbu zdrojom vody na hasenie. (je to povinnosť obce, resp. právnickej osoby, resp. fyzickej osoby- podnikateľa). Ibažeby ste tie domy stavali tzv. "na firmu".
Odpovedať
Profilova fotka
@sousedekovci89 je to sukromna stavba a viete ako to funguje co si kto kde na urade zmysli tak musite len suchat nohami a podotykam obec su lazy kde je jeden hydrant pri urade obec nema verejny vodovod ani nikdy nebude mat je to len vymysel novej doby ale beriem ak budem horiet pripadne sused nieje to na skodu na vrchoch vody pomenej
Odpovedať
@rastislav_vilhan aha takže nejde len o stavbu RD. V takom prípade to ale kompletne mení situáciu. Nejde o to že či to je alebo nie je na škodu, kopec vecí na dome nie je na škodu a zákon to neprikazuje. Ide o to, že ak ide o stavbu RD, slúžiacej výlučne fyzickej osobe na takpovediac nekomerčné bývanie, opatrenia na vytváranie zdrojov požiarnej vody sa na to nevzťahujú. protipožiarna ochrana je problematikou predovšetkým obce, na týmto účelom by mala mať každá obec nad 500 obyvateľov zriadený dobrovoľný hasičský zbor obce, tzv. DHZO (nezamieňať s DHZ- dobrovoľný hasičský zbor, ktoré je občianskej združenie), ale zároveň platí, že síce DHZ sa nie úplne rovná DHZO, ale DHZO sa môže rovnať DHZ, t.j. všetci členovia DHZO môžu byť aj členmi DHZ zároveň, ale nie všetci členovia DHZ, môžu byť členovia DHZO. Na tento účel existuje aj systém celoplošného rozmiestnenia síl a prostriedkov kde sa jednotlivé DHZO zaradzujú do kategórií na základe určitých kritérií a na tomto základe zaradenia získava obec pre tieto DHZO každoročne nenávratný finančný príspevok (už sa tomu momentálne úplne nevenujem ale kedysi kategória "A" tá najvyššia /nepočítam výnimočnú tzv. "A1" kde je v rámci celej SR 8 jednotiek/ mala príspevok 5000 €) podľa jednotlivých kategórií na zlepšovanie úrovne odborného a technického vybavenia DHZO.
Odpovedať
sousedekovci89 nuž treba si prečítať AJ povinnosti fyzických osôb vyplývajúce zo zákona o ochrane pred požiarmi 314/2001 §14 odsek 1a)
Odpovedať
@chilim odporúčal by som poradiť sa s nejakým špecialistom požiarnej ochrany. Z vlastnej skúsenosti viem, že sú takí, ktorí to fakt len odpinknú pre nich najľahším riešením a potom takí, ktorí sa skutočne snažia aj dodržať legislatívu, aj pomôcť stavebníkovi. Keby bolo treba, na jedného by som kontakt mal.
Odpovedať
Dám zajtra vedieť čo nato povie odborník.... zohnala som nezávislého, nie toho, s ktorým spolupracuje môj projektant.
Odpovedať
@concrete si mimo tento zákon poznám dobre, robil som s ním na dennej báze (práve z tohto zákona som písal o povinnosti obce nad 500 obyvateľov mať DHZO atď) požiarna bezpečnosť budov je vyhláška 94/2004 Z. z.
Odpovedať
@rastislav_vilhan musím sa ešte opraviť, ja som zle prečítal- namiesto je to súkromná stavba som prečítal nie je to súkromná stavba. Preto moja rozsiahlejšia predchádzajúca reakcia.
Odpovedať
Ževraj v rodinnom dome nie je povinnosť mať ani hasiaci prístroj nieto ešte zakopanú požiarnu nádrž... takže ak mi dom neskolaudujú kvôli tomu lebo bude chýbať, dám ju dodatočne spraviť.
Odpovedať
@chilim pri neskolaudovaní sa musia odvolať na konkrétny právny predpis, ak sa budú odvolávať na to čo sme sa bavili treba sa voči takémuto rozhodnutiu jednoznačne odvolať.
Odpovedať
Ja žasnem. Že vraj protipožiarnu nádrž. To aký idiot vyžaduje takú ko...inu? Úradníka treba poslať do pi... a pohroziť mu žalobou za zneužitie právomoci verejného činiteľa. A rýchlo stiahne chvost.
Odpovedať
@ruren ukludni vášne. Žiaden úradník to od neho nevyžadoval, len natrafil na blba projektanta PO a ten mu to tam naprojektoval. trošku čítania s porozumením až potom chrliť TO
Odpovedať
Ďakujem všetkým, že ste sa mi k tomu vyjadrili... takže tým pádom aj ušetrili nejaké to euro 🙂
Odpovedať
Profilova fotka
@chilim Problém je jednoduchý, keďže nové stavby na nových uliciach majú väčšinou problém aby mal vôbec kto postaviť tú ulicu na veci ako hydranty sa kašle úplne, preto keď niekto robí projekt požiarnej ochrany musí navrhnúť požiarnu nádrž, aj môj projektant PO to tak raz urobil a investor s toho tiež nebol nadšený tak sa to rozhodol robiť tak že to nebude kresliť alebo hľadať kde sú hydranty a kde nie. Teraz len do technickej správy napíše v odseku zabezpečenie požiarnej vody koľko vody na hasenie treba a sú tam asi tri možnosti aby investor jednu zabezpečil, jedna je hydrant vzdialený min 5 max 200 m, druhá možnosť je požiarna nádrž a tretia už neviem čo býva, on je krytý na stavebnom si to nikto neprečíta a možno aj skolaudujete, jedine ak by sa niečo stalo a vy nezabezpečíte jedno alebo druhé poisťovňa vám určite nič nevyplatí nech by ste mali akú koľvek poistku. Skúste sa pozrieť čo máte vy v technickej správe s PO v odseku zabezpečenie požiarnej vody, nech vám hovorí kto chce čo chce ide o to čo je uvedené tam a čo pôjde na úrad.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?