Posúdenie návrhu pôdorysu

Profilova fotka
Dobrý deň, rada by som sa dozvedela nejaké trefné pripomienky, návrhy, nápady k môjmu navrhnutému pôdorysu. Nemám žiadne skúsenosti, preto rada prijmem od skúsenejších posúdenie tohto návrhu. Teoreticky vychádzajme tiež, že denná zóna ( obývačka + kuchyňa ) je orientovaná na sever, komora, tech.miesnosť, kúpelne a šatník na východ, spálňa na juh a ostatné detské izby na západ. Svetové strany si ale musím, ešte úplne preveriť. Samozrejme, že orientácia nieje učebnicová úplne podľa našich biorytmov, no rada si vypočujem názory skúsených. Dom na pozemku musí byť otočený takto a tiež malé okná sedia v závislosti od suseda.
Odpovedať
1
2
Osobne by som vchod, chodbičku oddelila nejako. Pretože v zime stačí chvíľku a v obývačke aj v kuchyni bude zima citeľná, že niekto prišiel alebo odišiel. Čo sa týka komory, tak dvere by som dala priamo z kuchyne ak to bude možné, nie z boku :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@lenkas7 mozno by to chcelo nakreslit cely pozemok aj s okolitymi strukturami (napr susedny dom), kvoli ktorym si presvedcena, ze to "musi byt takto". Pretoze spalna na juh a obyvacka na sever je dost zle a nechce sa mi zdat, ze by to neslo zrkadlovo otocit. Plus ta meter siroka a dlha chodba na mna posobi dost klaustroficky uz z obrazku. Tam neumiestnis nic, leda ak obraz na stenu. Nehovoriac o tom, ze ked sa tam zrazite dvaja (co je viac, ako pravdepodobne, pretoze tou chodbou budes musiet ist nech ides vramci domu kamkolvek), tak sa budete musiet dost nepohodlne obchadzat. Predelovacie dvere medzi chodbou a obyvackou by som zrusila, budu akurat na obtiaz. Skor by som uzavrela vchod ako pise @cippka.
Odpovedať
Profilova fotka
ono by si to možno nejak to zádverie pýtalo, no zas neviem osobne mám tiež rád otvorené prechody a keďže tam je krb , tak verme, že sa bude v zime využívať a ak sa v kuchyni varí, neexistuje, aby tam bola zima, to si povedzme otvorene
Odpovedať
Profilova fotka
@dedosim nejde len o zimu, do vstupnej predsiene si na topankach a obleceni nosis spinu. V pripade dazdiveho pocasia este aj blato a vodu. A to aj v pripade, ze sa ako-tak ocistis pred vstupom. Pokial to nebude oddelene, tak ti to vsetko skonci v obyvacke. Zvlast ak mas deti alebo nejake domace zvieratko, ktore tomu aktivne pomoze. Alebo staci, ze ti len pride navsteva. V kazdom pripade v tej miestnosti nebude zima len preto, ze je pri vchode a neoddelena, ale aj preto, ze je orientovana na sever - tj bude to najchladnejsia miestnost v dome.
Odpovedať
Podla mna je to cele zbytocne nafuknute, spalna 20m2, to bude ako spat na ihrisku, chodba meter, velmi uzka. Denna cast vyse 50m2, nevyuzitelny priestor podla mna. Izby su okej, ak detom nebude vadit vychod. Tak isto by som neriesil dve kupelne, ak budes mat deti, bohate bude stacit upratovat jednu vacsiu a male oddelene wc. Mozno mate radi velky priestor, ale dalo by sa to rozmiesnit aj inak. Podla sirky domu 8 metrov sudim ze asi pojde o uzky pozemok, ale dlzka 20 je prilis vela, dost sa predrazi stavba aj naklady na byvanie
Odpovedať
Profilova fotka
@maslenka47 @cippka Ďakujem veľmi pekne za pripomienky. Prikladám upravenú verziu dispozície.
Odpovedať
Neviem co ti k tomu predtym napisali, ale je to dost otrasne kamrlikovo. 6 mini kumbalov za sebou a 2 izby 3x3.5 v provm rade by som zredukoval pocet kupelni na 2, zrusil komoru a mozno aj techn. miestnost (v tejto podobe je to aj tak hlupost) Zrejme aj ten satnik je dost zbytocny v tejto podobe bez okna nasledne zvecsil izby 10m chodba bez okna sa mi tiez velmi nepaci ale v tomto podoryse bez toho aby to slo na 2NP to asi nevyriesis, jedine zmenou pozemku (asi ten to obmedzuje)
Odpovedať
Profilova fotka
@kurenco ja by som si tu spalnu vedela celkom predstavit tak, ze postel posunut viac do stredu miestnosti, za postelou vyrobit satnik, napriklad len stenou, ktora sa da obist zlava aj sprava. A do terajsieho satnika pridat okno a pouzivat ho ako pracovny kutik. Ale co my vieme, mozno na tom koberci (?) v strede planuje cvicit jogu; ani taky priestor nemusi byt na skodu. @xaxaxaxa su tam 2 kupelne a samostatne wc. Ale inak si tiez nemyslim, ze by "byt" 4+kk potreboval mat samostatnu kupelnu pre jednu izbu, zvlast ked meter vedla je hned kupelna druha. Holt dnes je to zjavne moderne. Komory by som sa nevzdavala, to je super vec. Mozno fakt dvere od kuchyne. WC ako samostatnu miestnost by som asi zrusila v prospech vacsej komory a supla by som wc misu bud do vacsej kupelne alebo do TM. @lenkas7 do tej vstupnej chodby by mozno stalo za zvazenie dat dvere posuvne. Aby nezavadzali ani v otvorenom ani v zatvorenom stave.
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj, mne sa to dispozične páči, ale jednoznačne, ak sa dá, by som to otočila zrkadlovo - aby bola obývačka na juh. Ak to nejde, zrušila by som severné okná v obývke (máš presklený severný vstup na terasu) a dala by som jedno okno na západ a jedno malé (alebo podlhovasté = široké a nízke umiestnené vyššie, kvôli susedom). Známi to tak majú v kuchyni tiež na strane k susedom a je to ok). A pridala by som malé okno v šatníku na východ, oceníte denné svetlo a možnosť vetrať spálňu prievanom v noci počas horúcich nocí. Zvážila by som uzatvorenie chodby do izieb (kvôli kľudu) za WC (aby bolo prístupné hosťom) nejakými veľmi presklenými dverami. Ak Vám vyhovuje veľkosť, tak je to ok. Ja by som dom skrátila, tým by sa to zmenšilo. Napr. kúpeľne sú dosť veľké, naupratuješ sa ako otrok.
Odpovedať
Profilova fotka
@maslenka47 @xaxaxaxa Spálňa v tomto prevedení je moja srdcová záležitosť a s tou jogou ste naozaj mali pravdu :-). Veľkosť pozemku nás žiaľ nepustí, (13,5 x 200. ) tak preto musíme trocha čarovať a prispôsobovať pôdorys s najlepším možným využitím. Posuvné dvere sú určite v pláne, minimálne zo vstupnej chodby, preto aj tá širka vstupnej chodby širšia. A tiež miesto na úložný priestor. Ako každá rodina máme strašne veľa vecí, takže toto určite potrebujeme. Druhá kúpelňa pre deti je tiež pre nás dôležitá. Vizuálne súhlasím aj so spoločným wc, aby bolo v kúpelni, no z praktického hľadiska je dobre mať WC samostatne. ( Aj pre návštevy ). Technická miestnosť musí byť ( práčka, sušička, žehliace prkno, odkladací priestor na vysávač a iné "technické vymoženosti". :-p. A komora? to ocení každá gazdinka, takže tiež nutnosť. Takže ono to pôsobí, že je tam strašne veľa miestností, no ako to vyriešiť inak, aby tam všetko toto bolo?
Odpovedať
No ak môžem poradiť, tak ťa spálňa je veľká fakt zbytočne, keďže tam sa chodí len spat :) čiže by som posunula posteľ do stredu a poza ňu spravila šatník ako to radi vyššie :) a z dolného šatníka spravila jednu kupelnu, a celé to potom posunula (z sucasnej malej kúpeľne spravila väčšiu kúpeľňu ako je tá vedľa, technicka miestnosť s wc namiesto druhej kúpeľne, namiesto súčasnej technickej spravila komoru), a tým pádom si zväčšis miesto na kuchynu, hoci mne aj tá obývačka príde moc veľká, ale zas na oslavy je to super :) ale všetko je o tom ako to chceš mať ty a tvoja rodina :)
Odpovedať
@lenkas7 no ked uz musi byt obyvacka na sever a spalne na juh, tak by som skusila na tu juznu stranu domu dostat aspon 2 izby (napr. spalnu a jednu detsku izbu). Skoda nechat juznu stranu pre satnik. Je nejaky dovod, preco do obyvacky nie je okno zo zapadu?
Odpovedať
Článok sa načítava...
ten satnik je mini a uplne zbytocny.
Odpovedať
@zltalienka jaj ,každá správna Mojsejova má šatník,a nielen to ,ten šatník má na juh,tam bude mať handry aby sa mohla predvádzať,čo tam po Tom že v obývačke tma ako v kobke.satnik základ dispozície bungalovu..
Odpovedať
Profilova fotka
Ten druhý návrh už nemá chyby. Dosť pomoíhlo to uzavretie ten chodby pri vstupe do domu. Je fajn mať niektoré časti otvorené, no toto si podľa pýtalo uzavrieť. Inak fajne rozmiestnenie aj veľkosti jednotlivých miestností sú fajn. Skoré postavenie a nech sa dobre býva.
Odpovedať
Profilova fotka
@maslenka47 ale veď keď sa budú vyzúvať tak by nemal byť nejaký problém s tým nanosením, možno nejak to bude oddelené myslím, že podlaha, ale tak je potrebné si to zvážiť z každej strany, že či to bude ok, viac hláv viac rozumu :-)
Odpovedať
Uzavretie chodby je super. Ďalšou takou nevyhodou by som povedala, že je šatník nepáči sa mi pomer šatníka a izieb, najmä tých dvoch. Podľa mňa na šatníku sa dá nejaké to miesto ušetriť a radšej by som tie izbičky zväčšila ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Ďakujem všetkým za rady, tipy, podnety ♥, no už sme pomaly vo finálnej podobe tohto pôdorysu, kedy sme vyhodnotili a prehodnotili všetky naše možnosti a potreby s prihliadnutím tiež na finančné možnosti. S veľkou pravdepodobnosťou sa budeme uberať týmto smerom. Určite ešte nejaké podnety padnú aj zo strany architekta, tak budem zvedavá...
Odpovedať
Profilova fotka
Ten rozpon 5m v obývačke by som zmenšil na 4,5 - bohate stačí, dtto aj pozerať TV zo vzdialenosti 4,5 je lepšie ako 5m. Priestor by som potom pridal radšej vstupnej chodbe - 1,2 je žalostne málo na takýto dom. Spálňa a šatník - radšej by som máličko ubral so šatníka, aby sa vpratali dvere z chodby do spálne a nie cez šatník. Môj názor...
Odpovedať
Profilova fotka
@lenkas7 @plamen uprimne, neviem si predstavit, ako sa cez ten satnik bude vediet niekto dostat do spalne. To ma ledva sirku chodby; skrina alebo akakolvek konstrukcia na uchovavanie oblecenia zaberie dobrych 50-70 cm z tohoto priestoru. Bud sa tam nezmesti ten samotny satnik, alebo sa nebude dat normalne prejst. Ja by som to zbytocne nekompllikovala stenou a dala obycajnu rolldorovu skrinu - kludne rohovu od dveri az po okno. A este by som si niekam zavesila tabulu, na ktoru by som pisala ciarky ked niekto vychadzajuci z kupelne alebo WC trafi do hlavy inu osobu prave prechadzajucu po chodbe. Pretoze ten priestor si to vyslovene pyta.
Odpovedať
Profilova fotka
@maslenka47 Plne s tebou súhlasím. Dvere otvárať von z kúpeľne a WC samozrejme určite nie! Šatník by som si aj ja zrušil - ak je takýto malý, skôr by som si spravil roldor aj zo spálne aj z tej detskej izby, nakoľko by to pekne vyšlo pol na pol. Rozloženie kúpeľne samozrejme úplne ináč, ale to nechcem rozmazávať, veď to sú otázky na investora a architekta....dtto WC - lepší rozmer....
Odpovedať
Profilova fotka
@plamen @maslenka47 Ďakujem za návrhy, jasné, že s rozmermi sa ešte trocha pohráme. Tiež dvere a otváranie som dala zatiaľ bez hlbšej myšlienky. Šatník by som chcela v spálni, no ako ho vyriešiť, keď nechcem vstup do miestnosti pri hlave a čelo postele chcem mať otočené na sever? Teoreticky nebude vadiť ani na západ, ale určite nie na Juh či východ. Možno takto by to bolo lepšie? no na úkor zmenšenia spálne o pol metra.
Odpovedať
Vsetci riesia, ze na ktoru stranu mat otocenu postel, celkom tomu nerozumiem. Osobne sa vyspim nech je postel otocena akokolvek nemam s tym problem. Ale ist do spalne cez satnik, ved to ak z narnie cez tu skrinu, ked sli :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@adam_matik no je pravda, že keď ste ešte nemali možnosť vidieť takto riešenú spálňu - tak verím, že je to divné, no ja som tú možnosť mala, a pravda je taká, že sa nám to celkom pozdávalo, veď koniec koncov to je len rodičovská izba. :-)
Odpovedať
@lenkas7 rozkresli si police a vesanie v tom satniku, tam skoro nic nedas. Budes cez neho kazdy den prechadzat, skrina by bola praktickejsia v tomto pripade.
Odpovedať
Profilova fotka
@lenkas7 a co takto?
Odpovedať
Profilova fotka
mensie zmeny
Odpovedať
Profilova fotka
@martin153 No toto má aspoň hlavu a pätu, lebo to, čo tu ukazuje @lenkas7 je totálny amaterizmus a preto ani nerozumiem tejto debate, ako keby sa tu ľudia bavili o ničom zmysluplnom. ALE: Šírka pozemku je 13,5 m a tu sa narába so šírkou domu 9 m. To na jednej strane (Západ) zostanú povinné 2 m, na druhej (Východ = vstup do domu) 2,5 metra. To si ani neviem predstaviť.... To bude čo...? Barak obohnaný betónovým múrom...? A čo spodný sused od Východu? Ako on dodrží odstup 7 m medzi stavbami, ak sa @lenkas7 natlačí k jeho strane na 3,5 metra, aj keď by tam mala nechať minimálne 5 m...? Na takúto ÚZKU parcelu musí ísť ÚZKY dom. SUPERúzky. Ale to musí vymyslieť niekto, kto sa tým živí, lebo toto už nie je ani na smiech, ani na plač, čo si tu ľudia kreslia.
Odpovedať
Profilova fotka
@leonardom Ďakujem za podnety, áno, súhlasím s Vami, že je to totálny amaterizmus, ale takú šírku domu na tak úzky pozemok sme riešili aj preto, lebo zo západu nikdy žiadny sused nebude ( 20 vlastníkov s vysokými ročníkmi ) a mohli by sme dom natlačiť až skoro k hranici a 3,5 m od ďalšieho suseda máme odobrené od neho s tým, že ani on tam nemieni nič stavať. To sú zatiaľ pozemky s ornou pôdou. V každom prípade s Vami plne súhlasím a všetko toto je na konečnom zhodnotení a navrhnutí architekta. Ale tak, robí mi radosť sa tým zaoberať a hlavne chybami sa posúvame :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@martin153 Ďakujem pekne Martin za návrhy ;-)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?