Poraďte orientáciu svetových strán pre projekt

Profilova fotka
Ahojte strecháči. Sme účastníkmi pozemkových úprav v jednej obci. Chceli by sme začať stavať dom. V najbližšej dobe sa budú prideľovať pozemky v uvedenej lokalite. Podľa zverejneného územného plánu obce budú rozdeľované pozemky so vstupom v podstate z každej svetovej strany. V danej lokalite bude viac ulíc. Pri prideľovaní pozemkov bude musieť každý z účastníkov s pridelením konkrétneho pozemku súhlasiť. Chcem Vás teda poprosiť o radu, ako by mal byť podľa Vás orientovaný pozemok k našej predbežnej predstave o dome. Samozrejme je to len predstava a k slovu sa projektant a statik ešte len dostanú. Ale rozloženie miestností by nám vyhovovalo najviac takto. Dom by bolo možné aj zrkadlovo otočiť. V obývacej časti je celá presklená jedna časť. V kuchynskej časti by sme si predstavovali francúzske okná a rovnako aj pri špajzi, kde máme zakreslené barové stoličky (či tam budú, alebo nie, ešte nie je rozhodnuté). Naša predstava o rozmeroch domu je 15 m šírka a 13,5 metra dĺžka. Sme vlastníkmi približne 800 m2 v danej lokalite. Za každý názor vopred ďakujem.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
Podla mna idealne S, resp SV alebo SZ. V com to bolo kreslene? diky
Odpovedať
Profilova fotka
Ďakujem za názor. Kreslila som v navrhinterieru.sk . 3D verziu mám vo floorplanner.com :-)
Odpovedať
Profilova fotka
A samozrejme privítam aj návrhy, typy a zmeny k projektu. Vážim si každý názor. Ďakujem :-)
Odpovedať
@mysky sever dole = vchod
Odpovedať
Profilova fotka
@mysky floorplaneri sme kreslili najpr aj my ale pozeram ze tam asi pribudli nejake veci.
Odpovedať
Profilova fotka
@psychx tento obrázok je v navrhinterieru.sk . Floorplanner sa mne osobne ako program vôbec nepáči, alebo s ním len neviem tak dobre pracovať ;-) . Mám tam nakreslený dom len kvôli 3d verzii, ktorá sa v navrhinterieru urobiť nedá. Program navrhinterieru.sk je veľmi jednoduchý a myslím, že ho zvládne aj menej "počítačovo zdatný" človek. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@mysky nikdy nekomentujem návrhy domov, to sa dá riešiť len in situ s konkrétnym stavebníkom. Ale pre Vás: priestory vzdialené nad 6m od okien nebudú osvetlené, máte to ako jeden tunel, bez zádveria, prievan. Hygienické zariadenia sú riešené veľkoryso, na mňa až moc. Hlavný priestor by ste nazvala obývačka, kuchyňa, obývacia kuchyňa?Spočítajte si, koľko plochy sú komunikácie. A ak je tá obec na hornej Orave, na čo sú tam francúzske okná? nestačili by slovenské? Veď tam treba 8 mesiacov kúriť. To že sa máme trochu lepšie, neznamená, že môžeme žiť a stavať ako v Grécku.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 Ďakujem za Váš názor. Aby sme dostali čo najviac svetla aj do nočnej časti domu, máme tam navrhnuté práve to francúzske okno. Prikladám aj foto v 3D pohľade (farebné kombinácie stien si nevšímajte, je to iba pracovná verzia :-) ) . Nad uzatvorením zádveria sme uvažovali a stále uvažujeme. Je to niečo, čo sa dá pridať aj dodatočne. Máme predstavu o hlavnej a rodičovskej kúpeľni - dnes bežná vec. Plus jedno samostatné wc pri dennej časti. Tretie, možno zbytočné wc, je nakreslené v hlavnej kúpeľni. Byť tam môže a nemusí. Rozdelenie obývačko-kuchyne nám takto vyhovuje najviac. Vo väčšine projektov je jedálenský stôl situovaný v strede tohto priestoru. Podľa nás by mala byť jedáleň a aj samotná kuchyňa aspoň čiastočne oddelená od spoločenskej miestnosti :-) . Presklené časti stien, spojené s terasou, sú dnes úplne bežné a páčia sa nám. Dom nebude situovaný v najchladnejších častiach Oravy. Nebudeme 8 mesiacov v roku zasypaný snehom :-D a ani nebude nutné tak dlho kúriť. Celý život bývame na Orave a momentálne už tri týždne nekúrime vôbec. A na prelome novembra a decembra sme zapínali kúrenie iba večer. Dom by sme chceli dostatočne zatepliť, či už obvodové múry, podlahu, a aj strechu, čím by sme sa v budúcnosti vyhli vysokým nákladom na samotnú prevádzku domu. Vážime si Váš názor a privítame každý podnet k zlepšeniu nášho návrhu :-) .
Odpovedať
Ak dobre rozumiem tomu nakresu. v detských izbách budu satniky a v nich vstavane skrine? Podla mna by stacila vstavana skrina, bez toho oddelenia stenou. Zbytocne sa tým zmenší priestor v izbách, satnik bude tmavy a treba v nom umele osvetlenie. Je to vec nazoru, niekto nerad mozno vidi skrine. Ja osobne mam rada praktickejsie riesenia. Vstavana skrina v detskej je pekna a moze byt aj praktická.U nas maju decka jednu cast skrine z lakobelu, da sa na to pisat stieratelnou fixou. Niekedy sa tak ucia alebo si len tak kreslia. Izbicka je svetla a pre skolakov prakticka. Paci sa mi kuchyna a obyvacka. Aj spojene aj oddelene. To ste pekne vyriesili.
Odpovedať
Profilova fotka
@mysky myslel som, že sa Vás to dotkne, ja sa dívam na riešenie len ako stavbár a vidím všetky negatíva ,sanitu Vám chválim, tri WC nepokladám za luxus, ale ten výklenok na terase teba riešiť tepelne a staticky, celkovo dom má o 40-50%vyšie straty ako rovnaký s podkrovím,a keď sa v kuchyni varí, trpí všetko zariadenie okolo. Fr. okná to nepresvetlia, do výšky parapetu normálneho okna je tam nábytok. Nevidím tam nosné steny, nosníky 13,5m buú mať dosť veľkú výšku, obvodové steny sú prelamované, nie sú viazané stredovým múrom, etc, etc.
Odpovedať
pekne navrhnute, mne vadi len to wecko pre navstevu /hlucne-blizko obyvky/ Tam by som urobila kumbal na vselico a toto weco skusila vtesnat ako je technicka za krbom,je to dalej od sedacky. Satniky v detskych su Ok,aj 3wecka a rodicovska kupelna na nezaplatenie.
Odpovedať
Profilova fotka
@sintias V detských šatníkoch nebudú vstavané skrine. Vo vnútri by sme chceli mať väčšinu vecí navešaných na tyčových systémoch. Prikladám foto z jednej predajne, kde takýto systém majú. Je to podľa nás jedna z najlacnejších verzií do šatníkov a tiež sa dajú tyče posúvať podľa potreby. Tiež by tam mali byť nejaké police na pár vecí, ktoré sa nebudú vešať na vešiaky, ale aj na "zabudnuté" hračky a vlastne všetok neporiadok 8-) . Chlapci budú mať menej upratovania, keď zavrú dvere na šatníku :-D . Nápad s lacobelom na vstavanej skrini, kde sa dá písať, je pri malých deťoch perfektný :-) . Keď sa však nám podarí dom dostavať, tak našich chalanov budú už skôr zaujímať frajerky :-D Riešenie kuchyňo-obývačky nie je z mojej hlavy. Nápad som našla v projekte http://www.promiprojekt.sk/projekty/l... . Ďakujem za Váš názor.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@atlaska Ďakujem za názor. Pracujeme s viacerými verziami plánovaného projektu. Všetko bude záležať aj od toho, ako sa k tomu vyjadria projektant a statik. Do technickej za krb by som wc dať nechcela. Ak sa rozhodneme dať si do domu aj krb, tak by mal byť taký, aby sa dalo prikladať aj z technickej miestnosti :-) . Prikladám aj iný návrh (jeden z mnohých :-) ), kde je wc v inej časti domu. Ktorý návrh však bude finálny, ukáže čas a slovo projektanta. :-)
Odpovedať
tiez mam tycovy system v satniku. je to naj riesenie.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 Váš názor sa ma vôbec nedotkol.Veď prečo by sa ma aj mal? Keby som bola presvedčená o svojej dokonalosti, nepýtam radu na verejnom fóre :-D A práve naopak, som rada že mi napísal aj niekto, kto náš návrh nevidí len tými "ženskými netechnickými" očami. Ako som však spomínala vyššie, všetko sú to len predbežné návrhy a k slovu sa musia dostať hlavne projektant a statik. Verím, že nám navrhnú dom tak, aby vyzeral podľa našich predstáv a zároveň spĺňal všetky potrebné náležitosti čo do najmenších tepelných strát a tiež statiky. Základ našej predstavy sme našli v projekte http://www.promiprojekt.sk/projekty/l... . V tomto projekte je však garáž ako súčasť domu, a rovná strecha. Ani jedno z toho by sme nechceli. Aj keď rovná strecha sa nám páči, ale na Oravské pomery myslíme, že nie je vhodná. Rovnako sme však vylúčili aj poschodový dom, aj keď jeho výhody sú nám známe.
Odpovedať
@mysky s akym sklonom chete strechu? ak ide o maly sklon a trecha ma byt nizka, potom nevidim dovod preco nie plochu strechu ak sa vam to paci. Samozrejme teraz neberiem do uvahy uzemny plan, atd. kde by to mohlo byt predpisane. Satniky v detskych izbach sa mi nepacia. To z dovodu sikmych stien, no to by az tak nevadilo ale cely priestor po vstupe do izby vratane vstupov do satnika je v podstate nevyuzitelny. Riesil by som bud vstavane skrine, roldor do izieb alebo skusil spolocny satnik pre obe izby. Druha vec co by som ja zmenil, je ze preco chcete vanu do kupelni pre rodicov? a detom dat len sprchu? Skor sa rodicia len sprchuju a ked sa chcu vykupat mozu vyuzit ,,verejnu" kupelnu. Ale ak to je naopak musia deti ist do spalne rodicov a do ich kupelne. Samozrejme je to jedna rodina a hlavne vec nazoru a skusenosti.
Odpovedať
Profilova fotka
@spiderhst Ďakujem za názor. Nad sklonom strechy sme zatiaľ neuvažovali, ale určite skôr nižší. Možno nám projektant navrhne aj rovnú strechu. V tomto ešte nemáme jasno. A samozrejme v tejto otázke bude mať slovo určite aj obec. :-) Čo sa týka nevyužiteľného priestoru pri vstupe do detských izieb, tak s tým máte úplnú pravdu. Viem o tom, ale zatiaľ ma nenapadlo nič rozumnejšie. Roldory však nechceme. Skôr ma zaujal Váš nápad s jedným spoločným šatníkom pre deti. Zase mám nad čím premýšľať a prekresľovať :-) . Máte nápad ako ho umiestniť tak, aby bol spoločnou súčasťou detských izieb? Pretože som uvažovala aj nad možnosťou nejakým spôsobom prepojiť obe detské izby, no "zasúvaciu stenu" pre nevyužiteľný priestor vedľa nej sme zavrhli. Toto by bolo riešenie. Ďakujem za nápad. :-) Čo sa týka vane v rodičovskej kúpeľni, tak tu ide o zvyklosti rodiny. Ja sa zvyknem hlavne kúpať a moji traja chlapi sa iba sprchujú. Preto takéto riešenie. Takže vaňa bude iba pre maminku :-D .
Odpovedať
Profilova fotka
@sintias @atlaska @spiderhst No nedalo mi to :-D Čo by ste povedali na takéto riešenie detských izieb? A tiež na usporiadanie nábytku v izbách? Na tomto návrhu sa mne páči denné svetlo a vetranie v šatníku a tiež prepojenie detských izieb. Ktoré riešenie sa Vám páči viac?
Odpovedať
pekne riesenie, len mne stale neda - sediet u vas na sedacke a pocut ineho splachovat :-D eee
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska a ten druhý návrh, kde je wc umiestnené oproti kotolni? To by bolo lepšie riešenie? Alebo dať dvere do tohto wecka od detských izieb a nie z chodby? Mohlo by toto riešenie pomôcť odhlučniť tie "nepríjemné zvuky"? :-)
Odpovedať
to je lepsie, ani dieta nebude rusene,ak niekto pojde neskoro vecer na wecko.
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska - Ďakujem za radu, skúsim premyslieť a prekresliť :-) .
Odpovedať
Profilova fotka
Do rodičovského šatníka by som dal tiež dvoje dvere. Šatník detské izby OK ale stoly určite pod okno.
Odpovedať
@mysky Tie detske so spolocnym satnikom su podla mna lepsie, mame nieco podobne a je to fajn, to okno teraz je super. Prepracovala by som to technicke zazemie, resp. na co bude sluzit technicka miestnost? Ak bude cista, teda nebude sa primarne kurit uhlim ci drevom, tak by som mozno uvazovala o prepojeni technickej aj satnika ci spajze, tymto veciam nevadi, ked su spolu, tiez by sa tam mohla dat pracka. A potom by sa mohlo dat to tretie WC niekde pri vchod a malo by okno. Zvacsila by som zadverie, podla mna je male a samozrejme oddelila, nejde ani o to ci realne taha na sediacich na sedacke, skor o psychologicky pocit, vacsine ludi by podla mna taketo sedenie pocitovo vadilo, je to ako vo vyklade, jednoducho chyba tam pocit utulnosti.
Odpovedať
Inak je to pekny projekt, vstup jednoznacne sever. A neviem preco, hodila by sa mi tam skor rovna strecha, pripadne pultova.
Odpovedať
Profilova fotka
@moritabru Ďakujem za názor. Čo sa týka technickej miestnosti, tak v tejto chvíli nevieme typ vykurovania v dome. Plyn v našej lokalite pravdepodobne v čase výstavby ešte nebude. Veľa bude záležať aj od energetického certifikátu nášho budúceho domu. Je dosť možné, že budeme musieť pristúpiť k vykurovaniu peletovým kotlom, aj keď tejto možnosti by som sa najradšej vyhla. V tomto prípade by nebola možnosť mať v rámci technickej miestnosti aj práčku. V prípade iného, čistejšieho typu vykurovania (pevne verím, že bude také), by bola práčka a sušička súčasťou technickej miestnosti. S návrhom o prepojení špajze, technickej miestnosti a šatníka nie som veľmi stotožnená a skôr by mi predsa len vyhovovala oddelená verzia. Zádverie je široké necelé dva metre a dlhé 3,8 metra. Myslím, že tieto rozmery sú dostačujúce. Ale rada privítam aj názory tých, ktorí majú takto široké zádverie. Teda či je táto šírka a dĺžka dostačujúca. Šatník je oddelený, teda nie je súčasťou zádveria. V zádverí bude max. pár vešiakov na príležitostné zavesenie búnd. S oddelením zádveria máte pravdu. Uvažovali sme aj nad touto možnosťou. Možno to bude najlepšie riešenie aj vzhľadom na blízkosť technickej miestnosti ku obývacej časti. Tak premyslíme a prekreslíme :-) . Ešte raz ďakujem za názor.
Odpovedať
Profilova fotka
@wyrky Aj mne by viac vyhovovalo dvojo dverí do rodičovského šatníka. Ale podľa návrhu mi tam vôjdu zatiaľ iba jedny. Ak priestor dovolí, tak určite budú dvere na oboch stranách šatníka. Bolo by to praktickejšie. Ďakujem za názor.
Odpovedať
tie satniky v detskej sa mi teraz ovela viacej pacia. Zaujimave riesenie.Pekne ste to vymysleli.
Odpovedať
Profilova fotka
Pre @jan45 @sintias @blacksr @psychx a ostatných :-) . Tak po Vašich návrhoch a radách som návrh prepracovala :-) @atlaska Wc som presunula do uzatvoreného zádveria @moritabru , prepracovala som šatníky v detskej izbe @spiderhst, a podarilo sa mi dostať aj dvojo dverí do rodičovského šatníka @wyrky. Dokonca po presunutí wc pri detských izbách mám konečne miesto aj na uskladnenie nášho účtovníctva :-) Všetkým za Vaše rady a nápady veľmi pekne ďakujem. :-) Aby som sa ale vrátila k hlavnému bodu môjho príspevku, tak mám ešte jednu otázku. Ak nebude možné mať otočenú terasu na juh, vzhľadom na orientáciu pozemku, tak navrhujete využiť skôr východné, alebo západné slniečko?
Odpovedať
velmi pekne, skrinu ocenis a urcite dorobis taku aj pri spalni, aj ja mam uctovnictvo v takej skrini. V dome sa nazbiera kopa veci na odlozenie, ja uz mam napr. knihy a nejake hracky po detoch,co nechcem darovat ani vyhodit. Satnik pri vstupe je super, asi naj miestnst co mame v dome,co sme predtym nemali. V lete doporucujem stol posunut ku stene,pre jednoduchsi vychod na terasu-inak super riesenie kuchyna-terasa. Slniecko si vyber co preferujes, ja zapadajuce slnko nemam rada, ako pozret Aha ako pekne zapada-OK,ale sediet pri tom mne nevyhovuje. Ale vela ludi si taku terasu pochvaluje. Este jedna malickost ma napadla ako vidim tie topanky vo vstupe-zadveri - ja som tam zrusila vsetky vesiaky, ani pre navtstevu nemame,lebo moji chlapi tam vesali vsetko a do satnika nechodili, mame tam lavicku,kvety,policku,zrkadlo a navsteva si kabat polozi na lavicu. Teraz chlapci idu do satnika,prezuju sa tam,odlozia bundu,popripade batoh z treningu a vo vstupe sa nic nevala.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?